Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Chromebook of chromebox
Geplaatst op 14 oktober 2021 om 17:24 door Peter-ZTM

Waar ik mijn pc voor gebruik lijkt verdacht veel op wat ik doe met mijn Android smartphone. Mijn pc wordt om de haverklap gehinderd door updates van Windows, nu zal het geheugen wel weer te weinig zijn, was niet zo toen ik hem kocht, zelfs mijn oude beeldscherm heb ik nog. Geschikt voor Windows 11 is hij niet. Als ik toch zo verplicht wordt wat nieuws te kopen, zit ik meer te denken aan een chromebook, liever chromebox met een groot beeldscherm, muis en toetsenbord. Weg vervelende updates en steeds veranderende mogelijkheden van Windows die ik toch nooit gebruik. Of zie ik iets verkeerd? Graag advies van een gebruiker.

13 reacties
DirkB zegt:

De komst van Windows 11 verplicht je niet om een nieuwe PC te kopen, Windows 10 gaat nog wel een tijdje mee.
Updates 'om de haverklap' valt m.i. nogal mee, het meeste gebeurt op de achtergrond.
Ook een Androidtoestel of een Chromebook/-box heeft updates.
Ik gebruik zelf de smartphone vaker dan de laptop, dat wel.

14 oktober 2021 om 18:47.
Peter-ZTM zegt:

Ja, op de achtergrond, dat binnenhalen van de updates en het verwerken. Alleen merk ik dat wel, pc is traag en zelfs het toetsenbord blijft achter. Ik schreef al, zal wel aan het geheugen liggen. Vanochtend, en vorige week merkte ik het. Ook de dagelijkse anti virus updates merk ik. De pc is ruim 4 jaar oud.

14 oktober 2021 om 19:11.
DirkB zegt:

4 jaar is niet oud voor een pc.
Er kan een storing zijn die traagheid veroorzaakt.

14 oktober 2021 om 19:22.
HaWee zegt:

of veel te veel programma's die nodeloos met Windows mee opstarten , dan houd je ook weinig resources over voor je eigen werk

14 oktober 2021 om 19:46.
BenW zegt:

De vraag is dus, al of niet een Chromebook / Chromebox kopen.
Zoals je het gebruik beschrijft, kan het een uitstekende optie zijn. Snel, relatief eenvoudig, werken in de Cloud, geen zorgen over virusscanners e.d.. Keerzijde van het geheel is het toch wel moeten wennen aan het systeem, bekende Windows programma's werken niet of in het beste geval, in de Cloud (Microsoft Office Online bijvoorbeeld). Alhoewel, Google Docs is een prima alternatief. Mocht je willen printen, dan heb je een Cloudprinter nodig.
Als je alle plussen en minnen tegen elkaar wegstreept heb je gewoon een mooi snel systeem die naadloos aansluit bij Android.
Kortom, stel jezelf de vraag welk programma / app je zou missen als je geen Windows meer zou gebruiken. Is het antwoord geen, dan is de keus voor Chrome OS meer dan logisch.
Tip: koop niet de goedkoopste. Minimaal 8 GB intern geheugen en 64 GB opslag.

14 oktober 2021 om 19:47.
DirkB zegt:

De opmerking over de opslag geeft aan dat een Chromebook/-box niet dezelfde opslagcapaciteit heeft als een 'gewone' computer. Het hangt er dus vanaf wat je aan opslag nodig hebt en als dat veel is, of je dan bereid bent om daarvoor de cloud te gebruiken, soms met extra betaling als veel ruimte gewenst is.

14 oktober 2021 om 23:08.
BenW zegt:

Wat opslag betreft, bij een Chromebook/- box krijg je gratis 100 GB opslag voor de duur van 1 jaar (Google One). Daarna kost het € 1,99 per maand. Vanzelfsprekend kun je opslag bij kopen, bijvoorbeeld 2 TB voor € 9,99 per maand.

