Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
Kiezen bij aankoop tussen desktop of laptop
Geplaatst op 27 december 2018 om 19:08 door HenkW

Ik heb het voornemen om een nieuwe pc te kopen. In een andere topic hier in de club werd de vraag gesteld: waarom een desktop en geen laptop. Voor mij staat de vraag al bijna vast.
1e ik wil een samengestelde desktop.
2e ik wil een vaste verbinding naar mijn router
3e ik wil een printer ook direct aansluiten dus niet via wifi.
4e ik wil werken met normaal toetsenbord en met een grote monitor.
5e ik heb een aparte computerkamer.
Als ik zo al deze punten bij elkaar tel dan is er weinig keuze of denkt daar iemand anders over en die ziet meer mogelijkheden in een nieuwe desktop?? Wie kan hierover meer vertellen???

11 reacties
BenW zegt:

Op zich prima argumenten om voor een desktop te gaan en vanuit die optiek is een desktop ook de meest aangewezen keus. Een laptop heeft natuurlijk voordelen en de grootste daarvan is de draagbaarheid/verplaatsbaarheid. Een andere overweging is de 'kabeltroep' die je toch bij een desktop hebt. Van de andere kant is een desktop makkelijker uitbreidbaar en kun je de componenten makkelijk verwisselen en/of uitbreiden. Ook is de prijs/prestatieverhouding bij een desktop doorgaans iets lager dan bij een laptop, d.w.z. meer prestaties voor een lagere prijs. Het leukste is natuurlijk de desktop helemaal zelf samenstellen en bouwen ;-). Is niet moeilijk.

27 december 2018 om 19:27.
HenkW zegt:

@Ben, zelf bouwen denk ik even niet aan en dan moet je al goed weten hoe iets moet.
De keuze voor een desktop is o.a. ook omdat ik een laptop heb van 5 jaar oud en draait met een ssd nog als een zonnetje De desktop moet het nieuwe werkpaard worden met 2 OSen en 2 ssd's . Deze ter vervanging van de huidige die 10jaar wordt.Voor de veiligheid is alles bekabeld maar vraag mij af of er nog printers/scanners via kabel geleverd worden??
Ik weet wel dat een laptop flexibeler is maar een BTO is ook prijzig. Verder heb zo'n beetje rond gehoord en ik denk eraan over te stappen naar AMD Ryzen 5. Ik heb me misschien om laten praten vandaar dat de vraag van WG-Beekhuis mij goed van pas kwam om hier in de club ook de meningen eens te horen.

27 december 2018 om 20:35.
BenW zegt:

Ja hoor, zo goed als elke printer kun je nog met een kabel aansluiten. En wat de prijs betreft, tja, je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Je zou zelfs een PC kunnen (laten) bouwen met een vergelijkbare prijs als een gemiddelde koopwoning. Maar, gebaseerd op een AMD Ryzen 5 (laat de 3 links liggen), moet je rekenen op ca. € 700,- - € 1000,- (excl. randapparatuur). Mocht je processors willen vergelijken dan kan dat hier.

27 december 2018 om 20:50.
HenkW zegt:

Ken jij de Ryzen 3?
Als advies heb ik gekregen: Ryzen 5 2600 zonder X. MSI Tomahawk b450 ATX moederbord, Consair 16GB 3000Mhz DDR4 (2 modules), Videokaart AMD RX570 4GB, Crusial MX 500 (250GB)SSD en voeding Coolermaster 600 watt.
Hoe denk jij hierover?

27 december 2018 om 21:42.
BenW zegt:

Moet ik even induiken. Kom er vanavond waarschijnlijk niet meer aan toe.
Edit: dus toch :-)

27 december 2018 om 22:01.
BenW zegt:

Vergelijking Ryzen 5 2600 vs Ryzen 5 2600X
Review MSI Tomahawk b450
Corsair geheugen is goed.
Review AMD RX570 4GB
Crucial MX 500, prima als schijf erbij, maar ga beter voor een M.2 SSD
CoolerMaster voeding is goed.

Samengevat, leuke samenstelling, maar in de M.2 SSD zou ik echt investeren. De Crucial kan er natuurlijk prima bij als extra opslag.

27 december 2018 om 22:17.
HenkW zegt:

@Ben, bedankt voor de uitgebreide info. Als ik deze desktop zo zou hebben is dit toch iets anders dan een Laptop. dat is eigenlijk appels met peren vergelijken. of zie ik dat verkeert.

27 december 2018 om 22:54.
Niekie zegt:

Als je een M2 in dat bord stopt ben je gelijk 2 sata poorten kwijt. Je hebt er dan nog 4 over. Ik heb geen idee wat je met de pc wilt gaan doen en dat is eigenlijk waar je vanuit moet gaan.
Tenzij je gewoon een lekkere snelle pc wilt hebben.

Niek

 

27 december 2018 om 23:01.
BenW zegt:

Het is maar hoe je het bekijkt. Het gaat er in de eerste plaats om wat je er mee wilt doen. Als het over het gangbare computergebruik gaat, dan is het mogelijk wat 'overdone'. Maar wat geeft het. Je hebt een voorkeur voor een desktop. Prima.
Als je het omgekeerd gaat beredeneren, stel je jezelf de vraag 'wat wil ik ermee doen'. Daar zoek je passende hardware bij uit, met marge en voldoende upgrade mogelijkheden. Kan je aardig wat euro's schelen.
Ik vergelijk het wel eens met auto's. Het is mooi als je een AMG Mercedes kunt kopen, maar in een 'gewone' Mercedes rijdt het net zo fijn. En of je nou in 7 of in 4 seconden naar de 100 km/u gaat, zou het echt het verschil maken? En je mag toch maar maximaal 130 km/u.

27 december 2018 om 23:09.
HenkW zegt:

@en en Niek, dank voor het uitgebreide advies. De keuze moet ik verder nog bepalen en kan nog wel de andere kant op vallen. Ik moet rekening houden met behalve W10 ook Linux en deze heeft nogal moeite met sommige hardware. De keuze voor AMD is Spectre en Meltdown. Bekabeld- Veiligheid. Verder ben ik zo aan het rondkijken en ik heb nog steeds een machine die nog draait al is het niet meer up to date.
Henk

28 december 2018 om 09:31.
Cees-1946 zegt:

Oke. met systeembeheerder Jeffrey heb ik nu weer een laptop er bij . Mijn vorige Dell had nogal wat problemen. (zodoende) Jeffrey heeft een gebruikte Hp/laptop via facebook voor mij aangeschaft. Heeft er veel aandacht aan gegeven en het werkt behoorlijk.. De desktop en laptop incl de printer is draadloos. Desktop dagelijks in gebruik . In de vakantie nam ik de laptop mee voor de fotobewerking. Nu is het helemaal anders. Deze computer heb ik al heel lang en met wat aanpassingen werkt het perfect. De laptop is er nu bij en feitelijk is het nu wel of niet overbodig?. In mijn computer beleving is er veel onzekerheid, en dan is er de laptop voor het geval, dat het ook met de desk anders zal zijn dan verwacht. Het kan best moeilijk zijn om met aanschaf van computer-laptop een keuze te maken. Wanneer het nodig is word ik goed ge-informeert, zodat ik een goede beslissing kan nemen. Dan is er ook nog Senior/web, waarin ook veel goede informatie aangeboden wordt..

29 december 2018 om 09:15.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club