Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Back Up van MacBook Pro
Geplaatst op 5 juli 2018 om 10:06 door jean711

Mijn MBP van 2011, 320GB, 4GB Ram, El Capitan, 220GB in gebruik, wordt alsmaar trager. Ik was in zo'n computerwinkel waar ze refurbished Apples verkopen en die jongen zei: waarom zet je er geen SSD in? Veel goedkoper dan een refurbished apparaat. Dat ga ik dus doen. Hij raadde me wel aan een back up te maken van alles wat op mijn MBP staat. Nu heb ik wel een Time Machine van Apple die keurig ieder uur een back up maakt maar dat heb ik nooit durven controleren, of dat wel goed werkt.
Ik heb ook een losse externe harde schijf van 1TB waar ik films op heb staan. Die heeft voldoende plaats voor deze back up. Maar hoe doe je dat? Ik vond dat er een programma (van Apple?) zou zijn dat Back Up heet maar kon dat niet trefzeker vinden in de App Store.
Mij viel ook op dat dit thema (back up maken) niet voorkomt in de berichten van onze Apple Club. Of zoek ik niet goed? Wie helpt mij verder?

32 reacties
MaritaA zegt:

Dag John, je kan een Time machine backup laten controleren of die goed is.

Een machine uit 2011, die trager wordt, hoeveel geheugen gebruik je?
Ik denk 4 gb (2x2 dus, Apple werkt altijd met 2 gelijke hoeveelheden) Ik vind dat tegenwoordig 8 gb een "must" is. Dat zou je nog eerst kunnen proberen... of er bij laten zetten. Ter overweging. (je schreef al 4 gb, zie ik nu, later!)

Hoe is die externe schijf geformatteerd voor Apple gebruik, dus macOS journaled (uitgebreid) of exFat, ik vermoed laatste, want films zijn grote bestanden en daar kan exFat mee omgaan.

Timemachine backup controleren:
Hoe de Option-toets (⌥) ingedrukt en klik op het Time Machine symbool in de menubalk. (alleen als de backup schijf in het netwerk is aangesloten)
Je krijgt een ander menu, klik daar op controleer reservekopieën, duurt even!

Geheugen mac: >over deze mac>wat staat daar achter geheugen? Al bekend 4Gb dus, vind ik weinig,

Hoe is externe schijf geformatteerd, zodat daar een extra backup opgezet zou kunnen worden:
Ga naar programma's >hulpprogramma's> schijfhulpprogramma's
Na opening schijf aansluiten
In volgende menu klik linksboven op: weergave>toon alle apparaten
selecteer in de linkerkolom de externe schijf
Vaak zie je dan in het volgende menu achter de schijf hoe die geformatteerd is.
Zo niet klik dan bovenin op wis (wordt nog niet gewist!) en dan zie je zeker weten hoe er geformatteerd is, annuleren klikken.
Externe schijf veilig verwijderen voor loskoppelen ⏏︎

Noot: je moet wel minimaal met El Capitan werken, om dat daar met een terminalcommando trim (Trimforce, voluit) ingesteld kan/moet worden voor later niet Apple ingebouwde SSD schrijven, Als ze je in de winkel aankijken en trim(force) niet kennen, begin er niet aan.
Je kan ook de Mac opstarten vanaf een externe harde (SSD) schijf, kwestie van even instellen met CMD + R wat de opstartschijf wordt.

5 juli 2018 om 10:21.
MaritaA zegt:

In het algemeen: wat houdt TRIM in?

Als je SSD’s veel gebruikt, worden ze veelal vaak trager. Bij het schrijven naar eerdere gebruikte ruimtes moeten die ruimtes eerst gewist worden, en dat kost weer extra tijd. Daarom is er een nieuwe technologie, die dit tegengaat, n.l. TRIM.
TRIM (enabler) maakt dat het besturingssysteem zoekt naar gebieden op de SSD die niet meer gebruikt worden, waarnaar de controller van de SSD opdracht krijgt om deze gebieden alvast te wissen, zodat er zonder vertraging naar toe geschreven kan worden.

