Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
E-mail verzenden via Smartphone lukt niet
Geplaatst op 6 maart 2015 om 09:16 door AlexGoeree

Dag allemaal,

 

Ik heb sinds kort een Smartphone van Samsung. Mijn provider is KPN. Als ik antwoord wil geven op een e-mail bericht en op het knopje verzenden druk, dan verschijnt er na enkele seconden de mededeling dat het verzenden mislukt is. Dat vind ik vreemd, want een sms-bericht en een Whats-app kan ik wel verzenden. Wie heeft voor mij de oplossing? Alvast bedankt.
Groet van: Alex

15 reacties
Niekie zegt:

Is het e-mail account wel goed ingesteld op de smartfoon?

Het feit dat email binnen komt op de Samsung, wil niet altijd zeggen, dat je ook kunt verzenden. Daarvoor moeten een aantal instellingen goed staan van het email account

Hier een link naar de kpn site. En hier  een link naar hoe dat met Android gaat.

Niek

6 maart 2015 om 11:51.
Marixius zegt:

Om wat voor e-mail account gaat het?

Waarschijnlijk je KPN account als pop3 ingesteld. Als je dan op een WiFi netwerk zit dat niet KPN als provider heeft, dan zal het versturen van de mail problemen opleveren. Maak in dat geval een Gmail account aan en stel die in als IMAP en laat Gmail je mail van KPN ophalen. Of stel je KPN account in als IMAP account.

Lees hier hoe je een KPN e-mail account installeert op PC of mobiel (bekijk de video die op deze pagina staat).

 

6 maart 2015 om 11:54.
Niekie zegt:

Volgens mij werkt pop3 evengoed op een Smartfoon van kpn.

Niek

6 maart 2015 om 11:57.
Marixius zegt:

@Niek

Vaak worden bij Pop de traditionele instellingen van de computer overgenomen. De beveiliging staat dan op "geen" en de poorten staan op 25 en 110. Bij de de uitgaande mail behoeft dan niet op de SMTP server te worden ingelogd, maar dat kan alleen als de SMTP server van dezelfde provider is als van het (WiFi)netwerk waarop je bent ingelogd. Tegenwoordig wordt ook bij Pop3 gebruik gemaakt van SSL/TLS met andere poortnummers en moet er bij SMTP ook met gebruikersnaam/wachtwoord worden ingelogd.

Mail ontvangen gaat dan wel omdat er moet worden ingelogd op de Pop-server, maar versturen gaat niet als je vanuit een "vreemd" netwerk de SMTP-server benadert en de "verouderde" instellingen gebruikt.

Pop3 kan dus inderdaad, maar wordt alleen aangeraden als dit het enige apparaat is waarop je je mail wilt verzenden of ontvangen. Heb je naast je smartphone ook een PC of tablet waarop je je mail wilt bekijken, dan is IMAP aan te bevelen. POP3 is niet meer van deze tijd en dat is ook de reden dat dit niet ondersteund wordt in de mail-app van Windows8.

6 maart 2015 om 12:44.
Niekie zegt:

Maximus. Lees even de tweede link die ik gaf.

En POP heeft niets met "uit de tijd" te maken.

Imap is iets dat met de accouts mee kwam van de grote aanbieders van gratis mail accounts en is gemakkelijk voor als je met vakantie bent.

Maar wees gerust op een telefoon met een pop account van je (telefoon)  provider, kan je overal ter wereld je email lezen van je provider.

Niek

 

6 maart 2015 om 12:52.
Marixius zegt:

De tweede link gaat uit van de onbeveiligde pop/smtp instellingen en dat levert dus de reeds genoemde verzendproblemen op een niet KPN netwerk!

in de link die ik gaf is in de video te zien dat bij Android andere poortinstellingen bij SSL/TLS gebruikt moeten worden.

Het lezen c.q. ontvangen van Pop-mail is inderdaad mogelijk, echter het probleem zit hem in het versturen via een niet beveiligde SMTP server. Dit is met de oude pop/smtp poorten 110/25 het geval.

Bij gebruik in het buitenland is het echter niet aan te bevelen om je mail via de telecomprovider te laten lopen in verband met de hoge roamingkosten bij gebruik van mobiele data. In dat geval kun je je mail beter binnenhalen en versturen via WiFi van het hotel, camping, vliegveld etc. Heb je echter de oude (niet beveiligde) pop-instellingen, dan levert het versturen vaak wel een probleem op.

