Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Wordt mijn iPad gehackt?
Geplaatst op 10 februari 2020 om 13:47 door BertLeandra
Misschien hoort mijn bericht thuis in de rubriek Veiligheid, dat weet ik niet zeker. ‘s Avonds sluit ik de iPad altijd af, de aan/uit-knop lang ingedrukt houden en schuifje op het beeldscherm naar rechts. Ik zorg ervoor dat de Bluetooth uitstaat en ook de wifi uitstaat en daarna zet ik de vliegtuigmodus aan, daarna pas zet ik de iPad uit. Regelmatig komt het voor dat als ik de volgende dag de iPad weer aanzet, de toestand veranderd is. De Bluetooth staat bijvoorbeeld aan of de wifi. Of als je de vliegtuigmodus uitzet, gaat meteen ook de wifi aan, wat betekent dat de wifi niet werd uitgezet, alleen de vliegtuigmodus aangezet. Hoe kan he wat gek ik kan mijn bericht niet afmaken! Alleen spaatiesen apostroffen zie ik. Maar als ik plaats,staat mijn tekst er wel!
17 reacties
MaritaA zegt:

Bericht verplaatst.

Vervolg vorige bericht
Geplaatst op 10 februari 2020 om 13:54 door BertLeandra
Hoe kan dat? Mag je eigenlijk maar een bepaald aantal tekens in een bericht zetten? Op een gegeven moment verscheen er geen tekst meer, alleen spaties en ‘ . Maar als ik dan mijn tekst gewoon plaatste, dan stond alles er wel wat ik ingetypt had. Hoe kan dit?

10 februari 2020 om 14:09.
MaritaA zegt:

@ bertleandra, nee de berichten zijn niet gebonden aan een aantal tekens.
soms “spookt” het een beetje, heb ik ook wel eens, dan plaats ik, maar de inhoud is leeg en lijkt het of er niets staat.
Ververs ik de website bovenin in de adresbalk via dat ronde pijltje, dan zie ik het weer.

Ik heb uw andere bericht hierover bij het betreffende bericht geplaatst, zoals u ziet, want anders wordt het erg onduidelijk voor lezers.MaritaA (beheerder)

10 februari 2020 om 14:15.
BertLeandra zegt:

Oké, pagina verversen, ga ik de volgende keer proberen.

10 februari 2020 om 19:46.
Marixius zegt:
Wat betreft Vliegtuigmodus en het uitschakelen van Wifi en Bluetooth is e.e.a. eenvoudig te verklaren. De Vliegtuigmodus is niets anders dan een toestand waarin andere zend- en ontvangapparatuur (WiFi en Bluetooth) in de iPad moet worden uitgeschakeld. In een vliegtuig mag je wel met je iPad werken zolang alle zendapparatuur maar is uitgeschakeld om technische storingen te voorkomen.
Het uitschakelen van de Vliegtuigmodus betekent dat de zend- en ontvangapparatuur weer gebruikt mag worden.
Het eerst uitschakelen van WiFi enBluetooth, om vervolgens Vliegtuigmodus in te schakelen is volledig overbodig. Immers de Vliegtuigmodus schakelt WiFi en Bluetooth al uit. Al deze handelingen zijn bij het volledig uitschakelen van de iPad eveneens overbodig, want als de iPad uit is, dan werkt ook WiFi en Bluetooth niet meer. Dat bij het aanzetten van de iPad zowel WiFi als Bluetooth weer wordt aangezet is volkomen normaal, want dat is de standaard gebruikstoestand.
overigens ben ik van mening dat er geen enkele reden is om je zorgen te maken dat je iPad wordt gehackt als je verbonden bent met een vertrouwd en beveiligd WiFi netwerk. Als de iPad uit staat kan er helemaal niets gebeuren, omdat er dan helemaal geen verbinding is.
11 februari 2020 om 06:50.
BertLeandra zegt:

