Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Hoort deze vraag hier?
Geplaatst op 30 juli 2014 om 10:48 door willgeenen

Ik heb heb Mac OSX Snow Leopard. Een engelsprekende man belt mij, namens Microsoft en zegt mij dat mijn computer vol onveilige, gevaarlijke dingen zit. Microsoft kan in mijn computer kijken. Het lijkt mij een verdacht telefoongesprek en ik breek het af. Zes uur later verloopt een tweede gesprek ongeveer hetzelfde. De volgende dag weer "Microsoft" aan de lijn. Ik zeg dat als hij in mijn computer kan kijken dan moet hij mijn IP adres weten. Ik wil dat graag van hem horen voor ik met hem verder praat. Dan gooit hij de hoorn op de haak. Ik heb die ochtend wel het wachtwoord van mijn google email adres verandert en ik heb een ander email adres aan mijn id gekoppeld.

Wat moet ik hiervan denken?

 

2 reacties
MaritaA zegt:

Wat denk u zelf???

1. In de eerste plaats u heeft een Mac, Microsoft is voor Windows computers.(hier had u al gealarmeerd moeten zijn)

2.Overal is te lezen, dat wat u overkomt het klassieke voorbeeld is van(telefonische) phishing. (de bekende tv reclames)

3. Klik eens op onderstaande link, een artikel van 2012!!!

http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2012/Telefonische-phishing-in-beeld/

4. ik adviseer u ook de website van opgelicht.nl en fraudehelpdesk.nl te bezoeken om eens op de hoogte te blijven van wat er zoal geprobeerd wordt op internet, om gegevens te ontfutselen.

5. Lees eens de berichten in de club veiligheid, over dit onderwerp.

6. Als ik u nu bel en zeg: spring in het water, doet u dat dan ook??

Ik stel het hier even niet aardig, dat realiseer ik me, maar dat is niet persoonlijk bedoeld, het is om u wakker te schudden en te waarschuwen.

 

Dan wat anders, u vermeldt dat u OSX 10.6 (Snow Leopard) gebruikt,  hierbij nog een waarschuwing, dit besturingssysteem wordt niet meer ondersteund door Apple, u loopt beveiligingsrisico's, zeker als u internetbankiert.

Als u mij de technische aspecten geeft, te vinden onder  links bovenin (over deze mac>meer info>systeemoverzicht), dan kan ik vertellen of een nieuwer (last but not least: veiliger) besturingssysteem op uw PC past/kan. Tegenwoordig gratis te downloaden via de Mac app Store.

 

Een gewaarschuwd mens....

P.S. De bank zal u ook niet bellen, om te vragen om uw pincode!!!

Persoonlijke ervaring: Een geheim telefoonnummer, ben je van dit soort gevaren af en geen telefonische verkopers meer rond etenstijd.(of je vermelding in de telefoongids weghalen)

 

30 juli 2014 om 11:24.
willgeenen zegt:

Dank je Marita voor je uitgebreide antwoord.

Ik heb de computer geupgrade tot Maverick 10.6.8 en volgens jouw eerdere advies Sophos Anti Virus erop gezet. 

 

30 juli 2014 om 23:45.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club