Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: E-mail-Club
op Mozilla thunderbird, alle mails bewaren
Geplaatst op 25 maart 2021 om 12:00 door OKwin

Met mijn nieuw geinstalleerde mailproramma Thunderbird wil ik alle binnengekomen mails bewaren. Mijn nieuwe computer leest helaas alleen de mails die nog op de server staan. Op mijn oude computer behoudt Thunderbird alle mails, ook als ze van de server zijn verdwenen. Ik heb nog een Windows Live Mail draaien, met een POP3 instelling, juist omdat die ALLE mails behoudt, ook van lang geleden. Ik zoek dus de instelknop van Thunderbird waarmee ik kan aangeven dat ALLE binnengekomen mails behouden moeten blijven.
Wie weet de weg in Thunderbird?
Dank...

35 reacties
DirkB zegt:

Even wat uitleg eromheen:
Bij IMAP wordt de mail in het mailprogramma gelijk gehouden met de mail op de server bij de provider. Dus als je niets weggooit, blijft het bewaard en is meteen de backup geregeld. IMAP is de standaard instelling (bij sommige mailadressen kan het niet).
Bij POP3 wordt de mail van de server verwijderd en naar de computer gehaald. Het staat dan alleen op die ene computer, dus maken van een backup is nodig.
Er is in mailprogramma's (meestal) een POP3 instelling waarbij de mail wel naar de computer wordt gehaald maar niet wordt verwijderd van de server. In dat geval moet je de mailvoorrad wel via webmail beheren.
Wil je 1 bewaarplek, dan raad ik IMAP aan incl. verhuizen van de oude mailvoorraad via Mailstore. Je kunt dan bijv. t.b.v. het bewaren submappen bij de Inbox maken zodat niet alles in de Inbox blijft staan.
Mijn mailarchief doe ik als volgt: ik stuur mails die ik wil bewaren naar een bewaar mailadres (bij live.nl, gmail kan ook) en bewaar het daar in (vele) submappen.
Hopelijk helpen deze gedachten bij het verbeteren van de organisatie van de mail.

Zoals ik je vraag lees, komen er 2 bewaarplekken (WLM en Thunderbird), heb je onderhoud aan de mail op de server, en moet je een backup bijhouden.

25 maart 2021 om 12:29.
OKwin zegt:

Aha! Dus in die submappen bliven de mails bewaard, ook als ze ondertussen van de server zijn verdwenen?

25 maart 2021 om 12:53.
DirkB zegt:

Niet bij IMAP, in dat geval wordt alles met de server gesynchroniseerd, ook de zelfgemaakte (sub)mappen. Dat is nodig omdat mail tegenwoordig door elkaar wordt gebruikt op zowel de computer als de smartphone/tablet en via webmail. Alles staat dan overal en elke wijziging heeft overal hetzelfde effect. Je kunt bij IMAP ook probleemloos overstappen naar een ander mailprogramma en als je bijv. in Thunderbird een mailadres verwijdert, ben je niets kwijt.
Vroeger was de serverruimte bij providers vaak een probleem, inmiddels is dat verbeterd. Bij @outlook.com (incl. live.nl en hotmail) en @gmail.com loop je al helemaal niet snel tegen grenzen aan, mede bewaren op de server is niet gauw een probleem.
Mocht je met POP3 verder willen gaan, dan synchroniseren de mappen, ook de zelfgemaakte, niet met de server.
Ook kan: sommigen gebruiken in WLM of Thunderbird speciale archiefmappen. Dan kun je op elk apparaat IMAP gebruiken én historie opslaan in archiefmappen die lokaal worden opgeslagen (denk aan de backup!). Dit is een werkbare oplossing maar dan is er v.w.b. het lokaal opgeslagen archief geen uitwisseling met andere apparaten en blijf je gebonden aan WLM of Thunderbird d.w.z. als je dat weghaalt, verwijder je ook al gauw de lokale mappen.

25 maart 2021 om 13:45.
OKwin zegt:

Dag DirkB, dank voor de uitgebreide uitleg. In de laatste zijn van je vorige bericht schrijf je: " .. backup bijhouden ", je bedoelt dan de backup bij (b.v.) gmail?