POP is wel degelijk uit de tijd!l Lees hier verder.

 Overigens zijn er al telefoonproviders die geen mailaccounts meer verstrekken. Vodafone is gestopt met mailaccounts voor mobiele klanten.

De meeste Android gebruikers hebben op hun smartphone ook een Gmail-account. Android is immers van Google en het is wel zo handig om een Google-account te hebben als je iets uit de Playstore wilt ophalen. Bij een POP-mail account (bijv van KPN) kun je bij de uitgaande mailserver de SMTP-server van je Gmail-account opgeven en log je in met je Gmail-adres met bijbehorend wachtwoord. Omdat dit wel via een beveiligde SSL/TLS verbinding met authenticatie gaat heb je bij het versturen van mail ook geen probleem meer als je op een vreemd netwerk zit.

Dat KPN nu ook POP via SSL/TLS aanbiedt en eindelijk ook IMAP ondersteunt wil niet zeggen dat dit ook al bij andere providers het geval is. Er zijn nog heel veel providers die alleen via niet beveiligde POP/SMTP servers werken, laat staan dat ze IMAP ondersteunen.

6 maart 2015 om 15:56.
AlexGoeree zegt:

Dag allen. Ontzettend bedankt voor de reacties. Ga ermee aan de slag. Jullie hebben zeer duidelijk omschreven wat het euvel kan zijn.
Nogmaals bedankt en een fijn weekeinde toegewenst.
Groet van:
Alex

6 maart 2015 om 16:41.
Niekie zegt:

Dat pop3 verouderd is (volgens die site) heb je gelijk in.

Echter het verhaal is zeer gekleurd.  Er staat dat je maar met 1 apparaat kan werken met pop3.  Ik ontvang mail van m'n provider via een pop account op 5 apparaten. En dat is als ik wil ook 5 keer dezelfde email.

Verder staat er dat de mail niet op de server bij je provider bewaard blijft. Ook dat is een leugen. Je kunt per account en per apparaat instellen (zie account instelingen) hoe lang of de mail daar bewaard blijft.  Bij mij staat dat op 30 dagen. (Ik ontvang zo'n 35 mailtjes per dag, alleen er is legio ruimte bij m'n provider.)

Verder staat er dat het downloaden van bijlagen zo lang kan duren.  We leven in 2015. De snelheid van internet is zodanig toegenomen, dat (in elk geval ik) nooit hoef te wachten op welke bijlage dan ook. Maar dat geldt ook voor mensen met bijv. een 30 Mb/s verbinding.

En wat is onveilig. Als de NSA en de AIVD al overal bij kunnen?

Maar er is niets tegen om imap te kiezen, dat ben ik met je eens.

Niek

6 maart 2015 om 16:45.
Niekie zegt:

Alex sorry... we waren tegelijk aan het tikken. Ook een fijn weekend.

Nike

6 maart 2015 om 16:46.
Marixius zegt:

@Niekie

je kunt inderdaad een kopie van de mail op de server achterlaten zodat die door een ander apparaat opgehaald kan worden. Heb jij dan inzage op al je apparaten in wat je je al gelezen hebt? Nee dus!

Kun jij op elk apparaat zien welk antwoord je op een mail hebt verstuurd, met andere woorden: heb je op elk apparaat toegang tot al je verzonden berichten? nee dus!

Heb jij op al je apparaten toegang totde map Concepten? Nee dus.

Als je op al je apparaten aangeeft dat een kopie van je mail op de server moet achterblijven loop je het risico dat je mailbox bij je provider volloopt! Veel POP-providers bieden maar een beperkte mailbox grootte.

De snelheid van internet mag dan in een groot deel van het land zijn toegenomen, er zijn echter nog steeds zogenaamde buitengebieden waar met ADSL ten hoogste 6 Mbit/s download gehaald kan worden!

Het zijn niet alleen NSA of AIVD die overal bij kunnen. Het lezen van je mail via een onbeveilgde (niet encrypted) verbinding bijvoorbeeld in de trein stelt onverlaten in staat om je berichten te kunnen meelezen.

Het gaat niet alleen om de al dan niet beveiligde verbinding met de mailservers. Indien bij de uitgaande mailserver géén authenticatie plaatsvindt dan wordt er van uitgegaan dat je op hetzelfde netwerk van je internetaccess provider zit. Is dit niet het geval (bij een niet eigen WiFi netwerk), dan lukt het versturen van de mail dus niet.

