SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
Ervaringen Linux
Geplaatst op 15 juli 2019 om 14:39 door velt0016

T.z.t. overweeg ik over te stappen op Linux (Ubuntu , Mint of anders). Heeft iemand ervaring in het installeren en zo ja welke distributie is het meest geschikt voor geen intensief gebruik. Hoor graag.
Groet, Han

23 reacties
r0n zegt:

Zowel Xubuntu, als Mint-XFCE lijken erg veel op Windows, waardoor de overgang vaak makkelijk verloopt.
Een Desktop met Gnome, KDE, of LXDE is lastiger aan te passen aan de eigen smaak, maar het kan wel.
Het bovenstaande is mijn persoonlijk mening, gevormd door ervaring sinds 2004, en het geven van hulp bij problemen.
Ter info, sinds 2005 gebruik ik (bijna) geen Windows meer, mijn PC’s doen wat ik wil en zoals ik wil........

15 juli 2019 om 18:25.
velt0016 zegt:

Dank voor de reactie. Zijn genoemde distributies gelijktijdig met windows te gebruiken?

16 juli 2019 om 15:47.
r0n zegt:

Je kunt het naast Windows installeren, en zelfs op een externe schijf, maar dan wordt het wel traag :-)
Echter, om uit te proberen is een USB stickje ook geschikt, dan veranderd er niets aan je PC, tot dat je besluit om e.e.a. op je harde schijf te installeren.

Op mijn PC het ik in Xubuntu het programma VirtualBox geïnstalleerd, daarin draait dan weer een Windows versie, ook dat is dus mogelijk............

Bedenk daarnaast ook, dat programma gemaakt voor Windows niet zomaar zal werken in een Linux distributie (en omgekeerd)

16 juli 2019 om 15:56.
velt0016 zegt:

Als ik het goed begrijp is het downloaden van Ubuntu op een USB stick voldoende om Ubuntu naast Windows te gebruiken?

16 juli 2019 om 16:00.
r0n zegt:

Nee, je moet het met een speciaal programma op de USB stick zetten.

16 juli 2019 om 16:07.
velt0016 zegt:

Dit is van internet te downloaden?

16 juli 2019 om 16:13.
r0n zegt:

Dat programma is hier te downloaden.
De ISO voor Xubuntu is hier te downloaden, dat is de Long Time Support versie van april 2018, bijgewerkt tot vandaag, dus reeds van alle updates voorzien.

16 juli 2019 om 16:50.
BenW zegt:

Persoonlijk juich ik het alleen maar toe wanneer iemand er niet voor terugdeinst om Linux te proberen. Echter, u dient zich een paar zaken goed te realiseren:
* Linux is geen Windows. Dit komt vooral tot uiting in de te gebruiken software. Wanneer u verknocht bent aan een bepaald soort software onder Windows, denk bijvoorbeeld aan Microsoft Office, dan zult u onder Linux concessies moeten doen. Niet dat deze perse slechter zijn, maar het is anders. Ditzelfde geldt voor het besturingssysteem an sich. De grafische presentatie, en de instellingen daarvan, zijn beduidend anders vorm gegeven. De verschillen kunnen sterk uiteen lopen, afhankelijk van de distributie (de Linux variant) die u kiest. Je kunt hier gerust zeggen, voor elk wat wils.
* Bovenstaande kan voor degene die vertrouwd is met Windows een bottleneck zijn, anderzijds opent het ook een scala aan mogelijkheden. Dit vraagt wel enig doorzettingsvermogen en de wil om te willen (en te kunnen) leren. Wederom, afhankelijk van de gekozen Linux distributie is deze leercurve vrij steil of relatief gemakkelijk.
* Kom ik bij hét grote voordeel van Linux. De meest bekende distributies zijn stabiel, vragen weinig aanpassingsvermogen 'out-of-the-box' en zijn veilig en compleet. Linux is simpelweg veiliger en robuuster dan Windows.
* Het grote nadeel, ik spreek uit ervaring, is de grafische presentatie (dit is persoonlijk). Hier zie je het verschil met een doorontwikkeld product als Windows. Dit oogt mooier en beter afgewerkt. Zo heb ik talloze distributies geprobeerd, van de door rOn genoemde Xfce varianten tot de meest 'eye-catching' Plasma-KDE versies.

