Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Windows of Mac?
Geplaatst op 23 september 2022 om 00:01 door BendeG

Ik ben toe aan een nieuwe computer. Heb tot nu toe gewerkt met Windows, maar overweeg om over te stappen naar een Mac. Reden de veelvuldige veranderingen die Windows doorvoert. Zouden in eerste instantie Windows 10 de laatste versie zijn waarna alleen maar updates zouden komen, inmiddels is Windows 11 al een feit en is Windows 12 al aangekondigd voor 2024. Elke nieuwe versie gaat vaak gepaard met kinderziektes. Reden voor mij op steeds eerst even te wachten met overstappen. Van een medewerker van de helpdesk hoorde ik dat er veel meer mensen op de helpdesk werkzaam zijn om problemen met Windows op te lossen. Dat zou een indicatie kunnen zijn dat Windows meer problemen geeft.
Ik ben benieuwd naar de ervaringen van mensen die eerder met Windows gewerkt hebben en zijn overgestapt naar de Mac. Wat waren de redenen van de overstap en zijn de verwachtingen uitgekomen?

12 reacties
DirkB zegt:

Nee, Windows geeft niet veel problemen en kent weinig kinderziektes. Verder is ook Apple niet vrij van foutjes. Ik gebruik zelf Windows en ondervind vrijwel nooit een probleem terwijl ik graag de eerste ben die iets nieuws uitprobeer.
Dus geloof aub niet elk verhaal.
Dat laat onverlet dat er altijd gebruikers zijn te vinden die blij zijn dat zij zijn overgestapt naar Apple. Daar betaal je wel een prijs voor.
De keuze is persoonlijk en staat een ieder vrij.

23 september 2022 om 00:20.
BenW zegt:

Het is in feite appels met peren vergelijken. Het gaat ook om voorkeur en het gevoel wat je er bij hebt. Naast mijn laptop en desktop, beide Windows, gebruik ik o.a. ook een mac Mini met M1 processor. Heel leuk ding en zelfs zodanig leuk dat ik overweeg om wanneer de Windows apparatuur hun EOL (End Of Life) heeft (duurt nog wel een paar jaar), over te stappen naar macOS en iOS.

Het probleem tussen aanhalingstekens bij Apple producten vind ik vooralsnog het relatieve 'keurslijf' waar je in gedwongen wordt. Je bent in beginsel aangewezen op de bijbehorende software. Daar moet je aan wennen. Zo is Pages bijvoorbeeld geen Word, hoewel het kwalitatief misschien net zo goed is. Natuurlijk is ook het gebruik van Microsoft Office op de Mac mogelijk, maar toch. Daarentegen is mogelijk ook juist die 'beperking' wel 'rustig'. Je weet wat je krijgt en daarmee moet je het doen.

Zoals gezegd ben ik geïnteresseerd in Apple producten, simpelweg omdat het mooie apparatuur is, tijdloos en normaliter minstens 2x de levensduur heeft ten opzichte van andere apparatuur. Dat rechtvaardigt mogelijk de hoge aanschafprijs en de prijzen van extra specifieke software.

Windows daarentegen is zeker met de laatste versies (10 en 11) absoluut niet minder. Het is stabiel, ziet er mooi uit en nagenoeg alles is mogelijk. Niet voor niets werkt ca. 80% van de consumentenmarkt met Windows. Nieuwigheden of specifieke doeleinden op softwaregebied worden daarom ook doorgaans eerst voor Windows ontwikkeld.
Ook op het gebied van veiligheid zijn er grote sprongen gemaakt. Natuurlijk blijft Windows gevoeliger voor virussen, malware e.d. dan macOS, Linux of ChromeOS, maar de kans op het hiermee geïnfecteerd raken ligt toch echt voornamelijk aan het computergedrag van de gebruiker.

Kortom, de keus is en blijft persoonlijk, maar zoals je merkt sta ik als Windowsadept van het eerste uur positief over een switch naar Apple. Of het ook daadwerkelijk op termijn gaat gebeuren moet nog blijken. Vooralsnog ben ik zeer tevreden met Windows en de flexibiliteit van het systeem.

