Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Oude smartphone nog veilig te gebruiken?
Geplaatst op 23 maart 2022 om 11:01 door MarijkeB

Goeiemorgen,

Vorige week heb ik eindelijk een nieuwe smartphone gekocht, een Samsung Galaxyt A52s. Mijn oude smartphone, Samsung Galaxy A5 2017 wil ik als noodtelefoonnummer gebruiken - met prepaid kaart, mocht ik eens niet bereikbaar zijn door slecht netwerk met nieuwe telefoon.

Vraag: hoe houd ik deze oude smartphone veilig? Er staan natuurlijk allemaal apps op, en die gebruik ik niet meer. Maar als die apps niet meer geupdatet worden, bestaat de kans dat de telefoon gehackt wordt.
Of misschien maar weer terug naar een ouderwetse telefoon met voicemail. Ik zou het anders ook niet weten.

Wie kan mij raad geven?

 

7 reacties
Groetend zegt:

Gefeliciteerd met de mooie A52s.
Een oudere smartphone is niet meteen onveilig en de leeftijd van de A5 2017 valt mee. Er komen geen veiligheidsupdates meer en ik zou er niet meer op gaan bankieren maar voor het overige: geen zorgen.
Het gebruiken van de A5 als noodtelefoon lijkt mij niet nodig, immers bij een erg slecht netwerk doen ze het geen van beiden. Ga ook niet switchen met whatsapp, dit kan maar op 1 toestel tegelijk draaien, hou het dan bij de A52s.
Ik gebruik zelf de oudere smartphone voor navigatie tijdens het fietsen. Want zo'n hobbelend ding op het stuur, dat doe ik liever met een oude smartphone. Er zit geen SIMkaartje meer in en als ik internet nodig heb, dan koppel ik de oude aan de hotspot van de nieuwe.

23 maart 2022 om 11:13.
MarijkeB zegt:

Dirk, dus de oude is dus zonder simkaart nog te gebruiken? Ik dacht dat er altijd een simkaart in moest zitten, maar dan ben ik abuis.
Dat is een goeie tip om de oude smartphone voor navigatie te gebruiken.

Ik snap alleen niet hoe ik dan de oude aan de hotspot ? van de nieuwe koppel. Misschien dat je mij dat nog kan uitleggen.
Bedankt alvast.

23 maart 2022 om 11:26.
Zegert zegt:

Hoe die hotspot werkt staat op deze pagina van SeniorWeb - is inderdaad een optie.

Wat het hebben van een slecht netwerk betreft is het volgende wellicht een optie:
Als het goed is dan heeft de A52s ruimte voor 2 SIM kaarten = 2 telefoonnummers.
Als er voor de extra SIM kaart gekozen wordt voor een provider op een ander netwerk dan de gewone SIM kaart dan kan het zijn dat het ene netwerk geen of een slechte verbinding heeft terwijl de ander een betere verbinding heeft zodat in geval van nood toch gebeld kan worden.

Als het abonnement bijvoorbeeld op het KPN netwerk werkt dan zou die prepaid een Vodafone of T-Mobile SIM kaart kunnen zijn.
Let wel op: de prepaid heeft vaak onbeperkt houdbaar beltegoed MAAR moet wel minstens 1x per halfjaar betaald gebruik van gemaakt worden door bijvoorbeeld een gesprek te voeren of een SMS te sturen (hiervoor stuur ik dan soms een SMS aan mijn andere nummer om mijn beltegoed weer een halfjaar geldig te laten zijn).

23 maart 2022 om 14:53.
MarijkeB zegt:

Zegert, bedankt voor je info. Ik zal eens gaan kijken op deze pagina wat betreft hotspot.

Mijn prepaid kaart is van KPN, dus een andere dan de provider (Ziggo/Vodafone) die ik heb voor mijn abonnement.
Het is me bekend dat je met de prepaid kaart minstens 1x betaald gebruik moet hebben per half jaar. Ik heb het vorige prepaid nummer bijna 20 jaar gehad, totdat ik vergeten had ermee te bellen of van sms gebruik te maken. Het nummer was hierdoor vervallen.

23 maart 2022 om 15:42.
MarijkeB zegt:

Dirk, bedankt voor je informatie. En ook nog bedankt voor de felicitatie voor mijn nieuwe smartphone A52S. Het is ben heel blij met de mobiel, en het is inderdaad een hele mooie.
 

23 maart 2022 om 15:43.
Groetend zegt:

Marijke, nog ingaand op je vraag: een smartphone is zonder simkaart te gebruiken maar je kunt er dan niet mobiel mee bellen of SMS'en. Internetfuncties (alles dat niet mobiel bellen of sms'en is) blijven werken zolang je een wifiverbinding hebt.
De hotspotfunctie op de A52s aanzetten betekent dat de A52s door een ander apparaat als een wifistation wordt gezien. Dus je oude A5 ziet de A52s als een wifistation (beveilig dit wél).
Als op de A52s de hotspotfunctie aanstaat, kan de A52s zelf op het mobiele netwerk zitten, dus je hebt wat dataverbruik als de A5 op de hotspot is aangesloten.

23 maart 2022 om 16:22.
MarijkeB zegt:

Dirk, heel bedankt voor de extra uitleg. Het is me nu helemaal duidelijk.
 

24 maart 2022 om 17:34.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club