Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Plan voor nieuwe iMac, advies gevraagd
Geplaatst op 10 juli 2020 om 15:26 door LouiseH

In het berichtenarchief vond ik op 8 januari bijna volledig de vraag die ik hier wil stellen, namelijk van Mc-Johan. Mijn iMac 21,5 inch van Late 2013 dreef me vanmorgen na maandenlange ergernissen en oplossingen zoeken cq adviezen opvolgen zover dat ik aankondigde hem nooooit meer te gebruiken en hierna verder te gaan met mijn 6 jaar oude Laptop met Windows10. Ja Marita, zo erg was het;-)
Zie de bijgevoegde afbeelding voor mijn huidige Mac.
Mijn man reageerde onmiddellijk met "Dan koop je eindelijk maar eens een nieuwe!" . Hij heeft zelf een Mac van 2017 die uitstekend bevalt en snel genoeg is voor hem.
Ik ga overstag! Meteen gaan googlen en zag dat model 2020 binnenkort uitkomt, de verschillende zaken en Apple zelf verkopen momenteel 2019. Er staan 3 types van 21,5 inch
Ik heb belangstelling voor de middelste (Prijs Apple € 1499) Heb nog geen prijsverschillen gezien tussen de aanbieders.
Vraag 1: Klopt het gerucht dat Apple zich niet aan de EU garantie voorschriften houdt en geen 2, maar 1 jaar geeft?
Vraag 2: Ik kan niet zien of deze machine een SSD heeft, wil dat eigenlijk wel. Dan wordt alles dus duurder... Prijsverschil volgens de link van daarnet is 250 Euro van Apple en 80 Euro van niet-Apple. Wat is verstandig?
Vraag 3: Ik werk nog steeds onder Mojave (zie bijlage), dat is vooral omdat ik nu nog Photoshop CS6 (stand alone) kan gebruiken en met een nieuwe machine zit ik zeker meteen vast aan Catalina? Zo ja, dan stort ik me sneller dan ik van plan was op Photoshop Elements 2020, die al in mijn huidige machine zit. Tutorials volgen dus.
In de post van Mc-Johan las ik wat je schreef over de Time Machine en de overgang van Mojave naar Catalina, als ik hem op de nieuwe Mac ga aansluiten. Om problemen te voorkomen bedacht ik net dat ik mijn huidige Mac een paar dagen voor de ingebruikname van de nieuwe alvast laat updaten naar Catalina, zodat de Time machine zich daar vanzelf (?) bij aanpast. Is dat een goed idee of maak ik een denkfout?
Vraag 4: Ik gebruik de Mac voornamelijk voor fotowerk, website maken, mailen en internetten. Niet voor gamen bijvoorbeeld. Is dat middelste type (bv de grafische kaart en zo) geschikt voor wat ik doe? Ik hoop het wel want die SSD is al een behoorlijke kostenpost, d.w.z. die van Apple. Is dat de beste trouwens?
Vraag 5: Last but not least: Waar zal ik hem kopen?
De prijzen zullen toch niet ver uit elkaar liggen... denk ik... maar de garantie vind ik wel belangrijk. Als ik recht heb op 2 jaar wil ik dat ook hebben. Betrouwbaarheid van zaken is ook een dingetje, Media Markt liever niet, heb ik weinig vertrouwen in gezien ervaringen die ik van anderen vernam.

6 reacties
MaritaA zegt:

Heb je een link van de modellen.
Mac 2020 is nog niet aangekondigd, slechts gerucht.
Behalve SSD, zou ik sowieso gaan voor 16 gb geheugen, werkt war sneller met fotoprogramma,s die rekenkracht vereisen en i5, minimaal.
Minimaal middensegment processor zoals de i5 3.4Ghz of de i5 3.8
Retina scherm 4k
Ga voor een AMD videokaart met minimaal 4GB geheugen.

10 juli 2020 om 15:37.
LouiseH zegt:

Werkt die link die ik gaf niet? Wel als ik er nu op klik..

(moet even een boodschap doen nu)

10 juli 2020 om 15:46.
HelmaB zegt:

Dit zijn de prijzen bij Amac, maar misschien heb je daar al gekeken.
Moet er ook nog één in de buurt zitten...
Sowieso twee jaar garantie.
www.amac.nl/mac/imac-21-5-inch

10 juli 2020 om 15:52.
MaritaA zegt:

Garantie van Apple is veel om te doen geweest in 2012, in Nederland val je onder de EU consumentengarantie, dat is twee jaar dus, met bepaalde voorwaarden...

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bescherming-van-consumenten/vraag-en-antwoord/wat-zijn-mijn-rechten-bij-aankoop-in-europa

AMAC of Apple lood om oud ijzer, de wet geldt, het is twee jaar.
tweakers.net/nieuws/81044/apple-geeft-europeanen-twee-jaar-garantie.html

Veel over te schrijven, je hebt fabrieksgarantie, consumentengarantie, conformiteit-beginsel.Lastige materie.
zoek maar eens via Google.

voorbeeld hoe fabrikanten omgaan met garantie:
kapotte vries na 2 ½ jaar, uit de garantie lijkt het
Maar de wetgeving heeft het ook over de verwachtingen/levensduur van bepaalde apparaten, hoe lang ze het minimaal moeten doen, (Conformiteit) dus als je goed gebekt bent en weet waar je het over hebt, heb ik daarmee gedreigd en kon voor 30% van de nieuwwaarde, een nieuwe krijgen..redelijk.
Hoop dat hiermee het onderdeel garantie duidelijk is, dan is dat afgehandeld.

Betreft specificaties, klik op kopen rechtsboven en je kan aanvullende zaken erbij nemen b.v. SSD meer geheugen etc. goed weten wat je doet, je kan later niet meer aanpassen, jouw keuze wordt met extra zaken, toch wel duurder....

10 juli 2020 om 16:23.
LouiseH zegt:

Daar heb ik veel aan, reuze bedankt! Moet nog goed kijken naar meer specificaties, zoals die SSD en "turbo boost".. klinkt als iets wat opgevoerd is, tja...
Enfin, ik laat jullie weten hoever ik kom, misschien toch niet die duurste SSD nemen.
Gelukkig werkt de mijne nog, hoe langzaam ook. Ik moet rustig afwegingen gaan maken.

10 juli 2020 om 17:32.
MaritaA zegt:

Nog 1 dingetje, wat jij hebt uitgezocht is een i3, niet doen met fotobewerking.
neem de duurste dat is een i5

verder ze hebben allemaal een fusion drive, Apple uitvinding.
een heel klein beetje daarvan is een ssd, om snel het besturingssysteem op te starten, maar de rest, het allergrootste gedeelte is een harde schijf, langzamer, kan stuk....
met extra,s reken op €2000,00 tot €2300,00

Dit zou mijn keuze zijn:


scherm: 4k scherm
processor: Intel Core Hexa Core i5 of i7(2019)
geheugen: 512 SSD (1TB erg duur)
Werkgeheugen: 16 gb
Videokaart: AMD Radeon Pro 555X of AMD
Radeon Pro 560X (2019)

En ja die Boost is een soort van "overdrive", prettig als opeens er heel veel rekenkracht wordt gevraagd, geen strandballen!
Je kan met Apple chatten voor aankoopadvies.
We horen het wel weer

10 juli 2020 om 18:23.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club