Door mij waargenomen op de iPad Air is dat als ik ‘s avonds de wifi en de Bluetooth uitschakel en daarna de iPad uitschakel, de volgende dag deze toestand precies zo is: wifi uit en Bluetooth uit. (Er wordt dus niet teruggeschakeld naar standaard instellingen.) Meestal, maar niet altijd! Soms staat dan weer de Bluetooth aan en de wifi uit, soms net andersom! Waargenomen is, meestal tenminste: wifi aan plus daarna vliegtuigmodus aan dan gaat de wifi meteen uit. Zet je daarna de iPad uit en de volgende dag weer aan, en zet dan de vliegtuigmodus uit, dan springt automatisch de wifi ook weer aan. Had je de wifi uitgezet daarna vliegtuigmodus aan daarna iPad uit, dan had je de volgende dag iPad aan vliegtuigmodus uit en was de wifi uitgebleven, die moet je dan handmatig aanzetten. Zo heb ik het meermalen waargenomen. Maar niet altijd! Ik ben bezig met sporen-onderzoek naar vermeende inbraak, daarom deze precisie! Het gaat er hier niet om of dingen al dan niet nodig zijn!

Ik vraag me serieus af of uit wel echt uit is. Misschien is Teamviewer stiekem geïnstalleerd zodat ze kunnen meekijken. Door omstandigheden te lang om hier uit te leggen, vermoed ik inbraak via wifi en Bluetooth door buren vlakbij en niet of nauwelijks via internet vanaf grote afstand.

Het kwam een keer voor, midden tijdens bezigheden die daar geen aanleiding toe gaven, dat de iPad een seconde zwart werd (zwart beeldscherm, duidelijk zichtbaar, het was ietsje minder dan één seconde maar niet in een flits) en daarna verscheen uit zichzelf het normale beeld weer. Een minuutje later gebeurde dat nog eens. Moment van inbraak? Er waren toen geen andere storingen!

11 februari 2020 om 13:46.
BertLeandra zegt:

Overigens is het zo dat ik mijn wifi uit kan zetten en dan de vliegtuigmodus aan, vervolgens wil ik een luisterboek luisteren en schakel daarvoor de Bluetooth in. Dat kan dan prima, dus zonder dat ik de vliegtuigmodus uit moet zetten. Dus de vliegtuigmodus en de Bluetooth zijn dan tegelijkertijd aan en dat hoort toch niet te kunnen in vliegtuigmodus! Ik luister het luisterboek en de Bluetooth werkt echt, daar is geen twijfel aan!

11 februari 2020 om 20:53.
MaritaA zegt:

Citaat Bertleandra
de vliegtuigmodus en de Bluetooth zijn dan tegelijkertijd aan en dat hoort toch niet te kunnen in vliegtuigmodus!

Ja, dat kan wel.

Citaat Apple
Als u wifi of Bluetooth inschakelt terwijl de vliegtuigmodus is geactiveerd, zijn deze functies ook ingeschakeld de volgende keer dat u de vliegtuigmodus gebruikt, tenzij u deze uitschakelt terwijl de vliegtuigmodus is geactiveerd.


uit
support.apple.com/nl-nl/HT204234


Heeft u de standaardnaam en ww van het modem gewijzigd?
Deze App laat de apparaten die op uw netwerk zitten/mee verbonden zijn, zien.

Tot slot u schrijft "Teamviewer stiekem geïnstalleerd",
Teamviewer werkt alleen als diegene die op uw apparaat meekijkt om hulp te bieden u een code stuurt die ook u moet installeren om toestemming te geven cq mee te kunnen kijken.
Dit moet bij elke sessie opnieuw gebeuren, anders is er geen verbinding, de code is ook steeds anders
Ook moet u dan eerst zelf Teamviewer geïnstalleerd hebben op uw apparaat.
M.i is uw veronderstelling dat er iemand via Teamviewer stiekem meekijkt niet terecht..