23 september 2022 om 09:10.
Mc-Johan zegt:

Ik ben 12 jaar geleden van Windows naar een Mac overgestapt en zou niet meer terug willen.
Hoe Windows nu functioneert kan ik niet zeggen. In de periode dat ik Windows gebruikte had ik regelmatig problemen en was dat gewoon meer dan zat.
Een Mac is wel behoorlijk aan de prijs, maar eigenlijk probleemloos . Het kostenplaatje is vaak een drempel voor de overstap. Maar de Mac gaat veel langer mee en al die updates met Windows. Ik moet er niet meer aandenken.
Mijn vorig Mac is 10 jaar probleemloos meegegaan. In het begin is het even wennen, maar nu weet ik niet beter en het werkt in mijn ogen heel fijn. Maar dat is natuurlijk voor een ieder verschillend.
Voor foto's en video werkt het heel fijn en een prachtig weergave.
Daarbij heb ik de iPhone, iPad en Macbook gekoppeld in de Cloud en iedere verandering is direct aangepast op de andere toestellen.
Het is ook fijn om als je ergens mee zit het je hier op de site kan vragen.

Dat is mijn ervaring en hoe ik er tegen aankijkt.

Succes en groet,
Jo
 

23 september 2022 om 10:13.
BenW zegt:

@ Mc-Johan; heel fijn natuurlijk dat u macOS als zeer prettig ervaart. Begrijp ik, maar wil wel een kanttekening bij uw reactie plaatsen:
Windows is absoluut niet meer te vergelijken met de Windows van 12 jaar geleden. Zal Windows XP of Vista zijn geweest neem ik aan. De huidige versies, 10 en zeker 11, zijn uitstekende besturingssystemen waar crashes of BSOD's (Blue Screen Of Death) zelden tot nooit meer voor komen. Als er al problemen zijn bij Windows, ligt dat doorgaans niet aan Windows zelf, maar aan gebruikte toepassingssoftware.

Buiten dit alles zou de voorkeur voor het ene of het andere systeem, inbegrepen Linux en Chrome OS, los van de discussie moeten staan. De vraagsteller vraagt advies op basis van de huidige versies macOS en Windows. Dat kan alleen beantwoord worden als ook feitelijk deze systemen objectief kunnen worden vergeleken en beoordeeld zonder te verzanden in een discussie van voor- en tegenargumenten met betrekking tot de betreffende systemen.

23 september 2022 om 11:30.
Mc-Johan zegt:

De vraag was :
Ik ben benieuwd naar de ervaringen van mensen die eerder met Windows gewerkt hebben en zijn overgestapt naar de Mac. Wat waren de redenen van de overstap en zijn de verwachtingen uitgekomen?

23 september 2022 om 11:48.
BenW zegt:

@ Mc-Johan; Uiteraard, maar dan lijkt mij een recente ervaring toch redelijk relevant.

23 september 2022 om 13:08.
LouiseH zegt:

Half 2014 ben ik overgestapt van Windows naar Apple, kocht mijn eerste iMac na inmiddels huizenhoge ergernissen over Microsoft. Mijn man had toen al een paar jaar een iMac (zijn allereerste computer) en op zijn machine was de weergave van mijn foto’s veel mooier vond ik.
Dat was al duidelijk op het Retina scherm van de mini iPad die ik inmiddels had aangeschaft.
Dat een paar favoriete programma’s, vooral Paint Shop Pro, helaas niet werkten op de Mac nam ik op de koop toe.
Geen spijt van de overgang, Apple ervaar ik als veel gebruiksvriendelijker dan Windows, dat ik nog steeds wel in huis heb op een laptop die ik begin 2014 kocht om tijdelijk een remigratie periode door te komen, voornamelijk voor communicatie doeleinden. Een half jaar later kocht ik dus mijn eerste Mac.
De laatste jaren ben ik me wel gaan ergeren aan Apple, omdat duur aangeschafte software (o.a. Adobe Lightroom en Adobe Photoshop Elements) al binnen relatief korte tijd niet meer werkte na grote OS updates, die mij dwongen nieuwere versies te kopen, wat ik weigerde te doen, dus ik werk nog steeds onder Catalina.

24 september 2022 om 14:10.
Willem-B zegt:

Ik ben zowel actieve gebruiker van Apple Mac's als Windows PC's (Voornamelijk Laptops).
Hoewel er in functionaliteit weinig verschil is te beleven, de gewone gebruikers functionaliteit zoals Internet, Tekstverwerking, Spreadsheets en dergelijke zijn overeenkomstig.

Het operating systeem van Apple MacOS is een zeer stabiel systeem, en wordt als extreem veilig beschouwd. Er is geen extra beveiliging nodig, dat is overigens met Windows Defender tegenwoordig ook prima geregeld tegenwoordig.

Bugs komen in MacOS zeer zelden voor na een update, maar dat is verklaarbaar omdat Apple zowel de hardware als de software zelf in beheer heeft.
Windows is in die vergelijking minder stabiel omdat rekening gehouden moet worden met enkele duizenden hardwarevarianten. Ook van de hardware- en softwarefabrikanten wordt verwacht dat zij de drivers en software up to date houden en kunnen laten werken op de nieuwe versies van het operating systeem. Juist daar gaat het dan wel regelmatig mis. Dat brengt ook weer veiligheidsrisico's met zich mee.