Vanaf El Capitan heeft Apple deze mogelijkheid ingebracht, daarvoor was het best vaak ellende met een later SSD geplaatste schijf, (dus niet met een originele SSD van Apple) Men wist vaak niet dat hier rekening mee gehouden moest worden, oftewel Trim enabelen met third partysoftware, en ook moest KEXT signing uitgezet worden met het risico dat als een NVRAM/PRAM reset uitgevoerd moest worden, de kans (heel) groot was dat de boel in de soep liep.

5 juli 2018 om 11:03.
jean711 zegt:

Dank je Marita voor je uitgebreide reactie. Ik schrik wel van al die voor mij nieuwe aanduidingen. Dat van TRIM zl ik vragen in de winkel, lijkt me super belangrijk. Als ze het niet kennen, zal ik jouw advies volgen en niet met ze in zee gaan.
Ik verbaas me er over dat Apple niet een voorgeprogrammeerd programma heeft dat het mogelijk maakt een Back Up te maken, inclusief formatteren volgens Apple standaard. Zoiets zocht ik in Finder maar vond het dus niet.
"Reserve kopie controleren" kan ik niet aanvinken met 'option', wat bij mij 'alt' heet.

5 juli 2018 om 11:54.
MaritaA zegt:

Time Machine is dat John.

Maar je belangrijke bestanden kopiëren naar een externe schijf is en blijft een kwestie van de schijf formatteren voor je systeem (dus Apple) en dan aansluiten, (hij verschijnt in Finder en vervolgens de (belangrijke) bestanden selecteren en kopiëren maar de externe schijf, neem daar wat tijd voor.

Wil je tzt een precieze uitleg, laat maar horen, volgens mij zijn er berichten geweest over dit onderwerp, moet toch in het (grote) berichtenarchief staan.

Dat extra geheugen uitbreiden naar 8gb (2 x 4) al overwogen ??

Ook is het mogelijk tzt om te kijken/controleren of Trim is toegepast via systeemoverzicht.

Alt/option is het zelfde, links of rechts van de CMD toets

John, ik weet waar je woont, zoek hiervoor een Apple erkend bedrijf, te vinden in je woonplaats.

5 juli 2018 om 12:01.
avatar
Ex-lid zegt:

Nog een extra aandachtspunt: volg de tip van Marita op en laat de SSD inbouwen bij een officiële Apple dealer / servicepunt. Op jouw Macbook zit er een temperatuur sensor in de buurt van je harddisk. Deze wordt vaak om zeep geholpen bij het niet vakkundig plaatsen van een SSD. Zit je straks met een snelle ‘stofzuiger’ i.p.v. een snellere laptop. En meer geheugen is ook zeker het overwegen waard.

Misschien is het zelfs te overwegen om het overzetten van de gegevens op de oude harddisk naar de nieuwe SSD over te laten aan de Apple dealer. Die hebben daar speciale software voor.

5 juli 2018 om 14:54.
jean711 zegt:

Ben wat beduusd door de vele deskundige adviezen. Waar sta ik nu?:
1 volgens mij is controle time machine gaande; ik begrijp dat dit lang kan duren
2 uitbreiding van 4GB Ram naar 8GB wil ik; voor nog meer Ram is misschien geen plaats
3 zaterdag helpt me een vrijwilliger van seniorweb verstandige keuzes te maken
4 Eindhoven kent alleen 2 Amacs en BCC als erkende serviceverleners, waarbij ik BBC toch als de mindere beschouw. De winkel waar ik was heeft een soort Steve Jobs op de payroll staan; hun deskundigheid en betrokkenheid straalt er van af. De Amacs zijn vooral verkoop gericht en die zie ik niet zo gauw mijn machine open schroeven
5 Aandachtspunten zijn Trim en die temperatuursensor
6 de winkel waar ik was maakt ook een Back Up, installeert en zet de data over. Dat is kennelijk business as usual
7 om niet afhankelijk te zijn van mijn winkel, wil ik zelf een back up maken. Desnoods koop ik een nieuwe harde schijf
8 het langzamer worden van mijn MBP kan ook te wijten zijn aan een harde schijf die op zijn laatste benen loopt, zoals Marita al een keer schreef. Ik heb het gevoel dat er enige urgentie is
9 als het allemaal misloopt met mijn winkel, moet ik toch aan de refurbished exemplaren en dan is die Back Up belangrijk

