Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Alternatief voor Dreamweaver voor de Mac
Geplaatst op 16 november 2018 om 12:10 door LouiseH

De laatste tijd werk ik weer met verhoogd enthousiasme aan m'n websites, doe dat voornamelijk m.b.v. de WordPress installaties onder eigen domeinen, maar heb regelmatig ook behoefte om good old Dreamweaver te gebruiken. Ik heb alleen nog een oude versie CS4 die gelukkig nog steeds draait onder Windows10 op mijn bijna 6 jaar oude laptop.
Adobe Dreamweaver voor Mac kan ik mij niet veroorloven en dus zoek ik een alternatief want ik werk toch het liefst op de Mac. Nu heb ik deze pagina gevonden op de site onemorething.nl. Het is een forum waarin precies aan de orde is waar ik naar zoek. Er staan veel adviezen in en links waar ik moeilijk doorheen kan kijken, zie door de bomen het editor bos niet meer, als het ware. En ik ben niet zo'n held met onbekende programmatuur en/of apps.
Is er iemand die met een van daar genoemde links ervaring heeft op de Mac?

15 reacties
MaritaA zegt:

In je aangehaalde link wordt o.a. Freeway genoemd, is sinds een paar jaar "bankrupt"
Was een pittig programma overigens.

Gaat het om websites, die ook automatisch een goede layout krijgen op smartphones en tablets, blijft Wordpress, wel prettig werken ivm de automatische aanpassing. Zeker een betalende layout met veel "ingebakken" plugins.

Er zijn programma's speciaal voor mac met een kostenplaatje.

b.v. Rapidweaver, maar met (veel) extra kosten voor allerlei plugins, om een acceptabele layout te krijgen.


Ik gebruik momenteel Sparkle (voor Mac) zet de layout op 960 pixels breed en is daarmee ook goed voor tablets. Supereasy!
Met een ingebouwde FTP server.
Goede documentatie en uitleg, maar ja wel even er voor gaan zitten, zoals met elk nieuw programma, na een 2 uur, had ik alle mogelijkheden wel door, verder komt het op je eigen fantasie aan.

Hier is de link naar de website van Sparkle en de mogelijkheid voor een proefversie, waarbij je meen ik zelfs 2 pagina's kan publiceren met de testversie.
Op you tube ook het e.e.a. te vinden.
En..je krijgt snel antwoord op je vragen.

https://sparkleapp.com

16 november 2018 om 12:36.
Truus zegt:

Zijn 'Html- kit ' of ' RocketCake ' misschien een alternatief voor dreamweaver?

16 november 2018 om 21:10.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik denk dat de vraag zou moeten zijn: hoe wil ik mijn website bouwen ?

Met veel kennis en veel moeite (coda etc.): html/php/css programmeren.

Met minder (programmeer) kennis en minder moeite met een CMS, zoals WordPress, RapidWeaver, Sparkle, Blocks etc.

WordPress lijkt erg ‘future-proof’, in dachtig opdrachtgevers.

Is het alleen voor jezelf, dan zou ik kiezen voor Sparkle of RapidWeaver. Met deze apps krijg je een veeeel snellere website dan met WordPress. En ook bij WordPress zijn de betere plug-ins niet gratis en moet je zelfs ieder jaar betalen om de plugin te kunnen blijven gebruiken.

Ook komt er volgende week een discutabele nieuwe WP versie 5.0: Gutenberg

16 november 2018 om 22:34.
LouiseH zegt:

Volgens mij zijn beide alleen voor Windows,Truus.
Ik ben eigenlijk niet op zoek naar een website builder, dat kan WordPress wel, moet nog even nadenken hoe ik het goed kan verwoorden.
Misschien heb ik genoeg aan een app waarmee ik een html bron kan openen en bewerken, het lukt niet met de text editor van Mac, die slaat het dan niet meer op als html.
Waarom ik dit vooral wil is dat ik een tijd geleden een reeks html bestanden heb gemaakt die samen een simpele fotopresentatie kunnen worden. Zoiets als Web Album Generator, dat helaas alleen voor Windows werkt.

16 november 2018 om 22:38.
avatar
Ex-lid zegt:

Als U echt een html/php/css-editor zoekt dan kunt U eens naar Espresso kijken.

Of misschien dit wel.

16 november 2018 om 22:45.
BenW zegt:

@nnsa; hier moet ik het helaas toch niet met je eens zijn. Met WordPress kun je een heel snelle website maken, zeker als je veel afbeeldingen via een CDN (Content Delivery Network) aanbiedt. Daarnaast zijn er een aantal plug-ins die de snelheid enorm boosten.
In feite is het maken van een website middels WP heel gemakkelijk, afgezien van de builders die de diverse hostingbedrijven gebruiken. Het meeste werk bij WP zit nog in het zoeken van het meest optimale thema.
Kortom, programma's waarbij FTP-upload nodig is, zijn toch lastiger in gebruik en zeker minder toekomstbestendig.
 

