Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
No rebootable device
Geplaatst op 30 mei 2021 om 22:42 door 31NiCa52

De laptop van mijn dochter, een Acer Spin 3 van ca 2 jaar oud doet het van de ene dag op de andere niet meer. Ze kreeg vanochtend de melding No rebootable device. Nagekeken met F2,F1 , F8 et etc. Er hingen geen andere apparaten aan. De stroom doet het gewoon. Stofvrij gemaakt. Geen downloads laatste twee weken gedaan. Alles is in orde. Al tig keren geprobeerd op te starten, loopt vast met zwart scherm en de tekst van de titel van dit bericht. Is er iemand die weet wat dit is en hoe we dit kunnen verhelpen. Dank u wel, groetjes, Nico

19 reacties
DirkB zegt:

Ziet de bios nog wel de harde schijf?

30 mei 2021 om 22:59.
Cees-1946 zegt:

Cees ,uit Breda voor Nico, voor de oplossing-? is een telefonische hulplijn .Jeffrey is de gene die dit wel aan kan.. Alleen via prive bericht in facebook ben ik voor je bereikbaar?.Het jouw keuze.❓

31 mei 2021 om 07:52.
Freedom zegt:
31 mei 2021 om 09:15.
BenW zegt:

Even voor alle duidelijkheid, heb je het BIOS kunnen benaderen? Ik meen dat voor de Acer Spin 3 deze is te bereiken middels de F2 toets. (Snel achtereenvolgens indrukken direct met het aanzetten van de laptop). Kijk wanneer je daar bent een paar dingen na:
* Staat de systeemdatum en -tijd goed? (zo niet, dan zou dit kunnen wijzen op een lege Cmos-batterij)
* Word de opstartschijf gezien? (te vinden bij de optie/tabblad 'Boot')

Als dit allemaal goed staat, vooropgesteld dat je in het BIOS kunt komen natuurlijk, en het start nog steeds niet, probeer dan het volgende:

* Sluit de laptop volledig af, haal het desnoods even helemaal van de voeding.
* Druk de aan/uit knop in en tik direct hierna (echt onmiddellijk !) herhaaldelijk de F10 toets in terwijl de Alt toets is ingedrukt. Hiermee zou je normaliter in het herstelmenu van Windows moeten komen van waaruit je dan weer verder zou kunnen werken.

31 mei 2021 om 09:38.
Barnie zegt:

Dag.

Is het wel mogelijk van USB device te starten?
Bij voorkeur met een USB welke gemaakt is met Microsoft Media Creation Tool.
Via de USB installatie worden gedetecteerde schijven zichtbaar na de keuze van installatie.
Als er dan nog geen schijf zichtbaar is dan zal er wat meer aan de hand zijn.

Hier is de tool:
Media Creation Tool windows 10.

Mvg, Barnie

31 mei 2021 om 12:17.
31NiCa52 zegt:

Vanmiddag voor het eerst in de bios dankzij de combinatie van herhaaldelijk de F10 toets indrukken terwijl de alt toets ingedrukt is. Deze combinatie hadden we nog niet geprobeerd.

Foto van de BIOS situatie. Hoe nu verder? Zie foto en dank.

31 mei 2021 om 17:12.
31NiCa52 zegt:

Tijd en datum staan bij Boot correct.

31 mei 2021 om 17:25.
BenW zegt:

Wat staat er onder het tabblad Boot?
Kun je een schermafbeelding plaatsen?
 

31 mei 2021 om 17:33.
31NiCa52 zegt:

Bij Boot ziet hij de harde schijf nog steeds niet.

31 mei 2021 om 17:34.
31NiCa52 zegt:

Secure Boot stond in dit scherm op disabled, hebben we op enabled gezet.

31 mei 2021 om 17:35.
BenW zegt:

Zo te zien heb je dus nu een probleem ... er zou een bootoptie zichtbaar moeten zijn. Resteert eigenlijk maar 1 'oplossing', Windows opnieuw installeren middels de Media Creation Tool (MCT). De link is eerder aangegeven.

Los daarvan heb je natuurlijk verder nog een mogelijkheid om een Linux distributie of zelfs een Chrome OS variant als besturingssysteem te kiezen. Mogelijk een mooi moment om dat eens uit te proberen.

