Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
Stationletters verdwijnen:
Geplaatst op 17 april 2020 om 21:35 door KarelStromph

Ik heb 10 grote USB HDD's aan mijn computer hangen + 6 keys (dus met C en D 18 letters bezet (nog 7 over).
1) Als ik mijn computer 's morgens aanzet, mis ik 3 stations. Als ik de USB hub plug uit de computer trek en weer terug duw komen ze weer. Vervelend. Wat kan de oorrzaak zijn?

2) Vervelend is het overigens, dat 2-3 stationsletters verdwenen zijn. Als ik bv. station H naar station G wil omzetten blijkt G niet te bestaan (ooit wel). J. ook niet. In Computerbeheer/Schijfbeheer komen ze niet voor in de lettervoorraad (en zijn uiteraard ook niet toegekend). Neem aan dat ik ik het in de registers moet zoeken. Maar waar?
Groet karel

18 reacties
Willem-B zegt:

Karel, zijn dat steeds dezelfde HDD’s / Keys of heb je al eens verschillende HDD’s omgewisseld. Windows onthoudt nl. de schrijfletters en probeert die weer opnieuw toe te wijzen aan dezelfde device.
Mijn vragen:
Hoe heb je de HDD’s /Keys aangesloten, via een of meerdere USB Hubs?
Waarom wil je deze HDD’s allemaal tegelijk aangesloten hebben?

18 april 2020 om 21:55.
KarelStromph zegt:

Willem,
Ja natuurlijk: dezelfde HDDs /Keys. 's Avonds gaat de machine uit, 's morgens weer aan (met dezelfde configuratie) - en dan verdwijnen 3 HDD stations (krijg ze terug als ik de USB plug omplug). Ja natuurlijk onthoudt Windows de letters, als HIJ ZE ZIET. Maar hij ziet 3 stations 's morgens niet. Hij ziet ze weer na ompluggen. Overigens van een hub, waarop die 3 zijn ingeplugd. Er zitten 5 vaste USB-slots aan de machine, dus voor de 10 HDDs en 6 Keys + 2 SDs heb ik 13 additionele slots nodig, via hubs. In de loop van de dag gebruik ik vrijwel ALLE dragers. Hoogstens wissel ik 1-3 keys om, met ander doel.

Vraag 2 heb ik opgelost (via Schijfbeheer zet ik 2 letters uit en wissel ze later om).
Groet, Karel
 

19 april 2020 om 09:58.
Groetend zegt:

Ik vermoed dat de computer moeite heeft met de vele USB-aansluitingen en dan ook nog eens achter een hub, want elk apparaat heeft dan stroom nodig, zowel de hub als de HDD's. Weliswaar komt er stroom door de USB-aansluiting op de PC maar dat is vaak niet genoeg als er meerdere stroomverbruikers op de USB-poort en daarachter de hub zijn aangesloten. Daarom de vragen:
1. Hebben de hub's ieder een eigen stroomvoorziening?
2. Hebben de Hard disks ieder een eigen stroomvoorziening?

19 april 2020 om 11:00.
KarelStromph zegt:

Beste Dirk,

Tot vorige week werkte hij (10 jaar) uitstekend en inderdaad alle hubs en HDDs hebben een eigen voeding. Vreemd genoeg is hij niet eens kapot. Morgen plug ik hem in de slot, waarin hij het vanochtend niet deed en dan doet ie het wel. Maar het is vervelend omdat ik er moeilijk bij kan. Maandag komt een nieuwe HDD (8 TB) en een nieuwe hub. Ben benieuwd hoe die werkt. Alle hubs hebben een indicator-LEDje, zodat je kunt zien dat de ingeplugde medium (al of niet "aan" is). Ik zou blij zijn als je (of iemand anders) een oplossing vid.

19 april 2020 om 17:06.
Groetend zegt:

Ik heb niet de oplossing maar pas wat logica toe.
Je hebt een complexe situatie en Windows 10 start misschien sneller op dan de hubs met de daarop aangesloten HDD's, of de processor en het geheugen kunnen het niet bijbenen. Dat kan veroorzaken dat Windows 10 bij opstarten de HDD's niet bijtijds 'ziet' en de tel kwijtraakt van de letters van de poorten (C, D, enz). Het verklaart ook waarom het in orde komt als de HDD's na het starten van Windows opnieuw worden aangesloten.
Verder ontwikkelt Windows 10 zich verder én is er in 10 jaar betr. USB het nodige veranderd, zie o.a. in Wikipedia . De verschillende USB versies werken wel met elkaar maar de snelheid is niet hoger dan behorend bij de laagste USB-versie van de USB-poort op de computer of van USB op het aangesloten apparaat (hub en harde schijf). Dat geheel kan ontregeld raken zoals ik lees op deze website. Er staat o.a. dat de snelheden te laag kunnen worden en dat dit te controleren is. Voor mij is dat echter te technisch.
Ik zou eens kijken of het aantal gekoppelde apparaten is te verminderen.

19 april 2020 om 17:57.
Willem-B zegt:

Ik heb e.e.a nog even verder uitgezocht en daarbij kwam ik een bericht tegen dat sommige USB devices niet via een HUB werken. Dit staat soms in de handleiding van USB apparaten.

Kun je uitleggen wat het doel is om zoveel USB apparaten tegelijkertijd aan te sluiten?
Dit is nl. niet het beoogde “normale” gebruik van de PC fabrikant van de hardware en Windows?

19 april 2020 om 19:06.
KarelStromph zegt:

Hallo Willem,
Je leest de verkeerde berichten. Heb je enig idee waarom ze überhapt USB-hubs bouwen? En nog verkopen ook? Het doel van mijn vele USB apparaten is opslag. Uiteraard (what else). Ook zit je er naast dat de PC fabricanten voor iets anders computers bouwen. Zij hebben voor dat doel USB en USB-HDD's ontwikkeld. Een normale PC is gemaakt om 28 HDDs draaien. Er zijn 28 stationsletter beschikbaar.

