Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Internetsnelheid op mobieltje
Geplaatst op 24 april 2021 om 09:03 door Peter-ZTM

Wat bepaalt eigenlijk de internetsnelheid op mijn mobieltje?
Ik heb een Samsung J6.
Als ik kijk bij de instellingen van de WiFi verbinding dan staat daar "Netwerksnelheid 72 Mbps"
Betekent dat de snelheid die het apparaat maximaal aankan? Staat nergens.
Snelheid gemeten met een app, zo rond de 30 Mbps op WiFi, of ik met m'n neus er bovenop sta of 6 meter verder maakt niets uit.
Laatst was hier een monteur van Ziggo, die meet met zijn mobiel (type onbekend) 100 Mbps, op 1 meter afstand. Ligt dus aan mijn toestel, maar hoe weet je dat? In de gebruiksaanwijzing staat niets.
Overigens valt die snelheid met WiFi nogal mee, via het 4G netwerk meet ik meestal minder dan 15Mbps. Valt te voorspellen wat voor snelheid je mobiel heeft? en dan heb ik het niet over het 5G netwerk.

8 reacties
DirkB zegt:

Op deze website lees ik dat de snelheid afhankelijk is van het type smartphone (er staan wat voorbeelden). Voor de J6, zie de specificaties.
De afstand tot het wifistation maakt wel uit maar het gaat niet om een paar meter, wel of er een belemmering is. De wifisnelheid wordt bepaald door de snelheid van de internetverbinding en door de snelheid van de wifirouter (die is meestal de beperking).
Verder zijn er meerdere wifiprotocollen (en snelheden), zie deze link. Welke geldt voor je wifirouter en kan de J6 dat aan?
Voor dataverkeer via het mobiele netwerk is mijn ervaring dat de snelheid kan wisselen. Ten eerste is H+ langzamer dan 3G en is 4G sneller dan 3G, maar ook als het bijv. 4G betreft, is de snelheid niet altijd gelijk.
Een ander aspect is de stabiliteit van het wifi- of het mobiele signaal, ook dit kan wisselen.
Op mijn Samsung S20 5G heb ik gisteren de wifisnelheid in huis gemeten (zie plaatje). Ik heb internet via VDSL en gebruik een snelle meshrouter.

24 april 2021 om 09:23.
BenW zegt:

De maximaal mogelijke snelheid van jouw smartphone is 100 Mbit/s. Dit is bepaald door de hoogst mogelijke capaciteit van de J6, namelijk Wifi 802.12n en 4G+. Tegenwoordig mag je stellen dat t.a.v. Wifi 802.12 ac min of meer het minimale is en nog mooier, Wifi 802.12 ax. En voor buiten 4G(+). De mogelijkheid om 5G te kunnen ontvangen is niet echt nodig. Feitelijk alleen voor streaming media. Mocht er een nieuwe laptop, smartphone of tablet gewenst zijn, dan is dat iets waar op gelet moet worden.
Verder is het zo dat de ontvangstgevoeligheid van het ene met het andere toestel nogal kan verschillen. Idem v.w.b. de ontvangstgevoeligheid van GPS.
Kortom, het is altijd een samenspel tussen de aangeboden internetsnelheid (binnen en buiten), de snelheid van de router, de mogelijkheden van het ontvangende toestel, afstand tot de 'zender' (router, access point of gsm mast), tussenliggende barrières en de ontvangstgevoeligheid van het toestel.
De door jou gemeten snelheden zijn niet perse slecht. Goed mee te werken, maar beter en sneller is natuurlijk altijd fijn.

