Berichtdetails
Mijn iMac wordt steeds trager. Ik draai 'Clean my Mac' regelmatig.Dat lijkt echter de laatste tijd geen effect meer te hebben. Ook verwijder ik steeds dubbellingen in mijn fotobestanden. Weet iemand hoe ik de traagheid kan opheffen resp. kan verminderen?
Tja, al die schoonmaakprogramma's, die van alles beloven, is iets wat een mac niet nodig heeft en vaak meer kwaad dan goed doet.
Het zou me niets verbazen, als er teveel is weggegooid.
Het is natuurlijk uw Mac, maar ik zou maar minimaal stoppen met gebruiken.
Eerst maar eens proberen of met schijf EHBO de boel weer aan de praat is te krijgen is.
programma's
hulpprogramma's
schijfhulprogramma
klik boven in op schijf-EHBO
linkerkolom: eerst de harde schijf aan klikken, vervolgens rechtsonder op controleer schijf. Duurt even, is er wat gevonden, klik op herstel schijf.
Vervolgens de schijf met jouw naam aanklikken, controleer schijfbevoegdheden en is er wat, vervolgens op herstel schijfbevoegdheden klikken.
iPhoto heeft een map met foto's in de Library staan en verder in het programma zelf ook.
NOOIT de fotomap in de Library verwijderen.
Maar het verwijderen van dubbele foto's heeft toch niets te maken met trager worden?
Tenzij de harde schijf aan het vollopen is. Maar dan komt er een melding.
Heb ook de caches geleegd, maar hielp niet.
Ik denk er over om mijn intern geheugen uit te breiden. Er werd wel gezegd dat hij Mavericks aan kon, maar ik denk dat hij wat meer moeite heeft nadat Mavericks er op zit.
Bij het kijken of de Mac geschikt was, gaf Apple aan dat je wel met 2 gb kon upgraden, maar beter was 4gb.
Ik weet niet hoeveel gb jij hebt? Misschien hetzelfde euvel?
Ik gebruik geen programma's als clean my mac etc.
Ik weet niet of dit van toepassing is. Of je een wat oudere, of nieuwe Mac hebt.
Wat betreft jouw MacBook Pro van 2008, je hebt alle trucs al gebruikt.
Je kan nog een gastaccount aanmaken en dat gebruiken, kijken of alles dan sneller wordt.
Schijfherstel(bevoegdheden) zoals hier boven beschreven.
NVRAM/PRAM reset, maar hij start op of geeft geen blauwe of grijze schermen, dan is het niet nodig.
Dan zou het kunnen dat je hd aan het eind is of die richting uitgaat.
Ik denk dat er max. 8 Gb aan geheugen in kan (dus 2 x 4).
Hoeveel cycli heeft de batterij gehad, want die heeft ook niet het eeuwige leven.
Zou de harde schijf eerst laten controleren bij een officiële Apple reseller, voordat je er meer geheugen in stopt.
Clean install, valt ook te overwegen. Trek daar maar een halve dag voor uit.
Is natuurlijk de bedoeling dat hij eerst gecontroleerd wordt, voordat ik er meer geheugen in stop. Trouwens er is niets mis met mijn Mac, start gewoon op nooit problemen. Het enige is dat hij ietsje langzamer is na installatie van Mavericks. Hij moet gewoon wat harder werken vanwege het kleine geheugen.
Omdat ik niet wist hoe oud de mac van Meeke053 is, reageerde ik met mijn verhaal. Als hij van eind 2013 is, wordt hij wel erg snel traag.
Bedankt voor je reactie.
Misschien ligt het daaraan.
Groetjes en fijn weekend.
Hartelijk dank voor de tips en adviezen. Heb inmiddels "clean my Mac" verwijderd (MaritaA, staat inderdaad niet in de App Store) en schijf EHBO gedraaid.