5 juli 2018 om 16:13.
MaritaA zegt:

Harde schijf kan getest worden, Apple en official resellers hebben die apparatuur.

2. Nee meer als 8 gb geheugen kan niet in jouw model.

3, hoe ervaren is die vrijwilliger??Wat kan die meer vertellen dan wat hier staat.

Kijk eens op deze pagina voor een erkende service provider:
https://support.apple.com/nl-nl/repair

8. al de bekende zaken gecheckt als je mac traag wordt??

9. Hoe heet die winkel als ik vragen mag

Je kan zelf een hardware test doen, maar die vind niet alles.

Wat zou een "tweedehands nieuwe" kosten (specificaties wil ik dan ook weten)
Als in september /oktober er nieuwe MacBooks komen ( en dat wordt erg hard gefluisterd) worden iets oudere nieuwe modellen goedkoper. Ik ben dan voorstander van nog "effe" doorsparen.

5 juli 2018 om 16:22.
jean711 zegt:

Marita, weer zeer bedankt voor je prompte reactie. Ik reageer op je punten:
1 ik zal naar een Amac gaan voor controle
2 dacht ik al
3 ga ik zaterdag ervaren
8 ik heb alles gedaan wat jij beschrijft in een stuk van jou dat ik 'iMac start traag op" genoemde heb
9 Computerboetiek Eindhoven
Ik denk toch gauw € 1.000. Ik heb intussen ook gechat met Apple en deze reactie geef ik mee:
Duidelijk. Het is zo, dat de MacBook waar je op dit moment contact over opneemt een verouderd toestel is, waardoor Apple hierin geen onderdelen meer maakt of verkoopt. Omdat het echter om een SSD en RAM geheugen gaat, welk niet perse van Apple afkomstig hoeft te zijn, zou je eventueel navraag kunnen doen bij een Apple Geautoriseerd Service Provider. Ik kan niet garanderen, dat hier mogelijkheden voor zijn, maar onze hardware specialisten, weten dit natuurlijk het beste.
De chatter leverde me drie Amacs in de buurt op en die zullen me, denk ik, niet helpen omdat Apple er niets meer voor levert.

5 juli 2018 om 16:50.
MaritaA zegt:

Amac levert geen ssd om een gewone harde schijf te vervangen, die zitten momenteel in de apparaten die je nieuw koopt.
Dus de vraag is of Amac een ssd van een andere fabrikant er in wil zetten.

Wil je overigens persé een MacBook?.

Een MacBook Air (13 inch)met een 256 gb ssd is, schat ik rond de €1400,00 dat bedoelde ik met dat doorsparen. € 400,00 euro meer en je kan zeker weer 6 jaar door, dat is +/- € 65, per jaar. heb je meer opslag nodig kunnen veel zaken opgeslagen worden in iCLoud (50 gb = € 0,99 p.m) of een Nifty minidrive erin van 60gb.

Wel usb c poort, dus extra geld voor wat verloop"draadjes".

Wel eens opnieuw installeren overwogen?

5 juli 2018 om 17:12.
MaritaA zegt:

Krijg net een mail van Amac, alle Mac modellen een € 100, -- goedkoper, je kan inruilen, check eens voor de aardigheid hoeveel je krijgt op hun website als je inruilt.
Zal ik die mail naar je doorsturen?