Tenslotte, probeer in alle gevallen eerst de (of meerdere) Linux versies uit op een USB-stick, een zgn. Live-versie. Gebruik dit enige tijd, probeer weer een andere, net zolang tot u de voor u meest aansprekende versie hebt gevonden. Dit uitproberen kan ook, zoals genoemd, in een Virtual Box omgeving, maar wacht in alle gevallen met het daadwerkelijk installeren totdat u de voor u beste variant hebt gevonden.

Dan nog een tip: zoek op internet naar beschrijvingen / beoordelingen van Linux distributies. Deze site (Engels) kan u op weg helpen bij uw keuze.

16 juli 2019 om 17:11.
velt0016 zegt:

Ik ga ermee aan de slag. Tot zover beiden hartelijk dank en heb ik nog vragen dan horen jullie van mij. Met groet.

16 juli 2019 om 17:48.
LKoolsbergen zegt:

Er is nog een linux-versie die misschien het bestuderen waard is nl Chromium ofwel het operatingsysteem van ChromeBook. Een (voor particulieren) gratis versie die eenvoudig te installeren is heet Cloud Ready. Ook te draaien vanaf een usb-stick dus uitproberen is simpel. Natuurlijk draait Chromium vanaf USB wel trager.
Groet

18 juli 2019 om 10:38.
HenkW zegt:

Ik dacht dat Chromium een open source een browser was en geen OS.

18 juli 2019 om 15:40.
r0n zegt:

De browser van Google heet Chrome, het besturingssysteem van Google heet Chromium-OS.
De Opensource variant van deze browser heet weer Chromium.
Dat is gedaan om verwarring te bevorderen (?).........

18 juli 2019 om 15:49.
HenkWielink zegt:

(dit was een antwoord aan HenkW maar rOn was sneller)
ja en nee,
Chromium is een open source project browser.
Maar er is ook het Chromium OS , een minimalistische Linux distributie met alleen de Chrome browser als applicatie , andere zaken moet je los als apps downloaden. Info hier

Als je zoekt op Chromium zie je veel verhalen over de browser, als je zoekt op Chromium OS vind je andere verhalen en downloadsites.

18 juli 2019 om 15:52.
HenkW zegt:

@allen, thx. Weer wat geleerd. Daarom is ChromeBook bij grote bedrijven erg in de belangstelling. Ze gooien Microsoft er uit.

18 juli 2019 om 16:09.
r0n zegt:

@HenkW: Het voordeel van een Chromebook is ook, dat deze goedkoper is (kan zijn) dan een Windows laptop, daarnaast is een Chromebook gericht op de cloud, wat samenwerken makkelijker kan maken, op een simpeler manier dan b.v. in Windows.
Ook in het onderwijs zie je de Chromebooks steeds meer, en dat is een goede zaak, zo leren de mensen ook, dat er meer is dan Windows....................

18 juli 2019 om 16:28.
BenW zegt:

Paar kleine bijzonderheden t.a.v. Chrome OS (van de Chromebooks):
* Het is Cloud gebaseerd. (Samen)werken in de Cloud dus. Uitstekende werkwijze wanneer je nagenoeg geen enkel lokaal (op de pc) programma nodig hebt, maar alles bewerkt en opslaat in de Cloud.
* Gangbare softwarepakketten, zoals Microsoft Office, Libre Office e.d., gaan niet samen met Chrome OS. Daarvoor in de plaats werk je met Google Apps, de Google variant van Microsoft Online. Overigens kun je wel werken met de Microsoft Toepassingen, de online programma's van Microsoft. Idem v.w.b. mailprogramma's. Een online mailprogramma (webbased mail) is vereist.
* Chrome OS ondersteunt niet het gebruik van een interne CD/DVD speler. Een externe speler kan natuurlijk wel.
* Virusprogramma's zijn niet nodig. Google beschermt zelf het systeem.
* Wachtwoordprogramma's als Keepass XC of Enpass e.d. werken niet onder Chrome OS. Uiteraard wel de webbased programma's als LastPass, Bitgarden e.d.
* Leuke bijkomstigheid van de nieuwste Chromebooks (dus niet een oudere versie of een Chrome OS kloon) is dat ook Android Apps vanuit Google Play gebruikt kunnen worden. Leuk als je die favoriete app van je Android telefoon ook op je Chromebook wilt gebruiken.

