Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: E-mail-Club
Afpersingsmail
Geplaatst op 13 december 2018 om 16:32 door Herman1943

Zojuist ontving ik een mail van Darknet bank98 deze afperser heeft mij een mail toegestuurd in WLM met mijneiegen naam en eist 353 €.
Wat doe ik nu .Zeker niet betalen .Maar verder??? Heeft Seniorweb niet een Fraude opsporings mailbox?
Dank en groet.
Herman

18 reacties
DirkB zegt:

Kijk even op deze website.
Zeker niet betalen of reageren.
De actie is niets doen en de mail in de prullenbak gooien en deze legen, of desgewenst het bericht doorsturen naar het mailadres dat op de website staat vermeld die in de link staat, en dan de mail in de prullenbak doen en de prullenbak legen.

13 december 2018 om 16:41.
Herman1943 zegt:

Beste Dirk ,
Zojuist heb ik Uw advies opgevolgd.Bij de Fraude helpdesk geeft men aan overspoelt te worden met dit soort mails. Wij, de normale mail gebruikers weten niet hoe zo'n falsificatie mail eigenlijk afloopt.Ik bedoel hoe deze bedriegers functioneren? Persoonlijk ben ik voor scherp toezicht, zodat zo'n Dark net helemaal niet kan bestaan! Privacy heel mooi, maar dusdanig ,dat misbruik niet kan plaats vinden.! In het algemeen ben ik toch voorzichtig met mails openen ,onbekende mails en mails die aangeven 'U heeft gewonnen etc ' gaan meteen weg.Toch ben ik niet voorzichtig genoeg schijnbaar,dit ergert mij! Vraag, hoe voorkom ik nu ,dat dit soort lieden mij kunnen mailen met mijn eigen mail adres?.Moet ik nu bij mijn tele2.nl provider mijn mailadres blokkeren en enkel gmail. com of microsoft mail gebruiken ? Zijn hier aanbevelingen over?
In ieder geval bij deze, mijn grote dank voor het advies en hartelijke groet.
Tot ziens .Herman

14 december 2018 om 05:26.
Cees-1946 zegt:

Herman 1943 @ Elke mail van een bank, of onbekende afzender , die om geld vraagt blokkeren.
Copy maken van de afzender en via web mail Tele 2 in U geval blokkeren. Afgelopen dagen een bericht van Ing bank met vermelding er is een bericht voor U. Niet dus. Deze mali nog niet eens open gemaakt maar gelijk verwijderd. Kpn heeft het Abuse team en daar kan de valse mail naar toe gestuurd worden . Het is nu bij mij verminderd met de valse mail. Hopelijk heeft u geen narigheid opgelopen. Een verkeerde handeling en bestanden kunnen op slot gezet worden.
Dit betekend, dat er niks meer in de computer geopend kan worden. Herstel is mogelijk door de computer leeg te maken en opnieuw installeren. Maar dan zijn de gegevens definitief verwijderd. Er voor te gaan betalen om de gijzeling ongedaan te maken, dat is de vraag of het dan ongedaan gemaakt wordt.. Degene die hier verantwoordelijk voor is die profiteert van de onhandigheid van de computer bezitter. Provider Tele 2.nl informeren ? geen idee of dit zal helpen. Politie inschakelen, of contact opnemen met het Tv programma opgelicht geeft ook weinig resultaat dat dit zal verminderen. Dit negatief gedoe is bijlange na nog niet voorbij.

14 december 2018 om 08:07.
DirkB zegt:

Spam is nauwelijk te voorkomen. Sommige providers hebben een ingebouwd filter voor webmail (dat mail afvangt voordat het op de computer komt) maar bij budgetaanbieder Tele2 zie ik dat niet.
Wel hebben zij, niet gratis, 'veilig internetten' (dat is F-secure), maar ook dat voorkomt niet alle spam.
Natuurlijk worden spammers wel aangepakt, echter die vinden steeds nieuwe mogelijkheden.
Het nemen van een ander mailadres kan wel een tijdje helpen. Toch blijft het risico aanwezig dat ook dit op den duur door verkeerde lieden wordt gespamd.
Ik lees dat er al goed wordt opgelet of binnengekomen mails schadelijk zijn. Dat is eigenlijk het beste wat er te doen is.

