Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
Stof en vocht vijanden van de computer
Geplaatst op 29 oktober 2014 om 12:55 door Jan.Koll

Naar aanleiding van een andere vraag even dit.  Computers zijn stofnesten...of het nu om een desktop-computer of tower-computer of een laptop gaat.
Een computer kan, afhankelijk van de plaats waar die staat veel stof opnemen door de interne ventilatoren, die een flinke luchtstroom veroorzaken en stof meezuigen.
Ook kunnen contacten op den duur wat corroderen door vocht (wat dan weer extra wordt vastgehouden door nat stof) of losser raken.
Een computer, die veel wordt verplaatst (even opzij zetten voor stofzuigen of zo), zal ook eerder problemen kunnen geven door los(ser) rakende onderdelen. De meeste kabeltjes zijn ingestoken maar niet geborgd.
Bij laptops is dat verplaatsen minder kritisch, maar ook die kunnen verstoffen en last krijgen van veplaatsen)*.
)* Ook laptops kunnen uiteindelijk niet tegen te veel beweging hoor ik van mij zoon, die tenminste één keer per jaar zijn laptop moet vervangen omdat de klappen, die dit apparaat aan boord (hij is HWTK) krijgt, op den duur ook niet bevorderlijk voor zijn laptop zijn.

Physiek onderhoud aan een desktop of tower.
Als je het aandurft zou je de kast eens open moeten maken en kijken of er op b.v de processor ventilator (die springt het meest in het oog) veel stof aanwezig is. Heb je geen ervaring met dit soort technische zaken laat het dan doen door iemand, die weet hoe e.e.a. moet worden gedaan, of vraag het aan je computerwinkelier.

Haal de kabeltjes waarmee de losse componenten (harde schijf, CD/DVD-apparaat) eens los, eerst aan de componentkant en dan aan de moederbordkant en plaats die direct terug. Doe dat per aansluiting een keer of drie. Daarmee haal je meestal de eventueel aanwezige contactcorrosie weg en verbetert het contact.
Als je nog verder wilt gaan kun je ook de insteekkaarten (PCI etc. zoals losse videokaart) eens op dezelfde manier behandelen om evt. corrosie van de contacten te verwijderen.

Als er veel stof aanwezig is zou je de zaak voorzichtig kunnen reinigen door met een niet statisch kwastje (b.v. varkenshaar) stof weg te borstelen en dat met een lage zuigkracht weg te zuigen. Blokkeer/houd de ventilatorvin stil, want een draaiende ventilator vin werkt als een windmolen ofwel wekt die draaiende vin door de zuiging van de stofzuiger elektriciteit op en dat kan funest zijn voor je computer.
Het is wat meer werk maar als je het aandurft en er is flink wat stof in de computer aanwezig haal de voeding er dan ook uit, open die en maak die ook schoon (als er stof in de computer aanwezig is zul je schrikken van de hoeveelheid in de voeding....).

Als je dan toch bezig bent: maak het toetsenbord (geldt ook voor een laptop) even schoon. Houdt het omgekeerd en klop er op of zuig ook dat (met lichte zuigkracht) uit. Er verzamelt zich veel stof en andere troep tussen de toetsen. Moderne muizen behoeven eigenlijk geen onderhoud meer, zij het dat ze zo nu en dan even met een vochtige doek afnemen geen kwaad kan. En dan beeldscherm en toetsenbord meenemen is ook geen luxe.

Toen ik nog met desktop/tower-computers werkte deed ik dit alles één keer per jaar omdat ik deze gebruikte in een nogal stofvrije kamer. In een stoffige omgeving is dat te weining.. Echt het verlengt de levensduur van de computer zeer aanzienlijk.

En dan nu nog even over de laptop.
Bij een laptop is het “even openmaken” en dan doen wat ik adviseerde voor een desktop of tower niet doenlijk en ook weinig zinvol. Maar dat wil niet zeggen, dat je ook daaraan geen fysiek onderhoud hoeft te doen. Ik zuig met een zacht borsteltje op de tofzuigerslang en zeer lage zuigkracht WEKELIJKS alle ventilatie openingen van de laptop uit en neem het toetsenbord en beeldscherm ook even mee. De ventilator kan ik niet tegenhouden want die zit te diep; daarom ook zeer geringe zuigkracht. Door het wekelijks doen kan zich nauwelijks of eigenlijk geen stof hechten en ophopen. Mijn “oude” laptop van 8 jaren in leeftijd werkt mede daardoor nog uitstekend en draait geweldig met Ubuntu. Zonder dit wekelijkse onderhoud zou het apparaat waarschijnlijk al een poosje geleden zijn afgeschaft omdat het dan defect zou zijn geraakt door oververhitting.

Oh ja: oververhitting van een computer kan brand veroorzaken. Een computerwinkelier, die ik goed ken, riep mij eens in zij werkplaats, om mij een verbrande ventilator op een videokaart te laten zien. Er had zoveel stof opgezeten dat dit de ventilator vasthield met als gevolg oververhitting wat het stof in brand zette.

Succes met het verlengen van de levensduur van je computer,

Jan

5 reacties
advp zegt:

Goeie informatie

onze laptop breng ik altijd even weg voor onderhoud en onze pc maak ik zelf schoon zoals je beschreef

tof en bedankt

29 oktober 2014 om 13:51.
Niekie zegt:

Ik heb een Anteckast met  stof filters en geluiddempend materiaal. Hij gaat wel ongeveer 1 keer per jaar open, maar geen stof.

Bij het schoonmaken van desktops van anderen, hou ik met een arm/hand, altijd contact met de metalen kast, als ik ze uitzuig. Dit om statische electriciteit te voorkomen.

Bij het verwisselen van geheugen, gebruik ik een polsbandje met clip.

Bij laptops, vooral die op schoot of zelfs in bed gebruikt worden is stof inderdaad een behoorlijk probleem. Als de werktemp te hoog is, gaan ze open en haal ik de koelfan even los van het huis. Daar zit vaak een hele dikke reep stof tussen, die je er zomaar niet uitzuigt.

Schoonhouden is zonder meer een goed advies.

Het (zonder reden) loshalen van stekkers en een voeding uit elkaar halen vind ik persoonlijk wat overdaad.

Niek

 

29 oktober 2014 om 15:04.
advp zegt:

Niekie

De koelfan haal ik meestal even door het sop

 

Wat is een Anteckast en hoe kom ik daar aan?

gegroet

29 oktober 2014 om 15:49.
Niekie zegt:

Antec is gewoon een bedrijf wat stille kasten maakt. Zo gewenst kies je een model met stoffilters.

Hier de link naar de website.

Ik bestel zo'n ding hier bij de lokale computerboer en bouw er de rest in.

Niek

29 oktober 2014 om 15:59.
advp zegt:

bedankt niek

29 oktober 2014 om 16:10.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club