Ik maak en maakte bij Windows Live Mail (WLM), met de POP3 instelling, altijd gebruik van de mogelijkheid om mails pas na een instelbare periode van de server te verwijderen (ik stelde altijd 100 dagen in)

Nog even iets: op een oude laptop heb ik sinds 2017 Thunderbird en daar staan alle berichten vanaf 2017 bewaard gebleven, berichten die vanwege WLM (POP3 instelling) al lang geleden van de server bij KPN zijn gewist. Kennelijk is er toch ergens in thunderbird een instelmogelijkheid om oude mails op mijn eigen computer te bewaren?!
Dat is buitengewoon praktisch omdat ik nogal eens buiten bereik van wifi ben.

26 maart 2021 om 12:10.
HaWee zegt:

Je kunt in Thunderbird lokale mappen maken en daar mail die je wilt bewaren gesorteerd in zetten. De mail staat dan op de betreffende pc/laptop (dus niet bereikbaar via de mail in andere apparaten ) standaard staan die mappen in c:\gebruikers\jenaam\appdata\... maar je kunt instellen dat de mappen ergens anders worden neergezet bv op d:\data\mailarchief

26 maart 2021 om 12:22.
OKwin zegt:

HaWee, dank. Dat is wel in tegenspraak met een eerder bericht van DirkB, waar hij zegt : " Niet bij IMAP, in dat geval wordt alles met de server gesynchroniseerd, ook de zelfgemaakte (sub)mappen." Ik interpreteerde dat als " als het van de server af is, dan tevens ook van de Thunderbird-submappen" ??

26 maart 2021 om 12:30.
HaWee zegt:

Dirk heeft het over submappen onder IMAP , dus submappen onder je Inbox.
Die mappen maak je dus op de server en zie je in Thunderbird net als Inbox, Verzonden , Concept, Spam , Outbox etc.
Ik heb het over Lokale mappen, daar sleep je de mail naar toe vanuit de Inbox en dan is het bericht dus weg uit de Inbox en weg van de server en niet meer onder de controle van IMAP

26 maart 2021 om 12:35.
OKwin zegt:

OK, duidelijk.
Voorlopig genoeg info. Dank DirkB en HaWee.

26 maart 2021 om 20:28.
DirkB zegt:

Er zijn dus een paar keuzes te maken, met voortgaan op hetzelfde spoor lukt het niet. Succes!

26 maart 2021 om 20:55.
OKwin zegt:

Dank je. Er blijft nog wel een raadsel over: op mijn oude laptop draait al sinds 2017 Thunderbird, die mails downloadt vanaf de KPN-server waar ook WLM altijd de mails vandaan haalt met POP3 (waarna die mails na 100 dagen worden verwijderd omdat dat zo ingesteld staat bij mijn WLM).
Toch staan op die laptop, bij Thunderbird, alle oude mails behouden. Kennelijk bestaat er in Thunderbird een instelmogelijkheid om alle mails op mijn eigen computer te bewaren. Ik heb die instelmogelijkheid niet terug kunnen vinden. ??

27 maart 2021 om 09:42.
DirkB zegt:
Berichten blijven in de inbox totdat ze handmatig worden verwijderd. Archiveren moet handmatig gebeuren, zie deze link.
Algemeen, over een profiel, zie ik deze uitleg. Hier staat ook iets in over bewaren, bedoel je dat?
27 maart 2021 om 10:02.
OKwin zegt:

Ik weet niet of ik dat bedoel. Ik kan slechts proberen duidelijk te maken wat ik zie - sorry dat ik door blijf zeuren, stop het maar als het te veel wordt :( :)

- ik heb enkele computers en op elk draait WLM, met de POP3-instelling EN OOK Thunderbrid, met - zover ik weet - de IMAP-instelling.
- In de WLM mailprogramma's op l mijn computers worden alle binnengekomen mails bewaard. (vanwege POP3). Op de server worden ze na een instelbare tijd weggehaald vanwege een instel-optie in WLM.
- Op een van mijn computers bewaart Thunderbird ook ALLE mails, zover ik kan zien althans.
- Op mijn andere computer toont Thunderbird alleen de mails van de laatste 3 weken.
Ik weet niet waar die instellingsmogelijkheid van Thunderbird zit. Het leven met WLM was zo simpel, gewoon, hup, altijd alle mails op de computer en tot 100 dagen de tijd om ze ook nog met een andere computer uit te lezen. ...