11 februari 2020 om 23:00.
BertLeandra zegt:

Citaat Apple (Bluetooth, wifi, vliegtuigmodus): Aha! Ik ga er op letten! Bedankt!

Modem: Ik heb geen modem, maar een router van Tele2. Die is al negen jaar oud. De standaard gebruikersnaam is “user” en kan niet worden gewijzigd! Het wachtwoord heb ik inderdaad gewijzigd maar dat is helemaal niet zo’n lang wachtwoord! Lange wachtwoorden kunnen daar niet.

Oké, Fing netwerkscanner geïnstalleerd. Hij geeft twee apparaten: “iPad van Albertus P” (daar werk ik nu op) en “Generic” en dat tweede apparaat, is dat de router? Er staan nu geen andere apparaten aan.

Dank voor alle antwoorden tot zover!

Stiekem teamviewer geïnstalleerd: ik ben niet overtuigd. Kan iemand inbreken en zich uitgeven voor mij en al deze handelingen vanuit mijn iPad doen? Ik denk van wel! Vooral ‘s nachts, als ik in mijn bed lig te slapen en niet zie wat er op mijn iPad gebeurd.

12 februari 2020 om 14:03.
MaritaA zegt:

Ik zou maar eens een nieuw modem(router) eisen van Tele 2!!
Maar volgens hun website gaan ze dat kennelijk uitrollen, trouwens men spreekt daar
(website van Tele 2 overal over een modem),
Wellicht een modem met ingebouwde router....eerlijk gezegd vind ik dit wat muggengezift, modem, of modem en losse router erachter of modem en router ineen, het gaat om "het kastje" dat u verbinding met het internet bezorgt.

www.tele2.nl/modemwissel/

Wat betreft uw laatste alinea, teamviewer stiekem installeren, als u mij nou eens uitlegt, waarom u denkt dat dat wel kan....maar wel een goed technisch verslag met bewijzen..

12 februari 2020 om 14:17.
Marixius zegt:

Wissel je modem/router gratis om bij Tele2

Als de iPad ‘s nachts volledig is uitgeschakeld, de iPad is voorzien van een wachtwoord/pincode dan is het sowieso onmogelijk dat een onbevoegde toegang tot het apparaat kan krijgen. Bovendien moet er dan ook nog fysiek in huis worden ingebroken, of een eventuele huisgenoot moet worden verdacht.

Mogelijk dat BertLeandra doelt op een eventuele nachtelijke update van iOS die automatisch kan worden uitgevoerd, mits de iPad aan staat (slaapstand).

Dat er verondersteld wordt dat er stiekem Teamviewer wordt geïnstalleerd komt bij mij nogal paranoia over.

Zwart scherm
Als het scherm van je iPad na enkele minuten non-activiteit zwart wordt en je het beeld maar niet terugkrijgt zonder op een fysieke knop te drukken, hoeveel je het scherm ook aanraakt, dan is je iPad waarschijnlijk niet kapot - hij staat in slaapstand zodat de batterij langer meegaat. Sommige gebruikers vinden dit vervelend, maar het is eenvoudig te wijzigen.
Ga naar het 'Automatisch slot' scherm op de 'Instellingen', 'Algemeen' pagina en geef aan hoe lang je wilt dat het scherm aan blijft staan voordat het op zwart gaat - je kunt kiezen uit 2, 5, 10 of 15 minuten. Als je dat wilt kun je de functie helemaal uitschakelen voor een systeem dat altijd aan staat (dit vermindert uiteraard wel de levensduur van je batterij).

