Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Van iPhoto naar Fotos
Geplaatst op 2 november 2015 om 23:24 door Ingrid

Ik zie dat ik twee bibliotheken op mijn Mac heb staan maar ben huiverig om iPhoto weg te gooien. Heb al eerder trammelant gehad met foto's die onvindbaar waren.... Krijg deze melding als ik iPhoto wil openen (bijlage). Heb wel een backupschijf gekoppeld aan Time Machine maar tot hoever terugis eigenlijk zo'n back up actief?

3 reacties
MaritaA zegt:

Mooie foto! met welke camera maak je die?

Het lijkt of je twee bibliotheken hebt maar dat is niet zo.
Ze werken met "harde verwijzingen" d.w.z.
Bij het importeren maakt Foto’s een “harde verwijzing” naar alle iPhoto media-gegevens in zijn eigen bibliotheek, waarbij dezelfde mappen-structuur gebruikt wordt als in iPhoto.

Een “harde verwijzing” betekent dat de opnames niet volledig in de Foto’s-bibliotheek worden opgenomen, maar alleen verwijzingen zijn naar locaties waar deze opnames op je harde schijf staan, dus een verwijzing naar de locatie in Finder. Het lijkt dat de opnames op twee plaatsen tegelijk staan, maar ze nemen slechts de ruimte van één plek in beslag.

Wat gebeurd er als je één van die opnames bewerkt?
Er gebeurd iets slims: als ik een opname uiteen gemigreerde iPhoto-bibliotheek in Foto’s bewerk dan verandert die versie, maar de versie in de oude iPhoto-bibliotheek blijft ongewijzigd. In feite betekent het dat bij een opname met een harde verwijzing die op een dergelijke manier bewerkt wordt de harde verwijzing wordt verbroken.
Nu ontstaan er twee verschillende opnames, die allebei schijfruimte gebruiken en onafhankelijkvan elkaar verder gaan.

Dit is voor een voor een Mac-gebruiker, die gewend is aan de bestand-is-een-bestand benadering van de Finder,een beetje een hersenbreker. Maar het is een slimme zet van Apple, die ons toestaat om over te stappen naar Foto’s zonder een gehele bibliotheek te dupliceren en al onze vrije schijfruimte op te eten. Dus maak je nooit zorgen om naar Foto’s te migreren omdat je daar geen ruimte voor zou hebben.

Niet weggooien dus.

Dan heel wat anders, ik zie het Word icoontje in he dock staan, je moet dus een office pakket hebben, waar ook Powerpoint inzit, als je je licentienummer hebt, kan je het alsnog downloaden bij microsoft en anders zou ik eens contact met ze opnemen.

Terug in de tijd met Time machine, backups worden gemaakt vanaf het moment dat je begonnen bent en tot de schijf vol is.
Heb je weleens wat teruggezet via Time Machine.? Weet je hoe dat gaat?

3 november 2015 om 09:15.
Ingrid zegt:

Oeps dat is een hele andere manier van denken! Voor een structuurnerd als ik ben ook wel een dingetje....ben nogal opruimerig van aard en heb graag de regie vandaar. Als ik je goed begrijp is de fotobibliotheek slechts een tool waarmee mijn fotobestanden worden weergegeven en niet een opslagruimte op zich? Dan zou ik de iPhotobibliotheek dus rustig weg kunnen gooien want ik vind het wel fijn dat Fotos dezelfde structuur hanteert als mijn iPad. En nee, ikzelf heb nog nooit iets terug hoeven halen van de timemachine, dat heb ik door een professional laten doen toen ik dacht dat al mijn foto's verdwenen waren! Ik heb trouwens al mijn foto's ook in de cloud waar ik extra opslag koop, rather safe than sorry!
Fotograferen doe ik met een Sony DSCHX 300....

3 november 2015 om 17:44.
Ingrid zegt:

Ik heb trouwens het officepakket maar heb wss ooit Powerpoint uit het dock gewipt omdat ik dat privé nooit gebruikte.Ontvang ook altijd alle updates dus dat zit wel goed. Ga toch liever met Pages aan de gang omdat dat bij Apple hoort.

3 november 2015 om 17:51.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club