Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
Instellingen van nieuwe computer fout
Geplaatst op 8 september 2014 om 20:22 door Klaartje

In mijn vorige bericht had ik al geschreven dat ik allemaal kleine schermpjes krijg. Helaas hebben jullie adviesen niet geholpen. Volgens mij ligt dat niet aan jullie, omdat er nog veel meer dingen verkeerd zijn ingesteld. Ik heb n.l. gevraagd aan het computerbedrijf om mijn programma's en bestanden over te zetten van mijn oude naar mijn nieuwe computer. Dat zou hooguit een uurtje duren. Hij is er 2 1/2 uur mee bezig geweest. De volgende dag zijn zij er wéér 2 uur mee bezig geweest. Waarom?

Nu blijkt dat zij verschillende partities hebben veranderd. Partitie D werd plotseling partitie G. Dat houdt in dat ik de partitie D, waar ik mijn programma van Aldfaer en de nodige bestanden in heb staan, niet meer kan gebruiken. Ook hebben zij mijn Administrator naam veranderd, waardoor ik geen bestanden meer kan verwijderen of kan overzetten naar mijn externe harde schijf. Maar er is nog meer wat niet meer klopt. Ik heb ze al gevraagd terug te komen om het e.e.a. in orde te maken, maar geen antwoord gehad.

Mijn vraag, is dat normaal dat er partities zomaar worden veranderd, en ook de naam van de Administrator? Is een bestand overzetten van oud naar nieuwe computer zó ingewikkeld? Technisch heb ik weinig verstand van computers, maar begrijp wel dat het e.e.a. niet goed is gegaan.

Wie zou mij in deze raad kunnen geven? En wat zijn mijn rechten t.o.v. dit computerbedrijf?

Ik werk met I.E. 11, Windows7 en WLM.

Heel graag een reactie

Vr.gr. Klaartje

 

 

 

 

16 reacties
Niekie zegt:

Bestanden over zetten is niet ingewikkeld. Mappen met fotos'documenten etc. is heel simpel.

Maar programma's overzetten van een oude naar een nieuwe computer gaat niet.  Dan zou je de hele schijf inhoud over moeten zetten en dan draait je nieuwe pc niet meer goed. (verkeerde drivers, activeren Windows problemen etc etc.)

Programma's zitten ernstig verweven in Windows zelf, dus zijn niet over te zetten. Je kunt ze wel opnieuw weer installeren vanaf de installatie dvd.

Dat partities andere letters krijgen kan. Zelf let ik daar nooit op, omdat je die letter (op de c: schijf na) zelf kunt veranderen. (tenzij je er zoals bij U programma's op installeert, dan mag je de schijfletter niet wijzigen, omndat dan de programma's niet meer te vinden zijn, door Windows.

Met een nieuwe pc, veranderen er dingen. Jre krijgt nooit hetzelfde terug, als dat het was, tenzij je een exact dezelfde pc terug koopt, maar daar schiet je niet mee op.

 

Niek

 

8 september 2014 om 21:17.
Klaartje zegt:

Hallo Niek,

 

Dank voor je reactie. Ik heb inderdaad van een aantal programma's, de bestanden in een andere partitie staan, waardoor zij niet meer werken.  Ik ben technisch een leek en weet niet hoe ik dat kan veranderen.

Ik mistte ook meerdere programma's. Maakte me daar niet zo druk over want die kan/kon ik weer opnieuw installeren.

Die verandering van Administratornaam, dat is vervelend omdat ik mijn externe hardeschijf nu niet meer kan gebruiken. Hoe ik dat moet oplossen weet ik niet. En waarom die naam is veranderd, begrijp ik al helemaal niet, net zo als het veranderen van de partities. Dat dit risico geeft, moet toch een computerbedrijf weten?

Vr.gr. Klaartje

 

8 september 2014 om 21:45.
Niekie zegt:

Ook al zou de naam van de admin hetzelfde zijn aangemaakt, blijf je dit probleem tegen komen. Ik neem aan dat er een wachtwoord op de vorige pc stond, waardoor de bestanden op de externe schijf "eigendom" zijn van je vorige admin account.

