Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Time-machine.
Geplaatst op 19 februari 2014 om 14:31 door Nico001
Ik ben nieuw in deze club, maar al 3 jaar zeer tevreden gebruiker van iMac, iPad en iPod.
Nou ja tevreden, tot eind vorig jaar.
Na Mavericks had ik veel problemen, o.a. met iPhoto (door de helpdesk van Apple opgelost, fout in programma).
Ook was de nieuwe versie van iMovie voor mij een achteruitgang en ook daar ben ik bezig om alles weer op orde te krijgen.
Maar mijn grootste probleem is time-machine.
Tot december vorig jaar liep programma als een zonnetje. veel back ups maken en na verloop van tijd verdween de oudste versie. Maar vanaf december wil het maar niet lukken om een nieuwe volledige back up te maken.
Hoewel de tekst aangeeft dat de oudste kopie wordt verwijderd, gebeurt dat kennelijk niet.
Vandaag maar weer eens geprobeerd. (Time machine is een via de USB aangesloten externe harde schijf van 1 TB.)
Ik krijg weer een foutmelding:
"Er is 715 GB nodig, maar slechts 161 beschikbaar. Selecteer een grotere reservekopieschijf of maak reservekopie kleiner door bestanden uit te sluiten.
Raar, bij een volledige back-up sluit je geen bestanden uit en waarom wordt de oudste kopie niet automatisch verwijderd?
Of doe ik iets verkeerd.
7 reacties
MaritaA zegt:
Eerst wil ik iets duidelijk(er) krijgen.
Je zegt; "Time Machine is een via de USB aangesloten externe harde schijf van 1 TB".

Time Machine is GEEN EXTERNE schijf het zit in je Mac en inderdaad bij vol raken gaat hij de oudste backups weggooien om de nieuwste erop te krijgen.

Het is wel mogelijk om nog een externe harde schijf aan te sluiten, via USB of via de router/modem.(dit laatste is dan meestal in de vorm van een NAS). Hoe is jouw situatie? Een externe schijf maakt dan een back-up van de Time Machine. Overigens Time Machine heb je niets aan als je Mac crasht, het is leuk om bij storingen, kwijtgeraakte mails o.i.d terug te vinden en terug te zetten. Of overzetten van gegevens bij aankoop van een nieuwe Mac.

