Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Gebruik van Wachtwoordmanagers (Last Pass).
Geplaatst op 22 juli 2018 om 13:07 door ruudbvdijk

Titel aangepast door nnsa, i.v.m. SEO.

Goede middag,
Ik heb een vraag voor nnsa!
U zegt in één van uw adviezen dat u geen voorstander bent van Last Pass!

Wat zijn uw bezwaren en/of heeft u andere gratis goede programma's van dien aard?
Groet Ruud van Dijk

9 reacties
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Ruud,

Hierover (wachtwoord managers) is inmiddels op SeniorWeb een hele discussie gaande:

Wachtwoordbeheer, handmatig op digitaal ?https://www.seniorweb.nl/clubs/veiligheid/18561/wachtwoordbeheer-handmatig-of-digitaal

Gezien uw reactie in de AppleClub ga ik er van uit dat U Apple gebruiker bent. Apple biedt zelf een betrouwbare infrastructuur (iCloud-opslag) en hulpmiddelen voor wachtwoord-beheer én gebruik middels de Sleutelhangertoepassing en het invullen/bewaren van inloggegevens in Safari. Hier komt U al een heel eind mee.

In het kort zal ik motiveren waarom ik geen voorstander ben van wachtwoordmanagers die uw inloggegevens extern (lees in de cloud – of bij de leverancier) opslaan, ondanks encryptie: er bestaat geen zekerheid dat vroeg - of - laat die gegevens worden gehacked.

Wel bestaan er risico-niveaus bij het opslaan van inloggegevens:

Laag risico: (lees gevolgen): Abonnement op tijdschrift en online kunnen lezen

Gemiddeld risico: Inloggegevens Social Media

Hoog risico: Betaal gegevens middels CreditCard, PayPal etc.

De hoog-risico categorie zou ik nooit in een wachtwoord-manager zetten. Vandaar mijn korte opmerking bij een ander bericht en gebruikster dit even te laten voor wat het is. Daarbij werd Last Pass genoemd.

Wilt U hier meer over weten, dan zou U kunnen overwegen om het laatste nummer van de Digitaalgids (Consumentenbond) analoog of online aan te schaffen. Daarin staat een test van Wachtwoordmanagers. U krijgt dan ook toegang tot een gratis cursus "Veiligewachtwoorden".

Résumé: ik ben dus niet tegen wachtwoordmanagers, maar wel tegen het (niet goed doorgrond) gebruik van wachtwoordmanagers. Ik gebruik zelf 1Password op al mijn apparaten (excl. AppleWatch en AppleTV) en de kluis wordt keurig netjes gesynchroniseerd via iCloud. Maar "staatsgeheimen" zet ik er niet in.

Nog even over 'gratis' programma's:

Gratis bestaat bij mij niet in deze wereld, voor zover het 'derden' betreft. Direct of indirect wordt er altijd een tegenprestatie verwacht, in welke vorm dan ook. Bij gratis apps en/of internetdiensten betaal je met je data en/of gegevens, zodat die verkocht kunnen worden of dat je gebombardeerd kan worden met (onzinnige) advertenties. Ondanks de AVG etc. Dus bij wachtwoordmanagers raad ik 'gratis' af. Blijf dan bij de Apple-mogelijkheden.

Apple Notities app biedt ook de mogelijkheid om vertrouwelijke informatie op te slaan (encrypted) middels een wachtwoordbeveiliging. Heel handig en 'gratis' met je hardware meegeleverd.

22 juli 2018 om 14:41.
ruudbvdijk zegt:

Dank u wel voor uw reactie, ik zal het ter harte nemen!
Groet Ruud van Dijk.

22 juli 2018 om 15:09.
ruudbvdijk zegt:

Ik was ten tijde van de discussie met vakantie, anders had ik de vraag niet gesteld!
Groet.

22 juli 2018 om 15:11.
avatar
Ex-lid zegt:

Geen probleem hoor, wat moet je nu anders in je vakantie doen...Hopenlijk heeft U er wat aan.

22 juli 2018 om 16:17.
ruudbvdijk zegt:

Het wordt er niet makkelijker op, ook de consumentenbond geeft aan dat een wachtwoordmanager makkelijk te hanteren is voor de vele wachtwoorden die we gebruiken! Advies wordt er niet gegeven. Ik ben er nog niet helemaal uit. Keepass is ook nog een mogelijkheid.

22 juli 2018 om 16:28.
Freedom zegt:

Nog een mogelijkheid.
De app; 1Password die gebruik ik al drie jaar op mijn iPad.
Werkt perfect.

22 juli 2018 om 17:04.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik denk dat we hier te maken hebben met een 'complexer' probleem, dan de vraag of je wel of geen of beperkt een wachtwoordmanager zou kunnen gebruiken.

Ik denk dat de kern van het probleem zou kunnen zijn: "hoe organiseer ik gestructureerd mijn overvloed aan inloggegevens en dan nog veilig ook anno 2018 ?"

Het wel-of-niet gebruiken van een wachtwoordmanager als hulpmiddel, is dan onderdeel van deze vraag en niet andersom.

Ook hierin zijn verschillende niveaus.

Misschien zou SeniorWeb hieraan eens aandacht aan kunnen besteden op een 'hoger niveau', of via een uitgebreider artikel. Kennelijk 'worstelen' veel leden met dit niet-unieke probleem.

22 juli 2018 om 18:19.
Willem-B zegt:

De reden dat ik ik de Club Veiligheid een topic ben begonnen over dit onderwerp is precies wat NNSA hier aangeeft.
Het organiseren van inloggegevens is een belangrijke motivatie om veilig te kunnen werken met een Computer, tablet en smartphone en een combinatie van deze apparaten.
In de praktijk kom ik als Ambassadeur PC Hulp aan Huis regelmatig situaties tegen waarbij het wachtwoordbeheer voor verbetering vatbaar is.
Op zich maakt het niet uit of je een papieren administratie hebt of een digitale vorm van een wachtwoordmanager, maar één ding is zeker. Blijf controle houden over je eigen veiligheid. Diverse hulpmiddelen kunnen daarbij uitkomst bieden.
Ik nodig jullie graag uit op de topic op de club veiligheid om deel te nemen aan het onderwerp Wachtwoorden Handmatig of Digitaal.

23 juli 2018 om 00:09.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste SeniorWeb clubleden: omdat de vraag van Ruud van Dijk voldoende beantwoord lijkt én omdat dit onderwerp “AppleClub” overstijgend wordt, stel ik voor om deze discussie eventueel voorttezetten in de Veiligheidsclub:

https://www.seniorweb.nl/clubs/veiligheid/18561/wachtwoordbeheer-handmatig-of-digitaal

23 juli 2018 om 09:48.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club