Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Aldfaer op een Mac?
Geplaatst op 1 februari 2022 om 22:37 door Debbieved

Ik ben van plan om een nieuwe iMac te kopen. Om dit voor mijzelf te ‘rechtvaardigen’ heb ik bedacht dat mijn man mijn oude iMac kan krijgen. Hij heeft nu een oude Windows laptop, dus het is sowieso voor hem een vooruitgang.
Er is alleen een klein probleem, hij gebruikt op de laptop het genealogieprogramma Aldfaer. Officieel kan dit niet op een Mac gebruikt worden, maar er blijken mensen te zijn wie het toch gelukt is om dit programma werkbaar te krijgen.
Zijn er onder jullie misschien ook mensen die ervaring hebben met Aldfaer op een Mac en mij op weg kunnen helpen? Mij lukt het in elk geval (nog) niet.
Henny

18 reacties
MaritaA zegt:

Was ooit eerder een vraag in de Apple club over Aldfaer
www.seniorweb.nl/clubs/apple/27009/genealogie

Misschien werkt het programma via VMware fusion. ( Virtual Machine)
als de Mac nog 32 bits is zou het wellicht wel kunnen werken.
zie ook je eigen vraag op het aldfaer forum.
ja die mijnheer kreeg het werkend, maar hij werkt met High Sierra en dat is nog
…..32 bits.

1 februari 2022 om 23:42.
HelmaB zegt:

Ik heb geen Mac en gebruik het programma ook niet, maar kwam dit tegen:

"Aldfaer werkt alleen onder een MacOs versie die 32 bits applicaties ondersteunt.
Dat wil zeggen dat het alleen werkt op oudere versies dan CATALINA (10.15).
"

"Minimaal OSX 10.7; maximaal MacOs 10.14."

1 februari 2022 om 23:54.
Miax zegt:

Dat klopt,

Ik heb hem ooit eens gedownload op de Mac om het te proberen naast mijn Reunion programma. Want in een ver verleden had ik hem ook op de Windows pc. Ik had op de Mac toen geen speciaal programma (Virtual Machine) voor nodig. Werkte wel, maar was erg traag en bij die update, waar we naar 64 bits overgingen, werkte het niet meer.
Voor genealogie programma blijf ik bij Reunion. Is speciaal geschreven voor de Mac.

Groetjes Mia

2 februari 2022 om 08:36.
Groetend zegt:

En Aldfear zelf, zie deze link.


noot van beheerder omtrent vermelde link
Dit is voor 32 bits MacOS, zie eerste zin in link, derhalve niet zinvol voor vragenstelster, zij werkt met Catalina(64 bits)

2 februari 2022 om 09:27.
MaritaA zegt:

Nogmaals hier de vraag van Henny in het aldfaerforum
aldfaerforum.nl/forum/aldfaer-op-een-mac/7486-kan-helaas-niet-installeren-op-mac-met-catalina.html

daarin een link bij antwoord van iemand met de volgende tekst
Citaat:
Geachte medeforumleden,

Het lijkt me goed om jullie van de mogelijkheid op de hoogte te brengen dat versie 10.1 ook werkt op de (i)MAc.
Sinds deze week heb ik mijn laptop met Windows vervangen door een iMac en ben ik (dus) overgestapt van Windows naar MacOS.
Uit de vele berichten op dit forum begreep ik dat 'Aldfaer op een (i)Mac' nog wel eens een 'dingetje' kon zijn. Maar ik ben vol goede moed begonnen aan de installatie en het overzetten van mijn gegevens op en naar de iMac. Dat heb ik gedaan met de prima (!) beschrijvingen van Wim Rozendaal. Die is te vinden als je googelt op 'Aldfaer op de mac'. Helemaal in een keer ging het weliswaar niet, maar na een middag werken was het helemaal en goed werkend. Zorgvuldigheid en rust brengt je er uiteindelijk wel. Na eerst (volgens de beschrijving) versie 7.1 te hebben gedownload, heb ik direct de update naar 10.1 (19-10-2021) gedaan en alles werkt uitstekend.
Nog even extra info: ik werk met MacOS High Sierra, 10.13.6, dus zeker niet de laatste versie.Zie de laatste regel vet. Geïnstalleerd op een Mac met het oude OS High Sierra, dat 32 bits is.
zoals ik al eerder vermeldde, het werkt alleen nog met 32 bits OS
DAAROM WERKT HET OP DIE MAC!

