Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: E-mail-Club
Phishing of echt ?
Geplaatst op 3 februari 2018 om 16:37 door cnhvandijck
Als ik mijn emailprogramma opstart ( wlm) krijg ik een melding op het scherm voor een soort upgrade of opschoning van het WLM systeem.
Er wordt gevraagd om in te loggen , maar gezien de enorme hoeveelheid phissing mails weet ik niet of ik hier op in moet gaan. Je kan nooit TE voorzichtig zijn toch ?
Graag een reactie.
m.vr.gr.
C.N.H. van Dijck.
15 reacties
Groetend zegt:

Ik denk niet dat het kwaad kan.
Bekend is dat Windows Essentials (waar WLM deel van uitmaakte) sinds 2017 niet meer door Microsoft wordt ondersteund? Er valt dus ook niet veel (niets?) meer bij te werken.

3 februari 2018 om 18:06.
Cees-1946 zegt:

Wanneer U dit bericht niet vertrouwd, overleg dan even met de provider, Kpn. Hun mededeling aan de telefoon, Wij helpen U graag.!! Zo nu en dan heb ik daar gebruik van gemaakt. Telefoneren met het 0800 nr kost niks..

4 februari 2018 om 07:35.
cnhvandijck zegt:

Beste raadgevers.
Het getoonde veld : Aanmelden bij Windows Live Mail zie ik nu al een dag niet meer verschijnen als ik mijn e-mailprogramma gebruik.
Ik sluit daarom hierbij de vraagstelling af.
Bedankt allen.
m.vr.gr.
C.N.H van Dijck

4 februari 2018 om 11:46.
RobV zegt:

Het is verbazend dat niemand u adviseert om WLM ZSM (zo snel mogelijk) te vervangen door een wèl veilig alternatief. Want "niet meer door Microsoft ondersteund" wil zeggen: prooi voor hackers.
Zie dit Seniorweb-artikel.
Zonodig kan iemand van Seniorweb PCHulp aan Huis hierbij behulpzaam zijn.

4 februari 2018 om 16:24.
Marixius zegt:

De melding die je van Windows Live Mail hebt gekregen heeft betrekking op je Microsoft Account. Kennelijk heb je met je kpnplanet-account ook een Microsoft account aangemaakt. Om in te loggen op je MS-account moet je in dit geval wel het wachtwoord opgeven dat je destijds bij het aanmaken van je MS-account hebt gebruikt. Dit kan dus een ander wachtwoord zijn dan het wachtwoord dat je voor je kpnplanet-account hebt gebruikt.
De services waarover wordt gesproken betreffen de synchronisatie van je adresboek (contacten) van Windows Live Mail.
Voorheen was er ook nog een koppeling met OneDrive als je een fotobericht wilde versturen.
Overigens wordt WLM door MS niet meer onderhouden en loop je op termijn een veiligheidsrisico. Beter is om over te stappen op de Mail app van Windows10 of gebruik te maken van een ander mail programma.

4 februari 2018 om 16:31.
Groetend zegt:

Het veiligheidsrisico van WLM is laag en het wordt nog vaak gebruikt. Niet door mij overigens. Vervangen door iets anders is wel verstandig maar niet acuut.
Ik gebruik zelf het aangenaam eenvoudige Mail van W10, en soms Outlook (uit Office).

4 februari 2018 om 16:35.
BenW zegt:

Wat ik niet begrijp is dat iemand sowieso een 'veiligheidsrisico' bagatelliseert. Laag of hoog risico maakt niet uit, een veiligheidsrisico is een veiligheidsrisico, hoe je het ook wendt of keert. Om die reden kan het niet anders zijn dan te adviseren om WLM te vervangen. Gelukkig zijn er voldoende veilige oplossingen, met het gratis Mail voor Windows 10 voorop.

4 februari 2018 om 17:06.
Oaktree zegt:

Info BenWuring: Ik zou bij "iemand" gewoon de naam noemen en bagatelliseren lijkt mij ook niet de juiste uitdrukking!! Voorts geef ik de voorkeur aan Thunderbird i.p.v Mail W10

5 februari 2018 om 16:00.
BenW zegt:

@Oaktree; ten eerste, iemand kun je ook in generieke betekenis noemen. Maakt mij niet uit wie het roept, voor een veiligheidsrisico moet je altijd waarschuwen en niet vergoelijken met het valt wel mee. Advies geven hoe hier het beste mee om te gaan, dat is wat vraagstellers hier mogen verwachten.
Ten tweede het al dan niet bagatelliseren. Ik maak zelf uit hoe ik iets wil benoemen en ben van mening dat iets wat met veiligheid heeft te maken je nooit op z'n beloop mag laten. Ondanks dat een risico ogenschijnlijk laag is, mag je er niet op vertrouwen dat de ellende jou wel zal passeren.
Natuurlijk, hete soep en zo, allemaal waar en het zal in de praktijk ook best wel meevallen, maar dat laat onverlet de boodschap die wij hier moeten uitdragen, voorkomen is beter dan genezen. Dat is mijn mening.