27 maart 2021 om 10:49.
HaWee zegt:

als het POP3 is ingesteld wordt de mail altijd gedownload naar de computer en (direct of na enige tijd) verwijderd van de server. Op de computer blijft het staan tot jij het zelf van de computer verwijderd dus het kan ook 10 jaar of meer blijven staan.
Als IMAP is ingesteld blijft het op de server staan (in de server mappen , berichten in lokale mappen staan alleen lokaal) vaak zal een mailprogramma toch downloaden om ook offline mail te kunnen tonen maar de server blijft leidend en verwijderen op de server (cq in de servermappen in het mailprogramma) verwijderd de berichten helemaal. (weer, behalve wat in lokale mappen staat)
De meeste mailprogramma's laten bij IMAP alleen de meest recente (bv 3 weken) mails zien maar de mails staan wel gewoon op de server en kunnen bekeken worden ofwel door in het mailprogramma te kiezen voor oudere/meer mail tonen ofwel door via Webmail te kijken. Afhankelijk van het mailprogramma kun je wel of niet instellen hoeveel (cq hoe oud) mail er moet worden getoond.

In mijn Thunderbird heb ik mijn provider mail staan, in mijn Inbox (IMAP dus server) heb ik een dikke honderd mailtjes staan die ik allemaal zie , de oudste is 6 jaar oud. Mijn Gmail in Thunderbird (waarbij ik een flink aantal servermappen heb gemaakt) toont gewoon al mijn mail , een paar duizend mailtjes in een van de mappen waarvan de oudste 15 jaar oud is en in de Inbox ook honderden berichten tot 15 jaar geleden.

Als je in Thunderbird rechtsklikt op de Inbox en Eigenschappen kiest zie je het aantal en de totale grootte van de mails, als je op de Tab Synchronisatiie van dit Eigenschappen scherm klikt kun je kiezen om de map (of de submap) voor offline gebruik te synchroniseren met de computer. Dan staat dus alle ook op de computer en kun je de mails lezen terwijl je niet verbonden bent met internet (maar het blijft IMAP dus verwijderen op 1 plaats is overal weg)

27 maart 2021 om 11:25.
DirkB zegt:

Ik denk nu dat de vraag gaat over de computer waarop Thunderbird de KPN mail van slechts 3 maanden laat zien en dat je naar de instelling zoekt om dat om te zetten naar 'altijd'.
Die instelling kom ik tegen op de helppagina van Thunderbird, zie support.mozilla.org/nl/kb/imap-synchronisatie

PS ik gebruik het veel simpeler Mail voor Windows 10. Wel ook even '3 maanden' omzetten naar 'altijd'.

27 maart 2021 om 11:47.
HaWee zegt:

Even gekeken:
Thunderbird
Bovenste rij keuzes in blauwe balk - Extra
Keuze Accountinstellingen
Onder het juiste mailaccount kies - Synchronisatie en opslag
Hier kun je onder Synchronisatie (en extra onder knop Geavanceerd) instellen of en welke mappen.
Onder Schijfruimte heb je diverse keuzes waaronder ook hoeveel dagen gesynchroniseerd moeten worden.

27 maart 2021 om 11:57.
OKwin zegt:

Beste DirkB en HaWee, ik ga inplannen om er naar te kijken. Heel veel dank voor jullie moeite en adviezen!!!!
Terzijde: wat een gedoe, en dat allemaal omdat een oud mailprogramma (WLM), dat goed werkte, inclusief handige zoekfuncties, uit de vaart werd genomen ....

29 maart 2021 om 16:03.
OKwin zegt:

Zie bijgevoegd plaatje. Ik zou de knop "Keep all mails on this computer" verwachten. Maar die knop is er niet bij. De vroegste mail op dit moment is van 8 maart jl. dat is 21 dagen geleden.

29 maart 2021 om 16:24.
DirkB zegt:

Van WLM neem ik aan dat het zodanig is ingesteld, dat opgehaalde mails niet van de server af worden gehaald. Standaard gebeurt dat weghalen bij de POP3 instelling namelijk wel en dan komt er bij een ander mailprogramma dus niets binnen.
Als er dan nog steeds geen mail binnenkomt, dan zou ik de instellingen bij het mailadres eens langslopen. De eerste vraag is: is het ingesteld als POP3 of als IMAP? (daar was je eerder niet zeker van). Afhankelijk van POP3 of IMAP verschillen de benodigde instellingen.

PS in de schermafdruk staat links bovenaan je mailadres, dat kun je beter even weghalen.