14 oktober 2021 om 23:32.
Peter-ZTM zegt:

even een korte reactie. Printer aansluiten is dus even een punt van aandacht. Nu zit de printer met een kabel aangesloten mar kan ook "wireless", ik neem aan dat dat bedoelt wordt met een "Cloudprinter". Wat betreft opslag, 15 GB kom ik een heel eind mee, zoals ik al schreef, ik gebruik die pc niet voor meer dingen die mijn mobiel ook kan, dus geen opslagvretende videobewerkingsprogramma's of geavanceerde spelletjes. Wel heb ik nog een verwisselbare HD (USB), ik neem aan dat een Chromebox dit ook gewoon kan lezen. Mocht ik niet willen betalen voor opslag in de cloud kan ik altijd nog kiezen voor een verwisselbare schijf of forse USB-stick als ik denk dat dat goedkoper is.
Voor het overige maak ik een nieuw topic aan in de club Windows.

15 oktober 2021 om 09:30.
BenW zegt:

Met een Cloud printer wordt bedoeld dat het net even anders werkt dan het aansluiten van een printer onder andere besturingssystemen. Het verschil zit in het gegeven dat Google de drivers online beschikbaar moet hebben in plaats van dat je de drivers zelf installeert op je computer. Kortom, dat jouw printer via Wifi kan printen maakt de kans groot dat deze ook wordt herkend door Chrome OS.
Voor de volledigheid hier nog een artikel hoe dat zit met het printen onder Chrome OS.

En ja, je kunt ook een verwisselbare HD aansluiten.

15 oktober 2021 om 10:02.
Peter-ZTM zegt:

Die printer is dan wel uit te komen. Ik neem aan dat er ook een soort van geluidskaart in zit met de mogelijkheid om aan te sluiten op mijn stereoinstallatie en eventueel een camera in het beeldscherm, dan hebben we het dus over een computer die alleen niet in staat is programma's te draaien waar google geen apps voor heeft.

15 oktober 2021 om 10:53.
DirkB zegt:

Zou gezien de wensen, een tablet met Android ook een optie kunnen zijn?

15 oktober 2021 om 14:53.
Peter-ZTM zegt:

Ja Dirk, op zich wel, alleen heb ik liever een groot beeld scherm en normaal toetsenbord, dan is een tablet een beetje dubbel-op. Een tablet met Android is dan toch een Chromebook? Zonder beeldscherm en toetsenbord een Chromebox, heb ik begrepen.

15 oktober 2021 om 15:00.
BenW zegt:

Een Android tablet en een Chromebook / -box zijn twee verschillende dingen. Uiteraard zijn er apps / toepassingen die je op beide kunt doen, maar een Chromebook / -box moet je toch echt zien als een vervanging van de laptop of desktopcomputer. Een tablet gebruik je meer voor het 'snelle' werk. Vlug wat opzoeken op internet, krant lezen, spelletje doen, eventueel foto's maken en eenvoudig bewerken. Dat soort dingen. Chrome OS is veel krachtiger dan Android waar je in de basis veel meer mee kunt. Niet voor niets is een Chromebook een uitstekende laptop voor studenten.

Dan nog even terugkomend op een andere vraag, zit er een geluidskaart in? Ja. Hoe de koppeling is met de geluidsinstallatie kan ik zo niet zeggen. Een camera zit er ook in. In de Chromebook, niet in de Chromebox.

De aanname is overigens juist dat in beginsel alleen door Chrome OS ondersteunde software is te draaien en nagenoeg alles wat Cloud-gebaseerd is. Maar, omdat het een Linux basis heeft, is het aanbod aan software enorm en te installeren middels een terminal-opdracht. Dat is nou niet direct het meest eenvoudige, maar goed te doen. Zo is bijvoorbeeld Thunderbird of Libre Office prima te gebruiken onder Chrome OS.

15 oktober 2021 om 17:00.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club