Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: E-mail-Club
Welk e-mailprogramma
Geplaatst op 17 april 2018 om 10:31 door BenW

Regelmatig worden vragen gesteld omtrent e-mailprogramma's. Welke is de beste, het eenvoudigst te gebruiken, is het veiligst of biedt de meeste mogelijkheden. Vanzelfsprekend is het voor een groot deel afhankelijk van persoonlijke voorkeur en/of waarmee men vertrouwd is.
Met dit topic wil ik niet zozeer de discussie openen om vast te stellen welke mailprogramma u zou moeten gebruiken, maar meer bedoeld om inzicht te geven in de voor- en/of nadelen van de diverse programma's. Uw reacties hierop kunnen een richtlijn vormen voor een keuze.
Als beginpunt wil ik u verwijzen naar dit overzicht. Deze website toont o.a. een overzicht van de meest populaire offline- en online e-mailprogramma's.

22 reacties
HenkZ zegt:

Ik gebruik Mail Windows 10, omdat ik niet niet zoveel mail.
Vindt het geen prettig programma.

17 april 2018 om 15:51.
Toon1954 zegt:

Gebruikte outlook in MS Office 2007 voor mijn provider mail. Toen MS Office niet meer werd onderhouden ben ik gestopt met het ophalen van e-mail op mijn laptop. Alle mail (IMAP) haal ik nu op met de mail app op mijn iPad en iPhone. Ook het versturen van mail gaat grotendeels via de iPad of via webmail. Gezien mijn nog beperkte e-mailverkeer kan ik hier prima mee uit de voeten.


Toon

17 april 2018 om 16:18.
avatar
Ex-lid zegt:

Omdat ik Microsoft wat onberekenbaar vind worden, ben ik voor Thunderbird van Mozilla gegaan.
Office 2007 staat nog op m'n PC en ik krijg daar ook nog beveiligingsupdates voor binnen.
De laatste vier zijn 11-4-2018 geïnstalleerd.

17 april 2018 om 17:30.
HenkW zegt:

Eerst had ik WLM maar toen ik ook overging naar een andere OS ben ik direct overgestapt naar Thunderbird met Lightning als agenda en omdat ik ook IMAP gebruik heb ik een add-ons geïnstalleerd Provider for Google Agenda (ook W10). Zo heb ik alle agenda's van alle pc's en smartphone gesynchroniseerd.

17 april 2018 om 19:10.
BenW zegt:

Om ook een duit in het zakje te doen, dit zijn mijn ervaringen en voorkeuren:
* Mail Windows 10: werkt vlot, gemakkelijk accounts beheren, overzichtelijkheid matig (weinig berichten op één pagina, groepering mailtrails beperkt), kiezen lettertypes onhandig, menustructuur onoverzichtelijk. Mijn oordeel: matig
* Thunderbird: werkt uitstekend, accounts beheren redelijk eenvoudig, lay-out enigszins gedateerd, extensies handig, meerdere tabbladen onhandig, groepering mails goed, menustructuur kan beter. Mijn oordeel: redelijk tot goed
* eMClient: werkt heel goed, gratis versie beperkt aantal accounts, overzichtelijk, integratie mailaccounts heel goed (mails, adressenboek en agenda), betaalde versie relatief duur. Mijn oordeel: goed
* Mailbird: werkt uitstekend, zeer overzichtelijke lay-out, integratie mailaccounts heel goed (mails, adressenboek en agenda), extra functionaliteiten (o.a. WhatsApp) handig, gratis versie beperkt aantal accounts, betaalde versie kan goedkoop (met acties), overzichtelijkheid mappenstructuur instelbaar (minimaal of uitgebreid). Mijn oordeel: uitstekend
* Outlook 2016: in de basis het meest uitgebreide mailprogramma, is de maatstaf, echter door de vele opties minder geschikt voor eenvoudig thuisgebruik, lay-out zeer overzichtelijk, samenwerking met Gmail accounts slecht (beveiliging en agenda). Mijn oordeel: redelijk tot goed
* Gmail (online): uitstekend, zeer goede bescherming (spamfilters), overzichtelijk, uitgebreid, eenvoudig te gebruiken. Mijn oordeel: uitstekend
* Outlook.com (online): werkt prima, overzichtelijkheid kan beter, uitgebreid, redelijk eenvoudig te gebruiken. Mijn oordeel: goed

Na al deze varianten uitgebreid getest te hebben, ben ik uiteindelijk geland bij Mailbird en online bij Gmail. Voor de minder belangrijke mailaccounts wordt Mail voor Windows 10 en Outlook 2016 gebruikt.

