Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
Pc traag
Geplaatst op 4 januari 2022 om 10:46 door Fantastisch

Dag allemaal,
Fijn dat deze club bestaat en nu mijn eerste vraag hier 😀:
Onze desktop is traag met alles. Wat doen we hier mee ?

Eerste hulp tips ?
ik heb net ook computer APK aangevraagd
Hartelijk dank alvast voor meedenken
Groeten,
Alexandra

16 reacties
BenW zegt:

Het laten kijken naar de PC is een verstandige eerste stap.
Veelal zal het opschonen van de PC al enigszins resultaat geven. Te denken valt dan aan het verwijderen van overbodige (?) software, het uitschakelen van automatisch startende programma's welke zelden tot nooit worden gebruikt e.d. Ook het laten scannen naar en zo nodig verwijderen van malware e.d. kan ietwat verschil maken.

Echter, wat veruit het meeste effect geeft, is het updaten van de hardware en het opnieuw installeren van het besturingssysteem en toepassingssoftware.
Wat de hardware betreft, dan zal met name het vervangen van een conventionele harde schijf door een Solid State Disk (SSD) significant verschil maken. Plaats indien mogelijk ook nog extra geheugen bij, installeer zoals genoemd opnieuw Windows en de PC loopt weer als een zonnetje.

4 januari 2022 om 11:10.
Jan-B zegt:

Hoe oud is de pc en wat zijn de specificaties ervan?
Afhankelijk daarvan is er wat meer te zeggen.

4 januari 2022 om 11:30.
Fantastisch zegt:

Dag,
Dank voor meedenken 😀
Pc is van 2014, Home Premium SP1 x 64nl 2.50 GHz, Intel Core Quad, x64 processor, Ram geheugen 4.00GB. Windows 10 . Verder 292 GB waarvan nog 176 vrij
Net wat updates gedaan. Nu melding dat apparaat niet beveiligd is omdat belangrijke beveiligings- en kwaliteitsfixes ontbreken op apparaat. Advies is om contact te nemen met hardwareleverancier om te zien welke functies ondersteund worden door hardware en hoe wij deze kunnen inschakelen.
Standaardhardwarebeveiliging wordt niet ondersteund.
Tips ?

4 januari 2022 om 16:59.
HaWee zegt:

welke versie van Windows 10 heb je momenteel er op staan? Als melding komt dat belangrijke beveiligings en kwaliteitsfixes ontbreken kon je wel eens een paar jaar achter lopen en dan wil hij niet meer gewoon updaten. Je moet dan geforceerd updaten naar de laatste versie en daarna komen die andere updates ook weer.

4 januari 2022 om 17:24.
Fantastisch zegt:

Aanvulling nog :
Pc is hp, pavilion uit 2010.
Laatste update is van windows 10 home, installatiedatum 17-3-2020. Vandaag nog kwaliteitsupdates hiervan.

4 januari 2022 om 17:51.
HaWee zegt:

het gaat me om de versie van Windows 10 , dat kan bv 1903 of 1909 zijn (erg oud , jaar 2019 voorjaar of najaar) of 20H1 of 20H2 (jaar 2020 voor of najaar) tegenwoordig zou je op 21H1 of 21H2 moeten zitten. Minimaal 21H1 , nog niet alle pc's hebben update naar 21H2 gehad.
Dit kun je controleren via Windows knop - Instellingen - Systeem en dan links onder keuze "Info"
Als je schrijft installatiedatum 17-3-2020 dan is het waarschijnlijk 20H1 maar misschien nog 1909

4 januari 2022 om 17:58.
Fantastisch zegt:

Inderdaad versie 1909 voor op x64 gebaseerde systemen. Hoe kunnen we geforceerd updaten ? Kunnen we dat zelf ? Risico’s ?

