Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: E-mail-Club
Mozilla Thunderbird: ingevoegde emoji in Concept-bericht niet zichtbaar
Geplaatst op 17 april 2020 om 13:33 door Maxime

Graag nog even iets anders omtrent Mozilla Thunderbird, waarmee ik nog weinig ervaring heb:

Als ik een geheel nieuw bericht typ (via Opstellen) en enkele woorden voorzie met een emoji uit de veelzijdige emoji-lijst (dus niet uit de smiley-lijst) gebeuren er soms twee rare dingen:
a) Ik kan de gewenste emoji wel invoegen in de mailtekst, maar de emoji wordt afgebeeld als een leeg vierkant hokje met vaag iets grijzigs erin.
b) Als ik de mail opsla als Concept en deze afsluit (en ook Thunderbird afsluit) en later Conceptbericht weer open, zie ik de eerder ingevoegde emoji's in de tekst ook als een leeg vierkantje.
Dat is natuurlijk erg vervelend, want zo zie ik niet meer welke emoji's ik heb ingevoegd in de tekst.

Reageer ik echter op een binnengekomen mail via 'Beantwoorden' blijven de door mij ingevoegde emoj's wel zichtbaar in de mailtekst, en ook na het opslaan als Concept en bij het later weer openen van het Concept-bericht.

Ook graag dit nog omtrent Moz. Thunderbird: bij Werkbalk aanpassen > items toevoegen/verwijderen (door ze te slepen) staan daar bij mij in de lijst niet de items 'Ongedaan maken' en 'Opnieuw uitvoeren'.
Aantal en soort items in de lijst daar variëren ook nogal, al naar gelang je deze opent in de box die op dat moment geselecteerd/actief is (dus vanuit Postvak IN, Concepten, Verzonden enz.).

Zoals eerder opgemerkt deze week: ik heb de nieuwste versie van Mozilla Thunderbird en ik werk dus onder Windows10.

13 reacties
DirkB zegt:

Betr. de weergave van emoj's: dat zal afhangen van de ingestelde opmaak bij een nieuw bericht.
Die wijkt kennelijk af van de opmaak bij reageren op een bestaand bericht.

Reactie op de opmerking dat aantal en soort items variëren: dat is normaal, apps/toepassingen laten hun mogelijkheden situatieafhankelijk zien. Dus als een item in een bepaalde situatie niet van toepassing is, dan wordt het niet getoond. Zo word je niet belast met onnodige informatie.

17 april 2020 om 14:39.
Maxime zegt:

Omdat ik pas sinds kort met Mozilla Thunderbird werk, staat bij mij gewoon alles standaard ingesteld.
Zojuist nog even gekeken bij: Extra > Opties > Weergave > Opmaak. Onder 'Opmaak' staat onder kopje "Plattetekstberichten" Emoticons weergeven als afbeelding aangevinkt. Dus daaraan kan het niet liggen. En verder is er weinig keus daar bij 'Opmaak'.

Omdat het emoji's van Thunderbird zelf zijn, begrijp ik niet goed wanneer een bericht als Concept opgeslagen is, bij het weer openen van dat bericht de emoticons dan niet meer zichtbaar zijn, maar je alleen zo'n vierkant hokje in de mailtekst ziet.
Bij het oude Windows Live Mail had ik dit probleem nooit, Dirk.

17 april 2020 om 16:16.
HaWee zegt:

Wat versta je onder: "en enkele woorden voorzie met een emoji uit de veelzijdige emoji-lijst (dus niet uit de smiley-lijst)" als ik een nieuw bericht maak zie ik boven mijn tekstvak een aantal zaken voor lettertype etc en ook een smiley invoegen en dat werkt gewoon goed en wordt ook als concept goed opgeslagen en getoond. Verder zie ik geen mogelijkheden voor extra emoji is dit misschien een extra add in of zo?

17 april 2020 om 16:32.
Maxime zegt:

HaWee en Dirk, ik geloof dat ik de oplossing al gevonden heb in Thunderbird:

Extra > Opties > Privacy > daar onder het kopje "E-Mailinhoud" stond Externe inhoud in berichten toestaan" bij mij standaard uitgevinkt. Ik heb het nu aangevinkt.... en ja hoor, de ingevoegde emoji's blijven nu zichtbaar, ook na opslaan bericht als Concept en ook als ik het Concept-bericht later weer open.
Toch wat vreemd dat Thunderbird zijn eigen emoji's als 'externe inhoud' ziet en deze dan niet zichtbaar laat blijven.

