Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
afdrukfout
Geplaatst op 8 januari 2020 om 17:54 door JGGTA

Ik heb een Windows (10)-computer met Lightroom 3 erop en ook een oudere versie van Photoshop. Printer: Canon pro 100 S. USB-kabelverbinding. Hiermee gaat het afdrukken goed, ook al heb ik een goedkoop en ongecalibreerd beeldscherm. Nu kocht ik eind vorig jaar een refurbished iMac , met catalina erop. De zelfde printer, ook weer met kabelverbinding, het gaat speciaal om de foto’s. Erop staan o.a. photoshop Elements 2020, de zelfde versie van lightroom, en het gratis programma lightzone. Als ik gewoon 1 foto op een A4 wil printen, het hele vel vullend, komt er maar een kleine foto op, ongeveer een kwart van het vel vullend, alsof er 4 foto’s op moeten. Maar driekwart blijft blanco. Bij 4x6 inch verschijnt een foto erop van postzegelformaat. Ongeacht welk programma ik gebruik. Ik zou niet weten wat ik verkeerd doe, ik druk al lang foto’s af, niet alleen in de donkere kamer, maar ook met de computer. Ik heb ook geprobeerd een pagina van internet af te drukken, dus met vermijding van een fotobewerkingsprogramma, en dat ging goed, het vel werd gewoon gevuld. Het lijkt er dus op dat de Mac de communicatie van fotobewerkingsprogramma’s naar de printer toe verstoort. Maar ik weet niet zeker of deze diagnose juist is. Als iemand een oplossing weet, ben ik zeer dankbaar.

12 reacties
MaritaA zegt:

Tja u plaatst in 2 clubs, welke moet het worden?
beheerder MaritaA

8 januari 2020 om 19:59.
JGGTA zegt:

Als het mag in allebei, als het niet mag, dan in het Mac-forum, omdat ik vermoed dat het een fout is in het Mac-programma, Catalina, dat misschien veroorzaakt dat de instructies van de fotobewerkingsprogramma’s niet in alle opzichten goed aan de printerdriver worden doorgegeven.

8 januari 2020 om 20:40.
MaritaA zegt:

Apple club dan maar qua naam zoals het hier bij SW heet gezien de inhoud van de vraag.., want met foto's op zich zelf heeft het weinig te maken.

Er komen steeds meer signalen dat printers opeens vanaf Apple apparaten, de boel "gek" afdrukken, ook Ik had het laatst, vanuit mail.
U kunt een melding hiervan maken bij Apple, (in Engels) of wachten tot het doorsijpelt aan de andere kant van de oceaan en het bij een update hopelijk hersteld wordt.

8 januari 2020 om 20:47.
JGGTA zegt:
Dank voor de reactie,ik had ook al zo iets gelezen op het internet. Na aankoop heb ik zelf dat Catalina erop gezet. Zou het mogelijk zijn dat catalina weer te vervangen door het voorafgaande, ik dacht dat dat Mojave heet?
8 januari 2020 om 21:35.
MaritaA zegt:

Terug naar Mojave kan wel, alleen zal je de mac naar fabrieksinstellingen terug moeten zetten.
Alles eraf en er weer op!!
Verder zal dan Mojave niet uit de Appstore opgehaald kunnen worden, maar via een website van Apple.

Of als de ruimte op de schijf groot is, een extra volume aanmaken en Mojave installeren, met opstarten wel bedenken in welk besturingssysteem je wil starten.

Wat is merk en type van de printer?

9 januari 2020 om 13:51.
JGGTA zegt:

Ik heb vanochtend ontdekt, dat, als ik een raw-foto afdruk, en ik laat in photoshop elements de raw-converter staan op 16 bits voor elk vd 3 kleuren, en niet op 8, het afdrukken wel goed gaat. Het is dus met Catilina alleen maar mogelijk om raw-foto’s af te drukken. Ik zal wel niet de enige zijn die dat ontdekt heeft, en ik hoop maar, dat daar door updates van Apple en/of Adobe, (die dan hopelijk echte verbeteringen zijn), de zaak hersteld wordt, zodat je ook JPG’s kunt afdrukken.

9 januari 2020 om 14:01.
MaritaA zegt:

Dat is mooi.. Tja en Adobe rent niet zo hard..

Ik kon laatst zelfs geen foto vanuit een mail afdrukken...
 

9 januari 2020 om 14:02.
JGGTA zegt:

Pardon: printer Canon Pixma Pro 100-S.

9 januari 2020 om 14:05.
MaritaA zegt:

op 24 december 2019 is een driver uitgekomen, is die geïnstalleerd?

www.canon-europe.com/support/consumer_products/products/printers/inkjet/pixma_pro_series/pixma_pro-100s.html?type=drivers&language=en&os=macos%2010.15%20(catalina)

U heeft geen melding gekregen dat er een update was voor de printer via de AppStore, zo niet dan is het voor mij duidelijk dat de printer niet geïnstalleerd is op de wijze die Apple graag ziet.
Het mes snijdt daarmee aan twee kanten, u krijgt de waarschuwing via de Appstore dat er updates zijn en al die tralala, van zaken installeren is niet nodig op een Mac (Bonjour protocol)

9 januari 2020 om 14:19.
JGGTA zegt:

ja,die staat erop.

9 januari 2020 om 14:43.
JGGTA zegt:

Gisteravond lukte het zowaar om vanuit Lightroom een goede afdruk te maken van een raw-foto. En nu, vanochtend, heb ik het weer geprobeerd, met JPG afgedrukt als 16 bit, met als resultaat dat de foto die het hele vel A4 (wel met marge, gewoon papier, geen fotopapier) had moeten vullen, ongeveer een kwart van het vel vulde. Daarna nog geprobeerd met Photoshop Elements (door in het fotobewerkingsprogramma, niet in de organizer, de foto op te roepen met “bewerken als raw”, en dan daarbij 16 bit aan te vinken, dan openen en afdrukken), en met Lightzone, door de JPG eerst te converteren naar 16 bit, en daarna af te drukken, met iedere keer weer het zelfde verkeerde resultaat. Het is dus een lotto, of het goed gaat, en meestal gaat het niet goed, en het lijkt me het meest waarschijnlijk dat het aan Catalina ligt, en niet aan de fotobewerkingsprogramma’s.
Hierna ook nog weer geprobeerd met een raw-foto, 16 bit, net als gisteravond, met nu opeens weer een kwart van het vel gevuld.
Ik had nooit dat Catalina erop moeten zetten. Zou het met Mojave wel goed gegaan zijn?

10 januari 2020 om 14:53.
MaritaA zegt:

Ik weet echt niet of het met Mojave goed gaat, dat is glazen bol kijken.

Hier misschien nog iets
helpx.adobe.com/nl/lightroom-classic/help/print-job-options-settings.html

10 januari 2020 om 17:20.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club