Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Apple-Club
Time Machine en iPhoto
Geplaatst op 28 maart 2015 om 17:25 door neli

Toen ik ruim een jaar geleden overging naar een Mac heb ik àl mijn vele foto's overgebracht naar iPhoto. In Finder is alleen iPhoto-Bibliotheek te zien. Ik denk dat ik Time Machine niet kan gebruiken om fotobestandjes terug te zetten, zoals je dat bij documenten doet. Klopt dat?

Of moeten alle fotobestanden ook in Finder blijven staan? En wat is nu het verstandigst? Ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken.  Reakties heel welkom, Neli

15 reacties
MaritaA zegt:

Ik zou  niet weten waarom niet.

in je map afbeeldingen staat de iPhotolibrary map, selecteer die (niet openen) kies timemachine en je gaat terug in de tijd.

Maar alles kan stuk gaan, dus belangrijke zaken, nog een backup, heel ouderwets op de stick of dvd.

Ja en die map iphotolibrary moet wel blijven staan in finder.

28 maart 2015 om 18:39.
neli zegt:

Marita, ik heb het uitgeprobeerd. Je moet dan de hele Library vervangen om één foto terug te zetten,dat gaat wel heel lang duren. Maar voor noodgevallen gaat het inderdaad.

Een extra backup heb ik wel, maar ik zou graag die fotobestandjes ergens willen zien staan, gewoon in een rijtje zoals bij Windows. Groet en bedankt.

28 maart 2015 om 19:42.
MaritaA zegt:

Nee, echt niet zodra je in time machine zit zie je rechts alle data staan. ik heb er net één aangeklikt van 02 januari 2013, want je maakte me aan het twijfelen, dan gaat onderin het witte menu de "zonnestraaltjes" draaien, de blauwe voortgangsbalk ernaast naar rechts slepen, afhankelijk van de hoeveelheid foto's bewaard op die datum, voordat ze  te tevoorschijn komen, ik heb er eentje aangeklikt en die is teruggezet, zelfs met de keuze om te vervangen, (was hem natuurljk niet kwijt) of beide versies te bewaren, daarvoor gekozen en nu heb ik er twee. 

Je kan één mail terugzetten, één bepaald document, één foto, etc. of alles.

28 maart 2015 om 20:25.
LouiseH zegt:

Over de Finder en iPhoto en zo... Eerlijk gezegd heb ik mijn hele (zeer uitgebreide) foto archief gewoon in de Finder staan als map met submappen onder de map die mijn naam draagt.

Ik had de indruk dat de Mac een foto die je in iPhoto opent daar wel in op neemt, maar ik sla hem na bewerking toch echt weer op waar hij stond, met een toevoeging.  Ik ben ook in de veronderstelling dat de Time Machine (bij mij een 1TB externe USB opslag) dagelijks een complete copy maakt van de hele inhoud van de Mac, dus includief het hele foto archief dat in Finder staat.

Is dat fout geredeneerd? 

29 maart 2015 om 00:00.
MaritaA zegt:

Time machine slaat na de allereerste backup, alleen nog maar de veranderingen op. (wel met behoud van de structuur)

 

 

29 maart 2015 om 09:08.
LouiseH zegt:

Allemachtig, dan heb ik niets aan die Time Machine, die heb ik namelijk meteen na aankoop van de Mac aangesloten. Pas daarna ben ik alles gaan inrichten.
Kan ik dat nog aanpassen?

Standaard staat op de Mac een map met mijn naam, dat is de basis sturctuur. Onder die map heb ik allerlei submappen gezet.....

 

 

29 maart 2015 om 09:14.
MaritaA zegt:

Nee, ik schreef hij slaat de veranderingen op na de allereerste backup, dus alles wat jij verandert daarna wordt....opgeslagen.

hier een artikel: https://support.apple.com/nl-nl/HT201250

Misschien is het e.e.a. dan iets duidelijker.

Idealer dan Time Machine kan niet, het geeft je diverse mogelijkheden.

--Een exace kopie van hoe je mac nu is ingericht. (crash, nieuwe mac, je zet die kopie terug, up and running, exacte kopie  en ook alle programma's)

--Je hebt wat weggegooid en is niet meer terug te halen, ga je terug in de tijd en haalt één ding of de hele map terug.

--Je hoeft niet steeds te denken, oh ik moet weer backuppen, gaat automatisch, (voor mij goed! en meerderen)

Maar jij schrijft: volgens mij maakt hij elke dag een hele backup, dan worden alle bestanden dus steeds overschreven, dat zou weer uren duren, en daar verbeterde ik je, slechts de veranderingen met behoud van alle structuren, meer is dan toch niet nodig? Dus iets vernadert, wat dan ook, dat wordt dan opgeslagen.

Verander eens voor de grap iets heel simpels en nadat je weet dat er weer een backup is gemaakt, kijk je in time machine en.....net magic, alles staat er.