En daar draaide de vraag van Alex om...ook fijn weekend

6 maart 2015 om 17:10.
Niekie zegt:

Ik onthoud wat ik gelezen heb en mik het meestal gelijk weg. Het is zo ingesteld bij mijn account, dat het dan ook op de server verwijdert wordt. Dus ik zie elk mailtje maar 1 keer en dat is voldoende.

Ik kan inderdaad niet op elk apparaat zien, welk antwoord ik gestuurt heb, maar beantwoorden doe ik maar op 1 machine en tijdens de vakantie haal ik het binnen via pop van m'n provider en beantwoord ik via m'n account bij @outlook of @gmail.

En mijn provider mag dan nog geen imap leveren, maar heeft wel heel veel ruimte op de server, zodat daar nog nooit een probleem is geweest in 20 jaar.

En verwar nou een onbeveiligde wifi verbinding niet met ssl/tls wat dat is appels met peren vergelijken.

Imap heeft voordelen, maar ook nadelen.

Elke geheime dienst heeft als ze dat willen toegang tot de mail servers van Google en Microsoft. Niet dat ik me daar druk om maakt, maar het hele internet is zo lek als een mandje.  Lees even in de club veiligheid over het ssl lek in Internet explorer bijvoorbeeld.  Een lek wat op verzoek van de NSA jaren geleden werd ingebouwd.

Niek

6 maart 2015 om 17:57.
Marixius zegt:

Ik vergelijk geen appels met peren en verwar ook geen zaken.

Dat veiligheidsdiensten meekijken is reeds lang bekend. Ook dat er eisen gesteld zijn aan het gebruik van encryptiemetodieken is bekend.

Op een onbeveligde WiFi verbinding is meelezen van encrypted e-mailverkeer tussen server en client een stuk lastiger dan niet-encrypted e-mailverkeer. Bij dit onbeveiligde verkeer gaat alles als platte tekst tussen server en client. 

Ook met een "beperkte" encryptiesleutel van 512 bits heb je nogal wat rekenkracht nodig om de sleutel te kraken. In de trein zal je zoveel rekenkracht niet gauw tegenkomen om de met SSL/TLS beveiligde verbinding te kraken. Dit in tegenstelling tot een onbeveiligde mailverbinding waarbij helemaal geen rekenkracht nodig is. Zonder veel moeite kun je de mail van andere  op je scherm weergeven.

Hetzelfde geldt voor onbeveiligd webbrowsen. Je kunt heel makkelijk meekijken op een http-pagina op een onbeveiligd WIFi netwerk. Een https-pagina (beveiligd met een slotje) kan niet door iedereen zomaar bekeken worden. Ook dit is weliswaar te kraken, maar ook daar is veel rekenkracht voor nodig.

6 maart 2015 om 18:37.
Niekie zegt:

Ik wil deze discussie beeindigen anders heb ik straks weer een beheerder in mijn nek, maar ik daag je uit om mijn (zogenaamd onbeveiligde) email verkeer te onderscheppen en uit te lezen.

Via een onbeveiligd netwerk (Mc Donalds) is/was met 1 klein tooltje in Firefox elke toetsaanslag mee te lezen en te loggen van elke gebruiker van dat netwerk. Ik ben alleen de naam kwijt, omdat ik totaal niet geintresseeerd ben in hacken en dat soort spul.

Niek

Quot Marixius: """Dit in tegenstelling tot een onbeveiligde mailverbinding waarbij helemaal geen rekenkracht nodig is. Zonder veel moeite kun je de mail van andere  op je scherm weergeven. """"

Bewijs maar dat je dat kunt. Mijn email adres staat hier op mijn persoonlijke pagina.

Niek

6 maart 2015 om 19:01.
Marixius zegt:

Aan alleen een e-mailadres heb ik niets.

Het gaat er in de door mj bedoelde situatie om dat de e-mailgebruiker en "hacker" beiden op hetzelfde WiFi netwerk ingelogd zijn en dat de hacker het berichtenverkeer tussen server en client van de mailer aftapt. Het gaat dus niet om de toetsaanslagen, maar het berichtenverkeer dat als gevolg van de toetsaanslagen ontstaat.

maar laten we deze discussie inderdaad maar beëindigen...

 

 

6 maart 2015 om 20:03.
Niekie zegt:

Nog 1 link deze  (Firesheep). Maar die heeft totaal niets met Pop of imap of onbeveiligd email verzenden te maken. Die bedoelde ik eerder.

Niek

6 maart 2015 om 22:13.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club