19 februari 2014 om 14:53.
Miax zegt:
Ik denk dat er een 'spraakverwarring' is. Ik denk dat met Time machine de Time capsule bedoeld wordt. En die kan zowel via USB als draadloos gebruikt worden.
Bij dit probleem kan ik niet helpen. Bij mij worden van 2 macs backups gemaakt op de Time Capsule met het programma Time machine. Ook 1 TB.
Ikheb een hele tijd geleden ook eens problemen gehad met de Time Capsule. Heb hem toen een andere naam gegeven en toen werkte alles weer perfect. Ik moest toen wel weer een volledige backup maken van beide Macs.
Maar helaas ik kan me niet meer precies herinneren hoe ik dat gedaan heb.
Ik had dat gelezen op een forum.
Succes
19 februari 2014 om 17:18.
MaritaA zegt:
@Miax
Zou kunnen, alleen je kan ook Toshiba, Western Digital, Seagate, La Cie, Synology, noem maar op gebruiken, als externe harde schijf. Werkt allemaal volgens hetzelfde principe met Time Machine.
Bovendien een Time Capsule, alleen als externe harde schijf gebruiken is zonde van alle euro's, bij mij is het ook mijn Airport en mijn NAS en gebruik het voor Back to my Mac.
20 februari 2014 om 07:52.
Nico001 zegt:
Foutje, ik heb het niet helemaal juist verwoord.
Mijn externe Toshiba-schijf van 1TB is via USB met mijn iMac verbonden. Deze heb ik gelijk met mijn iMac gekocht en tot december vorig jaar gingen back ups met time machine prima. Tot eind vorig jaar. Ineens worden oude back ups niet meer automatisch verwijderd met de melding (zie vorig mailtje) als gevolg.
Omdat ik alle updates heb (de iMac is dus up to date) snap ik niet waarom time machine niet als vanouds werkt.
Overigens heb ik nog een andere externe schijf waarop alle foto's en films staan, dus bij een eventueel crashen van de iMac is niet alles weg.
20 februari 2014 om 12:38.
MaritaA zegt:
Dank je Nico001, ik vermoedde het wel, maar voor de zekerheid.
Ik denk niet dat er ernstige dingen aan de hand zijn.
Time Machine is geen echte back up in de letterlijke betekenis van het woord, het bootst per uur de situatie op je Mac na en kopieert dat.
je kan dus de situatie in TM, als je die opent, per dag zien en terugzetten. Wat veel mensen niet weten is dat b.v. een programma als entourage (mail van microsoft voor Mac) alles kopieert, dus je hebt b.v 1 GB aan mails, je krijgt een nieuwe mail, maar dan wordt die hele boel weer gekopieerd.(niet alleen die nieuwe mail) Geldt ook als mensen parallels erop hebben, of een virtual box.
Maaar ik zie dat jij het e.e.a. doet met iPhoto en iMovie, elke verandering daar in wordt opgeslagen. Dat is een van de redenen, dat ik een hekel heb aan iPhoto, het maakt nogal wat bibliotheken aan. en elke verandering wordt weer gekopieerd naar jeTM. Dus dan is 1 TB van een 3 jaar oude iMac gauw vol, dat is de reden dat je de melding krijgt, sluit bestanden uit. En ja dat kan. Je schrijft dat je aparte backups van foto's e.d. maakt dus "kostbare" zaken. Prima.
Dat zou je dan kunnen gaan uitsluiten, dat doe je zo open in systeemvoorkeuren > Time Machine, klik op opties en dan komt het schermpje waarmee je middels het plusje (+) kan kiezen wat je wil uitsluiten.
Ik doe dat b.v. voor zaken die ik niet waardevol vind, mijn cloudopslag, want dat vind je terug als je inlogt bij. b.v. een dropbox, box en hoe ze allemaal heten. Dat scheelt een slok op een borrel.
Dat zou je eerst kunnen proberen, krijg je dan nog steeds die melding, zou ik zeggen, Koop een nieuwe externe schijf maar met zeker min. 2 x de opslag van de harde schijf van je iMac. Dan zal je die moeten formatteren en ja dat gaat even duren, voordat alles er weer opstaat.
20 februari 2014 om 14:54.
Nico001 zegt:
Bedankt MaritaA voor je uitgebreide reactie.
Ik was al van plan om een nieuwe externe harde schijf aan te schaffen, maar ik blijf het vreemd vinden dat ik bijna 3 jaar een melding krijg dat de oudste reservekopie verwijderd wordt, maar sinds december niet meer.
Het probleem met de bestanden zit niet in iPhoto, maar in iMovie. Een film op een 16GB SD-kaart "ontploft" in iMovie tot wel 100GB.
Elke scene wordt een apart .mov bestandje.
Voorbeeld, vakantie in Portugal 112 GB met in totaal 1176 .mov bestanden!!
Omdat ik op dit moment met enkele films bezig ben, heb ik alleen al ruim 300 GB !!!aan allerlei filmbestandjes op de harde schijf staan.
Als de films klaar zijn, ga ik natuurlijk alle bestanden van de iMac verwijderen.
Maar al met al ik blijf het wel vreemd vinden dat TM niet automatisch de oude TM-bestanden verwijdert.
Toch een foutje in Mavericks?
21 februari 2014 om 12:38.
MaritaA zegt:
Ik denk niet dat het aan Mavericks ligt, maar zeg nooit, nooit.
Het komt wel vaker voor met Time machine, althans als het op een externe schijf wordt opgeslagen. Als ik jou was stel deze vraag ook eens op een ander forum, of op de apple supportwebsite. Als ik je laatste bericht lees , dan denk ik dat wederom iPhoto en iMovie, de oorzaak zijn. Apple programma's maken giga veel bestanden aan.
b.v. een document door mij gemaakt in Pages, een A4 is 4x zoveel opslag als in Word. Wat ook veel ruimte in beslag neemt is het voortdurend indexeren van spotlight, daar schijn je ook uitzonderingen in te kunnen maken. In ieder geval ben je niets kwijt, ik ga nog eens rondneuzen naar oplossingen, want het intrigeert me wel,
als er nog vragen zijn, hoor ik het wel.
Hier is een artikel met, vind ik, best nuttige tips om ruimte vrij te maken.
Dit is misschien ook van nut
21 februari 2014 om 13:37.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club