Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
avatar
Hoe formateer ik mijn computer?
Geplaatst op 6 december 2013 om 16:41 door Ex-lid
Ik ben van plan mijn computer te verkopen. Ik wil, voordat ik hem echter verkopen. Ik wil hem, voordat ik hem verkoop, totaal formateren. Zodat er totaal niet achterblijft. Wie kan mij aanwijzingen geven om dit klisje te klaren.? Er zit een xp home ed. besturing op.Alvast bedankt.
Ruud.
4 reacties
Marixius zegt:
Als je verkoopt is het wel zo handig als Windows er op blijft staan.
Als je installatie CD van XP nog hebt zou je een nieuwe installatie kunnen doen door op te starten vanaf de CD en de harde schijf opnieuw te laten formatteren.
Je kunt ook een nieuwe gebruikersaccount aanmaken met administrator rechten. Vervolgens verwijder je alle oude gebruikers accounts met bijbehorende bestanden. Vervolgens kijk je via Configuratiescherm bij Programma's en onderdelen of er programma's moeten worden verwijderd omdat je daar de licentierechten van wilt behouden. Met CCleaner andere resten opruimen en ook het register schoonmaken zodat ook resten van verwijderde programma's worden opgeruimd. Met de verkenner alle schijven nalopen of er geen mappen met persoonlijke informatie zijn achtergebleven. Je kunt daarna de harde schijven defragmenteren zodat alle lege ruimte van plaats wordt verschoven. Natuurlijk kun je ook shredder programma's op verwijderde bestanden loslaten, maar bedenk dat ook dat voor forensisch experts onvoldoende zal zijn om alle sporen echt uit te wissen. Voor de huis tuin en keukengebruikers is de hiervoor genoemde schoning meestal afdoende. Wil je echt honderd procent zeker zijn dat de harde schijf geen persoonlijke informatie meer bevat dan zul je de harde schijf uit je computer moeten halen, er 25 vrachtwagens overheen moeten laten rijden en vervolgens een uurtje in een verbrandingsoven moeten laten sudderen.
6 december 2013 om 17:49.
avatar
Ex-lid zegt:
Bedankt voor de reactie Marixius
7 december 2013 om 14:31.
Jan.Koll zegt:
Tot deze zin
-----citaat-----
Je kunt daarna de harde schijven defragmenteren zodat alle lege ruimte van plaats wordt verschoven.
-----citaat-----
zou ik het ook zo doen, maar... als ik alles wat ik van de computer af wil hebben zou ik met Ccleaner de 'vrije ruimte' wissen (= Ccleaner > Gereedschap > Gegevenswisser).

Afhankelijk hoeveel tijd je er aan wilt besteden en hoe grondig je te werk wilt gaan kun je kiezen voor 3 x, 7 x of 35 x overschrijven en dan zal er echt weinig leesbaars meer over zijn.

Overigens biedt Ccleaner ook nog aan, bij die optie van Gegevenswisser, de hele schijf te wissen.

Kijk maar even op het plaatje waar dat staat.

Jan
10 december 2013 om 19:15.
advp zegt:
sterkte
11 februari 2014 om 19:05.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club