5 februari 2018 om 19:36.
Oaktree zegt:

@BenW; Als lid van de club volg ik meestal antwoorden op een gestelde vraag en concludeer dat er altijd oplossingen aangedragen worden hetzij links- hetzij rechtsom en een ieder die zich in de discussie mengt het beste voor heeft om tot een oplossing te komen . Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dat betekent nog niet dat de ene beter/slechter is dan de andere.
Voor mij is de discussie gesloten.

6 februari 2018 om 10:23.
RuudM zegt:

Steeds wordt gewezen op het verhoogde risico nu Windows Essentials niet meer wordt ondersteund en dan vooral op het emailprogramma. (Microsoft zelf is er niet zo negatief over)
Meerdere keren heb ik hier gevraagd om een concreet voorbeeld van dat risico en daar nooit een antwoord op gekregen. Dat is kennelijk wat lastig aantoonbaar of niet benoembaar. Het risico is imaginair en zit niet in het programma zelf maar in wat er binnenkomt.
En een gevaar kan net zo goed bij Mail of Thunderbird aanwezig zijn, het is feitelijk allemaal grotendeels afhankelijk van de toetsenist.
Je leest hier maar heel weinig nare ervaringen over WLM en reken maar dat er nog zeer velen het gebruiken. ( met genoegen...)
Ben ik een uitzondering dat mijn WLM versie 2009 ( op W 8.1) nog nooit een probleem heeft opgeleverd?
Zelfs spam komt er niet binnen en het is wel het standaard mailprogramma.
Ruud

6 februari 2018 om 11:08.
BenW zegt:

@Oaktree; mee eens!
@RuudM; een concreet voorbeeld is lastig te geven, maar in feite is dat ook niet nodig. Het punt is dat de mogelijkheid dat vervelende zaken binnensluipen te maken heeft met het feit dat de deur op een kier wordt gezet. En dat is wat er eigenlijk aan de hand is.
Je bent ongetwijfeld bekend met het gegeven dat Microsoft, en met hen meerdere software producenten, gaten in de beveiliging dichten met periodieke patches. Deze patches zijn altijd reacties op geconstateerde beveiligingsbedreigingen. Meltdown en Spectre zijn daar de laatste concrete voorbeelden van. Door het gegeven dat WLM niet meer wordt ondersteund, wat dus wil zeggen dat er geen patches meer worden uitgegeven, blijft die deur op een kier staan wat inhoudt dat kwaadwillenden zouden kunnen inbreken. De kans dat het bij jou of mij gebeurt is waarschijnlijk verwaarloosbaar klein, maar toch. Wat ik en met mij meerdere personen/instanties betogen, is dat het hele kleine risico voorkomen kan worden door over te stappen naar een ander e-mailprogramma.

6 februari 2018 om 11:58.
Groetend zegt:

Alles heeft risico, nul risico bestaat niet. Dus het is een eindeloze discussie.
In die discussie zijn de standpunten nu wel bekend.

6 februari 2018 om 12:17.
BenW zegt:

Mogelijk nog een zinvolle toevoeging, informatie van de Consumentenbond d.d. 24 januari 2017:
Windows Live Mail niet meer veilig

6 februari 2018 om 13:01.
Cees-1946 zegt:

Alle berichten over dit onderwerp, daarin heeft elke computer gebruiker zijn of haar verantwoordelijkheid. Het zijn keuzes die je maakt. Is het fout-?? Hopelijk heb je er dan iets van geleerd.!! Het verbaasd mij keer op keer, dat er nog steeds mensen zijn die in tv programma s komen vertellen dat ze opgelicht zijn. Ook via de computerclubs komen dan ook regelmatig vragen over foute mails en weet ik veel waar het over zal gaan. Het enige wat nodig is, dat is het gezond verstand ?? gebruiken .

6 februari 2018 om 16:15.

Wilt u zelf een vraag stellen in de E-mail-Club?
E-mail-Club