Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
tweetrapsverificatie
Geplaatst op 23 oktober 2021 om 15:47 door Peter-ZTM

ook ik ontkom er niet aan, tweetrapsverificatie komt eraan. Wat ik niet zie zitten is het sms-je met inlogcode die ik dan iedere keer ontvang bij het inloggen bij google. Het is een 6-cijferige code en die kan ik niet onthouden, 4 cijfers is al een probleem, de leeftijd denk ik. Even opgezocht, zelfs google (google-account Help) raadt aan Google-prompts te gebruiken als tweede stap. Verder staat er: "Ze zijn makkelijker op te geven dan een verificatiecode en kunnen bescherming bieden tegen simswaps en andere hacks op basis van telefoonnummers." Jammer genoeg staat er niet bij hoe het werkt en hoe ik die promps te zien krijg. Gebrekkige informatie dus. Verder staat er in het verhaal nog: "Als je niet elke keer dat je inlogt op je computer of telefoon een tweede verificatiestap wilt opgeven, vink je het selectievakje 'Niet meer vragen op deze computer' aan." Blijkbaar weet alleen de schrijver van dit verhaal dit want op internet vindt ik alleen maar geklaag over die sms-code en anderen komen met oplossingen zoals een Google Authenticator, waarvan andere mensen weer grote nadelen van ondervinden. Ik raak de weg kwijt op zo'n manier, wie helpt me op weg?

8 reacties
Truus zegt:

Twee traps verificatie is uit te schakelen door aan te geven dat u het betreffende apparaat vertrouwd. Meer info zie Verificatie

23 oktober 2021 om 15:53.
Peter-ZTM zegt:

ok, ik zie hier de procedures voor de computer, android en iphone. Dit staat dus los van die Google-prompt.
Het lijkt er dus op dat je eenmaal de tweetrapsverificatie moet uitvoeren en daarna kun je het gewoon weer uitschakelen voor vertrouwde apparaten (je eigen computer en telefoon). Zie ik dat goed?

23 oktober 2021 om 16:04.
BenW zegt:

Tweetrapsverificatie is er in allerlei vormen. Microsoft, Google en Apple doen het allemaal op hun eigen manier. Google prompt is daar een voorbeeld van. Ter illustratie heb ik daarvan een bijlage bijgevoegd. Simpelweg 'Ja, ik ben het' op de smartphone aanklikken volstaat om in te loggen. In de daarvoor liggende vraag op de computer kan 'op dit apparaat niet meer vragen' aan worden gevinkt. De vraag zal daarna niet meer worden gesteld, tenminste, zolang cookies niet worden gewist!

Bij Microsoft gaat het allemaal wat omslachtiger, maar werkt globaal op dezelfde manier. Ook bij Apple is dit zo. In alle gevallen is het een kwestie van melding op de computer of laptop, eventueel tablet, en verificatie, al dan niet met het overnemen van een verificatiecode vanaf de smartphone of tablet.

Los van deze 3 grote merken kunnen afzonderlijke bronnen, bijvoorbeeld financiële instanties, zorgverzekeraars e.d., hun eigen methode van tweetrapsverificatie hanteren. Soms d.m.v. een eigen app of d.m.v. een authenticator app. De bekendste, en meest gebruikte, zijn die van Google en Microsoft, maar ook een app als DigiD valt daar bijvoorbeeld onder.

Kortom, afgezien van verificatietechnieken als vingerafdruk, iris- of gezichtsherkenning is een verificatiecode welke door een authenticatie-app wordt gegenereerd absoluut aan te raden. Zo'n code wordt elke 30 seconden ververst.
Mocht dat te moeilijk, lastig of wat dan ook worden, dan kan ook voor een code via SMS worden gekozen. Nog steeds beter dan helemaal geen extra verificatie.

23 oktober 2021 om 20:00.
DirkB zegt:

Ik lees in de vraag dat het moeilijk is om de 6 cijferige SMS code te onthouden. Echter dat onthouden hoeft niet. Als je op de streepjes links onder het scherm drukt, zie je welke apps openstaan. Je kunt dan altijd zowel de app met de code zien als de app waar de code moet worden ingevuld. Zo kun je heen & weer gaan tussen de apps en bijv. per 2 cijfers de code invullen.
Afgezien hiervan: waarom zou je steeds willen inloggen bij Google? Als dat voor e-mail is: als je het mailadres in een Mailapp zet, dan blijf je ingelogd en is er geen code nodig!

23 oktober 2021 om 21:22.
Peter-ZTM zegt:

ik ga het proberen in te stellen.

update. Het blijkt allemaal te werken. Tijdens het instellen werd mij duidelijk dat een 2e verificatie met Google prompt standaard is.
Zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft de instelling "niet meer vragen op deze computer" verscheen echter niet.
Ik heb een bevestigingsmail ontvangen dat de tweetrapsverificatie is ingesteld.
Na een paar keer heen en weer geschakeld te hebben kreeg ik een melding op mijn telefoon in de vorm van een steeksteuteltje, dat een Windows in wilde loggen, of ik dat was, beantwoord met ja. Is dit nou een google-prompt?

24 oktober 2021 om 09:18.
DirkB zegt:

Werk je op een Androidapparaat (dit is de Androidclub) of op een Windowscomputer? Wat heb je ingesteld?
Ik raad even: het kan zijn dat je de gmailtoegang in een Mailapp hebt gezet. In dat geval vraagt Google of je toestemming geeft dat die Mailapp voor jou in Google mag inloggen.

24 oktober 2021 om 10:28.
Peter-ZTM zegt:

Ik moest de tweetrapsverificatie van mijn google account instellen, zoals ik schreef.
Ik kreeg daarvan een mail op mijn gmail-adres, maar dit is ook te zien op mijn windows computer met de de google service gmail ( Via Edge ga ik gewoon naar Google) Vanuit dit mailtje vanaf "nu aanzetten".
Op mijn android smartphone (het nummer was al bekend bij google) ontving ik een code per sms en later een melding dat een Windows (apparaat) in wilde loggen, ja, da was mijn computer dus. Nu kan ik zowel op mij smartphone als op de PC alle diensten van google gebruiken, zonder morren of meldingen, ook na egde verlaten en weer opgestart heb. Kennelijk gaat dit dus wel, zonder sms of andere verificatietechnieken.

24 oktober 2021 om 10:41.
DirkB zegt:

Prima geregeld.

24 oktober 2021 om 16:53.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club