12 februari 2020 om 14:30.
BertLeandra zegt:

Om het verhaal niet te lang te maken, geef ik hier een korte achtergrondschets. Begin 2016 startte een lange reeks lekkages doorheen de HR-ketel in mijn keuken. E.e.a. deed vermoeden dat er een XTC-bedrijfje-of-zoiets was gevestigd bij de bovenbuurman. Ergens in mei 2016 werd bewijs verkregen (geluidsopname) dat de bovenbuurman samenwerkte met de buurman naast mij. Er zijn vele berichten geweest van mij naar de politie: meldingen aan de wijkagent, brieven persoonlijk afgegeven aan het bureau van politie, aangetekende brieven, e-mails, de volledige geluidsopnames. De politie reageerde niet of afwijzend en dan nog alleen met bijv. een kort anoniem telefoontje. Het vermoeden is dat de politie in die tijd een zeer vergaand gedoogbeleid hanteerde ten aanzien van drugs en drugsproductie. Binnen één jaar na mijn eerste aangetekende brief aan de politie was de bovenbuurman opeens dood. De politie heeft zijn lijk in een lijkzak weggedragen. Er is toen door de politie geen onderzoek ingesteld. Ik heb ook nooit enig verder bericht ontvangen van de politie. De criminele buurman naast mij is er nog steeds. Er zijn vele kleine aanwijzingen voor andere criminaliteit van deze buurman. Er is het vermoeden geweest dat bij hem iemand logeerde die zich niet liet zien. Deze buurman zelf mag mij niet en heeft de godganse dag niets bijzonders te doen! Er is het vermoeden dat er hier in de directe omgeving van mijn huis een klein drugsnetwerkje bevindt, er zijn meerdere mensen denk ik bij betrokken die ik niet ken. Dit is de achtergrond ten opzichten waarvan u mijn “paranoia”-gedachten moet zien.

12 februari 2020 om 15:09.
BertLeandra zegt:

Ik wil nog wat toevoegen over het mogelijk motief voor zo’n geavanceerde inbraak.

Ik heb mijn internetprovider Tele2 gevraagd om alle internetgegevens van de drie maanden voorafgaande aan 21-06-2019, dus de volledige lijst van al mijn internet-verzoeken in die tijd. Ik gebruikte een standaardformulier van de site van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en verzond de brief aangetekend aan Tele2. Tele2 doet het niet. Er kon een klacht ingediend worden bij de AP en dat heb ik gedaan. Telefonisch werd mij medegedeeld door de AP dat het maar de vraag is of de gevraagde internetgegevens vallen onder de persoonsgegevens waar ik recht op heb. Het is ongelooflijk druk bij de AP omdat er van deze klachten-mogelijkheid heel veel gebruik gemaakt wordt! Er is een wachttijd van een half jaar. Mijn klacht zal ongeveer in mei 2020 behandeld worden, begrijp ik.

Nu het motief:
1. Ze houden me in de gaten, weet ik iets over het veronderstelde drugs-netwerkje?
2. Ze kunnen namens mij kinderporno downloaden, drugs en wapens bestellen, etc. Als het fout loopt, wordt ik gepakt, niet zij. Ze zijn dan meteen van een vervelende buurman af.

Deze risico’s zijn te groot! Ik kan dit niet zomaar laten gaan! Vandaar deze berichten.

13 februari 2020 om 13:22.
BertLeandra zegt:

@Marixius
Ik heb het volgende gewijzigd in een eerder bericht:
Het kwam een keer voor, midden tijdens bezigheden die daar geen aanleiding toe gaven, dat de iPad een seconde zwart werd (zwart beeldscherm, duidelijk zichtbaar, het was ietsje minder dan één seconde maar niet in een flits) en daarna verscheen uit zichzelf het normale beeld weer. Een minuutje later gebeurde dat nog eens. Moment van inbraak? Er waren toen geen andere storingen!

13 februari 2020 om 13:36.
HelmaB zegt:

@BertLeandra
Sorry dat ik het zeg, maar ik heb werkelijk géén idee wat je nog verwacht
van de behulpzame mensen, die al gereageerd hebben.
Alles wat er geschreven is, is terecht (en de waarheid).
Je blijft echter wantrouwend en bent niet te overtuigen.
Dan kunnen "wij" niets meer doen.

