Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Zie door de bomen het bos niet meer: advies/ervaring gevraagd nieuwe smartphone
Geplaatst op 13 januari 2022 om 17:00 door AenA

Goedemiddag, ik ben op zoek naar ervaringen en advies over de aanschaf van een nieuwe smartphone. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Wij maken veel foto's en filmpjes en nemen veel muziek op, dus de kwaliteit (en ruimte) daarvan moet enigszins redelijk zijn. En verder zou het fijn zijn als ik er weer een aantal jaren mee toe kan dus als hij niet al te gedateerd is (maar gegamed wordt er niet en al te veel technische hoogstandjes zijn aan mij niet besteed...). Als er dan ook nog een goede prijs-kwaliteitverhouding is zou het helemaal mooi zijn. Maar het allerbelangrijkste is en blijft: gebruiksvriendelijkheid, en zo min mogelijk irritante functies (zoals bijvoorbeeld de talk-backfunctie: dat je mobiel ineens gaat praten en nergens meer normaal op reageert...) omdat ik niet goed ben in digi-zaken. Alvast hartstikke bedankt!

18 reacties
DirkB zegt:

Ten eerste: op elke smartphone zijn functies aan en uit te zetten (bijv. talk back), dit is geen keuzecriterium bij aanschaf. De gebruikersvriendelijkheid bepaal je zodoende zelf, ieder heeft daar een eigen idee bij. Ik kies zelf graag het merk Samsung, zo'n keuze is persoonlijk.
De wat duurdere smartphones ontvangen langer updates dan de goedkopere, wat niet wil zeggen dat de goedkopere dan niet meer te gebruiken zijn.
Duurdere smartphones hebben meestal een beter scherm, snellere processor, betere camera. De Samsungs hebben al gauw 3 goede camera's, soms 4, wat meer fotografiemogelijkheden geeft en betere kwaliteit omdat je optisch kunt zoomen.
Ik zou een smartphone kiezen met 5G. Dit begint al aardig te komen al werkt het nog niet op volle snelheid.
En dan het telefoongeheugen, of de mogelijkheid van een SD kaartje als extra geheugen.
Bedenk dat foto's en video's ruimte kosten en de pixelgrootte omhoog gaat waardoor de bestanden groter worden en je dus meer opslagruimte nodig hebt. Dus niet zuinig zijn.
Ik heb zelf een Samsung Galaxy S20 5G, inmiddels is er een S21 en komt de S22 er snel aan waardoor de S21 momenteel relatief voordelig is (er lopen cash back acties). Dit zijn de toptoestellen o.a die goede camera's hebben en lang updates krijgen. Daar zit wel een prijs aan.
Ik heb gezien dat veel smartphones al 128 Gb aan geheugen hebben, ook 256 Gb en 512 Gb is al mogelijk (keuzemogelijkheid op de Samsungs Galaxy S21 en 22).
Een mooie middenmoter is de Galaxy Galaxy A52.
Smartphone zijn goed via internet verkrijgbaar. Een provider wil ook wel eens toestellen voordelig aanbieden, ook SIM-only (alleen het toestel). Neem altijd een abonnement, geen pre paid. Abonnementen krijgen steeds meer data en bijv. bij KPN heb je incl. 5G het Hussel abonnenement met daarbinnen meerdere mogelijkheden. Let ook op familiekortingen en kortingen als je met een provider een all in abonnement hebt (TV, internet, telefonie).
Adviseren is gemakkelijker als je een prijsidee geeft. Voor € 200 gaat het niet aan je wensen voldoen.

13 januari 2022 om 17:50.
MarjoV zegt:

Ik zelf heb de A72. Is wel duurder, maar staat bekend om zijn goede lenzen. Het zijn inderdaad prachtige foto’s en filmpjes.

14 januari 2022 om 07:31.
AenA zegt:

Goedemorgen aan degenen die hebben gereageerd. Fijn de reacties: hier kan ik wat mee. Ga me vandaag verder verdiepen in de genoemde smartphones. Dus hartelijk dank!

14 januari 2022 om 08:44.
JaapBi zegt:

Hallo AenA. Ik zit in hetzelfde schuitje: heb zelf een Samsung Galaxy A6 (2018) en mijn vrouw mijn oude Samsung Galaxy A3 (2017); de laatste wordt niet meer ge-updated (en dus onveiliger)en de eerste meen ik van wel. Ook ik gebruik ze "eenvoudig" maar wel als fototoestel en we zijn tevreden over de kwaliteit van foto's en video's. Wat mij ook helpt is de informatie die ik als lid van de Consumentenbond kan inzien. Succe met je keuze!

14 januari 2022 om 11:49.
AenA zegt:

Hartelijk dank voor de reactie. Fijn! Ik krijg met de reacties en mijn eigen gesurf op het net een steeds beter beeld. En misschien is idd lid worden van de Consumentenbond niet zo'n gek idee. Ik had namelijk al naar een test van smartphones gekeken, maar de resultaten daarvan kan ik idd pas inzien als ik lid word.

