Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Snelheid winnen door niet mailen (iMac-Mojave)
Geplaatst op 7 augustus 2020 om 14:41 door LouiseH

De reden dat ik een nieuwe Mac kocht was dat mijn oude machine met Mojave niet in de brand te steken was (en nog steeds is), zooo langzaam.
Dankzij de adviezen van Marita ben ik overgestapt naar een nieuwe met een SSD schijf deze keer.
Hij is echt razend snel! Daar geniet ik nu vooral van doordat ik mijn uitgebreide foto archief stukje bij beetje verhuis.
Feitelijk blijf ik de oude voorlopig alleen nog gebruiken voor Adobe Photoshop CS6, waar ik aardig mee kan omgaan, maar die werkt niet in Catalina. Daar heb ik de nieuwste versie van Photoshop Elements voor gekocht en geïnstalleerd, maar ik moet er nog in thuis raken wellicht door lessen volgen en er daar tijd in mijn hoofd voor hebben, dat is nog niet zover, maar ik ben al een heel eind met de verhuizing.
Marita raadde me aan om de oude zo veel mogelijk op te schonen/te verwijderen, de kans bestaat dat hij met een minimum aan programmatuur weer wat sneller wordt. Dat zou prettig zijn bij het werken met CS6, zolang ik dat nog wil gebruiken.
Ze raadde o.a. aan niet meer te mailen met de oude en daar werk ik nu aan. Ik mail met Thunderbird en vanzelfsprekend werkt ook Apple Mail, maar ik heb daarop maar 2 van de 7 mailaccounts ingesteld, gebruik het nauwelijks.
Omdat alle accounts in Thunderbird via smtp werken, dus de berichten komen en gaan parallel op verschillende machines, zoals MacBook, Windows-Laptop en iPad, en ook het TB adresboek succesvol op de nieuwe Mac staat, wil ik Thunderbird helemaal van de oude machine verwijderen.
Het programma zelf is 183,3 MB, maar ik neem aan dat de enorme hoeveelheid die er in zitten een van de oorzaken kan zijn dat de machine traag is. Klopt dat?
Apple Mail kan ik niet verwijderen op die Mac, maar die wil ik ook niet actief mee laten doen.
Wat is de beste optie om hem op non actief te zetten?
Gewoon die 2 mail accounts verwijderen?

2 reacties
MaritaA zegt:

Traagheid is meer een gevolg van ouderdom harde schijf.
Een programma als Photoshop CS6, wat uiterst veel rekenkracht vereist met het toepassen van bewerkingen.
Ook het Ram geheugen is bepalend, zeker i.v.m. programma's die steeds meer van geheugen vergen.
En dan mee-opstartende programma's op de achtergrond.

-Kijk bij systeemvoorkeuren>gebruikers en groepen>inloggen. verwijder alle programma's daar via het minnetje (-) eronder.
-Zet als het kan alles uit wat in Icloud moet synchroniseren op de oude Mac, want dat is inmiddels al te vinden op de nieuwe Mac.
-Thunderbird verwijderen kijk of die een uninstall heeft, gebruik anders
deze app cleaner App (betrouwbaar)
freemacsoft.net/appcleaner/
Klik alles aan wat daar in (appcleaner) staat van een programma en verwijder.
Doe dit ook met andere programma's die je al hebt overgezet/of niet meer gebruikt.
-Je kan ook de mail adressen uit Apple mail verwijderen.

(Dropbox niet verwijdern, leg ik nog uit.

-Ik zou alle foto's op je nwe Mac zetten
Wil je iets aanpassen daarin via Photoshop c6, zet je ze in een Map in Dropbox, die verwijder je niet van de oude Mac (dropbox) en dan kan je aan de slag op de oude
Ben je klaar gaat het weer in een andere map in dropbox en is weer op te halen op je nieuwe Mac, even goed nadenken over de namen van die mappen..

Start eens op in veilige modus,

Verwacht geen wonderen, maar wel nog bruikbaar met wat geduld...
Probeer max. 100 gb op de harde schijf te hebben..

Standaard Apple programma's zoals iMovie, Garage Band, Pages, Keynote, Numbers kunnen verwijderd worden.

7 augustus 2020 om 17:29.
LouiseH zegt:

Tja, daar had je me al voor gewaarschuwd maar ik vond het advies om de oude flink op te schonen meteen al prima. Alles uit je tweede alinea ben ik al mee bezig en de app cleaner die je noemt heb ik al een poosje, gebruik die altijd als ik iets wil verwijderen, tenzij er een uninstall is.
Iets anders:
Ik was onder de indruk van een opmerking van je in een andere post over veiligheid en dat de Apple Mail app extern materiaal niet automatisch laadt. Meteen uitgeprobeerd. En toen ik vervolgens TB en Mail met elkaar vergeleek zag ik tot mijn vreugde dat mijn lange lijst van submappen die ik in TB onder Postvak IN van mijn primaire mailaccount heb keurig door Mail wordt meegenomen.
In TB had ik voorheen zo'n lijst onder "Lokale mappen" maar die synchroniseert niet met de andere devices.
Ga morgen met de ventilator aan de lessen over Apple Mail bekijken, heb daar nooit voldoende aandacht aan besteed. Als dat naar m'n zin uitpakt dan stap ik over op Apple Mail en neem afscheid van Thunderbird.
Over Dropbox: gebruik ik al jaren en vaak om bestanden via die weg van de ene naar de andere machine over te brengen. Ik ruim daar alles ook regelmatig op. ben bijna een ras organiseerder door lange ervaring, dat komt wel goed.
Alle foto's gaan pas naar de nieuwe als ik m'n archief beter op orde heb, ik loop dagelijks een stel mappen door en daarvan verdwijnt doorgaans soms de helft in de prullenbak. Als m'n reorganisatieplannetje klaar is op een momenteel ingeplugde 1TB externe schijf dan pas gaat alles naar de nieuwe Mac.
Dan sluit ik de Time Machine schijf ook aan, zal keurig de procedure volgen, no worries! ;-)
En dan zal blijken of m'n oudje nog wat pit heeft om CS6 for the time being te laten lopen.

7 augustus 2020 om 21:15.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club