Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Info over Foto's in iCloud foto-bibliotheek (gewijzigde Exif-data).
Geplaatst op 22 juni 2018 om 15:53 door Anita61

Goedemiddag,
Mijn vraag gaat over de Foto app op de iMac (High Sierra 10.13.5).
De foto’s die ik met de Iphone 6 (iOS 11.4) heb gemaakt staan in de iCloud foto-bibliotheek. Wanneer je rechtermuisklikt op de foto en kiest voor “toon info” krijg je o.a. informatie te zien over de plaats, datum en tijdstip waarop de foto is genomen (super handig!).
Nadat ik de foto’s heb geïmporteerd in OneDrive (voor opslag), wordt deze informatie overschreven door de bewerkingsdatum en kan ik de foto’s niet meer in de juiste volgorde van datum/gebeurtenis zetten. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk om de foto’s in de iCloud foto-bibliotheek te laten staan, maar daarvoor heb ik te weinig opslagruimte. Hoe behoud ik/heb ik toegang tot de oorspronkelijke info van de foto's. Er is vast iets dat ik over het hoofd zie, graag jullie tips/advies.

6 reacties
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Anita, Dit is een bekend 'probleem'.

Bij het nemen van de foto worden er 'in' de foto een aantal extra gegevens opgeslagen, die had je al ontdekt. Men noemt deze Exif-data. Het probleem gaat over de datum/tijd van opname, datum/tijd van bestand-creatie (aanmaak) en datum/tijd van bestand-modificatie (bewerking). Zolang de foto in je iPhone zit en/of in je foto-bibliotheek gaat de sortering goed. Op het moment dat je de foto's uit je foto-bibliotheek haalt, wordt de aanmaak-datum + modificatie-datum gewijzigd naar bijvoorbeeld vandaag. Dan gaat de sortering in OneDrive natuurlijk mis, want in OneDrive zelf is er geen sortering in te stellen.

Als het niets mag kosten en je per foto (dan al uit je foto-bibliotheek) de datum wil veranderen, dan kan je proberen of dit programma de oplossing voor je is.

Mag het wel wat kosten en heb je heeeeel veel foto's te veranderen, kijk dan eens naar dit programma. In dit (betaalde) programma kan je meerdere foto's 'in batch' bewerken.

Beide programma's zijn te downloaden uit de App Store.

Maar misschien is nog wel de beste oplossing voor je, om vanuit Apple Foto's, de foto's te selecteren en dan uit het menu (zie bijlage) te kiezen voor Ongewijzigd exporteren. Dit zou ik eerst proberen.

Succes !

22 juni 2018 om 17:09.
Anita61 zegt:

Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb je laatste tip uitgeprobeerd. Het blijkt dat na het ongewijzigd exporteren de info van de foto aangepast wordt aan de datum waarop deze het laatst is bekeken/is aangepast. De oorspronkelijke info van de foto in de iCloud foto-bibliotheek blijft wel bestaan. Ik ga er verder op broeden hoe ik dit in de toekomst ga aanpakken. Bedankt voor het meedenken.

22 juni 2018 om 21:04.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Anita, bedankt voor je terugkoppeling. Klopt wat je zegt: als de foto op enigerlei manier is bewerkt/verplaatst, dan verandert de modificatie-datum ook al (feitelijk zijn het kopieën van...). De door mij genoemde programmaatjes kunnen dit aanpassen/herstellen. De oplossng zit in ieder geval niet in OneDrive. Ik weet natuurlijk niet hoe je OneDrive hebt ingesteld. Staat er ook een kopie van de bestanden in je OneDrive folder op je Mac ?, dan win je geen ruimte, maar zou je hier wel de bestandsdatum kunnen bewerken om de foto's beter in te delen / te sorteren. Als ik nog iets kan doen hoor ik het wel.

22 juni 2018 om 21:15.
Anita61 zegt:

Ik heb bij toeval ontdekt dat als je je foto's m.b.v. Fotolader importeert en opslaat op OneDrive de oorspronkelijke resolutie van de foto blijft bestaan, de naam van de foto niet verandert en, niet onbelangrijk, ook de originele datum waarop de foto is genomen correct weergegeven wordt. Wanneer je je foto's vanuit de app Foto's sleept naar een map in OneDrive (zoals ik had gedaan), verandert de naam van de foto, de resolutie vermindert en de foto krijgt de datum waarop de de foto in de map op OneDrive hebt gezet.
Kortom, ik heb mijn vraag zelf beantwoord! ☺️

3 augustus 2018 om 11:05.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Anita, wat leuk om je (prima) oplossing te horen. Ik ga me niet ver-excuseren, want vele wegen leiden naar Apple...

Ik heb niet aan deze oplossing gedacht c.q. aangebracht, omdat ik gefocussed was op de aanwezigheid van de Foto's, reeds in de iCloud Foto-bibliotheek.

We hebben er weer wat van geleerd.

3 augustus 2018 om 12:45.
Anita61 zegt:

Een excuus zou ook zeker NIET op z’n plaats zijn. Ik ben dankbaar voor alle hulp die hier geboden wordt en waar wij zomaar gebruik van kunnen en mogen maken. Petje af om telkens weer onze vragen te beantwoorden en te helpen zoeken naar een oplossing. En, zoals je zegt, er zijn vele wegen die naar Rome leiden! Stiekem ook een klein beetje trots dat ik het antwoord heb gevonden op m’n eigen vraag!

3 augustus 2018 om 13:00.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club