Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Opslag capaciteit
Geplaatst op 6 december 2020 om 21:08 door robtjendol

Ik zie een verschil in opslag capaciteit in systeemvoorkeuren van mijn Mac Book Air.
Zie bijlage
Hoe kan dat?

6 reacties
HaWee zegt:

zonder iets te weten van Mac
Ik lees daar niets vreemds , totale grootte 250 GB en beschikbaar oftewel vrije ruimte 25 GB
Er is dus 225 GB gebruikt

6 december 2020 om 21:18.
BenW zegt:

Ook even wat mij betreft zonder echt bekend te zijn met een Mac. Er staan onder volumenaam 2 schijven/partities, elk met 25,26 GB beschikbaar. U heeft de bovenste partitie geselecteerd, waarvan de detailgegevens in het onderste deel onder Macintosh HD worden weergegeven. Van die bovenste partitie is 25,26 GB beschikbaar, echter van de 2 partities samen is dit 52,52 GB vrije ruimte.

7 december 2020 om 09:29.
MaritaA zegt:

Dan maar eerst uitleggen waarom het lijkt dat er twee “partities” (Officiële benaming (APFS container) Volumes), werking is heel anders dan bij Windows, zijn.
Wat het niet is in werkelijkheid.

Apple heeft de systeembescherming naar een hoger niveau opgeschaald in macOS 10.15 Catalina door het normale opstartvolume in tweeën te splitsen. Het lijkt op een enkel volume op het bureaublad, maar het zijn er in werkelijkheid twee: het ene is gelabeld met de naam van het volume, terwijl het andere "Data" heeft als naam. Het nieuwe hoofdvolume is alleen-lezen en bevat alleen besturingssysteembestanden. Dit verdubbelt het eerdere toegevoegde System Integrity Protection (SIP) functie, die verhinderde dat sleutelbestanden werden gewijzigd om de kans op misbruik van malware te verkleinen. Deze nieuwe benadering in Catalina is een zwaardere versie hiervan. Het datavolume bevat al het andere en is in Schijfhulpprogramma gelabeld met een Home-pictogram boven het schijfpictogram in de beschrijvende weergave. Door nieuwe APFS-functies in Catalina te gebruiken, kan Apple een "volumegroep" maken die het systeem en de gegevensvolumes met elkaar verbindt als een enkel item in functie, en "firmlinks" gebruiken die symbolische koppelingen tussen volumes mogelijk maken zonder dubbele bestanden.

Dus geheel anders dan je veronderstelling, Ben.
(Er is zelfs geen bovenste “partitie” geselecteerd)Rob, dan nu eindelijk jouw vraag.

Ik begrijp je vraag.
Je bovenste schermafbeelding gaat uit puur van de totale ruimte, die constant wisselt, hoe gek het ook klinkt. Geen graadmeter, maar suggestie hoe en waar je kan ruimen indien nodig.
Maar om het systeem te kunnen laten draaien (gebruiken) is er vrije ruimte nodig, dus ga af op de ongeveer 25 gb over op je Volume.
Je moet hard aan de slag om op te ruimen...je nadert de grens.. geen strandballen?
Klik eens op beheer (eerste plaatje) wacht tot dat alles geladen is (berekend is) en kijk eens het wijst zich vanzelf.
Toevallig backups van iPhone en iPad, verwijderen en op de apparaten de iCloud reservekopie aanzetten, dat kan al veel schelen.
Maar heb jij meer Volumes aangemaakt toevallig
maak eens schermafbeelding van schijfhulpprogramma?

7 december 2020 om 10:10.
MaritaA zegt:

Rob, nog even middels een "plaatje" uitleg. (het is voor menigeen verwarrend, maar valt wel mee)
Schijfhulpprogramma geeft het wat duidelijker aan, vind ik..
Waar jij (eerste plaatje 52 gb over hebt, heb ik 105 gb over
Andere plaatje (Het volume) zegt 25 gb bij jou, bij mij 85 gb

Zie mijn cijfers terug in schijfhulpprogramma, wat exact klopt op de bijgevoegde schermafbeelding (20 gb wisbaar, maakt 85 gb feitelijk (in werkelijkheid) over)

7 december 2020 om 10:54.
BenW zegt:

@MaritaA; Bedankt voor de uitleg. Altijd nuttig om dit soort informatie te krijgen. Goed om de verschillende manieren van aanpak van de diverse ecosystemen (Apple, Microsoft, Google (en Linux)) te kennen.

7 december 2020 om 12:29.
robtjendol zegt:

@MaritaA,
Dank voor de info. Ik ga jouw uitleg nogmaals goed nalezen om het goed te kunnen begrijpen en laten neerdalen. De schijf in mijn hoofd loopt ook al vol......

Actie nummer één: OPRUIMEN en dan BIG SUR downloaden .
Tot de volgende vraag (wellicht na BIG SUR)

7 december 2020 om 22:34.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club