29 maart 2021 om 16:33.
OKwin zegt:

POP3 (bij WLM) laat mails enkele weken op de server staan (heb ik zo ingesteld).
Thunderbird kijkt vele keren per dag, elke dag, in dat mailaccount op de server. Ik zie dus geen reden voor thunderbird om alle mails, ouder dan 21 dagen, van mijn computer te verwijderen. Of, althans, niet te tonen.
Thunderbird staat ingesteld op IMAP.
(dank voor de mailadreswaarschuwing)

29 maart 2021 om 16:52.
DirkB zegt:

OK ik dacht dat nieuwere mails niet binnenkwamen. Verder duidelijk dat het IMAP is.
Ik lees dat WLM (met POP3) zodanig is ingesteld, dat mails enkele weken op de server blijven staan en daarna worden verwijderd. En dat is het punt:
Als mail van de server wordt verwijderd, dan wordt het automatisch ook in Thunderbird verwijderd. Dat is het gevolg van de IMAP instelling want IMAP houdt de inhoud van de server gelijk aan de inhoud in het e-mailprogramma.
Wat je kunt doen om dit te voorkomen: laat WLM niet meer de mails na enkele weken van de server verwijderen. Dus de oplossing zit in WLM, niet in Thunderbird.

29 maart 2021 om 17:24.
OKwin zegt:

Ja, dat kan inderdaad in WLM, maar wel met een maximum van 100 dagen.
Maar ik heb een 4 jaar oude laptop, waarop Thunderbird mails kennelijk onbeperkt lang op de computer opslaat. Ik zie (nu pas...) dat die Thunderbird op pop staat ingesteld. (screenplaatje bijgevoegd).

Als proef heb ik nu bij de Thunderbird op mijn nieuwe computer, die dus mails ouder dan 3 weken verwijdert, bij de server-instelling van Thunderbird, IMAP vervangen door pop. En de "port" verhoogd van 993 naar 995. Eens kijken wat er nu gaat gebeuren.

30 maart 2021 om 20:43.
OKwin zegt:

O..., dat werkte niet. Dan doet thunderbird het niet meer. Kreeg de foutmelding-zie bijgevoegde screencopy.
Kennelijk kan men via die "server-settings" niet de server instellen; het lijkt eerder dat het slechts een indicatie is van hoe de server (ooit) ingesteld is.

Misschien is het dan een oplossing ik dat voor hetzelfde mailadres op Thunderbird nog een mailadres aanmaken, maar nu wel met pop. Ik hoop dat ik daar morgen zin in heb.
 

30 maart 2021 om 21:01.
DirkB zegt:

Je kunt inderdaad niet zomaar IMAP wijzigen in POP3. Beter is om het IMAP mailadres te verwijderen en het als POP3 mailadres opnieuw in te brengen.
Het verwijderen van het IMAP mailadres leidt niet tot verwijderen van e-mails.

Wel zou ik overwegen om t.z.t. volledig over te stappen naar IMAP.

30 maart 2021 om 23:02.
OKwin zegt:

Het lijkt er op dat ik nu een Thunderbird tweede mailadres, nu met pop3, werkend heb (zelfde maidres als met IMAP, maar nu dus POP3). Met veel moeite de servergegevens achterhaald.
Nu nog proberen om dat mailadres-met-IMAP te verwijderen uit de Thunderbirdlijst.
Weer een nieuwe uitdaging, dus. Als een auto net zo moeilijk te behandelen was als een emailprogramma, dan zou de CO2-uitstoot flink afnemen :) . Ik heb het idee dat softwareontwikkelaars vooral vanuit hun engineering-viewpoint denken. Daar is nog wel wat aan te verbeteren, denk ik.
Enfin, nu even kijken hoe het zich ontwikkelt.
Dank voor alle adviezen!

31 maart 2021 om 11:44.
DirkB zegt:

Hm, daarom gebruik ik Mail van W 10, dat is simpel. POP3 gegevens (sorry dat ik aanhoud) achterhalen en inbrengen wordt lastiger omdat dit steeds minder wordt gebruikt.
Het verwijderen van het IMAP mailadres uit Thunderbird zal wel lukken, toch?

31 maart 2021 om 11:48.
OKwin zegt:

Mail van W 10 is ook op mijn computer(s) in werking. Mijn hotmailadres werkt daar, heb ik net gecheckt, en toont mails tot 5 maanden geleden. (geen oudere mails(??)). Om een mailadrs bij mijn provider daarin op te starten, dat stel ik maar uit, dat zal niet met 1 muisklik gaan.

Met de POP3 van Thunderbird kan ik voorlopig leven; voor mij is de opslag op mijn eigen computer belangrijk. Ja, ik heb van eerdere advies geleerd dat de mails naar een andere map, buiten Thunderbird om, gesleept kunnen worden. Dank voor dat advies.

