Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Terug van Catalina naar Mojave
Geplaatst op 1 december 2019 om 11:52 door LouiseH

Mijn MacBook heeft nu Catalina, ik loop tegen van alles aan waar ik niet mee kan omgaan, heb moeite om dat uit te leggen, vergeef me dat alsjeblieft.
Op mijn iMac ga ik Catalina nu zeker niet installeren, zou wel afwillen van de lijst met verouderde 32 bits software, maar als dat niet gaat dan laat ik het maar staan. Wat het nu doet ga ik koesteren.
Hoe doe ik dat precies?

Belangrijkste vraag nu is echter hoe ik op m'n MacBook terug ga naar Mojave. Vond binnen SW geen informatie daarover en Google levert allerlei zoek resultaten, maar ik durf niet zo goed, weet niet welke het meest betrouwbaar is. Kom veel tegen wat ik niet goed begrijp.
Wat is de beste weg?

13 reacties
MaritaA zegt:

Misschien eerst eens vertellen waar je tegenaan loopt.

1 december 2019 om 13:17.
LouiseH zegt:

Het duizelt me, Marita, m'n MacBook liep zo lekker voor de udate. Het ergste vind ik dat Adobe Photoshop Elements 13 niet meer werkt, terwijl de software up to date en 64 bits is. Geprobeerd het opnieuw te installeren met de originele aankoop gegevens va 2015 maar dat lukt niet. De geïnstalleerde versie wil niet meer opstarten!!!
Op m'n Mac met (nog steeds) Mojave wil hij deze ook niet installeren. Daar werkt gelukkig nog een CS6 stand alone versie, waarvan ik door uitgebreid te Googlen nu al weet dat die onder Catalina zeker niet meer gaat werken.
Ik dacht dat Photoshop Elements nog wel verkocht werd als stand alone, was bereid die dan te gaan kopen en op de MacBook te gaan installeren - op de Mac gewoon met Mojave verder gaan en met CS6 zo lang dat goed blijft gaan.
Adobe suggereert hier en daar dat PSE nog wel gewoon te koop is, maar als je gaat zoeken beland je uitsluitend in abonnements versies.
Dat is voor mij echt geen optie.
Met terug naar Mojave op de MacBook hoopte ik het programma weer werkend terug te hebben, maar die procedure is heel ingewikkeld. Ik had voor de update een opstart USB stick moeten maken, heb het onvoldoende voorbereid en nu kan ik niet meer terug, begrijp ik uit alle beschikbare info.
Momenteel kan ik dit alles niet meer aan, heb de laatste tijd veel andere dingen te verwerken gehad en ben echt niet in staat alles wat er nu fout gaat met Apple op een rijtje te zetten.
Dit rare schermpje staat overigens op de MacBook in de zijlijn, geen idee waar ik dat aan verdiend heb.
 

2 december 2019 om 06:19.
MaritaA zegt:

Dag Herma,

Het gezegde , programma’s verwijderen op de mac doe je door die in de prullenmand te gooien, gaat echt niet altijd op.

o.a. Bij Adobe programma’s, daar moet je in de programma map de uninstall openenen/gebruiken.
Voor de toekomst, zoek eerst uit of er een uninstall is.

Het schermpje wat je laat zien in Terminal, kan je afsluiten, lang technisch verhaal, vergeet dat maar, niet van belang voor jou.
Als je persé wil, wil ik het wel kort uitleggen, maar er staat een link bij, dus even op zoek voor uitleg...
Als je een ontwikkelaar van programma’s bent moet je wel zsh ipv bash ervan maken, maar ben je niet.
Apple wil af van de ouderwetse bash shell.

je kan wel terug naar Mojave, maar gezien de situatie op je mac nu, zoals je het beschrijft, doe dat alleen na een clean install, dus de hele machine naar fabrieksinstellingen terug zetten en beginnen alsof hij net uit de doos komt.
Je start dan met het besturingssysteem dat in dat bouwjaar erop stond.
Daarna moet je Mojave bij Apple zelf ophalen en niet in de Appstore, want daar laten ze alleen Catalina nu staan..
 

2 december 2019 om 09:38.
MaritaA zegt:

Verwijder de adobe PSE 13 van de Mac met Mojave, hij werkt toch niet zei je.
Zoek de uninstall...
Congroleer bij Adobe of je op twee apparaten tegelijk mag installeren, mijn herinnering daarover is, vroeger wel, maar NIET gelijktijdig gebruiken...

