Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
PC opschonen
Geplaatst op 5 maart 2015 om 10:01 door Trebla

Ik lees in de laatste Enter over CCleaner om alle vuil van je PC te halen die de PC trager laat werken.

Zelf doe ik altijd het volgende: browsgeschiedenis verwijderen via Extra, dan schijfopruiming onder buro accessoires en, als laatste, de PC defragmenteren met Auslogics Disk Frag.

Is CCleaner zoveel beter of handiger dan de methode die ik gebruik?

4 reacties
HAN665 zegt:

Als aanvulling op bovenstaande vraag mijn volgende vraag: in Wind. 8.1 wordt onderhoud toch automatisch uitgevoerd (als dat zo is ingesteld). Dit onderhoud houdt toch in dat defragmenteren ect. wordt uitgevoerd? En wat houdt dit onderhoud verder in?

 

5 maart 2015 om 11:42.
Marixius zegt:

Bij nieuwere laptops en PC's wordt steeds vaker een SSD (solid State Disk) als harde schijf gebruikt. Het uitvoeren van defragmentatie op dit soort schijven moet ten stelligste worden ontraden omdat dit tot onherstelbare schade aan de SSD kan leiden.

Bij gebruik van Ccleaner kun je bij de opties expliciet aangeven welke cookies bij de schoonmaakactie niet verwijderd moeten worden. Cookies die gebruikersnamen en wachtwoorden bevatten kun je op deze manier dan veilig stellen, terwijl de rest gewoon kan worden opgeruimd.

5 maart 2015 om 12:00.
Trebla zegt:

Ik heb een desktop van ruim 4 jaar oud en geen SSD, rest het antwoord op de vraag wat nu beter is, het gebruik van CCleaner op de harde schif schoonamken met de faciliteiten op de PC zelf.

5 maart 2015 om 12:51.
Niekie zegt:

1) Ccleaner maakt de pc niet sneller. Het ruimt wel veel overbodige rommel op, maar die staat voor de werking niet in de weg.

2) Defragmenteren is NIET meer nodig sinds Windows Vista. Elke week wordt dit automatisch op de achtergrond gedaan door Windows. Dus met Windows 7 en 8 (8.1) hoeft je nooit te defragmenteren.

3) De auto defrag functie wordt op een ssd automatisch door Windows uitgeschakeld. Niet omdat het slecht zou zijn voor de ssd, maar omdat het totaal nutteloos is. Een ssd heeft zo'n snelle toegangstijd dat defragmenteren totaal geen zin heeft.

Het sprookje van "onherstelbare schade" aan de ssd (door defragmenteren) is dus niet waar.  Normaal kan een ssd meer dan 75 jaar meegaan is uit testen gebleken. Hij zal door 1 maal defragmeteren mogelijk 74 jaar en 362 dagen lang meegaan. (de laatste cijfers betreffen testen met twee Samsung evo's 250 bij hardware.info van een jaartje geleden.  Bij Poweruser gebruik is dit 24 jaar.

Maar nogmaals defragmenteren op een ssd heeft totaal geen nut.

De  link naar de test.

Als je perse wilt schoonmaken, zou ik gewoon ccleaner gebruiken en niet al die aparte acties onder Windows. En ervan uitgaande dat je niet XP gebruikt zeker niet gaan defragmenteren met een speciaal programma. (totaal onnodig)

Niek

 

5 maart 2015 om 12:59.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club