14 december 2018 om 09:04.
Cees-1946 zegt:

Hoe het allemaal werkt is mij niet bekend. Een computer hebben betekend ook, dat je kwetsbaar bent. Zowel via mail als ook met de telefoon kun je lastig gevallen worden. Ook is het oppassen met het internet. Informatie opzoeken bv foto toestel betekend dat bij bepaalde nieuwszenders keer op keer de informatie terug komt. Bepaalde personen vinden het leuk om in andermans computer in te breken. Vooral op de scholen wordt er over verteld. Beveiliging oke maar dat is juist de bedoeling om daar doorheen te geraken. Senior web waarschuwt keer op keer om er voor op te passen.

14 december 2018 om 09:20.
BenW zegt:

Jammer genoeg is criminaliteit een gegeven, in het normale leven en op internet. Desondanks kun je jezelf daar tegen wapenen. Het huis voorzien we van inbraakbestendige sloten en zo nodig van een alarminstallatie. Op internet is het niet veel anders. Een goede, adequate firewall, virusbescherming en spamfilters houden de meeste ellende buiten de deur. En ... vooral opletten! Daar gaat het met internetgebruik meestal de mist in. Kijk niet alleen naar het slotje, maar ook naar de domeinnaam. Beweeg bij mails eens met de muis over de afzender. Raar adres? (zie afbeelding) Niet klikken,niet openen en als Spam aanmerken! Dit laatste wordt vaak genegeerd, maar is nodig om het spamfilter te laten 'leren'.

Moraal van het verhaal: internetveiligheid begint bij jezelf door goed te lezen, bij betrouwbare domeinen te blijven en niet lukraak te klikken. Op het eerste gezicht een eenvoudige gedragsregel, maar nog steeds één die het makkelijkst schijnt te worden vergeten. En ja, eenmaal geklikt, blijf je er last van houden.

14 december 2018 om 10:21.
fred612 zegt:

Vaak ontstaat het 1e contact via het bezoek aan ''discutable sites'' door uzelf of een copie van uw mailadres via een ander. Hier ligt de eerste stap, ben ik met Ben eens!

14 december 2018 om 10:38.
Willem-B zegt:

Ik lees zojuist dat: RTL Nieuws - afpersingsmail Darknet Bank98 massaal verspreid is. Deze mail is een Nepmail.

Omdat WLM sinds 2017 niet meer wordt ondersteund door Microsoft is WLM zeer kwetsbaar geworden voor aanvallen van hackers.
Een van de belangrijkste maatregelen voor internet-en mail veiligheid is om je software up to date te houden en de nieuwste updates zo snel mogelijk te installeren.

Het advies is dan ook om zo spoedig mogelijk over te stappen op een ander mailprogramma. Zie ook het artikel om de overstap te kunnen maken.
https://www.seniorweb.nl/artikel/overstaphulp-windows-essentials.

Als je moeite hebt om deze stap te maken dan is he mogelijk om iemand van PC Hulp aan Huis te vragen om assistentie.

14 december 2018 om 13:08.
BenW zegt:

@WG-Beekhuis; mijns inziens zet je mensen hiermee op het verkeerde been. Ja, WLM wordt niet meer onderhouden en wordt daardoor kwetsbaarder. Echter, dit geldt niet voor Spam, waar dit topic over gaat, maar voor hackingsaanvallen e.d.
Spam wordt op twee manieren tegengehouden. Ten eerste door het (al dan niet) aanwezige spamfilter van het mailaccount (Gmail is daarin uitstekend) en ten tweede, bij de (al dan niet) aanwezige mogelijkheden van het mailprogramma. Mocht het mailprogramma niet over dit soort faciliteiten beschikken, dan kan vaak met een plug-in dit alsnog worden geregeld. Een goede plug-in hiervoor is Spamihilator. Ook voor WLM.