5 juli 2018 om 17:20.
jean711 zegt:

graag, maar ik ben ook gehecht aan mijn MBP

5 juli 2018 om 17:24.
jean711 zegt:

Dag Marita, reactie op je mail van 17.12
Ja, ik wil een Macbook maar als ik hem nieuw zou kopen, wordt het een Macbook Air met retina scherm en die moeten er toch gauw aankomen.
Mijn oude MBP dient dan als een soort back up van oude bestanden. Ik heb een iCloud abonnement van € 0,99 p/m.
Om alle aansluitingen weer te hebben moet je ook veel geld uitgeven, zo begrijp ik van Apple vrienden

5 juli 2018 om 17:34.
MaritaA zegt:

Volgens mij zijn er momenteel apparaten die alle aansluitingen hebben (dus een soort all in one) voor de USB C poort. en niet zo gek duur.

Zal eens zoeken en laat het je weten, haastige besluiten zijn niet goed.

5 juli 2018 om 17:39.
avatar
Ex-lid zegt:

Het is niet mijn portemonnaie, maar € 1000,- investeren in een Macbook uit 2011 lijkt mij een (financieel) zinloze exercitie.

5 juli 2018 om 17:50.
MaritaA zegt:

John's huidige MacBook is van 2011, dus een gebruikte moet toch wel van een recenter bouwjaar zijn, lijkt mij.

5 juli 2018 om 17:56.
jean711 zegt:

reactie op nnsa van 17.50h: mij zou de update met 500Gb SSD € 295 kosten, Extra 4GB Ram kost € 40, dus een koopje!

5 juli 2018 om 18:00.
MaritaA zegt:

welk merk SSD, er zijn er van Samsung die problemen geven.

5 juli 2018 om 18:02.
jean711 zegt:

weet ik nog niet

5 juli 2018 om 18:02.
jean711 zegt:

nieuwste goede bericht: Amac op de Demer in Eindhoven kan er voor mij 500GB SSD inzetten voor € 219 in totaal, dus inclusief montage en overzetten data. De uitbreiding van het Ram geheugen van 4 naar 8GB kost € 80 a € 90. Hoera! Morgen zie ik nog even de Seniorweb vrijwilliger (ook voor een Back Up) en dan zet ik deze upgrade in gang. Controle van de reservekopie op de Time Capsule is mislukt. Iedereen bedankt voor het meedenken!

6 juli 2018 om 13:26.
MaritaA zegt:

Mooi, laat nog even weten hoe het werkt en bevalt....
en goedkoper dan de andere!Het mislukken van de contrôle van de Time machine reservekopie, zou ook als oorzaak kunnen hebben dat de MBP in slaapstand ging.

In instellingen uitzetten tot het klaar is en aan de lader of download Amphetamine
("drug" die je Mac niet in slaap laat vallen)

https://itunes.apple.com/nl/app/amphetamine/id937984704?mt=12

6 juli 2018 om 13:42.
Anita61 zegt:

Goedemiddag, ik volg dit item omdat ik er weer veel van kan leren. Ik hoop dat ik mijn vraag, die ermee verband houdt, ook hier kan stellen anders zal ik 'm verplaatsen.
Ik wil ook graag mijn Time Machine backups controleren. Echter, als ik de alt ingedrukt houd en klik op het Time Machine symbool in de menubalk krijg ik te zien "controleer reservekopieen", alleen de tekst is lichtgrijs en ik kan er niet op klikken. Wat doe ik fout.

Alvast bedankt voor de reactie.

6 juli 2018 om 15:15.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Anita, voor zover mij bekend wordt het menu-item "Controleer reservekopieën" alleen toegankelijk als de reservekopie op een netwerkschijf wordt gemaakt. Als je een Time Machine backup maakt op externe hardeschijf, die is aangesloten op je Mac, dan krijg je of een aparte fout-melding en als je ziet Nieuwste reservekopie op "XYZ-schijf": recente datum, dan is het al OK.