Naast dit Chrome OS bestaan er ook Linux versies die min of meer dezelfde insteek hebben, d.w.z. Cloud based werken. Voorbeeld hiervan (ook de beste) is Peppermint OS.

Tenslotte, mocht je toch willen gaan voor een Chrome OS kloon, gebruik dan sowieso het door LKoolsbergen genoemde Cloud Ready. Deze is het meest gelijk aan Chrome OS en stabiel.

18 juli 2019 om 17:40.
LKoolsbergen zegt:

@B&W:
Chromebook ontwikkelt zich nog steeds. Een aantal zaken die u noemt zijn achterhaald.
- Indien gewenst kunnen bestanden ook off-line opgeslagen worden.
- Office en Libre Office draaien WEL lokaal op Chromebook.
- Via de Google PlayStore zijn vele mailprogramma's te installeren.
- Net als nieuwe Windows laptops heeft de Chromebook geen DVD-player.
- De wachtwoordkluis van Chrome werkt natuurlijk gewoon.
- Via PlayStore: Dashlane, Norton Passwordmanager, Keepas, 1Password enz.

En in een volgende release kan er weer meer. Omdat veel in de cloud draait veroudert een Chomebook veel minder snel dan bijvoorbeeld Windows en andere niet web-based besturingssystemen.

18 juli 2019 om 20:12.
BenW zegt:

@LKoolsbergen; bijna goed, maar niet helemaal.
- Indien gewenst kunnen bestanden ook off-line opgeslagen worden.
* Natuurlijk. Ik heb ook niet beweerd dat bestanden niet off-line opgeslagen kunnen worden. Ik heb het over programma's
- Office en Libre Office draaien WEL lokaal op Chromebook.
* Als we het over Office hebben, hebben we het over het gebruik van de mobiele Microsoft apps die te downloaden zijn uit Google Play. Echter, dan hebben we het ook over een 'echte' Chromebook van de nieuwste generatie en niet een omgetoverde laptop met Chrome OS.
Libre Office kan inderdaad draaien op Chrome OS, maar moet wel worden geïnstalleerd middels een command-line instructie.
- Via de Google PlayStore zijn vele mailprogramma's te installeren.
* Ook hier geldt, alleen wanneer het een echte Chromebook betreft. Andere mogelijkheden zijn beschikbaar in de Chrome Web Store, deze niet te verwarren met Google Play.
- Net als nieuwe Windows laptops heeft de Chromebook geen DVD-player.
* Klopt wanneer het een echte Chromebook is, maar we hebben het hier over een om te toveren (oude) Windows laptop. Daar kan natuurlijk wel een interne player in zitten. Die doet het dan niet.
- De wachtwoordkluis van Chrome werkt natuurlijk gewoon.
* Uiteraard, maar die beschouw ik niet als een echte wachtwoordmanager. Alles behalve zelfs!
- Via PlayStore: Dashlane, Norton Passwordmanager, Keepas, 1Password enz.
* Zie eerdere opmerkingen m.b.t. Play Store versus Chrome Web Store én ... alleen online wachtwoordmanagers geïntegreerd in de browser Chrome.

PS: ik werk nu (tijdelijk) op een Chromebook ;-)

18 juli 2019 om 20:52.
LKoolsbergen zegt:
Naar mijn idee zou men CloudReady moeten zien als het "proberen van Chromebook". En als het je bevalt maar je mist nog wat functionaliteit, kijk dan eens naar een echt Chromebook.
 
18 juli 2019 om 22:02.
BenW zegt:

@LKoolsbergen; uiteraard is het echte werk (een Chromebook) beter dan een surrogaat (CloudReady). Ik heb beide en kan zeggen dat hoewel een oude laptop met CloudReady heel erg dicht bij een Chromebook komt, je toch in beleving wat mist. Van de andere kant, wanneer je nog een oude laptop hebt liggen experimenteer daar dan wat mee. Zet CloudReady er op of leef je uit met allerlei Linux distro's.

18 juli 2019 om 22:15.
Niekie zegt:

@velt0016: als uw vraag is beantwoord lees ik dat graag en sluit ik dit topic af.

Beheerder Niek

19 juli 2019 om 14:59.
velt0016 zegt:

Met alle informatie die ik gekregen heb kan ik wel uit de voeten. Ik wil eenieder hartelijk danken.

20 juli 2019 om 09:00.
Niekie zegt:

Dank je velt0016.
Niek

20 juli 2019 om 12:04.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club