Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Time Machine actie i.v.m. aanschaf Mac Book Pro
Geplaatst op 11 april 2020 om 13:36 door Imazi

Ik ben in bezit van iMac High Sierra 2011+ Airport Time Capsule van 2011 en overweeg binnenkort aanschaf Mac Book Pro. Het overzetten van bestanden met Migratie Assistent moet me wel lukken, maar welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen i.v.m. Time Machine. Dit i.v.m. Catalina op nieuwe Mac Book in het licht van ervaringen van Chris.
Bij voorbaat dank voor het meedenken.
Groeten, Meta

4 reacties
CDriessen zegt:

Als je in de teksten kijkt in mijn vorige vraag dan zie van MaritaA het volgende staan:

MaritaA zegt:
Er is dus geen backup meer door het installeren van Catalina.
Eigenlijk moet Apple daar met KOEIE-letters voor waarschuwen als je Catalina gaat installeren.


Zou daar toch eerst goed over nadenken, want de migratie-assistent gebruikt de backup die je hebt gemaakt en die je dan niet meer kan lezen.

Groeten Chris

12 april 2020 om 15:58.
Willem-B zegt:

Met Migratie assistent heb ik meerdere keren minder goede praktijkervaringen gehad, daar heb ik helaas weinig vertrouwen meer in.
Proberen is mogelijk maar als het misgaat dan moet je alsnog de installatieprocedure opnieuw doorlopen en is je Timemachine backup mogelijk ook onbruikbaar geworden.

Het is daarom belangrijk eerst van je persoonlijke bestanden een extra reservekopie te maken op een extern medium, zeker gezien de eerder genoemde waarschuwingen.

Voor het overzetten van persoonlijke bestanden is de iCloud ook een heel gemakkelijke optie, desnoods kun je (een paar maanden) extra opslag bijkopen.
Voor €0,99 per maand heb je al 50Gb dat is dus een zeer goedkope oplossing.

Wat gaat er met de iMac gebeuren?
Wordt die na de aanschaf van de MBP nog verder gebruikt?
Zoja, dan is het raadzaam om de Timecapsule daar gewoon voor te blijven gebruiken.
Zoniet dan kun je overwegen de Timecapsule nog te hergebruiken voor de MBP.

De Timecapsule is natuurlijk ook al behoorlijk oud, daarom is het nu ook een goed moment om vast te stellen of je die nog verder wilt gebruiken.
Normaliter is de levenscyclus van een PC en randapparatuur ongeveer 5 tot 7 jaar.

Als de Timecapsule qua omvang groot genoeg id om een backup te kunnen bevatten van de MBP, dan Zou je die kunnen hergebruiken.
Is de Timecapsule aan de krappe kant dan is het overweging om een andere oplossing te kiezen.

De aanbevolen grootte van een backupmedium is 2 tot 4maal de capaciteit van de pc, die gebackupped gaat worden.

Apple is gestopt met de ontwikkeling en onderhoud van de Timecapsule, zij bevelen iCloud aan voor backup en het delen van bestanden, dat is nu de standaard.

Een externe harde schijf of externe SSD via USB kan ook een oplossing zijn maar haalt het niet qua gemak van de Timecapsule die via het thuisnetwerk is gekoppeld.

Het alternatief voor een thuisnetwerk oplossing voor de back-up met behulp van Timemachine is dan een NAS (Netword Attached Storage) die goed met Apple platformen kan samenwerken. Een Synology NAS is dan een goed werkend alternatief.

Heb je geen zin om je te moeten verdiepen in de techniek van een NAS dan is de iCloud of een externe USB schijf een gebruikersvriendelijker oplossing.

Zelf maak ik gebruik van meerdere reservekopieën van mijn persoonlijke bestanden, waaronder een Cloud, een NAS en een externe USB- schijf voor de meest belangrijke bestanden.

Timemachine gebruik ik ook op een Timecapsule, voor het backuppen van mijn Mac, dat is alleen bedoeld voor een eventuele recovery van mijn Mac voor het geval de Mac defect raakt of wordt gestolen.
Ik ga er steeds van uit dat een Eventuele restore steeds moet plaatsvinden binnen de zelfde versie van MacOS, dus een Timemachine backup gebruik ik nooit om te migreren naar ee; andere versie van MacOS.

 

12 april 2020 om 18:46.
Imazi zegt:

Enorm bedankt Chris en Willem-B. De Catalina waarschuwing is nu goed binnenkomen en de Migratie Assistent ga ik niet gebruiken. Ik heb, voor de zekerheid, altijd reservekopieën gebruikt o.a. externe schijf. De NAS ken ik niet en ga ik me ook niet in verdiepen, maar met de duidelijke uitleg heb ik nu meerdere mogelijkheden. Hartelijk dank!💐
Groeten, Meta

12 april 2020 om 19:02.
Willem-B zegt:

Meta, veel succes met de aanscaf, en bedankt voor de terugkoppeling en de nooit verwelkende bos bloemen.

12 april 2020 om 19:52.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club