Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Bestanden niet openen met Camera Raw (Adobe Photoshop CS6 op iMac)
Geplaatst op 24 mei 2020 om 11:33 door LouiseH

Hopelijk mag ik deze vraag hier stellen:
Dit is misschien een rare vraag, maar sinds ik van de week bezit ben geweest met foto's van een vriendin die naar poster formaat moesten (wat overigens goed lukte) doet mijn Adobe Photoshop CS6 vreemd.
Normaal rechtsklik ik een jpg, kies "Openen Met" > Adobe Photoshop CS6 app
NU opent het bestand in Camera Raw en dat wil ik natuurlijk niet. Zie de screenshot hierbij. Ik moet dan onderaan klikken op Afbeelding Openen en dan staat hij "gewoon" in Photoshop.
Nog iets: Als ik hem al dan niet na bewerken wil opslaan is er geen voorvertoning van de zwaarte in kb of mb beschikbaar omdat de foto 16 bits is (zie ook de screenshot). Dan moet ik hem via de optie Modus eerst op 8bits zetten.
Aangeboden oplossingen gaan allemaal over een jpg (jpeg) openen in Camera Raw, maar ik wil juist dat het NIET gebeurt. En waarom mijn eigen foto's plotseling 16 bits zijn snap ik ook niet.
Kan iemand hier chocola van maken?

6 reacties
LouiseH zegt:

Toevoeging: Heb via een tip de voorinstellingen al op Standaard gezet, maar er veranderde niets.

24 mei 2020 om 11:41.
Nico001 zegt:

Nee, ik kan hier geen chocola van bakken, maar kan je wellicht de weg naar een oplossing geven.
Zelf gebruik ik Photoshop Elements en ik heb het vermoeden dat er onbedoeld een wijziging bij de 'Preferences" is opgetreden.
Ik heb hier verder geen ervaring mee, maar op de site 'helpx.adobe.com' staat een item 'Photoshop-voorkeuren opnieuw instellen'
Wellicht kan dit een oplossing bieden.
Veel succes

24 mei 2020 om 13:12.
LouiseH zegt:

Dit laatste heb ik gedaan, bedoelde dat eigenlijk met mijn 2e melding. Was helaas geen oplossing, maar bedankt voor het meedenken!

24 mei 2020 om 13:57.
MaritaA zegt:

Even een praktische vraag
Wordt elke foto standaard met Photoshop geopend?
Zo ja, waarom dan de omweg: rechtsklik, open met?

Ik weet dat er weinig Mac-gebruikers zijn die Photoshop CS6 gebruiken hier in de club, behalve dat het programma niet meer ondersteund wordt door de huidige versie van het besturingssysteem.
Denk dan eens aan Affinity Photo, Engelstalig, (voor jou geen probleem) maar erg goed.
Er wordt wel beweerd her en der in reviews dat het beter is dan Photoshop.
En goedkoper­čśë
Maar volgens mij had ik dat al eens verteld en als ik het me goed herinner, heb je het.....

Als beheerder zou ik je willen vragen om svp voortaan je besturingssysteem te vermelden bij vragen, maakt het makkelijker voor de beantwoording.

Andere profielnaam genomen? Jammer!

25 mei 2020 om 08:44.
LouiseH zegt:

Hi Marita, allereerst mijn besturingssysteem, dat is Mojave 10.14.6, heb tot nu toe niet Catalina geïnstalleerd vanwege dat gedoe over 32 bits programma's.
Waarbij ik me overigens helemaal niet heb afgevraagd hoe het zit met CS6, wist niet dat die niet meer werkt onder Catalina (?), reden genoeg om het voorlopig bij Mojave te houden. Ik heb een prachtig boek over CS6 van Jok Beers-blom waar ik veel van leer, lees er ook graag in;-)
Dan over rechtsklik "Openen met Adobe Photoshop CS6" : Dat gebruik ik omdat ik jpg bestanden standaard laat openen met de Voorvertoning app. Voor mij is dat de snelste manier, ik ben namelijk al een poos bezig mijn hele foto archief met mijn eigen methode op te bouwen, gebruik daarvoor uitsluitend de Finder. Daarin kan ik snel via de verschillende opties hele mappen bekijken en herindelen. Veel verwijder ik dan ook meteen. Ik ben een control freak en kan niet omgaan met apps die de foto's voor mij indelen.
Photoshop open ik alleen als ik bepaalde foto's wil bewerken.
Over apps die niet meer werken onder Catalina... geldt dat ook voor Adobe Lightroom 5, weet jij dat toevallig? Dat heb ik een paar jaar geleden gekocht en nog nooit serieus aangepakt, dom dom... maar ja.. Ook een reden om bij Mojave te blijven denk ik dan maar.
Al een poosje wil ik eigenlijk af van Photoshop CS6, daarom heb ik al in 2015 Affinity Photo gekocht (huidige versie 1.8.3) en als ik eraan begin loop ik steeds stuk, snap er niet veel van, heb altijd moeite met voor mij nieuwe programma's (zoals ook Lightroom). Het kostte me destijds al veel moeite om Potoshop CS6 een beetje onder de knie te krijgen, na ca. 10 jaar bijna alle versies van PaintShoPro waar ik mee kon lezen en schrijven maar ja... Windows... ik wilde rond 2015 graag overstappen naar een iMac.
De Creative Cloud begin ik van z'n leven niet aan omdat het geen stand alone programma is en ik vind het enorme geldklopperij en je zit er aan vast zolang je het wil gebruiken. Not my Cup of Tea!;-)
Maar goed... mijn vraag van deze post is niet opgelost en ik heb vanwege jouw suggestie eventjes de standaard instelling voor jpg-opening gezet op CS6 en... hij opent weer in de PS Camera Raw - meteen weer teruggezet dus.
Ook de optie Bestand>Openen in CS6 doet dit.
Dusss... ik neem het vooralsnog voor lief en ga mijn afscheid van CS6 nu serieus voorbereiden!
Tot slot: Eind vorig jaar heb ik Photoshop Elements 2020 voor Mac (Engels) gekocht en alvast geïnstalleerd op m'n MacBook Air, waar door een slip of the keyboard Catalina op is beland, te impulsief gedaan en terug leek heel moeilijk.
Daarop oefen ik een beetje met Elements en kan inmiddels redelijk foto's bewerken voor zover ik daar behoefte aan heb.

Zoals altijd reuze bedankt Marita, ik zal het "probleem" niet meer ter sprake brengen en dapper aan de gang gaan met Photoshop Elements (mag het op 2 machines installeren, dus ook op de iMac) en wie weet ook nog eens met Affinity 1.8.3
Werkt die ook niet onder Catalina?


 

25 mei 2020 om 11:50.
MaritaA zegt:

Affinity Photo is 64 bits en dus "bestand" tegen Catalina.

Adobe Lightroom is vaak ook puzzelen voor mensen.

Of Adobe Lightroom 5 32 bits is of 64 bits, valt zo te vinden op internet lijkt mij, zeker op de website zelf.
Maar ik herinner me je ooit uitgelegd te hebben hoe je kan zien of iets 32-of 64 bits is

´ú┐>over deze Mac >systeemoverzicht>Software

Ik heb ooit zelf Elements gebruikt en vond het best fijn werken..

25 mei 2020 om 12:12.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club