Echter, zelfs met een admin account met dezelfde naam, ga je dit niet voorkomen, omdat er achter een account een hele reeks getallen hangt, waardoor dit altijd uniek is.

 

Hoe nu op te lossen: Als je nu niet je mappen kunt benaderen dan moet je de rechten van de mappen wijzigen (en de daaronder liggende mappen)  Dat kan je doen door met rechts te klikken op een "hoge" map, dan "Eigenschappen" kiezen en dan het tabblad "Beveiliging".

Hier op klikken  Daar legt Microsoft in het Nederlands uit hoe je die rechten kunt aanpassen.

Maar het computerbedrijf moet dit ook zeker kunnen.

Niek

8 september 2014 om 22:11.
Klaartje zegt:

Fijn dat je dit allemaal zo hebt uitgelegd. Ik heb dat stukje van Microsoft gelezen, maar is voor mij toch te ingewikkeld. Ik had al zoiets dergelijks van Microsoft uit geprint over Administrators. Ik wilde dat wel doen, maar begreep het toch niet helemaal. Dus............toch nog maar eens dat computerbedrijf vriendelijk aankijken.

Nogmaals, dank voor je uitleg en meedenken.

Vriendelijke groet Klaartje

8 september 2014 om 23:22.
RuudM zegt:

Zou "Take Ownership" hier een oplossing kunnen zijn?

Ik heb dat al jaren en hoef die lastige stappen om "eigenaar" van een map te worden niet te zetten.
Maar misschien vraagt dat wat meer ervaring dan gemiddeld ?
Ruud

8 september 2014 om 23:32.
Klaartje zegt:

Ruud, daar heb je helemaal gelijk in. Ik ben met de PC niet opgegroeid (80 jaar), en ik krijg van vele complimentjes. Maar dit is mij té geleerd. En daar zou toch een computerbedrijf een beetje rekening mee kunnen houden? Met de koop van een PC staan zij de volgende dag al voor de deur, maar komen er wat problemen......

Nou ja, ik hoop er spoedig uit te komen, want dit is niet leuk werken op een nieuwe PC.

Vr.gr. Klaartje

9 september 2014 om 00:00.
LucasB zegt:

In plaats van de hulp van een computerbedrijfje vargen kan je ook een PC Hulp aan huis van Seniorweb aanvragen. 
Misschien hebben zij meer geduld...
De PC hulp aan huis kan via deze link worden aangevraagd: http://www.seniorweb.nl/pchulp/aan-huis

 

9 september 2014 om 11:29.
RuudM zegt:

Het gaat in dit geval niet om een "computerbedrijfje" maar om de leverancier van de nieuwe computer!
Ruud

9 september 2014 om 11:33.
Klaartje zegt:

Goedemorgen,

 

De leverancier heeft nog steeds niet geantwoord. Zal ze maar weer een mail sturen. Of Pchulp/aan-huis het e.e.a. kan oplossen, weet ik niet. Zit daar wel over te denken. Maar volgens mij heeft men toch recht op services als je een nieuwe computer koopt?

Groetjes Klaartje

9 september 2014 om 11:56.
Jan.Koll zegt:

Klaartje, niet zo lang geleden werden computerwinkeliers aangeduid met "dozenschuivers".  Helaas lijkt dat dit fenomeen, waar ik bijna slachtoffer van werd bij de aanschaf van mijn eerste computer (1986), nog steeds niet helemaal uitgestorven.  Ik had het geluk bij een prima Apple dealer terecht te komen, maar de MSDOS-PC-leverancier, waar ik eerst keek, zou een drama zijn geworden.

Op zijn minst zou ik aan de winkelier vragen wat hij als administrator wachtwoord heeft ingesteld omdat anders de PC-thuishelper wellicht ook weinig kan beginnen.....