Verwijderen van het IMAPadres uit thunderbird moet ik nog de handleiding zoeken; het gaat niet met een muisklik.
Ook hier dank voor de adviezen.

1 april 2021 om 10:30.
fred612 zegt:

Mijn ervaring met thunderbird is weer anders.
Thunderbird slaat alles als zip bestand op op de pc c:/fred/../ .zip
Mijn th instelling slaat ook alles op in th in mappen. NB rechterklik op mailadres in linkerbalk= nieuwe map en archief 2021.
Mijn ziggo hoofdadres is pop en rest imap ? TH werkt als imap?
Ik synchroniseer niet, maar dat zal bestanden doen verdwijnen ik weet dus niet welk toestel hier leidend is.
Ik gebruik 7 mail adressen in TH te zien (1 x maand )onder beeld alle mappen maar gebruik favorieten zie bijlagen. 2xoutlook, hotmail ,2x gmail 2x ziggo.
NB Op mijn webmail staan meer en spam berichten! vooral ziggo filtert.
Th is erg persoonlijk instelbaar dat is een vóór en tegen Mail w10 simpel eenduidig.

1 april 2021 om 11:29.
fred612 zegt:

favorieten

1 april 2021 om 11:31.
OKwin zegt:

Het ligt aan mij, en waarschijnlijk ben ik selectief bijziend, maar ik zie niet de "Account Actions" button on the bottom left .. (onderstaande punt 3)
Wat zouden ze bedoelen?

De Thunderbirdhelpdesk zegt, voor verwijderen van een mailaccount:
https://support.mozilla.org/en-US/questions/1155512
1. Thunderbird menu: Tools: Account Settings.
(If you cannot see the Thunderbird menu, press the Alt key or F10 key on your keyboard to show the menu)
2. Select the account you want to remove on the left side.
3. Click the "Account Actions" button on the bottom left and choose, "Remove Account".
4. Click the "OK" button on the bottom left of the "Account Settings" Window.
5. Quit Thunderbird, then start it again.
 

1 april 2021 om 20:06.
DirkB zegt:

Lukt het met deze link? Of m.b.v. deze uitleg? Let op de vermelding 'rechter muisknop'.
Ik gebruik Thunderbird niet dus haal het van internet. Thunderbird is open source software, er kunnen verschillen zijn, afhankelijk van de versie.

1 april 2021 om 20:58.
fred612 zegt:

Even terug naar de vraag. Tik in de zoekloupe van de w10 balk links eens ''drafts''
Bij mij komt dan de weg naar de grote opslag Th mail op pc en kan ik veel mappen kiezen en mails lezen

2 april 2021 om 11:07.
OKwin zegt:

@DirkB, nee die beschrijvingen helpen niet. Ik heb het nu aan Thunderbird gevraagd. Op een eerdere vraag gaven ze goed antwoord (ik heb een donatie gedaan..), hoewel niet zeer snel. Dus daar wacht ik nu even op.

2 april 2021 om 11:29.
HelmaB zegt:

Alvast uit voorzorg....
Voordat het nòg verder een "boekwerk" wordt (inmiddels 32 reacties zonder resultaat), verwijder ik evt. volgende.
Tòtdat OKwin een terugkoppeling krijgt van Thunderbird (met hopelijk eens een definitieve oplossing).
Helma (beheerder)

2 april 2021 om 16:10.
OKwin zegt:

Oplossing gevonden (maar nog geen antwoord van Thunderbird).
- selecteer je mailadres
- kies Ëxtra (in het Engels waarschijnlijk "Tools") en kies dan Instellingen.
- Links-onderaan "Accountacties".
- Kies "verwijderen".
Bij die Accountacties kan je trouwens ook een nieuw mailadres aanmaken.

Ik heb het nu werkend, ook met POP3.
Ik ben het overigens niet eens met dat er geen resultaat was: dat is er wel, want uiteindelijk heb ik door deze correspondentie de puf en info gekregen die me brachten waar ik zijn wilde :)
Veel dank allemaal.

7 april 2021 om 10:49.
HelmaB zegt:

Verschil in zienswijze.
Als ik 32 reacties zie en het is nog altijd niet opgelost, heet dat bij mij "zonder resultaat".
Maar fijn dat het nu goed werkt.
Sluit ik het onderwerp af.

7 april 2021 om 11:35.

Wilt u zelf een vraag stellen in de E-mail-Club?
E-mail-Club