Henny, als je man er erg aan gehecht is, zou ik een nwe Windows kopen, gegarandeerde werking van het programma.
Of als jij je nwe Mac hebt, de oude terug naar fabrieksinstellingen op een bepaalde manier, waardoor het OS wat er origineel bij koop op stond wordt geladen, dat zal ongetwijfeld 32 bits zijn.
Dan daarmee testen.

Noot:
laatste versie 32 bits van MacOS is Mojave (Uitgekomen september 2018)

2 februari 2022 om 09:56.
Groetend zegt:

@Marita, mijn link laat de oplossing zien van Wim Rozendaal waarnaar in jouw link en in je cursieve gedeelte wordt verwezen. Niet vermeld is of Henny's oude Mac 32 of 64 bits is. Maar bij Windows blijven lijkt ook mij beter, of een alternatief genealogieprogramma zoeken dat op de Mac past (ze zijn er) en dan migreren.

2 februari 2022 om 11:26.
MaritaA zegt:

Ja maar, nog maar een keer, Dirk, dat is voor 32 bits besturingssysteem van Apple alleen! Toch nog even goed lezen.
Heeft geen zin voor Henny die heeft Catalina 64 bits….wat ik al schreef en…weet, behalve dat valt te lezen in haar gelinkte vraag op het aldfaerforum.


het heeft niets van doen met de leeftijd van de Mac maar met het besturingssysteem, wat ik ook al diverse malen schreef.

vanaf hier gaan we eerst wachten op antwoord van Henny en worden berichten verwijderd.

2 februari 2022 om 11:30.
Debbieved zegt:

Iedereen heel hartelijk bedankt voor de inspanning om mijn vraag te beantwoorden.
Ik had inderdaad eerst de vraag gesteld op het Aldfaerforum. Bij de antwoorden was mij niet helemaal duidelijk dat het echt ging om een 32 bits versie. Ik had wel gezien dat de in de link genoemde persooon gewerkt had met High Sierra, maar het was bij mij niet geland dat dit ook nog 32bits was. Misschien was ik wel een beetje misleid door zijn enthousiasme dat het hem toch gelukt was.

Marita, als ik mijn Mac terug zou brengen naar de fabrieksinstellingen en dan naar Mojave, geeft dat dan geen problemen voor wat betreft de veiligheid?
Zoals je wss weet ben ik altijd een trouwe updater.
Ik zou dan wel eerst helemaal moeten uitzoeken hoe ik dat precies moet doen, maar dat moet wel gaan lukken, Google is ook mijn vriend meestal.
Mijn man is min of meer digibeet, maar wel gewend aan de iPad en ik vind het zonde om een Mac die verder nog prima werkt weg te doen als hij voor hem nog wel een hele poos mee zou kunnen.
Ikzelf loop wat mijn fotoprogramma’s betreft op tegen een beperkte videokaart van deze Mac, vandaar dat ik voor mijzelf graag een andere wil kopen.

Miax, kan je in dat Reunion programma wel de bestanden openen die zijn gemaakt met Aldfaer, of zou dan alles weer opnieuw ingebracht moeten worden.

De Windows laptop van mijn man is ongeveer 8 jaar oud, kan dus niet meer naar Wi11. Hijzelf wil ook geen nieuwe laptop meer. Is op dit moment, door omstandigheden ook niet meer zo vaak bezig met de genealogie, maar wil toch wel wat hij heeft kunnen behouden. De normale bestanden kan ik gewoon wel overbrengen naar de Mac, daar heb ik al naar gekeken.


 

2 februari 2022 om 13:22.
MaritaA zegt:

Mojave krijgt nog wel wat jaartjes updates.

