Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
PC en Windows 11
Geplaatst op 22 november 2022 om 11:44 door Klaartje

Mijn desktop PC schijnt niet geschikt te zijn voor Windows 11. Moet ik aan een nieuwe PC?
Klaartje

19 reacties
TPas zegt:

Nee dat hoeft niet direct, als de pc nog prima werkt kun je er nog mee door. Want er komen voor W10 nog een klein aantal updates welke je niet behoeft te accepteren.
Als verder de bevestiging op orde is zou ik niet direct naar de winkel rennen om iets anders te kopen.
Heb zelf ook nog een pc met W10 welke ook niet meer mee wil met iets nieuws. Maar werkt nog prima, andere pc wel met W11, en ook die voldoet prima. Ik zou een goede overweging maken, en dan kijken of het de kosten waard zijn.

22 november 2022 om 11:58.
HaWee zegt:

Nog niet.
Windows 10 wordt nog een kleine 3 jaar ondersteunt met updates dus blijft gewoon veilig werken.
Het is mogelijk dat tegen die tijd Windows 11 wat eisen versoepeld zodat het er dan wel op kan zoniet dan heb je dan de keuze om ofwel een ander OS (bijvoorbeeld Linux) te (laten) installeren op je oude computer of je kunt dan een nieuwe computer kopen. Nu hoeft het echt nog niet.

22 november 2022 om 11:59.
RuudM zegt:

De reacties op de vraag bewijzen het nut van de Clubs.
Duidelijke, snelle, antwoorden op een vraag van mede-lid.
Helaas, 31 december is het afgelopen.......
En waar stel je dan, op eenvoudige manier zo'n vraag ?
Ruud

22 november 2022 om 12:49.
Peter-ZTM zegt:

Maar RuudM, je weet toch dat een van de argumenten om met de clubs te stoppen is dat SW de mensen wil adviseren bij de aankoop van een nieuwe PC?
 

22 november 2022 om 13:39.
TPas zegt:

Dat SW hun leden wil adviseren met de aanschaf van een eventuele nieuwe pc is natuurlijk een optie, maar vaak hebben leden wel iemand in de familie die hierbij kan ondersteunen.
Ook is het een privé zaak want SW weet nooit wat iemand te besteden heeft cq wil besteden aan een nieuw apparaat.
Dus dat kan nooit de enige binding zijn met een vereniging.
Wat er verder wordt aangegeven waar stel je zulke simpele vragen, en daar wordt nu aan de ouderen onder ons aan voorbij gegaan. Die groep ook al doen ze niet vaak mee aan de vraag en antwoord mogelijkheden men leest ze waarschijnlijk wel en kan daaruit ook vaak het eigen probleem oplossen.
Tevens werd er ook geroepen dat er voor bijvoorbeeld W7 geen ondersteuning meer zou zijn. MS denkt toch niet dat de hele aardbol plotseling volstaat met pc's met W11.
Blijft dus jammer dat het na 31 december is afgelopen met de clubs, ben er zelf nog niet zo lang bij maar heb nu mijn heil weer elders gezocht.

22 november 2022 om 15:03.
TPas zegt:

Het gaat misschien hier iets te ver maar je zou kunnen kijken of en welke TPM je in je pc hebt, er zijn namelijk W11 versies die namelijk de mogelijkheid geven om toch te installeren maar dan wordt de controle op TPM overgeslagen. Voor W11 was in eerste instantie door MS de TPM 2 vereist maar dat heeft men teruggebracht naar de TPM 1.2 maar dan moet die wel aanwezig zijn in de pc, maar dit kun je zelf vinden
Druk de windows toets + R en type dan tpm.msc , zoek dan in het subvenster naar TPM-fabrikantinformatie en dan naar de specificatieversie, u krijgt dan te zien welke TPM versie uw pc draait.
Som bestaat de mogelijkheid om TPM 1.2 te opwaarderen naar TPM 2.0 maar dat moet u bij de fabrikant van het apparaat bekijken.
Via internet kunt u bijvoorbeeld zoeken op " tpm 1.2 upgraden " u kunt dan veel tips lezen over hoe dit in zijn werk gaat.
Maar als dit te hoog gegrepen is is het advies NIET DOEN!!!!!