6 juli 2018 om 15:46.
jean711 zegt:

Marita, ik dacht ook dat je gelijk had met het in slaap vallen van mijn MBP. Dus ik heb zowel amfetamine gebruikt als via 'energiebeheer' de slaapstand uitgeschakeld zolang ik 'aan de stroom lig'. Maar zelfs na 33 uur was mijn reservekopie niet gecontroleerd. Ik vertrouw de Apple Time Capsule dus niet meer. Heb inmiddels een LaCie externe harde schijf gekocht van 2 TB (volgens Apple standaard geformatteerd) en heb met de hand via 'copy en paste', alle bestanden gekopieerd. Ik probeerde die LaCie ook als Time Machine een kopie te laten maken maar dat mislukte. In de beschrijving stond dat die LaCie compatibel is met Sierra en High Sierra, maar ik zit nog steeds op El Capitan en ben daar tevreden mee. Misschien wel de reden dat deze Back Up op die manier mislukte.
Ik was ook bij de seniorweb vrijwilliger die de status van Seniorweb Ambassadeur heeft. Hij kwam mij deskundig en ervaren over, heeft al mijn instellingen gecontroleerd en soms lichtelijk bijgesteld, afhankelijk van wat ik allemaal doe met mijn MBP. Het meest heeft geholpen dat hij in het programma "Terminal' met Unix commando's een opdracht gaf om dagelijks, wekelijks en maandelijks, bepaalde bestandjes op te ruimen. Mijn MBP is weer redelijk snel.
Ik tob toch nog over de Time Capsule: ik wilde die eigenlijk leeg maken en opnieuw beginnen, maar vond niet hoe dat moet. Door de schijf te verwijderen en opnieuw aan te brengen kon ik een nieuwe reservekopie maken, maar de controle van die kopie kwam niet in 24 uur rond. Wellicht dat de oudste bestanden (die er nog steeds op staan), niet goed verwijderd worden zodat er te weinig plaats is. Ik heb met de Seniorweb Ambassadeur afgesproken dat hij komt kijken of de Time Capsule weer aan de goede praat is te krijgen.
En dan pas ben ik van plan naar Amac te gaan voor SSD en vergroting Ram van 4GB naar 8GB. Aandachtspunten zijn Trim en die temperatuursensor
Een heel verhaal maar ik denk dat het goed komt.

10 juli 2018 om 04:25.
MaritaA zegt:

Dag John, eerst ga ik je uitleggen, hoe je op de correcte wijze de backup op de Time Capsule leeg kan maken en opnieuw kan beginnen. (nieuwe back up)

Dat gaat via het programma Airportconfiguratieprogramma App.
Open Porgramma's>hulpprogramma's>Airportconfiguratieprogramma
Je ziet (zie schermafbeelding) het www en je TC die daarmee verbonden is en als het goed werkt is het lampje groen (ook op de TC zelf)
Klik met de cursor op de TC zelf en er opent een menuutje
Klik op wijzig.
Je komt in een groter menu.
Klik bovenin op schrijven
en in volgende menu kies je voor wissen

Je weet je wachtwoorden voor de TC, m.a.w. staat het vinkje aangekruist bij " bewaar wachtwoorden in sleutelhanger" (wel zo handig, dus iCloud sleutelhanger aan of gebruik je
een andere ww manager?)

Na een herstart kan je opnieuw beginnen om via Time Machine de TC weer te kiezen voor het maken van een geheel nieuwe backup, wat een eerste keer heel wat uurtjes kost.

Als Amac alles voor je doet, weet de techneut wel van die temperatuur sensor en Trim.

Overigens de Airport configuratie app kan je ook op je iPad en iPhone zetten, staat in de Appstore.


Noot: ik ben ook een Ambassadeur van Seniorweb, gewoon de benaming voor de 3000 vrijwilligers!