17 april 2018 om 20:13.
HenkZ zegt:

Mailbird
Krijg het niet voor elkaar met imap instellingen
HenkZ

17 april 2018 om 22:23.
BenW zegt:

In welk opzicht niet Henk? Het instellen in het programma of de instellingen van jouw e-mailprovider.

17 april 2018 om 22:26.
HenkZ zegt:

Ik denk dat het met instelling van de mailprovider is.

17 april 2018 om 22:28.
BenW zegt:

Oké. Welke mailprovider gebruik je?

17 april 2018 om 22:30.
Cees-1946 zegt:

Mijn ondervinding is, dat ik G/mail.com heel gemakkelijk vind om berichten te verzenden en door te sturen. Komt er iets, dat uit geprint moet worden, dat gaat heel gemakkelijk met Mozilla Thunderbird. In deze desktop zijn dan ook beide ge-installeert.

18 april 2018 om 07:44.
HenkZ zegt:

Hallo Ben,
Mijn mailprovider is Telfort.
Ik heb dit in mijn bezit,
inkomende mail imap.telfort.nl poort 993
Uitgaand SMTP.telfort.nl poort 587
Inmiddels werkt het,
Inkomende server moet zijn imap.telfort.nl poort 143 niet versleuteld.
uitgaand SMTP.telfoort.nl poort 587/encruptie startts
HenkZ

18 april 2018 om 08:32.
BenW zegt:
Goedemorgen Henk, mooi dat het werkt.
Toch zou het, ook volgens Telfort, anders (veiliger) moeten kunnen werken. Bijgevoegde afbeelding geeft aan hoe m.i. de instellingen zouden moeten staan, afgezien van gebruikersnaam en wachtwoord natuurlijk.
De eventuele variatie hierop is de encryptie van de smtp server. Mogelijk dat deze niet werkt met SSL/TLS, maar wel met STARTTLS. Kwestie van uitproberen.
18 april 2018 om 09:42.
HenkW zegt:

HenkZ, misscien heb ie al gekeken maar hier zijn de Telfort instellingen. Poort 143 is een onveilige verbinding. kijk doed wat voor een e-mailadres je hebt.

18 april 2018 om 10:01.
HenkZ zegt:

Hallo
imap.telfort.nl Poort veranderd naar 993 werkt
Bedankt allemaal voor jullie inzet
HenkZ

18 april 2018 om 10:55.
HenkZ zegt:

Mailbird werkt goed.
Alleen jammer dat steeds de pop-up te zien is voor upgrade Pro.
Groet,
HenkZ

19 april 2018 om 15:36.
BenW zegt:

Is inderdaad wat jammer van de popup's, maar met een actie heb ik een Pro Lifetime versie kunnen aanschaffen voor € 5,93 (90% korting). Nog geen moment spijt van gehad. Zeker ook de integratie met WhatsApp, Google Keep, Google Documenten en nog veel meer is echt een bonus. Alles beschikbaar in één omgeving. Ideaal.

19 april 2018 om 15:53.
Trebla zegt:

Mailprogramma's te kust en te keur en ik was heel tevreden met WLM. Daarmee kon je ook de berichtgrootte bekijken en woorden tellen. Maar omdat WLM niet meer kwa veiligheid werd ondersteund ben ik eerst naar Thunderbird gegaan maar dat was niet bevredigend. Daarna Outlook maar dat vond ik ook niet prettig werken en ben uiteindelijk neergestreken bij gmail.
Ze werken allemaal net even anders en soms zijn de verschillen echt groot. Ik mis het woorden tellen wel maar gebruik soms de tekstverwerker Writer van OpenOffice omdat ik nooit heb kunnen beschikken over Word maar het moest doen met Works, een slap aftreksel van Word, de keren dat ik nieuw spul kocht.
Dus woorden tellen op Writer van OpenOffice en dan kopiëren naar mijn mailprogramma. Ietwat omslachtig maar het werkt wel. Verder, maar dat is persoonlijk, heb ik een bloedhekel aan de standaard letter Times New Roman en gebruik altijd een schreefloze letter die voor ouderen beter te lezen zijn. Comic Sans Ms vind ik de meest sierlijke letter onder de schreefloze letters.
Ik moet nog wel eens teksten maken waaraan een limiet zit en dan is woorden kunnen tellen wel zo prettig. Ik had tot voor kort een aantal sekretariaten en maakte heel veel gebruik van OO. Ook maak ik gebruik van de kleur mogelijkheden door om de alinea van kleur te wisselen, b.v. zwart/blauw, of een achtergrond kleur te gebruiken om iets te benadrukken. Dat kan ook met het gebruik van vette tekst, kursieve tekst, onderstrepen e.d. Dat wordt altijd als heel prettig ervaren. Mijn ervaring is dat maar heel weinig mensen van dit soort mogelijkheden gebruik maken.

20 april 2018 om 11:54.
BenW zegt:

@Trebla; het gaat enigszins off-topic, maar in de basis heeft u wel gelijk t.a.v. het gebruik van opmaak bij tekstverwerking. Te pas en te onpas worden o.a. vet en hoofdletters gebruikt. Zeker v.w.b. hoofdletters vind ik dit persoonlijk soms ergerlijk. In de chatwereld wordt het veelvuldig gebruik hiervan als 'schreeuwen' aangemerkt. Dit wordt niet op prijs gesteld.

In feite geldt voor mail, maar ook hier in de reacties, in enige mate dezelfde richtlijn. Gebruik alleen opmaak wanneer het de leesbaarheid ten goede komt. Een teveel gebruik van opmaak verstoort echter juist de leesbaarheid.

20 april 2018 om 14:34.
Cees-1946 zegt:

Trebla, @ het is duidelijk, dat iedereen zo zijn voorkeuren heeft met het e/mail programma. Thunderbird is heel wat beter om uit te printen dan G/mail. Voor het lettertype gebruik ik Tahoma. Zowel in de mail als in andere programma's. Dit letter type komt dan goed over. Verder heb ik geen ervaring met andere mogelijkheden die gebruikt kunnen worden.

20 april 2018 om 14:37.
Trebla zegt:

Klopt dat het enigszins off topic is.Ik gebruik overigens alleen hoofdletters aan het begin van een zin en daarnaast slechts bij uitzondering. Ik gebruik de mogelijkheden niet te pas noch te onpas, er moet een reden voor zijn.
Tahoma is een uitstekende schreefloze letter.
Maar ik moet ook bekennen dat er slechts zelden gebruik wordt gemaakt van de vele mogelijkheden die mailprogramma's en tekstverwerkers je bieden.

20 april 2018 om 23:00.
BenW zegt:

We zijn bijna een jaar verder sinds dit topic werd gelanceerd en de inzichten t.a.v. de diverse mailprogramma's zijn mogelijk iets gewijzigd. Tenminste, wat mij betreft.

De reden dat ik er weer over begin was het zoeken naar een adequaat mailprogramma onder Linux (aan het stoeien geweest met KDE Neon). KMail, Geary, Evolution, Thunderbird, Sylpheed, allemaal voldeden ze niet aan mijn wensen. Totdat ik (weer) Mailspring tegenkwam. Zelfs zodanig onder de indruk dat ik mijn favoriete mailprogramma onder Windows, Mailbird, vervangen heb door Mailspring. Snel, Open Source, accuraat, minimaal 4 accounts gratis en een groot aantal mogelijkheden om het naar eigen smaak in te richten. Probeer het eens uit zou ik zeggen.

4 april 2019 om 01:10.
avatar
Ex-lid zegt:

Laten we daar dan een nieuw onderwerp van maken en dit afsluiten.
Verdere reacties hier worden verwijderd.
kareltje (beheerder)

4 april 2019 om 08:21.

Wilt u zelf een vraag stellen in de E-mail-Club?
E-mail-Club