Als je Shift-Option-Command-R gebruikt tijdens het opstarten, krijgt jede macOS-versie aangeboden die bij je Mac is geleverd.
je wist hem toch wel voor de mac overgaat en ieder eigenApple id??!!
laat me het bouwjaar weten van de Mac, zodat te bepalen is wat toen het aanwezige MacOS was.

Mojave zal wel niet meer in de Appstore staan, hierbij een downloadlink
apps.apple.com/us/app/macos-mojave/id1398502828?ls=1&mt=12

je zou een partitie/ volume kunnen maken op je harde schijf en dan Mojave installeren. Nog een optie.
support.apple.com/nl-nl/HT208891

2 februari 2022 om 13:26.
Debbieved zegt:

Marita, mijn Mac is 21" late 2013.
Ik kocht hem in sept.2015 zonder te weten dat dit een ouder model was (uiteraard) bij Dixons, die 2 weken later failliet was.

Voor wat betreft de 'overdracht' mijn man heeft een eigen Apple ID en als ik hem terugbreng naar de fabrieksinstellingen, is dat dan niet hetzelfde als wissen?

Een aparte partitie maken zoals beschreven in bovengenoemde link? Ik heb op deze link geklikt en het artikel doorgelezen. Maar als je dan b.v. Mojave installeer, dan blijft mijn Mac toch even zo goed 64bits? Ja lach maar, van zulke dingen heb ik geen verstand, ik drijf wat dit betreft helemaal op jou, daar heb ik nog nooit spijt van gehad.....

2 februari 2022 om 14:36.
MaritaA zegt:

Het besturingssysteem bepaalt of je 32 bits of 64 bits apps/ programma's kan draaien.

kan jij de schermafbeelding plaatsen uit over deze mac.
er zijn er twee uitgegeven in 2013, early and late 2013, dat bepaalt het originele besturingssysteem.

terug naar fabrieksinstellingen maakt dat na wissen het laatste geïnstalleerde besturingssyteem weer wordt geladen (in dit geval Catalina = 64 bits)

dus daarom op een andere manier wissen, dan kan je daarna updaten naar Mojave, vanuit het besturingssysteem wat bij bouwjaar of aankoop datum er origineel opstond.

2 februari 2022 om 15:05.
Debbieved zegt:

Dat is late 2013 Marita.
Ik heb mijn oog laten vallen op een 24" 2021 (weet niet of en wanneer er weer een nieuwe komt), 512SSD en 16GB geheugen.
Als jij een ander advies hebt hoor ik dat ook graag.
Daarmee zou ik, hoop ik, weer jaren vooruit kunnen.
Ik weet nog niet of ik dat bij Apple direct ga doe of bij AMAC in Hoorn, voor mij de dichtsbijzijnde.

2 februari 2022 om 15:37.
Miax zegt:

Toen ik overging van Aldfaer naar Reunion, heb ik in Aldfaer een gedcom bestand gemaakt van al mijn data, dat heb ik later in Reunion geopend. Ik hoefde niet alles opnieuw in te voeren. Er waren wel wat zaken niet goed overgekomen, bij mij waren dat toen o.a. de getuigen bij een doop, of huwelijk etc. die niet als persoon in het familiebestand voorkomen.
Misschien een optie om een uitdraai te maken van het hele bestand.
Reunion is Engels, maar daar is ook vertaalmodule bij te kopen. Is een vrij prijzig pakket. Je hebt in ieder geval de Engelse versie nodig. Hier kan je informatie krijgen over de aanschaf van beide. Met de vertaalmodule is de handleiding ook in het Nederlands.
er is ook nog een programma dat heet MacFamily Tree. Daar kan je ook vanaf Aldfaer een gedcom bestand invoeren. Deze is Nederlands talig, maar heeft een Engels talige handleiding.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Succes, Miax

2 februari 2022 om 17:40.
Debbieved zegt:

Dankjewel Miax. Ik denk dat ik allereerst zal gaan beginnen om de gegevans van de laptop als gedcombestand te downloaden. Dan is dat tenminste veilig en, als ik het goed begrijp, in diverse programma’s te gebruiken.
Alvast hartelijk bedankt. Dan ga ik ook de oplossing van Marita uitproberen en kijken hoe dat gaat.

