Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Wachtwoorden in Sleutelhanger
Geplaatst op 28 februari 2022 om 09:07 door hemahugen

Is het mogelijk een lijst met in de sleutelhanger opgeslagen wachtwoorden uit te printen of op te slaan bijv als pdf of Numbers?

9 reacties
MaritaA zegt:

Nee dat kan niet uit veiligheidsoverwegingen.

Zou ik mogen weten waarom je dat wil (geen verplichting tot antwoord)
maar wellicht kan ik wat overwegingen om dit te willen doen terugbrengen naar logica waarom dat feitelijk overbodig is. ( lijst uitprinten)

28 februari 2022 om 09:31.
Willem-B zegt:

Ik ben het met Marita eens dat het niet nodig en ook risicovol is om een papieren lijst te maken in leesbare vorm
Echter in één situatie kan het wenselijk zijn en dat is om in geval van overlijden voor je nabestaanden deze gegevens op een veilige plaats beschikbaar te hebben.

Een lijst maken is via een omweg mogelijk door op de iMac de Sleutelhanger gegevens te exporteren naar een zogenaamd CSV bestand. Dit bestand kun je dan in Numbers of Excel openen en printen.

Op de volgende wijze kun je dat doen:
1. Open Safari -> Voorkeuren -> Wachtwoorden -> log in met je iMac wachtwoord
2. In de linker kolom staan de wachtwoorden, daaronder vindt je een menu met |+|-|(...)⌄|
3. Klik op het symbool met de drie puntjes. Er komt een pop-up met Import wachtwoorden /Export wachtwoorden. Klik op Export.
4. Bewaar het bestand Wachtwoorden.csv op een veilige plaats, liefst op een USB-stick, zodat deze lijst niet op je computer komt te staan. De wachtwoorden staan nl. in leesbare vorm in het CSV bestand.
5. Open het bestand in Numbers, van daaruit kun je het aanpassen en printen.
6. In Numbers kun je dit bestand opslaan op de USB stick en desgewenst ook weer voorzien van een wachtwoordbeveiliging via het menu Archief -> Stel wachtwoord in.
7. Vernietig het bestand Wachtwoorden.csv, door in de teksteditor alle regels te verwijderen en als leeg bestand op te slaan.

Nogmaals, denk om je veiligheid en zorg dat de USB stick ook op een veilige plaats wordt bewaard.
 

1 maart 2022 om 15:13.
MaritaA zegt:

Wiillem B er wordt niet gevraagd om te exporteren…..
Er wordt gevraagd om af te drukken,
Exporteren betekent dat je de sleutelhanger leeg maakt.

zullen we eerst eens wachten op het antwoord van HemaHugen..

 

1 maart 2022 om 16:47.
Willem-B zegt:

@Marita, bij exporteren wordt de Sleutelhanger niet leeggemaakt, dat heb ik vooraf nog geprobeerd. De vraag was ook of het in Numbers kon. Daar heb ik mijn antwoord op gebaseerd.

1 maart 2022 om 16:51.
MaritaA zegt:

Willem wat jij uitlegt zijn enkel de wachtwoorden van opgeslagen websites in Safari en dat zijn niet alle wachtwoorden in sleutelhanger..

HemaHugen kan ook nabestaanden uitleggen hoe i~Cloud Keychain werkt, verder digitale nalatenschap maken kan hier via SW.

of lees

support.apple.com/nl-nl/HT208510

1 maart 2022 om 17:17.
hemahugen zegt:

Bedankt voor de verschillende reacties.
Reden voor de vraag is de (belangrijkste) wachtwoorden beschikbaar te hebben voor familieleden of nabestaanden in geval van noodgevallen, zoals overlijden, ernstige ziekte, of (tijdelijke) afwezigheid van mijzelf. Omdat meeste belanghebbenden niet bekend zijn met "Apple" is de sleutelhanger niet altijd makkelijk te begrijpen. Een papieren kopie is dan makkelijk om ook op een Windows computer de zaken te kunnen continueren.
Bij het uitvallen, diefstal van de pc of een ransomware of andere hack aanval is het handig een reserve papercopy te hebben. Ik gebruik nu als tweede wachtwoord beheerders ROBOFORM. Hiermee kun je wel een kopie van wachtwoorden en usernames maken, printen of als pdf bewaren. Maar het is bijna ondoenlijk om beide wachtwoord managers te synchroniseren en up to date te houden, mede gezien de frequente verplichtingen van banken e.d. om de wachtwoorden te hernieuwen. Ik wil Roboform daarom eigenlijk vaarwel zeggen! De formele weg via een erfeniscontact is mij wel bekend, maar lijkt erg formeel en burocraties met veel juridische voetangels.

2 maart 2022 om 13:31.
MaritaA zegt:

Ik adviseer om dit handmatig in een tabel in Pages te zetten.
Kies de belangrijkste uit.Pas het eventueel aan indien je in sleutelhanger het ww aanpast.


 

2 maart 2022 om 14:36.
Willem-B zegt:

@hemahugen. Een duidelijk verhaal, dat herken ik uit de praktijk.

Nu heb ik nog een heel informatief artikel gevonden waarin de procedure van het Exporteren wordt beschreven en geïllustreerd.

https://www.iculture.nl/tips/wachtwoorden-importeren-icloud-sleutelhanger-safari/

Wat betreft het gebruik van de tweede wachtwoord manager Roboform daarvan kan ik nog vermelden dat het goed mogelijk is om het geëxporteerde bestand ook makkelijk kan worden geïmporteerd in Roboform. Zo kun je beide wachtwoord managers met elkaar synchroniseren.

Veel succes

2 maart 2022 om 14:36.
hemahugen zegt:

Bedankt voor de adviezen. Het is nu wel duidelijk wat de mogelijkheden zijn . De vraag kan wat mij betreft worden afgesloten.

7 maart 2022 om 17:28.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club