Vraagje aan MaritaA: is het wel zinvol om af en toe een 'clean' programma uit de Appstore toe te passen? Ik weet bv niet wat caches zijn, maar als het zinvol is om die af en toe met een programma te legen of dubbele bestanden te verwijderen dan wil ik dat graag doen om de boel een beetje vlot te houden.
Ik begrijp hieruit dat je mac weer werkt.
Zo ja, FIJN.
Cache (ook wel temporary internet files genoemd) zijn bestandjes, die maken dat o.a. pagina's die je bezoekt en later weer eens opent, sneller laden.
Maar in de loop der tijden kan dat oplopen. Of corrupt raken.
Ik denk dat jij de gedachte (die voor Windows wel noodzakelijk is) moet proberen te vergeten.
Ik draai al 46 maanden op mijn MacBook Pro (intensief, het is mijn hobby) nog nooit wat geleegd etc. Dat ga ik pas doen als ik denk, dat er problemen zijn (b.v. strandballen/langzamer draaien).
Wat ik wel heb gedaan is er groter geheugen ingestopt en een nieuwe batterij(wat ik gelukkig zelf kan).
Ga eens naar de site van MacMiep, behalve interessant om te weten, heeft zij ook een duidelijke visie hierop.
Verder als je af en toe je mac 's nachts aan(geen sluimerstand) laat staan, gaat Apple zelf onderhoud plegen, daar is in de club ook al eens over geschreven.
Dus ik zou zeggen vergeet ook de cleanprogramma's uit de Appstore, vaak laten ze jou kiezen of je iets wil verwijderen of niet (slim), maar als je niet weet wat het is, kan dat risicovol uitpakken.
Ik zelf gebruik wel eens duplicatedetector(Appstore) om de dubbele foto's uit iPhoto op te sporen, want handmatig is dat tijdrovend.
Nog vragen, klop maar op de deur.
PS ik wist dat je mac nog geen half jaar oud is, en kan dan niet al opgestapeld zijn met dubbele,cache bestanden etc. Maaaar het zou een fout of iets in je harddrive kunnen zijn.
Ik had ook een trage iMac. Dat komt denk ik omdat ik nogal eens een programmaatje download, waarvan ik denk dat het leuk is, maar vaak is dat dan niet het geval, dit heeft echter vaak tot gevolg dat het besturingssysteem ontregeld raakt.
Nadat PC-hulp van seniorweb naar mijn computer had gekeken en nadat een student van “Studenttehuur” er ook aan had geknutseld met de standaard controle procedures, caches leeggemaakt, zogenaamde schoonmaakprogramm’s geprobeerd, overtollige bestanden verwijderd enz., was er nog steeds niets veranderd. En hoewel ik beslist geen Mac-expert ben, heb ik toen, naar aanleiding van een zoektocht op het internet, het besturingssysteem (na Lion, (ik heb Mavericks)) opnieuw geïnstalleerd. Dat verliep feilloos, het duurt wel en poosje, maar nu heb ik weer een redelijk snelle computer.
Ik kan me voorstelen dat niet iedereen de moed heeft om aan zo'n karwei te beginnen, maar het is niet echt moeilijk en het werkt !!!.
Jan Barelds
Het instellen van Gatekeeper op je Mac, maakt dat niet ondersteunde software door Apple niet gedownload kan worden. Doe je dat wel, heb je kans op problemen.
Het opnieuw installeren van het besturingssysteem is iets dat niet in alle gevallen helpt en een laatste manier is, nadat eerst nagegaan moet worden waar de fout zit, softwarematig of hardwarematig. Ook zal je heel goed moeten weten of je Mac aan de voorwaarden voldoet, zoals o.a. Bepaalde firmware hebben, die dit mogelijk maakt. Heb je een ouder systeem kan het vaak alleen met een bootable disc of via de installatieschijf die je vroeger meekreeg, of als je zelf een opstarttstick hebt gemaakt.
Voor bepaalde soorten problemen zijn weer bepaalde soort oplossingen.
Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club