2 februari 2022 om 19:51.
MaritaA zegt:

Henny wat betreft je oude mac, werd geleverd met MacOS Mountain Lion 10.8

ALs je een nieuwe Mac koopt zou ik die geheel nieuw installeren, dus geen backups van Time Machine.
Zo heb ik dat hier in de clubs ooit ook aan LouiseH (je weet wie ik bedoel) geadviseerd,
Zorg dus dat het meeste in iCloud staat, Documenten en Bureaublad kan aangezet worden idem dito foto's, dan heb je het meeste terug. Een "vers van de pers" installatie.
Eventueel extra ruimte kopen in iCloud.
Nog wat programm's zelf installeren met de wachtwoorden.
Heb je office, uitloggen op de oude Mac, alvorens op de nieuwe in te loggen.Dus als je zeker weet dat alles over is naar de nieuwe en je niets meer op hoeft te zoeken/controleren op de oude, kan je daarmee aan de slag.
Jij had toch iemand/bedrijf die ooit een ssd er in heeft gezet, vraag die om de mac terug te zetten op de manier dat het originele MacOS geladen wordt/geinstalleerd.
Daarna kan je updaten naar Mojave, of zij updaten naar Mojave voor jou.

Tip geef je nieuwe Mac een iets andere naam dan de oude anders raakt Time Machine de kluts kwijt...

Stel je mac samen en koop op de Apple website, een iets andere samenstelling dan het gemiddelde, is weken levertijd bij Amac.

Jouw fotoprogramma is belangrijk, dus bepaal de minimale vereisten voor een Mac bij hun info.
Adobe CC dacht ik..?

Als je hem uitgezocht hebt op de Apple website, plaats even afbeelding, denk ik nog mee indien nodig en als je dat wilt.

Oh ja neem geen Mac met de M1 chip, kan problemen geven juist bij Adobe programma's
En
neem een i7 of beter i9 ivm de enorme rekenkracht van fotoprogramma’s
je kan ook chatten op de Applewebsite met een medewerker voor advies over je aankoop. 

2 februari 2022 om 20:16.
Debbieved zegt:

Jemig, wat bezorg ik je een hoop werk. Weet dat ik dat ontzettend op prijs stel.
Nu ga ik het eerst laten bezinken, in mijn bed.
De Mac die ik op het oog heb heeft dus wel een M1 chip, ik lees op div. sites dat (ook) mensen met PS er erg te reden over zijn.
Adobe CC klopt, nieuwe SSD klopt, gedaan door een firma klopt.Louise H klopt. Kortom, je hebt de goede persoon te pakken. ;-))
Heb jij enig idee wanneer er weer een nieuwe Mac uitkomt?
Welterusten

2 februari 2022 om 22:38.
CDriessen zegt:

@Debbieved

Een beetje laat maar ik heb zelf indertijd de overstap gemaakt van Aldfaer naar Apple, om daar met behulp van de geëxporteerde GEDCOM - file een nieuw bestand op te bouwen in MacFamilyTree.
Werkt uitstekend op een 64 bits Mac.
Of dit programma ook draait op de M1 chip, weet ik niet.
Mijn versie 8.5.4 voldoet uitstekend.

3 februari 2022 om 17:18.
Debbieved zegt:

Dankjewel. Ik ga in elk geval de Aldfaer bestanden in gedcomformaat opslaan, op een usbstick of zo. Dan kunnen we daarna rustig kijken welk programma we gaan aanschaffen. Gisteren heb ik nog gekeken naar het programma FamilyTree. Helaas hebben ze op dit moment geen aanbieding, maar zolang de bestanden maar veilig zijn kan dat programma wel even wachten.
Ik heb ook gekeken naar Reunion, maar dat vind ik toch wel wat erg
prijzig.
Iedereen heel hartelijk bedankt voor alle reacties.
Ik weet intussen ook welke Mac ik ga kopen. Wat mij betreft kan deze vraag afgesloten worden.

3 februari 2022 om 19:10.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club