Ik denk n.l dat jij nog helemaal niet hebt gekeken hoe het eruit ziet in time machine, dat misschien eens doen?

 

 

 

29 maart 2015 om 09:53.
LouiseH zegt:

Oh, gelukkig..  ik was namelijk zo happy met die time machine en kreeg de indruk dat ik het helemaal verkeerd had begrepen.
Super bedankt! Dat artikel zal ik ook gaan lezen.

29 maart 2015 om 10:05.
neli zegt:

Marita, ik heb het nog een keer geprobeerd. eerst even een foto weggehaald in iPhoto, dan T.M. aan. Dan datum ervoor aanklikken. Dan krijg ik Finderschermpje met iPhoto-library geselecteerd.Dan "Zet terug" Maar ik zie onderin T.M. géén witte menubalk en ik zie ook geen "zonnestraaltje" Wel een voortgangbalkje dat 10 minuten aan het copieren is en dan terug gaat zetten. Er onder staat dat dat 22 uur zal gaan duren. Wat doe ik anders/verkeerd?? Als je het weet, graag, anders laat ik het maar, dit is voor mij wel echt op mijn tenen lopen. Even pauze, morgen verder. (Alle andere dingen met T.M. gaan wel goed hoor) Bedankt.

 

29 maart 2015 om 13:24.
MaritaA zegt:

Dat is prima neli, als je zover bent maak maar even een nieuw berichtje en dan probeer ik het preciezer uit te leggen.

Het is volgens mij hier inde club op het moment Time machine week!

29 maart 2015 om 14:15.
Miax zegt:

Hallo Marita, Ook bij mij kan ik niet een enkele foto uit iPhotobibliotheek terugzetten, wel de hele bibliotheek. Er verschijnen geen draaiende zonnestraaltjes en ook geen blauwe voortgangsbalk. 

Wanneer ik een datum aanklik in Time Machine, zie ik alleen het Finder venster met daarin iPhoto bibliotheek geselecteerd. Enige mogelijkheden zijn Annuleren of Zet terug. Wanneer ik op Zet terug klik, gaat hij meteen uit Time Machine, dus gewone bureaublad weer en een balkje dat hij bezig is met kopiëren.

Ik gebruik Time Machine met een Time Casule. Dit gaat ook zo op de Mac van mijn man. 

Heb ik een handeling of instelling gemist?

Ik las dit bericht en ben het gaan uitproberen, nooit nodig gehad, wel met andere data en daar nooit problemen mee gehad. Dit is toch wel interessant om te weten.

@ Neli,

Wanneer je in de map afbeeldingen verschillende mappen maakt voor je foto's, kan je je foto's wel vanuit iPhoto exporteren naar de desbetreffende mappen. Dan heb je ze, net zoals in Windows, op een rijtje staan. Als je harde schijf groot genoeg is, is dit een mogelijkheid.

Moet je wel in de gaten houden, dat je iedere keer wanneer je iets in iPhoto zet het weer exporteert. En je hebt alles dubbel staan.

30 maart 2015 om 11:42.
MaritaA zegt:

Hallo Mia, nee je hebt geen handeling gemist. 

Ik heb n.l alles in de iPhoto Library nog eens gekopieerd, om diverse redenen. Daaruit kan je wel per foto teugzetten en niet iets vanuit de iPhoto Library, (dat gaat alleen in zijn geheel) maar omdat Neli aangaf, het even te willen laten rusten, heb ik het zo gelaten. 

Al met al zal binnekort het gedoe met de iPhoto Library tot het verleden horen, want de opvolger van iPhoto,  Photos of misschien wel Foto's op zijn Nederlands bewaart alles in iCloud (drive). 

30 maart 2015 om 15:03.
LouiseH zegt:

@Marita:

Re: Al met al zal binnenkort het gedoe met de iPhoto Library tot het verleden horen, want de opvolger van iPhoto,  Photos of misschien wel Foto's op zijn Nederlands bewaart alles in iCloud (drive).

Oh, dat wordt nog wat met mij, want ik gebruik iCloud niet;-)
 

30 maart 2015 om 15:40.
Miax zegt:

Dank Marita, vond het al vreemd.

@ Pounamu

Ik ben ook niet van plan om mijn foto's in iCloud te zetten. Ik heb meer dan 21Gb aan foto's. Moet je extra betalen voor meer dan 5 Gb. Ik denk dat ik ze tegen die tijd maar in mappen ga opslaan. En voordat ik overga op Foto's eens goed ga bekijken hoe dat werkt.

30 maart 2015 om 16:54.
LouiseH zegt:

Gelukkig ben ik niet de enige!
Tot nu toe staat mijn hele foto archief ook alleen maar in mijn zelf aangemaakte mappen en dat blijft zo, ik ruim het liefst mijn eigen kasten op;-)

30 maart 2015 om 16:58.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Apple-Club?
Apple-Club