16 november 2018 om 22:52.
avatar
Ex-lid zegt:

@BenWuring uiteraard krijg je gelijk want 60% van het WWW draait op WordPress (en zakelijk mag dat ook wat kosten). Maar voor mij (persoonlijk) blijft het 'diesel'. Je veel kosten laten maken inderdaad om het een beetje acceptabel te laten draaien, zowel aan de build-kant met plug-ins en allerlei trucks, zoals je zelf al aangeeft en inderdaad als je na het bouwen met de 'stofkam' door je html/php/css code loopt (met het risico de boel ook grandioos te verzieken) en de overtollige ballast te verwijderen, ja dan draait het (wat sneller). Ik heb verschillende websites in WP gemaakt, maar ook in RapidWeaver en andere CMSsen. WP = diesel en RapidWeaver een snelle benzine versie. En ja, ik gebruik die boost-plug-ins ook (WP-Rocket, WP-Optimize ect.), maar eigenlijk is het van de zotte dat die nodig zijn. Maar dat was de vraag niet meer van de vraagsteller: het blijkt om een html-editor te gaan.

16 november 2018 om 23:02.
r0n zegt:

Een goede HTML editter is bluegiffon,voor Windows, Apple en Linux.
Mijn mening:
Voor websites met minder dan 50 pagina's is een kale html website vele malen sneller dan iedere CMS, bij meer pagina's begint het bijhouden en aanpassen moeilijk te worden.
De grens van 50 pagina's is voor iedereen anders, en is afhankelijk van het soort website en het soort pagina's.

16 november 2018 om 23:32.
LouiseH zegt:

Voor de goede orde:
Ik heb tot een paar jaar geleden altijd websites gemaakt "from the scratch", dus zelf de lay out bedenken en daarop een css en html schrijven. Voor de realisatie gebruikte ik Dreamweaver, waarmee ik ook kon uploaden. Webruimte heb ik meer dan genoeg (ca. 4 GB). Later kwam ik met WordPress in aanraking en bezweek voor de aantrekkelijkheid en het gemak (hoewel geen 1-2-3tje).
De standaard WP thema's gebruik ik niet, ik gebruik Graphene, kan dat helemaal naar mijn zin aanpassen en het wordt niet beïnvloed door WP updates. Ik heb een paar databases voor verschillende sites aangemaakt.
Ik kan echter geen WP plugin voor fotopresentaties vinden (NextGen en FancyBox doen niet wat ik wil). Wat ik wil is een super simpele methode zoals Web Album Generator maar die werkt alleen onder Windows en ik kan er op de Mac niets mee.
html bestanden aanpassen zou toch moeten kunnen door ze te openen in de text editor van de Mac, maar die slaat geen html.extensie op.
Ik heb dus geen behoefte aan een websitemaker (zoals ik al schreef).
Het lijkt mij nu het beste de vraag maar in te trekken (kan dat trouwens?)
en fotopresentaties te maken op de laptop onder Windows en de aanpassingen ook op de laptop te doen en alles te uploaden via Dreamweaver CS4.
Het resultaat staat dan fysiek niet in WordPress, maar het is simpel om een WP pagina door te schakelen naar een externe html waar de fotopresentatie op staat.
Sorry dat ik de indruk gaf een websitemaker te zoeken.
Ik had graag alles op de Mac willen doen, maar dit onderdeel moet dan maar in Windows.
Grote dank voor alle reacties, wie weet hebben anderen er nog veel aan, vast wel!

17 november 2018 om 00:01.
avatar
Ex-lid zegt:

@Pounamu > Kijk dan nog eens naar JAlbum...

jalbum.net/nl/

Of naar deze inspiraties.

17 november 2018 om 00:28.
r0n zegt:

Bluegriffon is een HTML editter, geen website maker.

17 november 2018 om 09:05.
LouiseH zegt:

Daar ga ik naar kijken, bedankt Ron.

17 november 2018 om 11:11.
Truus zegt:

Nog enkele editors, voor Mac Editors

17 november 2018 om 11:33.
r0n zegt:

Even een kanttekening bij je (verouderde) lijstje Truus:
Amaya wordt sinds 2012 niet meer onderhouden.
NVU werd later Kompozer en de maker werkt nu aan Bluegriffon.
De maker van Bluegriffon heeft dus een reputatie van 10 tallen jaren en het is gratis !!

17 november 2018 om 11:48.
LouiseH zegt:

Ron, ik heb hem gedownload bij de makers, bluegriffon.org, dat leek me de beste link.
Ik ben altijd nogal aan het puzzelen met nieuwe apps/programma's, dus heb daar wel even tijd voor nodig, maar het beginscherm ziet er hoopvol uit.
Reuze bedankt!
 

17 november 2018 om 12:36.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club