10 juli 2018 om 08:47.
Willem-B zegt:

Vandaag ben ik eens in de Trim functie gedoken. Ik krijg geen bewijs op tafel dat dit goed werkt met de nieuwste typen third party SSD’s.
De fabrieksspecificaties van bijv de Samsung EVO 860 geven ook aan dat er Garbage Collection is ingebouwd. Hoe dat werkt is ook niet duidelijk. Trim wordt ook ondersteund.
Bij een poging om Sudo Trimforce enable te activeren in Terminal krijg je een majeure waarschuwing van Apple. Dat weerhield mij ervan om dit daadwerkelijk uit te voeren.
verder heb ik diverse keren gelezen dat APFS met Trim op een nieuw type SSD niet nodig of zelfs afgeraden wordt. Er wordt daarover geen technische uitleg gegeven.
Omdat bij mijn experiment de performance nu nog uitmuntend is en ik voorlopig ook weinig schijfactiviteit verwacht zal ik de Trim functie vooralsnog niet gaan gebruiken. Ik wacht eerst meer berichten af over de combinatie APFS en EVO SSD’s.
Waarom zou ik een goed werkend systemen blootstellen aan onnodige risico’s is mijn uitgangspunt.

11 juli 2018 om 00:36.
jean711 zegt:

ik reageer op Marita van 10 juli:
Hallo Marita,
>>> wat fijn dat jij dat allemaal weet. De TC staat nu nog steeds te wissen. Omdat bij 'snel wissen' stond dat dit niet veilig is, heb ik gekozen voor 7 x wissen. Dat duurt dan ruim vier uur. Dat is dan wel per wisbeurt!!! Geeft niet. Ik heb tijd en ben blij als er straks weer een reservekopie is.
>>> Mijn MBP is echt weer redelijk snel .
>>> Straks met SSD zal ie ook snel opstarten, verwacht ik. Ik hou je op de hoogte.
>>> Ik zal AMAC bevragen over de TRIM functie, als ik daar ben

11 juli 2018 om 10:23.
Willem-B zegt:

Eindelijk een technische uiteenzetting over hoe een SSD werkt inclusief de werking van de speciale functies Garbage Collection en TRIM. In dit artikel wordt ook gewaarschuwd voor het openzetten van security lekken bij het activeren van TRIM. Geadviseerd wordt om de TRIM functie niet te activeren als dit ten koste gaat van de security.
Het artikel is in het Engels maar de vertaler weet daar wel raad meer:
SSD met Garbage Colection wel of geen TRIM

11 juli 2018 om 14:01.
jean711 zegt:

Beste Beekhuis, ik ga dat allemaal niet lezen, ken ook de achtergrond van de auteurs niet. Ik vraag gewoon advies aan AMAC en doe wat zij adviseren

11 juli 2018 om 14:37.
Willem-B zegt:

Beste Jean711,
Ik kan me voorstellen dat het allemaal een beetje te veel wordt. Ik werk getriggerd door het interessante onderwerp en omdat ik zelf ook net bezig was een MacBook Pro te upgraden.
Veel succes bij het uitvoeren van de upgrade of het kiezen van een nieuwe f refurbished Mac.
Let ook even op of op jou Mac de MacOS versie nog naar Mojave kan worden ge-update.

11 juli 2018 om 14:58.
jean711 zegt:

Ik zit nog op El Capitan en ben daar heel tevreden mee. Pssst: niemand zeggen! Ik lees altijd zo veel ellende als er weer een nieuw OS is.Men zegt ook dat je machine er trager van wordt. Sommigen zeggen zelfs dat dat de bedoeling zou zijn, zodat je iets nieuws gaat kopen.
MijnTC is na 7 keer wissen nu leeg en staat een reservekopie te maken. Duurt 5 uur. Dan nog de controle.

11 juli 2018 om 17:11.
MaritaA zegt:

John, de 5 uur wordt uiteindelijk minder, is mijn ervaring. Nog even geduld.

11 juli 2018 om 17:20.
MaritaA zegt:

Jean 711 (berichtplaatser) heeft mij per mail verzocht, te melden dat het onderwerp voor hem afgerond is en geen verdere berichtgeving meer nodig heeft.
 

11 juli 2018 om 17:26.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club