14 januari 2022 om 13:11.
WPMK zegt:

Ik zou kiezen voor een Mid-Range smartphone zoals bv de A52 of de A72 van Samsung en zeker niet voor de duurdere High-End smartphones. Veel mogelijkheden van (alle) smartphones worden niet of maar ten dele gebruikt dus het is m.i. niet zinvol om daar dan een hoop geld aan uit te geven. Een interne opslag van bv. 128 Mb is wel aan te bevelen en anders de mogelijkheid om een extern SD kaartje toe te kunnen voegen. De camera's van alle smartphones zijn m.i. goed tot heel goed. Misschien dat een professional echte verschillen kan zien maar de meeste mensen zijn heel tevreden met de camera's op hun telefoon. Let er ook op of de smartphone al geschikt is voor het 5G netwerk want dat gaat de komende jaren toch de standaard worden.

17 januari 2022 om 12:31.
AenA zegt:

O, fijn om te weten! De A72 is op de een of andere manier overal uitverkocht (maar is toch ook al weer iets duurder zag ik). Op dit moment lijkt echter de A52 het misschien te gaan worden. Bedankt allemaal voor de info. Dit helpt echt heel goed. Leuk!

17 januari 2022 om 14:55.
jack.f zegt:

Ik heb ook Samsung Galaxy A52s 5G. Betaalbaar, prima camera, 128MB, ben zeer tevreden. Bol.com bezorgt nog steeds binnen 24 uur.

18 januari 2022 om 11:22.
AenA zegt:

Hartelijk dank! Nog 1 vraag van een echte digibeet. Stel ik koop 'm bij bol.com: is het dan ingewikkeld om de smartphone helemaal werkend te krijgen? (tot nog toe koop ik ze altijd bij zo'n kpn winkel, en die regelen dan alles voor je en stellen de boel goed in zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen, maar dat is in feite veel duurder) Bij bol.com zie ik dat de A52s het voordeligst is bij XLmobiel.nl (347,50 euro)

19 januari 2022 om 12:39.
jack.f zegt:

Toestel aanzetten en instructies volgen op het scherm. Hij neemt als het goed is alle gegevens over van je oude toestel. Toch probleem, ik denk dat deze groep je zeker kan helpen. Suk6

19 januari 2022 om 12:48.
DirkB zegt:

De nieuwe smartphone neemt niet zomaar de gegevens over van het oude toestel, er moet rekening mee worden gehouden met hoe het is ingericht (alles ook in de cloud of alles lokaal), of er backups zijn, en of je gebruik wilt maken van de NFC chip dan wel smartswitch (een mooi hulpmiddel). Let ook op met WhatsApp. Het is niet moeilijk maar het is beter als je weet wat je doet en waarom. Enkele links:
www.samsung.com/nl/apps/smart-switch/
www.belsimpel.nl/info/toestelhulp/android/overstappen-vanaf-android
Als het om de A52s gaat: je kunt kiezen voor de uitvoering met of zonder 5G (dat moet er dan bij staan) en 128 Gb of 256 Gb telefoongeheugen.
Bij www.belsimpel.nl/samsung-galaxy-a52s-5g kost de goedkoopste 5G uitvoering met 128 Gb € 388 en met 256 Gb € 444.
Je ziet die verschillen ook bij www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=A52s

19 januari 2022 om 13:31.
AenA zegt:

Ah, super!!! Nou, dan ga ik maar eens aan de slag! Lot's of homework to do! Dank jullie wel, allemaal!

19 januari 2022 om 14:42.
jack.f zegt:

Goed Dirk, ik was iets te snel, maar incl. de telefoons van mijn vrouw en digebete buren heb ik deze stappen al vele malen (5 a10 keer) in mijn lange leven uitgevoerd . Vandaar.

19 januari 2022 om 15:13.
DirkB zegt:

Jack, het is ook mijn ervaring dat het lukt. Toch liggen er wat vragen omheen, gaat goedkomen.

19 januari 2022 om 16:03.
jack.f zegt:

👍 Dirk, ik hoop dat AenA slaagt. Have a nice day!

19 januari 2022 om 16:12.
flor zegt:

Het verwondert mij wel dat er alleen over samsung gesproken wordt; zijn andere merken niet zo goed? Vriendelijke groetjes,
Flor.

23 januari 2022 om 08:21.
DirkB zegt:

Er zijn meer goede smartphonemerken, daar zijn wel tests van te vinden. Bij Android wordt Samsung in NL het meest gekocht.

23 januari 2022 om 09:58.
BenW zegt:

Het is altijd subjectief wat de beste smartphone is. Regelmatig worden smartphones getest, o.a. hier, en het is altijd een kwestie wat als doorslaggevend argument wordt genomen.
De Consumentenbond bijvoorbeeld kijkt heel nadrukkelijk naar de prijs/kwaliteit verhouding waar een andere instantie meer naar de (prestatie-) technische kant kijkt en het aan de koper overlaat om de prijs te beoordelen.

Verdere argumenten om iets wel of niet aantrekkelijk te laten zijn, is o.a. de vraag waar het toestel gemaakt wordt. Huawei (Chinees) wordt om die reden min of meer argwanend (spionage) bekeken. Ook worden er bij diverse merken (ook Samsung) allerlei standaard apps meegeleverd waar je als consument nou niet direct op zit te wachten.

Kortom, waar voor de één de batterijduur het belangrijkst is, is voor de ander bijvoorbeeld de kwaliteit van de camera het belangrijkst. En zo is bij elk argument een meest passend toestel te vinden.

23 januari 2022 om 10:13.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club