Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
avatar
Foto' overzetten
Geplaatst op 1 februari 2017 om 10:03 door Ex-lid

Goedemorgen Collegae. Als ik foto’s exporteer van mijn Mac naar een externe harde schijf ben ik mijn oorspronkelijke gegevens kwijt, dwz juiste datum aanmaak etc. Weet u hoe ik dit euvel kan verhelpen. Bij kopiëren kan ik die gegevens wel zien maar staat er onder de gekopieerde foto’s “unadjustedonraw”. Dit heb ik nog nooit gehad, wat betekent dit en wat moet ik ermee. Mvg René de la Haije Lidnr 516977

7 reacties
Miax zegt:

Krijgt u de melding ook wanneer u de foto's van de mac naar de externe schijf sleept?

Wat unadjustedondraw betekent, weet ik niet. Het heeft iets te maken met instellen of regelen.
Bij exporteren van de foto's uit de app foto's, zie ik ook alleen wanneer de foto's ge-exporteerd zijn en niet wanneer ze gemaakt zijn..
mvrg. Mia

2 februari 2017 om 11:24.
avatar
Ex-lid zegt:

Mia in elk geval bedankt voor je reactie hoewel ze helaas niet veel heeft geholpen bij de oplossing van mijn vraagstelling.
Mvg René

3 februari 2017 om 11:52.
avatar
Ex-lid zegt:

Hallo René,

Als het gaat om het downloaden van foto's vanuit het programma Photos op je Mac dan moet je bij het exporteren kiezen voor:
'Archief' -> 'Exporteer' -> 'Ongewijzigd origineel exporteren voor 1 foto' (heb je meerdere hebt geselecteerd dan staat er natuurlijk niet '1' maar het aantal geselecteerde foto's).
Als je na de export in de map kijkt waar je de foto('s) naar hebt gekopieerd zie je bij elke foto een .XMP bestand staan, met de naam van de foto. Dus als je IMG_0750.JPG hebt dan heb je ook IMG_0750.XMP. In dit (redelijk standaard) XMP bestand staat de informatie die je kwijt raakt als gewoon exporteert. De meeste fotobewerkingsprogramma's kunnen de XMP lezen en gebruiken. Het vervelende is echter dat je de bewerkingen kwijt bent, de foto's zijn de originele foto's. Daar is echter een kleine truc voor. Verplaats na deze export de originele foto's (de jpg's dus) naar de prullenmand. Laat de XMP bestanden staan! Ga nu weer naar Photos en kies nu voor:
'Archief' -> 'Exporteer' -> 'Exporteer 1 foto', naar dezelfde map als de eerste keer.
Nu heb je de bewerkte foto (de jpg) en de XMP met de informatie bij elkaar! Zorg er wel voor dat je bij verplaatsing/kopieren altijd de JPG's en de XMP's bij elkaar houdt!

'Unadjusted' betekent natuurlijk: 'niet aangepast'. En 'raw' is een type fotobestand, dat in plaats van jpg, wordt gebruikt door professionele fotografen en serieuze amateurs. Het bevat de originele foto, direct vanaf de sensor van het fototoestel.

Groet,

Murk

3 februari 2017 om 16:50.
Miax zegt:

@ Murk, Ik heb de handelingen die jij beschreef even uitgeprobeerd.

quote: "Als het gaat om het downloaden van foto's vanuit het programma Photos op je Mac dan moet je bij het exporteren kiezen voor:
'Archief' -> 'Exporteer' -> 'Ongewijzigd origineel exporteren voor 1 foto' (heb je meerdere hebt geselecteerd dan staat er natuurlijk niet '1' maar het aantal geselecteerde foto's).
Als je na de export in de map kijkt waar je de foto('s) naar hebt gekopieerd zie je bij elke foto een .XMP bestand staan, met de naam van de foto. Dus als je IMG_0750.JPG hebt dan heb je ook IMG_0750.XMP. In dit (redelijk standaard) XMP bestand staat de informatie die je kwijt raakt als gewoon exporteert."


Mijn ervaring is dat bij het XMP bestand, wanneer je rechts klikt en dan toon info, geen informatie staat, maar alleen de datum wanneer geëxporteerd. Op de foto, de JPG, zie je bij toon info, wel alle gegevens, dus wanneer gemaakt en waarmee etc.. Ik heb het XMP bestaand weggegooid, en de info is nog steeds aanwezig.
Ik ben dan van mening dat je, wanneer je op die manier je foto's naar een externe schijf exporteert, de oorspronkelijke gegevens, zoals René in zijn vraag stelt, kan exporteren en al de XMP bestanden kan verwijderen.
Ik heb het dan niet over bewerkte foto's maar gewoon de originele foto's.


Wanneer ik gewoon bij Archief en exporteer 1 foto aangeef, is er geen info meer te zien.

M.vr.gr.
Mia
 

3 februari 2017 om 18:08.
avatar
Ex-lid zegt:

@Miax

Je hebt gelijk dat je het XMP bestand gewoon kunt weggooien. Dat je niet alles ziet in ‘Toon info’ komt omdat niet alles van de foto wordt getoond (niet alle ‘metadata’, data die de foto beschrijven) worden getoond. Die kun je wel allemaal zien in een fotoprogramma en in Voorvertoning. Als je foto in Voorvertoning hebt geopend, doe je net als in Finder, ‘CMD + I’ en een informatievenster wordt getoond met alle gegevens erin. Wil je echt alle gegevens van de foto hebben, dus ook de GPS gegevens dan moet je wel de originele foto’s exporteren (zoals ik beschreef).
Photos is dus wat veranderd merk ik.
Je kunt trouwens hetzelfde bereiken door de foto’s vanuit Foto’s op www.icloud.com te downloaden via het wolkje met pijltje naar beneden, rechts bovenin de balk. Het voordeel, merk ik nu ik het weer probeer, is dat je de bewerkte foto hebt inclusief de GPS en andere gegevens (kijk maar in Voorvertoning). Dit is dus waarschijnlijk de allerhandigste manier.

Murk

3 februari 2017 om 19:05.
Miax zegt:

@ Murk,
Bedankt voor je uitleg.
M.vr.gr. Mia

4 februari 2017 om 10:34.
avatar
Ex-lid zegt:

Bedankt Miax en Murk voor jullie medewerking.
Mvg René

6 februari 2017 om 10:51.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club