4 januari 2022 om 22:41.
HaWee zegt:

ga naar w10 download site en update volgens de instructies met behulp van het update programma.
Normaliter geen risico , als de update niet kan worden gedaan door problemen met de hardware draait windows zelf de update terug.
Maar een data backup voordat je begint is nooit weg, de oude wijsheid: als je een backup hebt heb je hem niet nodig, als je hem niet hebt ........ (had je hem nodig)
Als je een andere virusscanner dan Defender hebt draaien dan die eerst verwijderen.

4 januari 2022 om 22:57.
BenW zegt:

Gezien de leeftijd en specificaties van de PC betwijfel ik of het zinvol is om kosten te maken m.b.t. upgraden middels een SSD en intern geheugen.
Wat wel zeer goed mogelijk is, maar daar moet je voor open staan, is het installeren van een Linux versie. Ik geef toe, het zou even wennen zijn, maar dan heb je wel een veilig en stabiel systeem die nog perfect kan draaien op deze PC.

5 januari 2022 om 09:55.
DirkB zegt:

Ik heb nog lang plezier gehad van een laptop met Windows 10, hij is inmiddels zo'n 10 jaar oud en de SSD schijf hield hem voldoende op tempo. De laptop is nu wel met pensioen gegaan omdat hij tekort schiet bij videovergaderingen die er wegens Corona veel zijn. Het geluid was slecht, de camera hield niet over en de videokaart kon het niet altijd bijbenen. Wat scheelt: ik heb nooit veel apps op mijn computers staan en gebruik alles zoveel mogelijk standaard, dus voor Mail de meegeleverde app, verder Office (Microsoft 365 incl. Outlook). Geen hulpprogramma's, extra anti virus enzo.

5 januari 2022 om 12:12.
Niekie zegt:

Een pc van 12 jaar oud moet je geen geld meer aan verspillen.
Natuurlijk zullen bovengenoemde oplossingen enige winst opleveren, maar 12 jaar blijft 12 jaar en de hardware is erg verouderd.

Niek

5 januari 2022 om 23:02.
BenW zegt:

@Niekie; en daarom een Linux versie er op zetten. Kun je er nog tijden plezier van hebben.

5 januari 2022 om 23:38.
Fantastisch zegt:

Dag allemaal,
Update:
Met cc-cleaner pc zelf deels opgeschoond.
Vandaag computer-APK. Hierbij o. a ook met cc- cleaner register opgeschoond. Daarna update geprobeerd met update assistent maar mislukt. Vervolgens tip om eerst ander antivirusprogramma te verwijderen toegepast. Vervolgens update gelukt naar 21h2. Top. Geen melding meer dat onze hardware ontoereikend is.
Ook nieuwe externe harde schijf aangeschaft om onze backup structureel te updaten. Nog niet standaard ingesteld via Windows, gaan we snel nog doen. Volgende project.
Dank voor meedenken. Ik kom graag weer bij jullie aankloppen 👍

6 januari 2022 om 22:14.
Jan-B zegt:

Heel fijn te horen dat je tevreden bent met het bereikte resultaat.
Dikwijls kan ook stof in het apparaat aanleiding zijn tot een tragere werking.
Schoonmaken doet wonderen.

Al snel wordt geoordeeld dat een wat ouder device aan vervanging toe is. Bij tevredenheid is daar geen enkele aanleiding toe. Alleen zal je tegen beperkingen kunnen aanlopen bij nieuwere software.

7 januari 2022 om 11:21.
Jan-B zegt:

Bij deze nog een instructie om Linux naast W10 te installeren en eventueel weer te verwijderen.

Lees hier

7 januari 2022 om 12:13.
HaWee zegt:

Mooi duidelijk verhaal, volgens mij staat er een klein schrijffoutje in nl in dit stukje:
"Je bent nu klaar om een Linux-distributie op een afzonderlijke partitie te installeren. Daarvoor heb je wel eerst een live-usb-stick met de gewenste partitie nodig. Hieraan hebben we eerder een artikel geweid: Multiboot-usb-stick maken voor meerdere Linux-distributies. Wij kozen voor Linux Mint."
Ik denk dat er op die usb stick geen partitie maar een distributie moet staan.

7 januari 2022 om 12:25.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club