Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Veldscheidingsteken
Geplaatst op 17 juli 2018 om 21:07 door CDriessen

Ik krijg van de bank (Triodos) een CSV-bestand met daarin mijn mutaties, gescheiden door een KOMMA, dat is goed. Nu wil ik daar in Numbers een aantal mutaties in aanbrengen, sommige velden worden niet (goed) gevuld. Maar als ik dan ga exporteren naar CSV dan komen daarin de SEMI-COLON (;) te staan, die kan ik echter niet importeren in het programma BANKTRANS om mijn mutaties bij te houden.
De vraag is dus hoe kan ik de veldscheidingstekens aanpassen
Ook zodanig dat door het gebruik van de komma toch ook de getallen goed overkomen en niet als veldscheiding worden gezien !
Wie weet raad?

volgens mij heb ik iets dergelijks al eens gezien op de site maar ik weet niet meer waar of bij welke groep.

groeten Chris

8 reacties
Marixius zegt:

Vervang bij de getallen de komma door een decimale punt.
vervolgens kun de je de punt-komma vervangen door een komma.

18 juli 2018 om 12:04.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste CDriesen, dit is een 'vervelend' probleem, waarbij de partijen / leveranciers elkaar de schuld geven. Als je de export in CSV-formaat niet terug kan inlezen in BANKTRANS, dan ligt het eigenlijk aan het (niet) automatisch herkennen van veld-scheidingstekens.

Nu heb je hier verder niet zoveel aan, maar je zou dit wel kunnen melden bij je bank.

In de tussen liggende tijd kan je dit toepassen:

Voordat je het bestand inleest in Numbers, ga naar je Systeemvoorkeuren onder het 'Appeltje' en kies Taal en Regio en dan button Geavanceerd. Verander daar (tijdelijk) op de bovenste regel in het rechter veld de komma in een punt. Geef OK en sluit Systeemvoorkeuren.

Zie bijlage.

Doe nu je werk in Numbers en exporteer naar CSV. Deze versie zou ingelezen moeten kunnen worden in BANKTRANS.

Helaas moet je dit steeds toepassen, tenzij je met de nieuwe getal-instelling kan werken.

Er zijn nog wel meer methodes, maar die kosten geld voor een conversie applicatie.

De methode van Marixius is grotendeels juist, maar heeft teveel risico’s bij het werken met een bankapplicatie. Verder werd niet aangegeven hoe de dubbele punt, waar waarschijnlijk ; wordt bedoeld te wijzigen in een ,

Laat even weten of het is gelukt.

18 juli 2018 om 20:41.
CDriessen zegt:

Dag nnsa,
Dank voor het meedenken. Het lukt nog niet, is ook lastig want als je de semi-colon gaat vervangen door een komma (of omgekeerd) heeft dat ook gevolgen voor je formules!!!
Dat had ik me niet gerealiseerd ik ga er de komende tijd eens mee stoeien en zal je laten weten of het is gelukt.
Misschien informeer ik nog wel eens bij BANKTRANS of daar nog iets te regelen valt.
Groeten Chris

18 juli 2018 om 22:41.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Chris,

Bedankt voor je terugkoppeling, maar jammer dat het (nog) niet heeft geholpen. Toch moet de ‘sleutel’ voor de oplossing liggen in je regio-instellingen. In nederland werken we met een komma als scheiding tussen euro’s en euro-centen. Dit impliceert dat je dan de ‘Comma’ (in CSV) niet als veld-scheiding kan gebruken (en inderdaad ook niet in formules). Er wordt dan en punt-comma voor gebruikt. Hier moet iets fout gaan.

Ik wil graag je work-flow even snappen:

Je download (of krijgt) een bestand van de Tridos-bank. Dit bestand importeer je in Numbers. Je gaat met dit bestand aan de slag en je brengt wijzigingen en/of toevoegingen aan. Je wijzigt, of maakt zelf formules aan ? Maak je ook nieuwe velden aan ? Of beperkt het zich tot het wijzigen, aanmaken of verwijderen van records ? Iedere regel in Numbers is een record en iedere kolom een veld.

Daarna exporteer je het bestand als .csv uit Numbers en wil dit terug inladen in BANKTRANS ?

En dan krijg je een foutmelding (welke?)

Bedenk wel, dat BANKTRANS niet toe zal laten dat het bestand wordt veranderd qua velden en/of formules.

Als je heel erg van ‘puzzelen’ houdt, dan zou je het Bank-bestand kunnen inlezen in Apple’s Textedit en inhoudelijk kunnen vergelijken met jouw exportbestand uit Numbers. In jouw export bestand mogen dan GEEN punt-komma’s meer staan.

Gebruik Textedit alleen voor analyse en niet om dingen te veranderen, als je niet precies weet wat je doet.

Zoals al eerder gezegd, als dit issue heel belangrijk voor je is, dan ontkom je niet aan externe hulpprogramma’s zoals CSV editor Pro etc.

Mocht je over Microsoft Excel beschikken, dan km je daar ook verder mee dan met Numbers. Maar voor normaal gebruik volstaat Numbers. Excel is veeeeel verder ontwikkeld.

Ik hoor graag je workflow.

Groet, Niek

19 juli 2018 om 10:47.
CDriessen zegt:

Dag Niek,
Ik heb nog vele zaken geprobeerd maar allemaal leiden ze niet tot het gewenste resultaat.
Nu ga ik me maar aanwennen om het te doen met de gegevens die ik heb en wel geconverteerd krijg en die ik kan verwerken. Helaas maar ik vind het niet de moeite meer waard om er nog meer energie in te steken.
Dank voor het meedenken,
Groeten Chris

1 augustus 2018 om 17:07.
avatar
Ex-lid zegt:

Chris, jammer dat één en ander niet heeft geleid tot het gewenste resultaat, maar in ieder geval bedankt voor je update. Misschien heelt de tijd het probleem. Data-conversies zijn inderdaad best ingewikkeld en inderdaad is dan de vraag of de “input” dan niet groter wordt dan de “output” (d.w.z. geen efficiënt proces).

1 augustus 2018 om 17:51.
Marixius zegt:

Om in een CSV bestand een punt-komma te kunnen vervangen door een komma, kun je simpelweg het bestand openen met het programma Kladblok (zoals je een txt-bestand opent). Via de zoek en vervang functie van dat programma kun je alle semi-colons (;) vervangen door een komma.

1 augustus 2018 om 23:37.
CDriessen zegt:

Dank Marixius,
dat wisten we natuurlijk al, maar dat was niet het probleem.
is nu afgesloten overigens.
Chris

2 augustus 2018 om 07:52.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club