Standaard heeft/had de "in Windows ingebouwde" administrator zelfs helemaal geen wachtwoord maar werden er voor alle gebruikers wel wachtwoorden ingegeven, ook voor gebruikers met adminstrator bevoegdheden.  Dat had als voordeel dat een ervaren computeraar bij ontbreken van het wahctwoord toch kon inloggen op de computer. De PC-thuishelper zal - als de computerwinkel geen algemeen admin. wachtwoord heeft ingesteld - waarschijnlijk via de route van de standaard administrator wel in je computer kunnen komen en je problemen oplossen.

Succes en niet meer zelf prutsen om erger te voorkomen.

Jan

9 september 2014 om 18:11.
Klaartje zegt:

Hartelijk dank voor jullie aardige en duidelijke reacties. Inmiddels heeft de leverancier mij gebeld, en morgen komen zij om het e.e.a. na te kijken. Hoop op goed nieuws want, om in de narigheid te zitten met een nieuwe computer, dat is niet de bedoeling. Ik was juist overstag gegaan omdat de PC die ik bijna 3 jaar geleden had gekocht, een ondeugdelijk appaat bleek te zijn. Bedroevend dat dit kan gebeuren!

Nee, ik doe helemaal niets meer aan deze PC. Laten zij het morgen maar zelf uitzoeken.

Vr.gr. Klaartje

 

 

9 september 2014 om 18:43.
Niekie zegt:

@Jan

Citaat

""Standaard heeft/had de "in Windows ingebouwde" administrator zelfs helemaal geen wachtwoord maar werden er voor alle gebruikers wel wachtwoorden ingegeven, ook voor gebruikers met adminstrator bevoegdheden.  Dat had als voordeel dat een ervaren computeraar bij ontbreken van het wahctwoord toch kon inloggen op de computer. De PC-thuishelper zal - als de computerwinkel geen algemeen admin. wachtwoord heeft ingesteld - waarschijnlijk via de route van de standaard administrator wel in je computer kunnen komen en je problemen oplossen.""

 

Dat was bij XP zo. Dat sinds 8 april 2014 niet meer gebruikt moet worden. Na XP is die mogelijkheid er niet meer in Windows.

En ik neem aan dat Klaartje geen nieuwe pc heeft gekocht met Windows XP :-)

Niek

9 september 2014 om 23:03.
DirkB zegt:

Een deel van de worsteling ontstaat door het maken van partities. Eigenlijk is dat niet (meer) nodig. Een PC heeft een C-schijf en hooguit een D-schijf met voorgeinstalleerde software die bij eerste gebruik van de PC wordt uitgepakt op de C-schijf.

10 september 2014 om 20:07.
Niekie zegt:

@Dirk  Windows 8 maakt standaard, met een UEFI bios 4 partities aan op een GPT geformateerde harde schijf.

Zie hier de uitleg over GPT.

De tijd van NTFS is bijna verleden tijd.

En in dit geval heeft het niets met partities te maken, maar met rechten van de originele gebruiker.

Niek

10 september 2014 om 21:47.
Klaartje zegt:

Vanmiddag is de leverancier geweest om weer het e.e.a. te verhelpen. De belangrijkste klachten die ik had, zijn verholpen. Ik kan nu mijn externe hardeschijf weer gebruiken, en de schermen van websites komen nu op beeldschermgrote binnen. Mijn gebruikersnaam hadden zij op Noort gezet, maar dat is niet zo zoals ik dat had op mijn vorige PC. Ook dus in orde, alleen zie ik wel dat, hoe gek het ook klinkt, die naam Noort nog wel aanwezig is. Al met al ben ik nu wel te vrede, en kan nu beter met deze PC werken. Maar kom toch nog met een vraag in de club e-mail morgen.

Nogmaals dank voor jullie hulp.

Groetjes Klaartje

 

10 september 2014 om 22:44.
Niekie zegt:

Bedankt voor het terug melden Klaartje.

Dat die naam nog bestaat is logisch. Ook die tijdelijke naam heeft bestanden op de pc aangemaakt. Een bestand zonder eigenaar bestaat eigenlijk niet.

Je bent dan wel de gebruiker met die naam kwijt, maar de naam blijft in Windows zweven, maar dat moet geen probleem zijn.

Niek

10 september 2014 om 23:17.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club