Als je verder geen specifieke vragen hebt, ga ik dit onderwerp sluiten.
Helma (beheerder).

13 februari 2020 om 16:46.
Marixius zegt:

@BertLeandra,

Begin eerst met het wijzigen van de SSID (naam van je draadloze netwerk) en het daarbij behorende wachtwoord.
Wijzig ook de gebruikersnaam en wachtwoord van je modem/router, of nog beter vraag bij Tele2 een nieuw modem aan en installeer die, of laat die installeren.
Vraag aan de installateur of die de SSID onzichtbaar wil maken (dit betekent dat de naam niet wordt uitgezonden). Betekent wel dat je andere apparaten zelf wat lastiger aan je WiFi-netwerk kunt koppelen. Vraag ook aan de installateur of de SSID voor eventueel gastgebruik in de router kan worden uitgeschakeld.

De kans dat een buitenstaander ongevraagd gebruik maakt van je WiFi netwerk is een aanzienlijk stuk groter dan de kans dat je iPad “gehackt” is.

13 februari 2020 om 17:37.
Marixius zegt:

@BertLeandra

Mede naar aanleiding van een nieuws item op RTL-nieuws van gisteren komt jou vraagstelling in een wat ander daglicht te staan.
De hele discussie die hier is gevoerd begint er een beetje uit te zien als het script voor een aflevering van Baantjer of van Flikken Maastricht.
Als je verdenkingen terecht zijn en er staat daadwerkelijk “stalkerware” op je iPad, realiseer je dan dat deze discussie door de betreffende “verdachten” kan zijn meegelezen als je deze discussie op je iPad hebt gevoerd.
Stel jezelf de volgende vragen:
Is mijn iPad beveiligd met een sterk wachtwoord, pincode of vingerafdrukscanner?
Is mijn iPad ooit aan een vreemde computer aangesloten geweest?
Heeft een derde een sleutel van je woning?
Is je buurman een onnatuurlijke dood gestorven?

Als je hier niet gerust op bent laat je iPad dan professioneel onderzoeken op Stalkerware en als dit daadwerkelijk wordt aangetroffen doe hiervan dan aangifte en zorg voor een zo volledig mogelijk dossier dat je bij een vertrouwenspersoon achterlaat.

14 februari 2020 om 09:14.
BertLeandra zegt:

Goed, deze discussie wordt dus gesloten. Ik heb veel gehad aan de reacties van MaritaA en mogelijk ook aan de laatste twee reacties van Marixius.

Om de discussie terug te koppelen aan waar deze mee begon: als ik het goed begrijp, als ik de iPad uit ga zetten, en ik zet de wifi op “uit” en de Bluetooth op “uit” en daarna de vliegtuigmodus aan en daarna, terwijl de vliegtuigmodus dus aan staat, schuif ik de schuifjes van de wifi en ook van de Bluetooth een paar keer heen en weer, beiden eindigend op “uit”. Dan hoort het zo te zijn dat als ik de volgende dag de iPad weer aanzet, alles precies is zoals ik het heb achtergelaten, met de wifi, Bluetooth en vliegtuigmodus. En als ik de vliegtuigmodus uitzet, springt niet automatisch de Bluetooth aan of de wifi. Tot zover wat ik ervan begrijp.

Tenslotte, mijn situatie geeft aanleiding tot zogenaamde “omkering van de bewijslast”. Als er een onregelmatigheid wordt waargenomen, ga ik uit van malversatie, tenzij bewezen kan worden dat dat niet zo is. Ik geef toe dat daarmee mijn “onraad-meter” zeer scherp staat afgesteld, dat wel.

Ik besef heel goed dat er kan worden meegelezen, dat besef is er tegenwoordig altijd. Maar ze kunnen het nu natuurlijk ook op SeniorWeb lezen, de Apple-club, onder het item “Wordt mijn iPad gehackt?” 😁

14 februari 2020 om 18:35.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club