22 november 2022 om 16:06.
HaWee zegt:

Beter niet doen, de ervaring van een aantal ervaren knutselaars hier is dat dat weliswaar lukt om W11 te installeren op een pc die meldt dat dit niet kan maar dat je bij iedere grotere update van W11 die trucs weer moet herhalen om de pc werkend te houden EN het is onbekend of het blijft werken, als MS in een latere update een strengere controle inbouwt is het afgelopen met die truc.
Je kunt nog bijna 3 jaar gewoon doorgaan met Windows 10 , je krijgt wekelijks veiligheids updates en halfjaarlijks of jaarlijks een grotere update.

22 november 2022 om 16:15.
Klaartje zegt:

Dank voor jullie berichten. Mijn PC is al aardig oud. Wat dat betreft mag er wel eens wat nieuws voor in de plaats komen. Toen ik deze PC kocht, werd mij verzekerd dat het een nieuwe was. Achteraf bleek dat niet waar te zijn.
Juist daarom ga ik maar overstag om een nieuwe te kopen. Alleen heb ik er geen verstand van om de bestanden over te zetten. Maar mogelijk kan ik daar een PC-Hulp voor thuis voor aanvragen?
Klaartje

22 november 2022 om 16:23.
HaWee zegt:

Het vragen van Hulp aan Huis is in dit geval zeker een goed idee.
Voor de nieuwe pc : zet eens uitvoerig op papier waar je hem voor wilt gebruiken en wat voor soort gebruik.
bv Internetten is meestal licht maar als je veel films kijkt wordt het al wat zwaarder (met name voor de videokaart/chip en processor) fotobewerking is meestal niet al te zwaar maar weer, met sommige speciale programma's kan het zwaarder worden ook weer voor videokaart/chip en processor. Videobewerking is meestal duidelijk zwaarder en dan wordt het ook interessant om meer geheugen en een extra harde schijf te hebben.
In dit verband kan het nuttig zijn om dit verhaal van Seniorweb te lezen.
Tegenwoordig hebben de meeste nieuwe pc's een ssd ipv een harde schijf , dit maakt het opstarten etc. van de pc veel sneller. Maar bij de minder dure is deze ssd soms aan de krappe kant. Ik zou daarom willen adviseren om een pc te kopen met ssd EN een hd (harde schijf) je kunt dan Windows en alle programma's op de ssd zetten en jouw eigen bestanden op de hd . Is ook heel fijn als Windows een keer crasht dan kun je gewoon een backup terugdraaien of Windows opnieuw installeren zonder iets van je eigen data kwijt te raken.

Ik verwacht dat HaH ook de hele inrichting van de pc voor je kan doen, met data op de hd en alles netjes overzetten.

Als je op een rijtje hebt wat je er mee wilt doen kun je meestal wel op de internetsite van je winkel kijken welke pc's daar geschikt voor zijn (of je kunt het vragen in de winkel) maar koop niet meteen een pc maar open een nieuwe vraag hier, vertel wat je wilt met de pc en geef de links naar een paar pc's die in aanmerking komen dan kunnen we gericht advies geven.

22 november 2022 om 16:45.
Willem-B zegt:

Als je weer een Desktop PC wilt kopen, dan is een upgrade ook een mogelijkheid.ga dan naar een betrouwbare winkel die ook reparaties en upgrades doet.
De componenten die moeten voldoen aan Windows 11 specificaties zijn de processor (CPU) en de security chip TPM 2.0.

Het systeem bord vervangen is bij een Desktop ook een reële mogelijkheid.

22 november 2022 om 17:34.
TPas zegt:

Met alle respect aan een ieder maar stel de pc is van het jaartal dat er geen TPM werd benodigd of niet geactiveerd is geweest, dan hebben we het over een pc vanuit de jaargang 2014 of nog iets jonger.
Het plaatsen van een nieuw moederboard zou ik niet overwegen, de rest is ook op leeftijd.
Er zijn een aantal pc vergelijking sites waar je kunt selecteren wat je budget is wat je wil gaan doen en daar rolt dan vaak een machine uit die dan weer een tijdje mee moet kunnen.
Is echter allemaal afhankelijk van wat je er aan uit wil geven.
Video kaarten zijn er van budget tot ± € 2500,-- en nog duurder.
Geheugenchips hoeveel wil je hebben, 32 GB is tegenwoordig bij gewoon, en wil je die dan in Dimm 4 of dimm 5 wat ook weer duurder is.
Moederborden zijn zo rond de € 300,-- tot € 500, -- afhankelijk van welke processor je wilt hebben, Intel heeft andere sockets als dat AMD heeft, wil je top off the line hebben of vindt je een beetje internetten voldoende dan kun je beter low price kopen, maar wil je echt zware applicaties draaien denk dan eens aan de Intel I9 of de AMD Ryzen 9.
Bijna alle pc's voldoen tegenwoordig aan de benodigde eisen voor W11.
En als je eenmaal gaat zoeken naar een pc wouw dan kom je echt in een andere wereld, en dat is tevens de prijzen wereld.
Ik hoop dat je nog een beetje door de bomen het bos kan zien, maar nieuwe pc is goed zoeken en niet bij de eerste de beste zaak ja zeggen, objectief blijven is noodzaak.
En tot slot soms wil ook de software welke nu gebruikt wordt niet meer lekker werken op de nieuwere pc's, dus dat zul je dan ook moeten vervangen.
Groet Tp