Dan terug naar de mac met Catalina
Ga naar
Systeemvoorkeuren
kies Beveiliging en privacy
Kies bovenin Privacy
Ga elk onderdeel in de linkerkolom selecteren en in de rechterkolom als je iets ziet wat met PSE/Adobe te maken heeft, aanvinken.

Zoals ik ergens anders al in de clubs schreef is Apple vanaf Catalina echt heel “picky” geworden voor programma’s die niet uit de Appstore komen, dus je zal daar moeten kijken als het om een of andere duistere reden niet meer werkt en rechten moeten verlenen.
Soms wil het toch niet werken....


niet van belang maar denk ik logisch, mijn duidelijke weerzin tegen Adobe programma’s

Waarom niet Affinity Photo designer gebruiken, heb het zelf, best even je erop in moeten stellen, alleen in Engels, nou wij zijn tweetalig, dus geen probleem, bij mijn weten kan je het via de website van Serif een maand gratis proberen.
Ook in de Appstore, maar vaak zitten er om veiligheidsredenen verschillen in dat soort versies. Ter overweging, maar inderdaad PSE was best wel een fijn programmaatje..

2 december 2019 om 09:49.
MaritaA zegt:
2 december 2019 om 10:24.
LouiseH zegt:

Dank voor je reactie Marita. Ik ben bang dat een paar dingen nu toch door elkaar lopen.
Allereerst heb ik geen enkel programma verwijderd en als ik dat deed/doe uitsluitend via een uninstall bestand (nóóit de prullenbak in), ik gebruik echter al een poos de app cleaner die jij ooit hebt aangeraden en die werkt uitstekend, vind ik.
Terminal schermpje (MacBook) heb ik afgesloten, bedankt voor dat advies.
Terug naar Mojave speelt niet voor de Mac maar voor de MacBook. Daar staat ook mijn PSE geregistreerde versie 13 op. Bij Adobe staan mijn registraties keurig genoteerd, heb dat gecheckt.
Ik kan niet begrijpen waarom PSE13 niet is blijven werken na de update naar Catalina want hij stond niet bij "verouderde software" en is 64bits.
********* ontwikkelingen **********
Terwijl ik dit schrijf komen jouw verdere berichten binnen, eerst lezen dus...
Opgelucht dat je mijn weerzin tegen Adobe deelt, dacht al dat het aan mij lag;-)
Ontwikkeling 1:
Ik liep naar m'n MacBook en was in ene nieuwsgierig of Lightroom 5 (gekocht ten tijde van de PSE13 aanschaf) ook niet wilde werken onder Catalina.
No problem... start op als een zonnetje. Misschien verstandig om die ook maar eens te proberen, was er nog niet toegekomen (shame on me! ).
Weer klik ik op het pictogram van PSE 13 en weer krijg ik de foutmelding. MAAR in ene zie ik via Launchpad nòg een gelijkend pictogram staan, die is voor PSE13 Editor., dus: KLIK en... hij opent!!! Dat pictogram lijkt sprekend op die andere, die ik overigens onder Mojave altijd gebruikte en het dus ook deed. Argwanend open ik een afbeelding, bewerk er iets aan, sla hem op en alles gaat zoals het moet.
Je begrijpt vast wel dat ik nu het avontuur van een clean install vooralsnog niet aan ga, want alle ergernissen over Catalina die ik tegenkwam zijn in ene peanuts en overheen te komen.
Catalina blijft dus op de MacBook (niet van harte, maar okay)
Ontwikkeling 2:
De iMac:
gaat NIET naar Catalina, voornamelijk omdat ik mijn ongeregistreerde PS-CS6 graag wil behouden zolang het goed gaat.
Ik wil echter wel op die machine Photoshop Elements installeren als vervanging voor CS6 en liefst een zo nieuw mogelijke versie. Jij schrijft over 2020, maar.....
ik begrijp uit de Adobe info dat nieuwere versies van PSE uitsluitend in de Creative Cloud te koop zijn, dus met een abonnement!
De link die je helemaal onderaan geeft: Afrekenen Adobe Photoshop Elements €82,28 upgradelicentie vertelt me niet welke versie ik dan krijg .
Wel kan ik de Systeemvereisten zien - zie screenshot.
In de tekst van die URL lijkt het een NL versie te kunnen zijn maar ik zie alleen Engels (niet nodig, wel "makkelijk" ahum...) MAAR daarin ook het Woord Creative&Co - dus toch de Creative Cloud, cq een abonnement?
Kan jij hier chocola van maken, wat ik dan feitelijk bestel?
Ik bezorg je wel een dagtaak op deze manier!
Weer grote dank voor je inspanningen, much appreciated!