Aan HaWee: klopt, die emoji's zijn een extra add-on, die je eerst apart bij Thunderbird moet downloaden. Bij elkaar gaat het wel om een paar honderd emoji's met vele grappige en praktische emoji's erbij, zoals gezichtsuitdrukkungen, het weer, dieren, bloemen/planten, voedsel/eten, vlagymbolen, handjes, religiesymbolen, gereedschappen enz. enz.

Terzijde: die smiley's kon ik eerder wel probleemloos zichtbaar invoegen, daarmee had ik geen probleem.

17 april 2020 om 16:58.
DirkB zegt:

Mooi opgelost.
Het is niet zo vreemd dat Thunderbird de plaatjes als externe bron ziet. Het is open source d.w.z. iedereen kan toevoegingen ontwerpen, er is niet 1 ontwikkelaar maar het bestaat uit vrijwillige bijdragen. Het is ook nog steeds gratis, wat bijzonder is.

17 april 2020 om 17:14.
HaWee zegt:

je schrijft: "Toch wat vreemd dat Thunderbird zijn eigen emoji's als 'externe inhoud' ziet en deze dan niet zichtbaar laat blijven. "
maar dit zijn niet Thunderbirds eigen emoji , alleen de ingebouwde smiley's zijn van Thunderbird en zijn dus normaal zichtbaar. De add-ons komen wel uit de Thunderbird add-on lijst maar dat is zoiets als de Google store voor Android of de MS store voor Win10 , ze worden gemaakt door derden en beschikbaar gesteld gratis of betaald in de store.

17 april 2020 om 17:19.
Maxime zegt:

Jawel Dirk en HaWee, maar ik neem toch aan dat Thunderbird de emoji's die ze aanbiedt wel veilig zijn voor gebruik door ons en zo gezien zou het volgens mij dan geen 'externe inhoud' moeten zijn. Dan had ik hiermee mijn probleem ook niet....

Ik neem aan dat Thunderbird geen onveilige of onpraktische emoji's als add-on aanbiedt. En dat ze voor de vele verschillende ontvangers/verzenders van mails met verschillende e-mailprogramma's die emoji's ook bruikbaar en zichtbaar moeten zijn en blijven.
Wordt daar dan niet streng op geselecteerd?

17 april 2020 om 17:27.
HaWee zegt:

als ze daar echt streng op gaan controleren dan kunnen die dingen niet meer gratis zijn.
ze zullen mogelijk/waarschijnlijk wel een "ingangscontrole" hebben op add-on's maar alleen op duidelijke grove problemen. Als ze die add-on's echt goed willen controleren dan is het goedkoper om ze zelf te maken :)

17 april 2020 om 17:41.
Maxime zegt:

Ja, zo zal het dan wel globaal zijn HaWee... privacy is ook erg belangrijk in dit digitale tijdperk, zeker, maar soms vraag ik me af of we niet te veel doorslaan.
Anders had ik, nogmaals, dit probleem met die emoji's ook niet gehad, dat ik nu gelukkig zelf heb weten op te lossen.

Voorkomen is beter dan genezen, maar anderszijds horen bepaalde risico's ook bij het leven. Alle risico's willen uitsluiten, maak ons eerder minder weerbaar, zo vrees ik.
Maar goed, dat is een andere discussie.

17 april 2020 om 17:52.
HaWee zegt:

ik heb nog even zitten zoeken:
In Thunderbird onder Help - over Thunderbird en dan Eindgebruikersrechten zie ik o.a. dit staan:
"Thunderbird biedt tevens optionele diensten, zoals de add-on-updateservice; we kunnen echter niet garanderen dat deze 100% nauwkeurig of foutvrij zijn. Meer details, waaronder informatie over het uitschakelen van de diensten, zijn te vinden in de servicevoorwaarden.

17 april 2020 om 18:04.
DirkB zegt:

Het is gratis dus je kunt niet veel eisen stellen. Zelf zou ik er geen probleem van maken. Het zou trouwens helpen als je kunt zien hoe vaak de plugin al is gedownload. Bij veel downloads zou ik er extra vertrouwen in hebben.

17 april 2020 om 18:44.
Maxime zegt:

Da's waar, het is gratis, dus kan je niet te hoge eisen stellen. Verder maak ik er ook geen probleem van. Belangrijkste is, dat het gewoon lekker en soepel werkt zonder al te veel haken en ogen.

17 april 2020 om 19:04.
LouiseH zegt:

Ohhhhh.... wat verlang ik terug naar good old Outlook Express !!!
Toen was mail-geluk nog heel gewoon....

 

17 april 2020 om 20:29.

Wilt u zelf een vraag stellen in de E-mail-Club?
E-mail-Club