14 december 2018 om 13:46.
Willem-B zegt:

@Ben, Het advies om WLM te vervangen is al door vele deskundigen gegeven. Het uitbreiden van WLM met extra tools is dan ook een lapmiddel en helpt niet tegen het beperken van veiligheidsrisico's.
Over de spamfilters van GMail ben ik het helemaal eens, die zijn prima, maar in dit geval heb ik niet gelezen dat Herman met Gmail werkt, dat is dus een aanname.
In dit geval heeft Herman toch deze vervelende mail binnengekregen, die werd dus nergens door een reclame- spamfilter gesignaleerd.
Een up-to-date Mailprogramma of Webmail is dan toch een betere en veiliger keuze, vandaar mijn suggestie.
In de PC-Hulp praktijk ben ik al een behoorlijk aantal vervelende situaties tegengekomen met WLM en dat baart mij best een beetje zorgen.

14 december 2018 om 13:55.
DirkB zegt:

WLM heeft niets te maken met spam, daar ligt niet de oplossing.
Volgens mij is die aan aangegeven.

14 december 2018 om 14:12.
BenW zegt:

@WG-Beekhuis; natuurlijk ben ik het met je eens m.b.t het vervangen van WLM, maar dat is een andere discussie en is al vele malen gevoerd. Desondanks blijven veel gebruikers stug vasthouden aan WLM. Hun goed recht en ook 'soep en heet en zo', maar toch eigen keus. Er wordt genoeg voor gewaarschuwd.
Het gaat hier over spam en phishingmail's. Dat staat in de basis los van het gebruikte mailprogramma.

14 december 2018 om 14:14.
Niekie zegt:

WG Beekhuis Los van het feit dat deze mailtjes niets, maar dan ook niets te maken hebben met het gebruik van WLM. Weet u al welk e-mail programma de vraagsteller gebruikt?

Niek

14 december 2018 om 15:56.
Willem-B zegt:

In de vraag staat WLM. Het kan zijn dat de vraagsteller zich niet bewust is over de WLM situatie.
Als ambassadeur zie ik het ook als een plicht om de gebruikers te waarschuwen voor mogelijke risico’s.

14 december 2018 om 17:28.
BenW zegt:

Prima Willem, maar er zijn op dit fora genoeg ambassadeurs aanwezig die dit al veelvuldig hebben genoemd, ook ik. Maar de situatie is nou eenmaal zo dat een groot aantal gebruikers zo lang mogelijk bij WLM wil blijven. Dat is een vrije keus. Gelukkig maar.
In feite komen alle mogelijke 'beren op de weg' regelmatig voorbij, maar een feit is ook dat als je bewust en met verstand gebruik maakt van elektronische apparatuur en internet, de risico's zeer beperkt zijn. Het kunnen herkennen en behandelen van phishing, spam e.d. hoort daarbij. Angstig maken voor de hedendaagse techniek is heel gemakkelijk, maar daar is niemand mee geholpen. Op een positieve manier de mogelijkheden belichten is m.i. veel zinvoller. En ja, daar mogen best de gevaren en valkuilen bij genoemd worden, maar laten we dat niet overdrijven.

14 december 2018 om 18:03.
Willem-B zegt:

@BenIk heb naar mijn gevoel niet overdreven. Uiteraard is het ieders vrije keuze welke software gebruikt wordt en welke Websites er bezocht worden. Ik respecteer ieders keuze daarin. Misschien ben ik niet zo handig in de juiste woordkeuze, dat merk ik wel vaker in de reacties. Aldoende leert men, daar kom ik inmiddels wel achter, maar daar gaat dit onderwerp niet over.
Ik hoop natuurlijk dat mijn bijdragen in de Clubs worden gewaardeerd en daar zijn ook voorbeelden van.

14 december 2018 om 19:03.
BenW zegt:

Natuurlijk Willem, helemaal goed, maar probeer bij het onderwerp te blijven. Er komt ongetwijfeld ergens nog wel een topic met WLM voorbij.

14 december 2018 om 19:20.
avatar
Ex-lid zegt:
Dit onderwerp wordt afgesloten, verdere reacties worden verwijderd.

Beheerders E-mailclub
14 december 2018 om 19:49.

Wilt u zelf een vraag stellen in de E-mail-Club?
E-mail-Club