Nu kom ik ook in de situatie dat ik in de toekomst eigenlijk verder wil op één platform, dat blijft voor mij dan wel Apple.

De eerste keer dat ik met Apple computers ging werken was er wel een behoorlijke inleertijd nodig om dezelfde vaardigheden en snelheid bij het gebruik van het systeem in te praktijk te evenaren. Daar moet je wel rekening mee houden.

Nu ben ik in een fase gekomen om een twee oude PC's met Windows 10 uit te faseren, deze hardware is al wat verouderd en Windows 11 kan niet meer worden geïnstalleerd, althans niet via de normale manier van updaten.

Nu draai ik wel Windows10 en 11 op de Mac in VirtualBox, alles geheel gratis en legaal.
Dit betekent dat ik als Ambassadeur van Seniorweb toch de (praktische) kennis van Windows kan blijven onderhouden.

Apple computers zijn fors aan de prijs, maar dat houdt ook in dat de levensduur en de restwaarde behoorlijk hoog blijft. De afschrijving is dus vrij laag.
Het is ook zo dat als je een Windows PC met gelijkwaardige prestaties wilt aanschaffen, dan kom je in dezelfde prijscategorie terecht, zeker in vergelijking met de Apple computers met M1 of M2 processor.
Met deze nieuwe processoren heeft Apple een relatieve voorsprong behaald. Microsoft is nu ook bezig om zogenaamde ARM(RISC architectuur) processoren te introduceren. Daarmee wordt de achterstand natuurlijk weer ingelopen.

Over het gebruik van het Apple ECO systeem ben ik wel heel tevreden, het werkt echt perfect.

Ben je gebruiker van MS-Office dan duurt de gewenning nog iets langer als je overstapt naar Apple iWork, dat is de office suite van Apple met Pages(Word) Numbers(Excel) en Kenote(Powerpoint). Het zijn heel fraaie en zeer gebruikersvriendelijke gratis programma's.

Wil je toch met MS-Office blijven werken dan is er een speciale versie voor de Mac, of gebruik de gratis Office-Online versie van Microsoft.

26 september 2022 om 15:56.
Toon1954 zegt:

Ik ben medio 2021 overgestapt van een Acer Laptop met Windows 10 naar een MacBook Air met M1 processor. Ik was al bekend met Apple apparatuur en dat heeft zeker geholpen bij de overgang.
Ik ben geleidelijk overgegaan en heb dus in het begin beide apparaten naast elkaar gebruikt en ben langzamer hand helemaal overgestapt naar de MacBook. In het begin heb ik veel gelezen en websites bezocht om me de MacBook zo snel mogelijk eigen te maken. Veel heb ik gevonden op de website macmiep.nl. Ik moet zeggen werken met de MacBook bevalt me prima.
Het enige probleem dat ik nog ondervind is de uitwisseling van USB stick en ssd schijf tussen beide apparaten. Ik heb destijds op advies van Seniorweb de USB stick en ssd schijf exfat geformatteerd.
Als ik echter de ssd schijf of USB stick in de Mac heb gebruikt krijg ik allemaal dubbele documenten zien. Ik gebruik daarom momenteel de Windows laptop nog voor opslag van documenten, vanwege deze uitwisseling problemen.

28 september 2022 om 20:39.
Willem-B zegt:

@Toon, je kunt iCloud gebruiken, 5Gb is gratis en voor €0,99 per maand heb je 50gb. De
iCloud kun je ook op de Windows Laptop installeren en dan heb je geen USB -Stick meer nodig.
Ook kun je de Microsoft OneDrive cloud installeren op de Mac, dan heb je wat meer mogelijkheden.
Overigens maak ik ook gebruik ik ook USB sticks en externe HDD’s met ExFat format, daarbij heb ik geen dubbele bestanden.

28 september 2022 om 22:23.
Toon1954 zegt:

@Willem
Dank voor je reactie.
Ik heb bij de iCloud al 50GB ruimte en hiermede ruim voldoende.
Ik blijf voorstander van losse sticks en schijven. Wel bemoedigend dat (bij jou) de uitwisseling kennelijk wel goed werkt. Ik ga toch nog eens met een lege USB en wat test documenten experimenteren en hopelijk lukt de uitwisseling bij mij dan ook goed.

28 september 2022 om 23:38.
MaritaA zegt:

@BendeG
Wil je svp reageren?

29 september 2022 om 08:55.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club