31 mei 2021 om 17:57.
Niekie zegt:

Als het bios de schijf niet meer ziet wordt het tijd om deze te vervangen.

Niek

31 mei 2021 om 19:32.
31NiCa52 zegt:

Echt waar Niek. Dat is snel na 2 jaar. Hij ziet hem nog steeds niet. Ik heb een Media Creation Tool aangemaakt voor Windows 10 en op USB gezet. Die zit nu in de getroffen laptop, maar na opstarten gebeurt er niets. Meerdere malen herstart er komt alleen een zwart scherm met grote groene letters Acer. Ik vrees dat je gelijk hebt. En zul je zien, net uit de garantie natuurlijk. Pech.

31 mei 2021 om 20:09.
31NiCa52 zegt:

Sorry, ik kijk net nog eens en zie nu witte bolletjes draaien onderaan het scherm. Hij gaat misschien toch iets doen.

31 mei 2021 om 20:12.
BenW zegt:

@Niekie; valt mee hoor wat die schijf betreft. Dit verschijnsel ben ik eerder tegen gekomen, bij een HP en nu dus blijkbaar ook bij een Acer.
Bij een conventionele harde schijf zou ik me overigens eerder zorgen maken dan bij een SSD en als het goed is, zit er in deze Acer een SSD.
Kortom, ik ga er vanuit dat de SSD nog prima is en dat het met opnieuw installeren weer jarenlang dienst kan doen.

31 mei 2021 om 20:47.
31NiCa52 zegt:

Dank je wel iedereen voor de tips. BenW: er zit inderdaad een SSD in. Toch start hij niet via de normale manier op via de opstartknop en ook niet vanuit de BIOS. Hij is gewoon dood vrees ik. Opstart met USB MCT Windows geprobeerd en ook met USB Linux, doet niets.

31 mei 2021 om 21:58.
BenW zegt:

Oké, toch ben ik er eigenlijk van overtuigd dat een ssd van 2 jaar oud nog niet 'dood' kan zijn.
Probeer eens de ssd te verwijderen en te lezen en/ of te formatteren in een externe behuizing. Vanzelfsprekend middels een andere computer. Is het daar te benaderen, dan terug plaatsen in de laptop en opnieuw installeren.

31 mei 2021 om 22:22.
Niekie zegt:

Dan ben je zeker alle data kwijt. (als je formatteert). Ik zou even kijken of je nog wat data kunt recoveren, al zal dat met een ssd niet meevallen.

Ik heb de afgelopen jaren zo'n ruim 100 ssd's gekocht en ingebouwd, maar kreeg er toch 1 binnen die heel erg stuk was.

Kijk ook even of je in het bios de HD weer op first boot kan zetten.

Niek

31 mei 2021 om 22:27.
BenW zegt:

Natuurlijk kan het zijn dat een nieuw exemplaar stuk is, maar een SSD die slechts/al 2 jaar probleemloos gefunctioneerd heeft geeft niet zomaar de geest. Dan is er of e.e.a. softwarematig gefrustreerd of het apparaat (de laptop in totaliteit in dit geval) is bijvoorbeeld gevallen waardoor schakelingen / aansluitingen defect zijn geraakt c.q. losgeschoten o.i.d. Stel dat dit laatste het geval is, dan is het zaak om de aansluiting van de SSD te controleren.

Aannemende dat de aansluitingen goed zijn, dan is de volgende stap te kijken of het apparaat überhaupt functioneert. Gebruik hiervoor bij voorkeur een usb-stick met een lichte live Linux distributie, bijvoorbeeld Linux Mint XFCE.
Dit geeft tenminste twee voordelen:
* Je kunt controleren of de laptop het doet ... op alle aspecten. Beeld, geluid, enz.
* Vooropgesteld dat Linux nu compleet werkt, is het ook mogelijk om indirect de SSD te benaderen. Als deze leesbaar is, dan zou eventuele data veiliggesteld kunnen worden. En mocht dat lukken, dan kan nadien de laptop probleemloos opnieuw met Windows worden geïnstalleerd.

NB: om te starten vanaf de usb-stick, dien je deze eerst te plaatsen, vervolgens de laptop opstarten in BIOS-mode, dan onder het tabblad Boot de 'First boot' instellen op de USB-stick en bevestigen.

1 juni 2021 om 08:47.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club