SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
avatar
eReader en Apple apparaten.
Geplaatst op 1 augustus 2018 om 10:33 door Ex-lid

In verband met recente vragen over eReaders (samen te gebruiken met Apple apparaten) wil ik hier mijn ervaringen delen. (Als er iPad staat geldt dit ook voor de iPhone en iPod Touch).

Waarom een eReader als je al een iPad hebt ?

Zeker met het oog op de vakantie leest een eReader veeel beter dan het spiegelende scherm (vaak vol vette vinger-strepen) van een iPad, ook in de volle zon. Het beeld is rustiger en komt scherper over. Ook heeft een eReader een veeel langere batterij-duur (> 20 uur) dan een iDevice (8 ~ 10 uur).

Voor multi-media boeken (kleur / beeld / geluid) is een eReader ongeschikt (Denk hier bij ook aan Luisterboeken).

Eén van de beste – en populaire eReaders is de KOBO. De KOBO werkt goed samen met de Mac. Als je de KOBO met het usb-kabeltje met de Mac verbindt, dan vraagt de KOBO (als hij aan staat en eventueel de schermbeveiligingsflap open is geklapt): Computer gevonden, Verbinden ? (zie bijlage). Als de verbinding tot stand komt, dan wordt de KOBO reader een usb-disk op de desktop van de Mac. Vanaf dat moment kunnen er met behulp van de Apple Finder (technieken) ebooks en pdf documenten aan de KOBO usb-disk worden toegevoegd. De nieuwste modellen hebben geen SD-kaart sleuf meer, bij de oudere modellen is de mogelijkheid om een SD-kaart te plaatsen, waarop ook ebooks en pdf's kunnen worden gezet.

Nog een tip over de bijgeleverde usb-kabel: soms zijn deze alleen geschikt om op te laden. Er zit dan een labeltje om met een laad-symbooltje. Doorgaans kan je met dat kabeltje de KOBO niet als usb-disk aansluiten op de Mac. Je zult dan een nieuw kabeltje moeten aanschaffen of gebruiken. Ook een aandachtspunt is de dikte van de plug die in de KOBO gaat. Bij oudere modellen mag deze niet te dik zijn, anders past hij er niet volledig in en werkt het ook niet.

Behandel de KOBO usb-disk net als andere usb-disks: eerst netjes in de prullenbak slepen of eject, alvorens het kabeltje uit Mac en/of KOBO te trekken.

KOBO werkt ook goed samen met de iPad middels de KOBO app. Omdat de KOBO standaard WiFi aan boord heeft, kan je een KOBO account aanmaken en direct vanaf de KOBO ebooks aanschaffen. Dit kan ook vanuit de KOBO app en deze aankopen blijven dan synchroon op de KOBO en op de iPad. De aankopen worden verzorgd door Bol.com.

Wat niet werkt op de KOBO zijn de (door Apple) beveiligde iBooks. Die kan je wel overzetten, maar niet lezen, dus is dit zinloos. Ook oudere eBooks met een Adobe DRM beveiliging kan je niet lezen zonder je ooit aangemaakte Adobe account te koppelen aan je KOBO-reader. Tegenwoordig zijn de meeste eBooks beveiligd met een verborgen verwijzing naar jouw emailadres, zodat getraceerd kan worden waar de ebooks vandaan komen.

Voor diegenen die een stapje verder willen gaan kan je één en ander nog organiseren met het (gratis) programma CALIBRE. Met dit programma kan je zelf ebooks maken, omzetten en je bibliotheek beheren.

https://www.seniorweb.nl/artikel/calibre-gebruiken

Hoe goed één en ander dus samenwerkt tussen de eReader en de Mac / iPad is afhankelijk van hoe je je documenten (lees eBooks) beheert. Je kunt een lokale ebooks bibliotheek op je Mac aanleggen en daar vandaan de eBooks die je op je reader wilt hebben kopiëren. Je kunt deze bibliotheek ook in een Cloud-omgeving zetten, zodat je altijd bij je eBooks kunt waar je internetverbinding hebt (iCloud, Dropbox, OneDrive, Google Drive, Amazon Drive etc.). Om dan de ebooks op een iPad te kunnen lezen zijn er verschillende apps, waabij de BlueFire reader er uitspringt. Uiteraard kan je ebooks ook in iBooks (van Apple) zetten, voor zover er geen beveiliging van derden op zit.

Conclusie: een eReader, iPad en Mac kunnen heel goed samenwerken.

KoboDisk.png
3 reacties
Willem-B zegt:

Ik gebruik juist mijn iPad-Mini 2en mijn iPhone 6 voor het lezen van boeken. Ik vind de werking van iBooks erg plezierig en neem daarbij de wat mindere kijkervaring op de koop toe. Een extra apparaat vind ik dan weer erg onhandig en erg prijzig.
Als je heel veel leest is een e-Reader wel aantrekkelijker. De consumentenbond heeft er een aantal artikelen en test over gepubliceerd.
Als je veel PDF bestanden leest dan wordt een tablet geadviseerd.

1 augustus 2018 om 11:39.
avatar
Ex-lid zegt:

Geachte heer Beekhuis, dat klopt: zoveel hoofden ~ zoveel zinnen. Ik heb dit korte artikel geplaatst, omdat er de laatste dagen veel vragen over een eReader waren in samenwerking met Apple. En natuurlijk bepaalt iedereen zelf zijn voorkeur/keuze. Het ging mij meer om de 'technische' mogelijkheden en onmogelijkheden. V.w.b. de PDF's een extra uitleg. Hier bedoel ik niet ieder pdf-bijlagetje mee, maar de boeken / grotere artikelen die in PDF-formaat terbeschikking zijn en ook op een eReader kunnen worden gelezen.

1 augustus 2018 om 11:54.
Miax zegt:

Ik heb jaren op de iPad gelezen, maar ben ongeveer een half jaar geleden overgegaan op een eReader.
De reden is, dat de iPad meestal na 8 á 10 uur weer opgeladen moest worden. De eReader, als je veel leest, pas na een aantal dagen.

1 augustus 2018 om 16:29.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club