Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
opschonen PC
Geplaatst op 27 maart 2021 om 14:38 door 586972

Goede dag , ik ben niet helemaal onwetend op de computer maar het opschonen weet ik niet hoe dat moet kan iemand mij dit uitleggen.
Desnoods door mijn computer tijdelijk over te nemen .
Iemand van een andere club van Seniorweb heeft mij ook al goed geholpen dus mijn ervaring is positief.
Groet Peter.

8 reacties
HaWee zegt:

Er zijn vele methodes van opschonen, van veilige tot zeer riskante.
Een van de veilige methodes is om de ingebouwde opschoonfunctie van Windows zelf te gebruiken.
Open verkenner, rechtsklik op de schijf die je wilt opschonen.
Kies Eigenschappen
klik op de knop Schijfopruiming
Nu wordt er geinventariseerd wat er opgeruimd zou kunnen worden (er wordt nog niets verwijderd) Nu krijg je een lijstje te zien met zaken die opgeruimd zouden kunnen worden met daarbij hoeveel ruimte dit oplevert , door op een beschrijving te klikken krijg je info over wat het is etc. Door vinkjes te zetten of te verwijderen kies je wat er wordt opgeruimd..
Je kunt nu ofwel de gekozen zaken laten opruimen door de knop OK aan te klikken ofwel op de knop Systeembestanden opschonen klikken waardoor hij ook gaat controleren welke daarvan weg mogen, ook hier krijg je weer een lijst met info en keuzemogelijkheid.
Nu laten opruimen en je hebt weer meer ruimte en minder ballast.

Als hij klaar is klik je op de tab Extra van Eigenschappen en kun je het station laten optimaliseren (bij een harde schijf defragmenteren, bij een ssd optimaliseren)

Voor deze functies zijn er ook speciale programma's sommigen zijn gevaarlijk omdat ze te fanatiek opruimen met de kans dat je pc niet meer werkt.
Een paar veilige goede programma's zijn Ccleaner en Privazer voor opschonen en Auslogics Disk Defrag en Defraggler voor het defragmenteren.

27 maart 2021 om 15:38.
DirkB zegt:

Ik raad aan om dit te lezen: www.seniorweb.nl/onderwerp/pc-opschonen
En nu het wonder: Windows 10 doet zelf het technisch opschonen zoals schijfopruiming, ik raad aan om daarvan weg te blijven. De hulpprogramma's daarvoor zijn niet noodzakelijk, veel daarvan stamt nog uit het Windows 7 tijdperk.
Zo nu en dan eens Malwarebytes en ADWCleaner draaien houdt de pc vrij van narigheid en het opruimen van cookies en zoekgeschiedenis is al heel wat.

27 maart 2021 om 16:43.
RoyBosman zegt:

een ssd-schijf moet je toch nooit defragmenteren?

27 maart 2021 om 19:29.
HaWee zegt:

klopt, dat schreef ik ook
en geen enkel goed defragmenteer programma zal een ssd defragmenteren.

27 maart 2021 om 19:39.
TPas zegt:

Voordat je denkt aan opschonen zou je eerst je af kunnen vragen wat wil je opschonen, is alle junkfiles of gaat het om het ontdubbelen. En het over laten nemen door iemand die dit voor je zou moeten doen een riskante uitdaging. Er zijn zoals aangegeven diverse programma's die je zelf kunt laten werken, welke dan een lijst aanmaken, waarna je zelfs kunt selecteren wat weg mag en wat kan blijven.

27 maart 2021 om 22:47.
586972 zegt:

Peter ,
Jullie worden allemaal bedankt voor jullie meedenken zelf heb ik macafee en kerish doktor
mall warbit ( zal wel niet geschreven zijn ) . Als dat genoeg is dan hoef ik niet te doen wel is mijn computer langzaam en de muis doet raar ,maar dan heb al mijn externe schijven in gebruik dat zijn er 11 ongeveer 40 tb muziek. Als ik macafee mijn computer laat scannen dus ook alle schijven is hij 2 dagen bezig on af gebroken.. nogmaals allemaal dank voor de reacties.
Groeten
Peter.

27 maart 2021 om 23:29.
Trebla zegt:

Extra programma's op je PC of laptop zetten om de zaak schoon te houden zou ik niet doen. Schijfopruiming en defragmenteren/optimaliseren en gebruik maken van het zelf werkende Windows Defender is meer dan genoeg. Extra programma's kunnen de goede werking van de PC of laptop beïnvloeden. Defender heeft een enorme verbetering gehad en werkt prima.
Als je een tweede schoonmaakprogramma installeert wordt Defender uitgeschakeld en dat is gewoon zonde. Helaas heb ik dat in de praktijk ondervonden.

28 maart 2021 om 11:21.
DirkB zegt:

Peter, als de pc ongewoon traag is en de muis raar doet, draai dan even Malwarebytes en ADWCleaner.
Er kan ook een update aan de gang zijn.

28 maart 2021 om 12:11.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club