Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Welke USB versie is mijn stick
Geplaatst op 21 juni 2022 om 10:34 door LouiseH

Tijdens een weekje weg heb ik ruim 7GB aan gemaakte foto's op een ExFAT geformatteerde USB stick van 64GB gezet om thuis te kunnen gaan gebruiken op mijn iMac.
De stick zit nu in de Mac en als ik de foto's een voor een wil bekijken gaat het openen zeer traag, het balletje draait heel lang dus.
Als ik een foto - eenmaal gekopieerd naar de Mac -open dan gaat het zonder vertraging.
Heb me suf geredeneerd waardoor het kan komen en bedacht dat de stick misschien een oude versie is, zoals USB2 of zo. Rechtsklik op Info van de stick (naam = "WP64GB) levert bijgaande info op waarin niet staat welke versie het is. |
Vraag: Hoe kom ik er achter welke USB versie die stick is?

6 reacties
HaWee zegt:

kijk naar de "stekker" , als je blauw ziet is het usb 3 als je grijsachtig ziet is het usb 2 . Dit is zowel bij de kabel en de usb stick als bij de computer. Om de snelheid van usb 3 te halen (die nog steeds trager is dan direct van de harde schijf) moet zowel de stick als de aansluiting in de computer blauw (usb 3) zijn.

21 juni 2022 om 10:46.
LouiseH zegt:

USB stick is blauw (dus 3...) maar de USB uitgangen op mijn Mac van 2019 zijn allemaal wit. Dus die zouden de snelheid kunnen afremmen?
Maar het gebeurt echt alleen met de stick waar ik over schreef.
Wel getest of het ook gebeurt met sticks die donker grijs zijn (dus versie 2?) en de inhoud daarvan opent moeiteloos.
Ik vermoed dat er toch iets mis is met de stick waar ik over schreef en neig er nu naar alle foto's erop eerst, zij het tergend langzaam) te kopiëren naar de Mac en afscheid te nemen van de stick.

21 juni 2022 om 13:12.
MaritaA zegt:

Goede gedachte Louise, Alleen als alles eraf is zou ik de stick eens wissen in schijfhulpprogramma en opnieuw formateren en testen met iets wat geen drama is als je het kwijt raakt en kijken of de strandballen weer komen.

Een ander USB poort wil ook wel eens de oplossing zijn…
 

21 juni 2022 om 13:36.
LouiseH zegt:

Dank Marita, ga ik doen!

21 juni 2022 om 13:59.
Willem-B zegt:

De kleuren van USB poorten worden niet altijd consequent gebruikt door fabrikanten.
Op welke snelheid de Mac USB poorten worden ondersteund kun je terugvinden in de systeeminformatie. Een iMac of MacBook uit 2019 heeft USB 3.0 poorten.

Bij het openen worden bestanden op de USB in een cache (tijdelijke opslag op de harde schijf of SSD) geplaatst, waardoor het opnieuw openen dan weer sneller verloopt zolang de foto zich nog in de cache bevindt.

Wil je een vlotte en vloeiende diashow afspelen, dan is het aan te bevelen de foto’s eerst te kopiëren naar een (tijdelijke) map op de interne harde schijf.

De foto’s inlezen in de MacOS Foto app geeft ook nog extra voordelen.
Zie https://www.iculture.nl/gids/fotos-app-mac/

21 juni 2022 om 21:37.
LouiseH zegt:

Bedankt Willem, ik ben opgelucht dat mijn Mac USB3 poorten blijkt te hebben.
De link ga ik morgen naartoe, het is al heel laat nu.

@Marita: Voor het eerst kennisgemaakt met een schijfhulp programma, heb op de Mac nog nooit een stick geformatteerd, deed het altijd op de Windows laptop.
Maar nu heb ik je raad goed opgevolgd en vind het fijn dat ik dat heb gedaan want de methode (uitgebreide versie) via het schijfhulp programma lijkt me heel gedegen. Hij heeft er uren overgedaan, in fases, maar jij weet dat natuurlijk allemaal wel.
De stick is teruggebracht naar maagdelijke staat heb ik de indruk;-)
Door jou voorgesteld testje gedaan en de snelheid van overdracht is weer helemaal zoals ik gewend was.
Nogmaals dank!

21 juni 2022 om 23:39.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club