Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Item wachtwoorden in Systeemoverzicht
Geplaatst op 28 oktober 2022 om 14:26 door LouiseH

Voor het eerst heb ik in Systeemoverzicht van mijn macOS Monterey versie 12.6 het item "wachtwoorden" geopend. "Detecteer gehackte wachtwoorden" staat aangevinkt.
Ben me suf geschrokken want achter àlle sites staat een uitroeptekentje. De meeste zijn "Gehackt" en een aantal vermeldt: "Hergebruikt" als ik op deze klik staat er dat ik het gebruikte ww ook gebruik op een paar met naam genoemde andere sites, maar daar heb ik al jaren helemaal geen contact mee.
De lijst van sites is lang en minstens de helft gebruik ik helemaal niet, ben me er meestal niet eens van bewust dat ik daar ooit ben geweest, maar dat zal wel aan mijn aftakelende geheugen liggen;-)
Betekent dit nu echt dat ik moet uitvoeren want wordt vermeld, namelijk : wijzig wachtwoord op de website?
Daar is geen beginnen aan! en dat zou tevens betekenen dat ik voor álle sites waar ik kom een ww moet kiezen dat ik nergens anders voor gebruik!?
Voor de goede orde: Sites met gevoelige info, zoals de bank, mijn overheid en zo laat ik nooit wachtwoorden bewaren en die zijn ook enkel en alleen voor die specifieke sites.
Daar komt nog bij dat ik bij een heel stel al lang afgemeld ben omdat ik ze niet meer gebruik.
Ik kan echt geen enorme aantallen , b.v. meer dan 50 of 80 verschillende wachtwoorden bedenken en dus ook allemaal ergens moet bewaren en steeds weer opzoeken... etc.
PS: Dit gaat over wachtwoorden voor sites, niet voor mailaccounts.

3 reacties
MaritaA zegt:

Nee hoor, ga rustig slapen, heb ook die melding en weet zeker dat er niets aan de hand is.

28 oktober 2022 om 15:49.
Groetend zegt:

Als het goed is, kennen de sites je wachtwoord niet. Daarom zou ik mij er niet druk over maken.
Natuurlijk is het hergebruiken van eenzelfde wachtwoord een risico, omdat de boef dan bij een hack van je wachtwoord op meerdere van de sites waar je een account hebt, zou kunnen inloggen. Daarom wordt hergebruik van een wachtwoord afgeraden.
Dat wil niet zeggen dat het niet kan of mag, er zit alleen een risico aan.
Mijn persoonlijke inschatting is dat het een beperkt risico is.
En tja, opruiming houden en evt wachtwoorden veranderen is het beste wat je kunt doen. Maar het MOET niet (ik zou het niet doen).

28 oktober 2022 om 15:51.
LouiseH zegt:

Hartelijk dank allebei!

28 oktober 2022 om 17:23.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club