2 december 2019 om 11:26.
MaritaA zegt:

via deze link, zo te vinden via Google overigens, naar beneden scrollen, links kan je kiezen voor kopen of upgrade voor versie 2020.
Je komt dan op de pagina die ik eerder als link gaf.
Vul je goede Adobe id in, betalen alleen met Visa Card of Paypal.
Scheelt rond de € 18,00 voor een upgrade.www.adobe.com/nl/products/photoshop-elements/features.html


PS al sinds enige jaren is PSE op een mac in vier talen (o.a. Engels) maar geen Nederlands
Wel in Nederlands op een Windows pc


PS Reden dat PSE 13 en zelfs 2019 niet werken in Catalina, zie allereerste link die ik gaf,
omdat Adobe nog steeds niet !! de 32 bits elementen die erin zitten heeft geupdate.
Adobe staat nergens meer op mijn Mac (geen flash, geen reader, moet niets meer van ze hebben!)
M.i hopen ze dat je nieuwe programma's koopt.....

Ja en iMac of MacBook blijft de zelfde werking hebben, ... de een heeft een batterij en de ander niet....daarom gebruik ik meestal universeel het woord Mac.

2 december 2019 om 11:46.
Debbieved zegt:

Mocht je toch Affinity Photo willen overwegen, dan nog tot morgen met 30%korting ivm BlackFriday of Cyber Monday, weet ik veel.
Ook te koop voor de iPad.
Ook een boek verkrijgbaar waarover diverse personen heel enthousiast zijn met die korting.
Wel een leercurve, maar lijkt heel erg veel op PS.
Tot nu toe heb ik alle updates nog gratis gekregen.

2 december 2019 om 12:58.
LouiseH zegt:

Marita, ik heb de knoop doorgehakt en Adobe Photoshop Elements 2020 gekocht voor de upgrade prijs. Zag een filmpje en ben er helemaal weg van, hopelijk ga ik daar veel plezier aan beleven. Moet nog uitzoeken of hij op 2 machines kan, zal wel in iets staan waar ik al een vinkje voor heb gezet;-)
Enorm bedankt voor je hulp, ik zie het allemaal weer zitten!

@Henny: Destijds toen jij Affinity kocht heb ik hem ook gekocht, vond gisteren de factuur van de Mac App Store uit 2015 nog. Nooit iets mee gedaan, ik weet niet eens meer waar het installatiebestand is gebleven;-))
Moet nu naar de tandarts!

2 december 2019 om 13:36.
MaritaA zegt:

Ik ben Henny niet, maar gekochte programma's met je Apple id in de Appstore zijn weer downloadbaar....dus .

Fijn Herma, dat je het weer ziet zitten...overal is een oplossing voor hoor.

2 december 2019 om 13:40.
LouiseH zegt:

Nog even omdat de vraag ter sprake kwam over Photoshop Elements en op hoeveel computers je mag installeren:
Ik heb nu dus versie 2020 en las in de voorwaarden dat installatie mag op 2 computers, bv op iMac en op MacBook, maar tegelijkertijd gebruiken mag niet.
 

3 december 2019 om 10:45.
MaritaA zegt:

Dus nog steeds net zo als ik al vermoedde en Herinnerde en schreef in de eerste alinea in bericht van 2 december 09.49..

Belangrijker: Hoe bevalt het??

3 december 2019 om 11:11.
LouiseH zegt:

Nog niet echt tijd gehad (moet song teksten uit m'n hoofd kennen voor kooroptreden;-))
Maar wel al "gesnuffeld", het ziet er goed en overzichtelijk uit, veel mogelijkheden.
De User Guide op Adobe is waarschijnlijk voldoende voor me.

3 december 2019 om 11:23.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club