24 april 2021 om 10:16.
Peter-ZTM zegt:

@DirkB
de specificaties van de J6 zijn dus: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Het modem (ziggo connectbox) staat zowel op de 2,4 als de GHz band ingesteld.
Voor de 2,4 GHz:
Wifi-modus 802.11g/n gemengd (maar ik kan ook kiezen voor 802.11n of 802.11b/g/n gemengd.
Kanaal Automatisch
Kanaalbreedte 20 MHz (maar ik kan ook kiezen voor 20/40 MHz)
Voor de 5 GHz:
Wifi-modus 802.11a/n/ac gemengd (maar kan ook kiezen voor 802.11ac of 802.11n/ac)
Kanaal automatisch
Kanaalbreedte 20/40/80 MHz

Staat er iets niet goed?
Ik heb overigens Ziggo internet complete, onlangs is de snelheid verhoogd naar 300Mbit/s. Dat kan ik alleen niet controleren, mijn PC gaat niet sneller dan 100Mbps, dus als ik 96 of 98 meet vind ik dat ook goed.
@BenW
Bedoelde je niet 802.11?
Hoe kom je aan dat getal, max. 100Mbit/s?
Dat zou ik nou wel eens willen weten als ik een nieuw mobieltje koop, waar vindt je zulke gegevens.
Ik heb ook niet zoveel last van die snelheid, ik heb alleen een paar apps, waaronder de "weer" app van The Waether Channel en de app van PostNl die zeer traag zijn met Wifi, maar snel met het 4G netwerk. Jan en alleman beweert dat dit toch echt door een slechte Wifi verbinding komt, terwijl ik al eerder heb vermeld dat de snelheid van het 4G netwerk nog veel lager is.

24 april 2021 om 14:49.
DirkB zegt:

De snelheid via wifi die de J6 nu haalt, is heel netjes. Dat ik zelf een hogere snelheid heb, heeft te maken met mijn meshrouter en de snellere S20 5G (802.11 ax).
​V.w.b. 2,4 en 5 Ghz, dat kiest de smartphone zelf wel maar je zou ermee kunnen experimenteren. 5 Ghz is sneller maar heeft minder bereik en werkt niet met oude apparatuur (wat niet geldt voor de J6).
Het snelheidsverschil tussen wifi en 4G voor de 2 apps die je noemt kan ik maar beperkt verklaren, wel weet ik dat de app PostNL niet altijd snel is en soms zelfs overbelast, maar dat staat los van wifi of 4G. Verder noemde BenW al de mogelijkheid dat de ingebouwde GPS (voor de weersverwachting) de vertragende factor kan zijn.

24 april 2021 om 16:23.
DirkB zegt:

PS er bestaan vergelijkingen van wifisnelheden van smartphones, bijv. uit jan 2020 deze test.

24 april 2021 om 16:36.
BenW zegt:

Kleine correctie, ik heb niet genoemd dat 'de mogelijkheid dat de ingebouwde GPS (voor de weersverwachting) de vertragende factor kan zijn.'
De GPS in die betekenis heeft niets met de Wifi ontvangst te maken. Wat met de opmerking bedoeld is, is dat de ontvangstgevoeligheid van antennes, Wifi of, in dit geval GPS, per toestel nogal kan verschillen. GPS noem ik hier om dit te illustreren. De ontvangstgevoeligheid kan afhankelijk van het toestel tientallen meters verschillen. In het verlengde daarvan kan de ontvangstgevoeligheid van de Wifi / ...3G / 4G(+) antennes ook tientallen dBm verschillen, dus meer of minder ontvangst.

@Peter-ZTM; Ja, ik bedoel inderdaad 802.11. Tikfoutje.
En t.a.v. de vraag 'Hoe kom je aan dat getal, max. 100Mbit/s?'
Dat is de maximale snelheid die de J6 op Wifi aan kan. D.w.z. op Wifi 802.11 n.

24 april 2021 om 20:24.
Peter-ZTM zegt:

Nou het is allemaal nogal duister en zeker niet te voorspellen wat de snelheid op Wi-Fi zal worden. Vandaar dat het bij de verschillende typen ook niet aangeprezen wordt.

25 april 2021 om 15:55.
DirkB zegt:
Het geldt voor elk apparaat: meerdere factoren bepalen de uiteindelijke snelheid op wifi. De zwakste schakel telt.
25 april 2021 om 17:43.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club