Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
Opschonen computer.
Geplaatst op 22 december 2017 om 15:34 door pcjoop

Mijn computer is erg traag. Opschonenen de handel. Maar... ik heb windows 10 verkregen door een gratis update via MS en een orginele windows 7 versie. Nu heb ik mij laten vertellen dat wanneer ik de computer opschoon, alles terug zetten naar de fabrieksinstellingen, dat dan windows 7 weer wordt ge:installereerd en dat een upgrade naar windows 10 niet meer gratis is.
Kan iemand mij adviseren hoe de computer op te schonen zonder terug te moeten vallen op windows 7.

Bij voorbaat dank.

Joop

9 reacties
BenW zegt:

U heeft een aantal mogelijke opties en in alle gevallen blijft Windows 10 gratis. Dit komt omdat u inmiddels Windows 10 heeft en er, neem ik aan, een licentie aan u is verleend. De licentie van Windows 10 wordt toegekend aan het computer-id en wanneer eenmaal toegekend, blijft deze bestaan. U kunt nadien zo vaak als u wilt het systeem opnieuw installeren met Windows 10.
Dan de opties:
* De gemakkelijkste variant is via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel. U heeft daar een aantal keuzes.
* De tweede, iets lastiger methode, is het opnieuw installeren met behulp van de Media Creation Tool. Ik stel voor dat we daarop terugkomen wanneer de eerste optie niet zou lukken.

NB: Met het opnieuw installeren bestaat het risico, al dan niet door onbedoelde keuzes, dat persoonlijke bestanden verwijderd worden. Zorg er dus voor dat deze voordien zijn veiliggesteld.

22 december 2017 om 16:26.
Niekie zegt:

Als je hem echt opnieuw wilt installeren, hoef je beslist niet terug naar W7.
Op deze site kan met het hulp programma (wat je eerst installeert op de pc) geheel gratis een geupdate versie van Windows 10 downloaden voor op een DVD of een USB stick (8GB) .
Zaak is wel dat eerst alle data en mail gebackupped wordt op een extern medium.

Daarna plaats je de USB stick met W10 erop in de pc en start daarvanaf op.
Bij schijfopties verwijder je ALLE partities en W10 wordt fris en schoon geïnstalleerd.

Een andere mogelijkheid kan zijn:
In Windows 10 naar Instellingen geen. Dan "Bijwerken en beveiliging".
Daar kies je voor "Systeemherstel".
Maar als de recover partitie nog aanwezig is, is de kans groot dat de pc inderdaad wordt terug gezet naar W7.

Edit: Twee keer hetzelfde verhaal. Sorry, maar Ben z'n bericht stond er nog niet toen ik begon met tikken. Gelukkig zijn we het redelijk eens. :-)

Niek

22 december 2017 om 16:33.
Groetend zegt:

Ik zou eerst even checken of Windows wel de oorzaak is van de traagheid.
Bijv. is de harde schijf wel in orde, zit er een virus op?

22 december 2017 om 16:37.
pcjoop zegt:

Ben, Niekie Dirk,

Bedankt voor jullie snelle reactie. Ik ga me beraden op wat er moet gebeuren. De recover partitie is nog aanwezig. De harde-schijf is volgens de HP- test nog goed functionerend en volgens mijn virusscanner Avira is er geen virus aanwezig.
De traagheid kan mede worden veroorzaakt door de vele opstart-items en actieve achtergrondprocessen (71), zie bijlage, waarvan ik niet weet of ze eventueel gesloten kunnen worden, vandaar mijn idee om de hele computer maar op te schonen.

Joop

22 december 2017 om 17:15.
Niekie zegt:

Dat is best wel heel druk ja.
Enkele opmerkingen: Ik zie er geen Avira bij staan maar wel Windows Defender.
De overige items zou ik gewoon uitschakelen, tot je tegen een probleempje aanloopt bijvoorbeeld omdat Dropbox niet bereikbaar is.
Raar is dat Avira er niet bij staat trouwens, want dat zou naar mijn idee wel moeten, als je die gebruikt.
Als je backup via een Qnap NAS loopt zou ik die wel ingeschakeld laten staan.

Niek

22 december 2017 om 17:20.
pcjoop zegt:

Op de bijlage, pagina 2, staan niet alle actieve processen (71) vermeld. Ik heb het nog even gecheckt maar avira is actief. Het kan zijn dat na de laatste grote windows update (eergisteren) Windows zelf de defender heeft ingeschakeld, daar heb ik nog niet naar gekeken. De backup loopt inderdaad via Qnap NAS. Mijn bestanden zijn al veilig gesteld.

Joop

22 december 2017 om 17:37.
BenW zegt:

@Niek; had ook niet anders verwacht dat we het redelijk eens zijn ;-)
@Joop; dat zijn inderdaad erg veel actieve processen. Grote kans dat de pc weer normaal doet wanneer het merendeel wordt uitgeschakeld. Bovendien is het zinvol om na te lopen wat behouden moet worden. Sommige programma's zou je mogelijk kunnen de-installeren. Doe dit dan wel met een goede uninstaller zoals IObit uninstaller, dan wordt ook het register grondig opgeruimd.

22 december 2017 om 19:16.
pcjoop zegt:

Na lang aarzelen toch de maar gekozen voor de optie Systeemherstel. Windows 10 is weer als nieuw geïnstalleerd ondanks dat de recover partitie nog aanwezig is. Het terug zetten van de back-up was problematisch. De WiFi printer van HP kon geen contact meer krijgen met de pc. Na enkele uren proberen en met behulp van printdocter van HP de printer weer aan de praat gekregen. Nu weer de programma's installeren en dan is de pc weer werk klaar.
Iedereen bedankt voor zijn bijdrage in de oplossing en een mooie jaarwisseling toegewenst.

Joop

27 december 2017 om 13:57.
Niekie zegt:

Bedankt voor het terugmelden en mooi dat het weer werkbaar is.
Veilige jaarwisseling.

Niek

27 december 2017 om 15:11.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club