22 november 2022 om 19:37.
Klaartje zegt:

Wat ik het meeste doe met de PC is e-mailen, websites oproepen voor informatie. Films bekijken doe ik niet.
Het lijkt mij wel nuttig om PC-Hulp aan huis aan te vragen. Ik word een dagje ouder:).
Bedankt voor de reacties.
Klaartje

22 november 2022 om 21:53.
HaWee zegt:

Dan kun je waarschijnlijk met een relatief lichte (en dus niet zo dure) pc werken.
Afhankelijk van de hoeveelheid en het belang van je eigen bestanden zou ik wel kijken naar een pc met extra hd voor je dataopslag.
Maar als de huidige oude pc zijn werk nog doet dan kun je ook rustig nog een kleine 3 jaar daar mee doen, scheelt geld en tijd en wennen aan de nieuwe.

22 november 2022 om 22:04.
Trebla zegt:

In antwoord aan Ruud: probeer dan eens het Vlaamse Seniorennet, Seniorennet - Website voor de actieve 50-plusser.
Is geheel gratis en net zo goed als onze Clubs die, helaas, gaan verdwijnen. Ik zit er al jaren op maar ik heb 2 x 3 jaar in België gewoond.
Probeer het eens.

23 november 2022 om 13:32.
Cees-1946 zegt:

Door ouderdom, is er een nieuwe pc aangeschaft. Mnd juli. Nu windows 11. Ik wil alleen maar aangeven, dat met deze vernieuwde computer ook problemen kunnen komen. Met het gevolg, dat ik dit gemeld heb bij pc/hulp van seniorweb.. Door een klein foutje/ ? is het hele systeem anders geworden. Met veel geduld zal het wel op te lossen zijn. Nieuwe computer-?

24 november 2022 om 09:26.
Cees-1946 zegt:

Trebla, @ ik heb er naar gekeken, maar ik ben aangesloten bij Seniorweb en dat is dan ook een toegevoegde waarde. Lydia, is afkomstig uit Mortsel. verder is het veel informatie over Belgie maar geen hulp verlening voor de computer.

24 november 2022 om 09:34.
Trebla zegt:

Dat is niet juist. Dan moet je even verder kijken op de website van Sennet. Als je op de site bent ga dan naar 'community' en vervolgens naar 'mailgroepen', dan kom je op het 'controle paneel mailgroepen'.
Scroll dan naar beneden en ga naar 'overige functies' en dan naar 'inschrijven op een extra mailgroep'.
Het werkt net even anders dan op Seniorweb maar daar kan je ook vragen stellen in 6 mailgroepen over komputers. Het is hier opgenomen onder de mailgroepen ze hebben geen aparte 'clubs' zoals op Seniorweb.
Je zal af en toe aan de Vlaamse uitdrukkingen moeten wennen.

24 november 2022 om 11:00.
Cees-1946 zegt:

Hr. Trebla # Dank U wel, voor deze reactie. Ik ga het nog een keer belijken.
Al een poosje lid van Seniorweb. Maar vanuit de kinderen van Lydia hb ik er nooit iets van gehoord. Maar wat niet is kan nog komen. Met groetjes uit Breda.

24 november 2022 om 11:20.
Cees-1946 zegt:

Hr. Trebla, Zojuist gekeken naar Senioren Net.BE en nu sta ik er ook ingeschreven. Verder laat ik het maar op mij afkomen . Met dank voor de gegeven informatie

24 november 2022 om 16:20.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club