19 april 2020 om 19:55.
Willem-B zegt:

Ik dacht even dat je een poging deed om in het Guinness Book of records te komen.
Maar je hebt in principe gelijk, als het ontwerp is dat het moet kunnen dan moet het ook werken.
Hoewel het gebruik van schijfletters nog op MS-Dos is gebaseerd is de technologische ontwikkeling inmiddels gebaseerd op netwerkopslag zoals NAS en Cloud opslag, dat kent die beperkingen niet.

Maar probeer eens het volgende:
Ga naar het 'Apparaatbeheer' van het 'Configuratiescherm'. Kies voor 'Beeld' en plaats een vinkje voor de optie 'Verborgen apparaten weergeven'. Ga naar de sectie 'Universal Serial Bus-controllers'. Gooi op die plek alle lichtgrijs (lees: verborgen) USB-apparaten weg. Start vervolgens de computer opnieuw. Werkt het niet? Pak dan de Register-editor erbij en verwijder (indien van toepassing en aanwezig) de volgende twee sleutels: (1) 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Explorer\ Desktop\ NameSpace\ DelegateFolders\ {F5FB2C77-0E2F-4A16-A381-3E560C68BC83}' en (2) 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ WOW6432Node\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Explorer\ Desktop\ NameSpace\ DelegateFolders\ {F5FB2C77-0E2F-4A16-A381-3E560C68BC83}'.

19 april 2020 om 20:14.
Willem-B zegt:
19 april 2020 om 20:30.
Groetend zegt:

Het klopt dat het in theorie moet werken, maar nu is er toch een probleem. Je vraagt heel veel van de computer dus de boel kan uit balans raken.
Misschien moet er eens professioneel naar worden gekeken.

19 april 2020 om 20:38.
Willem-B zegt:

Dat professioneel bekijken doen we toch al?

19 april 2020 om 20:44.
Groetend zegt:

Ik bedoel dus Microsoft zelf of een fabrikant of de Microsoft community.

19 april 2020 om 20:54.
KarelStromph zegt:

Willem B,
Ik heb het over een Windows 7 machine:

Met je advies van 20:14 kom ik geen stap verder.
1) In mijn "Apparaatbeheer" komt het hoofdje "beeld" niet voor (alleen beeldschermadapters en Beeldschermen) nergens: verborgen apparaten.
2) (1) 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Explorer\ Desktop\ NameSpace\ DelegateFolders\ {F5FB2C77-0E2F-4A16-A381-3E560C68BC83}'
Delegate folders en verder ONTRBREEKT.
(2) 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ WOW6432Node\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Explorer\ Desktop\ NameSpace\ DelegateFolders\ {F5FB2C77-0E2F-4A16-A381-3E560C68BC83}'.
WOW6432Node\ en on ontbreekt.

Jammer, groetjes, Karel

19 april 2020 om 22:29.
Willem-B zegt:

@Karel, ik was er van uitgegaan dat je op Windows 10 zat.
Nu is er nog wel een handig tooltje om USB schijfletters te beheren, die werkt ook in W7, kijk dan eens op de volgende Website, misschien dat je daarmee inzicht kunt krijgen in de toewijzing van de schijfletters.
https://www.uwe-sieber.de/usbdlm_e.html#news

20 april 2020 om 09:21.
KarelStromph zegt:

Hallo Willem,

Was natuurlijk niet erg handig van me dat ik de W-versie niet had opgegeven. Bedankt voor de URL, maar ik moet melden, dat ik geen probleem MEER heb met de stationsletter. Ik ben er achter gekomen hoe ik ze kan managen. Overigens, de niewe USB-HDD ad 8TB is aangekomen, alsmede de hub: TPlink= ad 7 USB aansluitingen en beide werken perfect. Morgen ochtend zie ik wel of ik de 3 station a priori mis.
Maar moet je deze zien en onthoud deze i.p.v. de vorige "bericht tegen dat sommige USB devices niet via een HUB werken". Ze werken perfect en worden terecht daartoe aangeprezen

20 april 2020 om 14:38.
Willem-B zegt:

Mooi dat het geregeld is en bedankt voor de terugkoppeling.

20 april 2020 om 14:45.
Barnie zegt:

Dag.
Toch nog even een late reactie.

Ik zou zeggen stop met dat USB geneuzel.
Koop een Synology Diskstation array, met mogelijkheid tot uitbreiding.
Als het kan met 2 x gigabit LAN aansluitingen (als het netwerk ook gigabit is), lang leve de lol.
Ook geen Windows beperkingen meer, betere en efficiëntere opslag en altijd bereikbaar.
In RAID of gespiegeld, wat je wilt dus ook bedrijfszeker !!
En het mooie is ook nog eens een USB aansluiting beschikbaar.
Groet, Dirk

25 mei 2020 om 17:42.
KarelStromph zegt:

Beste Barnie.
Jammer dat je geen URL toevoegt waarmee ik naar de ''Synology Diskstation kan". Ik heb het opgezocht, maar dan kom ik RAID tegen die alle stations bij elkaar wil voegen. Maar dat wil ik niet, omdat ik al mij USB HDDs (10 stuks) op 5 computers en 2 TVs willekeurig wil kunnen aansluiten. Hij doet het nu redelijk goed, slechts twee keer niet, maar verder wel. Dan maar opnieuw inpluggen (dan werkt ie wel).

Groetjes aan allen, vraag mag gesloten worden.

25 mei 2020 om 23:37.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club