Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
goedemorgen. wat is secure delete? en werkt dat beter dan op de normale manier deleten. is het nodig. en is de app of het programma veilig
Geplaatst op 19 februari 2019 om 10:20 door bergen

goedemorgen. wat is secure delete? en werkt dat beter dan op de normale manier deleten. is het nodig. en is de app of het programma veilig. vrgr ruud

5 reacties
BenW zegt:

Met 'normaal' deleten wordt het bestand niet fysiek van de harde schijf verwijderd, maar wordt de eerste letter van de bestandsnaam vervangen door een ? en daardoor niet meer zichtbaar in de index. Een dergelijke wijziging van de bestandsnaam vertelt Windows ook dat de ruimte mag worden ingenomen door een ander bestand. Mocht er niets aan die ruimte wijzigen, dan kan dus in beginsel het bestand weer met een undelete programma worden teruggehaald.
Secure delete voegt een extra handeling toe aan de normale verwijderactie. Het beschrijft de ruimte van dat bestand door een teken, doorgaans een spatie. Omdat de bestandsruimte nu is overschreven, kan het verwijderde bestand niet meer worden teruggehaald.

19 februari 2019 om 10:46.
bergen zegt:

ok. bedankt. het programma of de app is dus veilig te gebruiken. kan ik het ook in windows 10 opzoeken en gebruiken?

vrgr ruud

19 februari 2019 om 11:36.
BenW zegt:

Ja, de app kan veilig worden gebruikt.
Overigens, de functie secure delete is meestal bekend als onderdeel van een opschoningsprogramma. Toch heeft Windows zelf ook deze functie aan boord, alleen bijna niemand weet dat. Het is niet zichtbaar.
Deze Windows functie heet Cipher en is te activeren via de Windows PowerShell en met de opdracht cipher /w:C: (vervang C: hier door de schijf of partitie naar keus)
De opdracht overschrijft elk segment van de schijf/partitie, maar laat actieve ruimtes intact. Het tast dus niet bestaande bestanden aan, maar wist definitief alle restanten van ooit verwijderde bestanden.

Kanttekening; het uitvoeren van de gegeven opdracht duurt behoorlijk lang. Het is ook mogelijk om meer gericht de actie uit te voeren door bijvoorbeeld de map in de opdracht op te nemen, bijvoorbeeld cipher /w:C:\Users\Ben\Documents

19 februari 2019 om 12:01.
bergen zegt:

bedankt ben. je weet er veel van. je reageert snel. dank.
vrgr ruud

19 februari 2019 om 12:07.
BenW zegt:

Graag gedaan.

19 februari 2019 om 12:17.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club