Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
IPad 3
Geplaatst op 20 augustus 2014 om 21:55 door HAN665

Het is mij bekend dat  het gebruik maken van openbare WIFI niet veilig is, omdat WiFi snappers eventueel  op mijn IPad kunnen meekijken etc.  Ik vraag mij dan ook af of een kwaadwillende bij het surfen op internet virussen e.d. op mijn IPad kunnen installeren. 

Vr.gr.HAN

10 reacties
MaritaA zegt:

openbare wifinetwerken

Lees bovenstaande.
Ik zet mijn wifi uit als ik ergens anders ben!

Verder ga ik een tegenvraag stellen, kunt u mij vertellen welke virussen er op een iPad gevonden zijn met naam en toenaam?

 

U weet dat er een privemodus in de safaribrowser zit op iPad?

 

 

20 augustus 2014 om 22:27.
Truus zegt:

En hierbij nog EEn artikel over open wifii met duidelijke tips

21 augustus 2014 om 09:08.
HAN665 zegt:

MaritaA, dank voor uw antwoord. Ik heb gelukkig  nog nooit een virus op mijn IPad gekregen . (Hoe kan ik dat controleren?) Heb die 2 jaar in gebruik. Een goede suggestie om op openbare WiFi netwerken ( bv in hotels) de privé modus te activeren. Ik moet de aanbevolen artikelen van u en Truus nog aandachtig doornemen.

vr.gr HAN

21 augustus 2014 om 10:16.
MaritaA zegt:

Prive modus garandeert geen veiligheid.  Er worden geen cookies, geschiedenis en..wachtwoorden bewaard. Het is geen beveiliging voor een openbaar wifi netwerk.

Als een iPad niet gejailbreakt is, kan er door het dichtgetimmerde systeem niets gebeuren. Anders hadden de kranten, nieuwsbladen, computerbladen etc. al bol gestaan van het nieuws. 

Wil je persé op een openbaar wifi netwerk, zelfs als je er een wachtwoord bij krijgt, is dat geen garantie (anderen hebben dat ook gekregen) voor veiligheid. Dus zoals in de artikelen staat, gebruik de tips daar vermeld en regel je bankzaken niet.

 

 

21 augustus 2014 om 10:38.
Marixius zegt:

Natuurlijk is het goed om risico's te benadrukken en te zorgen dat gebruikers opletten bij datgene wat ze onder afwijkende omstandigheden met hun tablet/smartphone/laptop op openbare netwerken doen. We moeten echter niet paranoia worden.

Een voorbeeld van "openbare" netwerken waar je zonder al te veel risico gebruik van kunt maken zijn de zogenaamde WiFiSpots van UPC. Als klant van UPC krijg je een eigen gebruikersnaam en een daarbij behorend wifispots-wachtwoord. Ben je op pad en kom je langs een huis van een andere UPC klant, dan kun je via de WiFi-router van die klant verbinding maken met WiFispots. WiFispots is eigenlijk het guest-gedeelte dat in veel routers is ingebakken waarmee je gasten toegang tot het internet kunt aanbieden zonder dat ze toegang krijgen tot het thuisnetwerk. Het guest-deel (WiFispots) in de UPC-modem/router is alleen toegankelijk met de eerder genoemde gebruikersnaam en wachtwoord.

21 augustus 2014 om 12:33.
r0n zegt:

Installeer op de iPad eens de gratis app fing.
Daarmee kan je een netwerk scannen op de aanwezigheid van andere gebruikers en apparaten.
Zie je anderen, dan kunnen deze (mogelijk) meekijken. (onbeveiligd netwerk dus)
Zie je alleen de router en jezelf, dan zit je (redelijk) veilig.

 

21 augustus 2014 om 22:25.
Marixius zegt:

Network Analyzer is ook zo'n app waarmee je de andere gebruikers in het netwerk kunt zien.

 

22 augustus 2014 om 08:07.
HAN665 zegt:

Ron, leg aub uit wat de app precies aangeeft. Ik ben niet zo technisch op het gebied van ICT. Ik heb inde app store deze app bekeken , maar het is mij niet helemaal duidelijk wat er zoal wordt vermeld in deze app. Ik las in de recensies een heleboel gegevens maar ik vraag mij af wat die gegevens voor toegevoegde waarde voor  mij zou kunnen hebben? 

Vr.gr HAN

22 augustus 2014 om 21:35.
Marixius zegt:

Kijk naar de afbeelding bij mijn bericht.

Fing doet iets soortgelijks.

Op het moment dat je verbinding hebt met het betreffende WiFi netwerk (LAN) kun je de app het netwerk laten scannen. Je krijgt dan behalve je eigen tablet ook de andere gebruikers te zien en welk IP adres aan dat apparaat is toegekend. Zie je alleen de router en je eigen tablet, dan ben je op dat moment de enige gebruiker. Daarnaast kunnen op het netwerk draadloze printers, IP-camera's, smartphones, smart-TV verbonden zijn. Je kunt dan zelf een afweging maken of je het netwerk en de verbonden gebruikers kunt vertrouwen.

In het plaatje van mij zie je 3 kolommen.

De eerste kolom geeft het IP adres aan en de naam van de fabrikant van het apparaat.

De tweede kolom geeft de naam van het betreffende apparaat.

De derde kolom geeft het zogenaamde MAC address van het betreffende apparaat aan, dit kun je als het "kenteken-nummer" van het apparaat noemen.

Het bovenste apparaat is de router (gateway) waarmee verbinding met het internet wordt gemaakt.

22 augustus 2014 om 21:43.
r0n zegt:

Als toevoeging op Marixius:
Wanneer je buiten de router en jezelf niets anders ziet, kan het ook gaan om een beveiligd netwerk, waar het dus onmogelijk is, om te kijken, of er "anderen" zijn ingelogd.

Verder noemde ik fing, omdat deze ook bestaat voor Android.
Zo test ik ook regelmatig met mijn telefoon, om te kijken of de telefoon de tablet kan zien, en anders om.

22 augustus 2014 om 22:16.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club